od používateľa GpR2 » 13 Júl 2017, 16:25
Nedávno sa po kluboch zdravia rozšírila informácia, že máme k dispozícii aktualizované stanovisko Americkej dietetickej asociácie (Academy of Nutrition and Dietetics), ktoré hovorí o vhodnosti vegetariánskej (ale aj vegánskej) stravy pre všetky štádiá života človeka.
Boli sme teda potešení, že naše adventné učenie je podporené tak významnou a uznávanou organizáciou, čo je iste nezanedbateľný argument pri predstavovaní nášho pohľadu na stravovanie širokej verejnosti.
Kto to ale je, tá Americká dietetická asociácia?
Je to najväčšia americká organizácia združujúca vyše 100 000 odborníkov z oblasti výživy. Bola založená pred 100 rokmi.
Akadémia sa zapája do verejných i odborných diskusií ohľadne zdravia, pokrmov a výživy. Názory Akadémie sú často citované v najvýznamnejších publikáciách po celom svete.
Zdalo by sa teda, že jej odporúčaniam môžeme smelo dôverovať.
Ale všetko nie je také ružové, ako sa zdá na prvý pohľad.
Akadémia opakovane čelí obvineniam, že jej závery sú ovplyvňované veľkými korporáciami podnikajúcimi v oblasti výroby potravín, napr. Mc Donald, CocaCola, Mars, General Mills PepsiCo, SoyJoy, Unilever, Sugar Association a iné.
Hlavný problém je v tom, že akadémia prijíma od týchto spoločností v rámci sponzorstva veľké sumy peňazí.
Predmetom kritiky je aj jej napojenie na farmaceutický priemysel.
V roku 1982 Akadémia zaznamenala masívny úbytok členov po tom, ako sa rozhodla podporiť Reaganov plán obmedziť existujúci systém podpory vhodného stravovania pre nízko príjmové skupiny a tiež aj systém pre stravovanie študentov. Išlo totiž o čisto politické rozhodnutie.
V roku 2013 Akadémiou otriasla aféra, že jej vedenie je úzko napojené na spoločnosť Monsanto, jedného z najväčších výrobcov geneticky modifikovaných potravín.
Akadémia sa podľa jej slov snaží udržiavať úzky kontakt s výrobcami potravín, aby mohla mať pozitívny vplyv na ich produkciu. Kritici však toto spojenie nazývajú „nezdravá aliancia“, pretože sa často jedná o výrobcov ponúkajúcich vysoko nezdravé jedlá plné tukov a cukru. Niektorí experti hovoria, že kvôli tomuto prepojeniu sa Akadémia v žiadnom prípade nedá považovať za nezávislú. Jej výstupy totiž často podporujú súčasný potravinársky priemysel.
Prieskumy ukazujú, že túto pozíciu Akadémie kriticky vníma až 80% jej členov.
Jedna z posledných afér Akadémie: V roku 2015 priamo podporila jedného z výrobcov syrov. Po vlne nesúhlasu verejnosti túto podporu stiahla.
Akadémia pravidelne publikuje články o konkrétnych produktoch, za ktoré jej propagovaní výrobcovia platia desaťtisíce dolárov.
Konkrétne boli takto propagované spoločnosti napr. fastfoodový reťazec Wendy´s, výrobca čokolády Hersey Company, výrobca baranieho mäsa, predajca vajec a podobne.
Dôverou v nezávislosť a odbornosť Akadémie otriasol aj prípad, keď na jej seminári sponzorovanom spoločnosťou CocaCola rečník propagoval neobmedzenú konzumáciu cukru u detí ako zdravú alternatívu.
(Informácie boli prevzaté z Wikipédie, kde sú aj uvedené odkazy na originálne zdroje pre jednotlivé prípady.)
S tou Akadémiou to teda nie je tak jasné, ako by sa nám zdalo. Jej potvrdenie vegetariánstva ako zdravej alternatívy je pravdepodobne opäť len dôsledkom sponzorstva konkrétnej spoločnosti, ktorá si u Akadémie objednala takýto článok.
Nasvedčuje tomu aj fakt, že Akadémia nijako nie je zameraná na propagáciu vegetariánskeho spôsobu stravovania. Odporúča mäso ako bežnú súčasť zdravého jedálneho lístka, a to aj bravčové.
Bravčové mäso sa odporúča v ich článkoch „Výživa pre mladé ženy“, Chutné grilovanie“, „Päť tipov pre zdravú párty“, „Zdravé jedlá z Portorika“ a iných.
Akadémia tiež odporúča bravčové mäso pri chrípke a tiež ako zdroj vitamínu B1 a B6.
(Informácie boli prevzaté z oficiálnych stránok Academy of Nutrition and Dietetics)
Otázky na záver:
Je naozaj potrebné odvolávať sa pri podpore nášho učenia o správnom stravovaní na tak kontroverznú organizáciu akou je o Americká dietetická asociácia?
Ak akceptujeme jej názory ako vysoko odborné, ako sa vyrovnáme s ich pohľadom na konzumáciu mäsa, a to i bravčového?
Ak sa mýlia v tomto bode (predpokladám, že si tak to vysvetlíme), ako potom vieme s určitosťou povedať, že v názore na vegeteriánstvo a vegánstvo sa nemýlia?
Nedávno sa po kluboch zdravia rozšírila informácia, že máme k dispozícii aktualizované stanovisko Americkej dietetickej asociácie (Academy of Nutrition and Dietetics), ktoré hovorí o vhodnosti vegetariánskej (ale aj vegánskej) stravy pre všetky štádiá života človeka.
Boli sme teda potešení, že naše adventné učenie je podporené tak významnou a uznávanou organizáciou, čo je iste nezanedbateľný argument pri predstavovaní nášho pohľadu na stravovanie širokej verejnosti.
Kto to ale je, tá Americká dietetická asociácia?
Je to najväčšia americká organizácia združujúca vyše 100 000 odborníkov z oblasti výživy. Bola založená pred 100 rokmi.
Akadémia sa zapája do verejných i odborných diskusií ohľadne zdravia, pokrmov a výživy. Názory Akadémie sú často citované v najvýznamnejších publikáciách po celom svete.
Zdalo by sa teda, že jej odporúčaniam môžeme smelo dôverovať.
Ale všetko nie je také ružové, ako sa zdá na prvý pohľad.
Akadémia opakovane čelí obvineniam, že jej závery sú ovplyvňované veľkými korporáciami podnikajúcimi v oblasti výroby potravín, napr. Mc Donald, CocaCola, Mars, General Mills PepsiCo, SoyJoy, Unilever, Sugar Association a iné.
Hlavný problém je v tom, že akadémia prijíma od týchto spoločností v rámci sponzorstva veľké sumy peňazí.
Predmetom kritiky je aj jej napojenie na farmaceutický priemysel.
V roku 1982 Akadémia zaznamenala masívny úbytok členov po tom, ako sa rozhodla podporiť Reaganov plán obmedziť existujúci systém podpory vhodného stravovania pre nízko príjmové skupiny a tiež aj systém pre stravovanie študentov. Išlo totiž o čisto politické rozhodnutie.
V roku 2013 Akadémiou otriasla aféra, že jej vedenie je úzko napojené na spoločnosť Monsanto, jedného z najväčších výrobcov geneticky modifikovaných potravín.
Akadémia sa podľa jej slov snaží udržiavať úzky kontakt s výrobcami potravín, aby mohla mať pozitívny vplyv na ich produkciu. Kritici však toto spojenie nazývajú „nezdravá aliancia“, pretože sa často jedná o výrobcov ponúkajúcich vysoko nezdravé jedlá plné tukov a cukru. Niektorí experti hovoria, že kvôli tomuto prepojeniu sa Akadémia v žiadnom prípade nedá považovať za nezávislú. Jej výstupy totiž často podporujú súčasný potravinársky priemysel.
Prieskumy ukazujú, že túto pozíciu Akadémie kriticky vníma až 80% jej členov.
Jedna z posledných afér Akadémie: V roku 2015 priamo podporila jedného z výrobcov syrov. Po vlne nesúhlasu verejnosti túto podporu stiahla.
Akadémia pravidelne publikuje články o konkrétnych produktoch, za ktoré jej propagovaní výrobcovia platia desaťtisíce dolárov.
Konkrétne boli takto propagované spoločnosti napr. fastfoodový reťazec Wendy´s, výrobca čokolády Hersey Company, výrobca baranieho mäsa, predajca vajec a podobne.
Dôverou v nezávislosť a odbornosť Akadémie otriasol aj prípad, keď na jej seminári sponzorovanom spoločnosťou CocaCola rečník propagoval neobmedzenú konzumáciu cukru u detí ako zdravú alternatívu.
[i](Informácie boli prevzaté z Wikipédie, kde sú aj uvedené odkazy na originálne zdroje pre jednotlivé prípady.)[/i]
S tou Akadémiou to teda nie je tak jasné, ako by sa nám zdalo. Jej potvrdenie vegetariánstva ako zdravej alternatívy je pravdepodobne opäť len dôsledkom sponzorstva konkrétnej spoločnosti, ktorá si u Akadémie objednala takýto článok.
Nasvedčuje tomu aj fakt, že Akadémia nijako nie je zameraná na propagáciu vegetariánskeho spôsobu stravovania. Odporúča mäso ako bežnú súčasť zdravého jedálneho lístka, a to aj bravčové.
Bravčové mäso sa odporúča v ich článkoch „Výživa pre mladé ženy“, Chutné grilovanie“, „Päť tipov pre zdravú párty“, „Zdravé jedlá z Portorika“ a iných.
Akadémia tiež odporúča bravčové mäso pri chrípke a tiež ako zdroj vitamínu B1 a B6.
[i](Informácie boli prevzaté z oficiálnych stránok Academy of Nutrition and Dietetics)[/i]
Otázky na záver:
Je naozaj potrebné odvolávať sa pri podpore nášho učenia o správnom stravovaní na tak kontroverznú organizáciu akou je o Americká dietetická asociácia?
Ak akceptujeme jej názory ako vysoko odborné, ako sa vyrovnáme s ich pohľadom na konzumáciu mäsa, a to i bravčového?
Ak sa mýlia v tomto bode (predpokladám, že si tak to vysvetlíme), ako potom vieme s určitosťou povedať, že v názore na vegeteriánstvo a vegánstvo sa nemýlia?