Kresťan a alkohol

Ankety na rôzne cirkevné otázky.

Čo si myslíte o požiadavke cirkvi na úplnú abstinenciu?

Môžete označiť 1 možnosť

Zobraziť výsledky

Skeptik

Re: Kresťan a alkohol

Neprečítaný príspevok od používateľa Skeptik »

Alkohol se jako lék používá, a dokonce bez něho bychom nezachránili některé životy. :) Nebudu, ale tady zabíhat to hlubokých detailů (o medicíně toto téma není). Pro jistotu, kvůli špatné interpretaci, ale zmíním, že s Dr. Bukovským souhlasím (svoje důvody jsem napsal už výše) ::hi::

Každopádně, pro lidi, kteří chtějí vidět svět černo-bíle, alkohol v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ. Ostatní si můžou přečíst moje příspěvky ::jew::

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Skeptik napísal:Alkohol se jako lék používá, a dokonce bez něho bychom nezachránili některé životy. :) Nebudu, ale tady zabíhat to hlubokých detailů (o medicíně toto téma není). Pro jistotu, kvůli špatné interpretaci, ale zmíním, že s Dr. Bukovským souhlasím (svoje důvody jsem napsal už výše) ::hi::

Každopádně, pro lidi, kteří chtějí vidět svět černo-bíle, alkohol v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ. Ostatní si můžou přečíst moje příspěvky ::jew::
No, myslím, že moje príspevky boli tiež dosť farebné... :-)
(Tá poznámka o alkohole v zmysle liečiv, dezinfekčných prostriedkov atď. je trochu mimo kontext, v akom sme o alkohole písali)

stihl

Neprečítaný príspevok od používateľa stihl »

Apoštol Pavel píše do cirkevného zboru Efezu (Ef 5,18): "A neopíjajte sa vínom, v ktorom je prostopaš, ale buďte plnení Duchom".
Viete si predstaviť, že by dnes napísal napr. predseda združenia do nejakého zboru pastiersky list, kde by okrem iného stálo "Neopíjajte sa vínom"?
Neviete? Ani ja.
A to preto, lebo u nás sa nič také nemôže stať. Akýkoľvek náznak (čo i minimálneho) prijímania alkoholu je v súlade s Cirkevným poriadkom ihneď potlačený/potrestaný. Ale vtedy sa to stať mohlo a stávalo sa, inak by o tom Pavel nepísal.
Z toho pre mňa jednoznačne vyplýva, že naše podmienky členstva v cirkvi sú nastavené podstatne tvrdšie ako boli vtedy. Nevyzerá to teda, že naše podmienky sú biblické. Skôr sa zdá, že sme to (aspoň v niektorých oblastiach) prehnali do extrému, ktorý bol prvotnej cirkvi cudzí.

Rajon
Kontaktovať používateľa:

stihl napísal:Apoštol Pavel píše do cirkevného zboru Efezu (Ef 5,18): "A neopíjajte sa vínom, v ktorom je prostopaš, ale buďte plnení Duchom".
Viete si predstaviť, že by dnes napísal napr. predseda združenia do nejakého zboru pastiersky list, kde by okrem iného stálo "Neopíjajte sa vínom"?
Neviete? Ani ja.
A to preto, lebo u nás sa nič také nemôže stať. Akýkoľvek náznak (čo i minimálneho) prijímania alkoholu je v súlade s Cirkevným poriadkom ihneď potlačený/potrestaný. Ale vtedy sa to stať mohlo a stávalo sa, inak by o tom Pavel nepísal.
Z toho pre mňa jednoznačne vyplýva, že naše podmienky členstva v cirkvi sú nastavené podstatne tvrdšie ako boli vtedy. Nevyzerá to teda, že naše podmienky sú biblické. Skôr sa zdá, že sme to (aspoň v niektorých oblastiach) prehnali do extrému, ktorý bol prvotnej cirkvi cudzí.
Zdá sa byť na prvý pohľad logické to, čo píšeš. Má to však aj svoj háčik. Apoštol Pavel písal do zboru aj takéto čosi napr.: "Dokonca počuť, že je medzi vami smilstvo, a to také smilstvo, akého niet ani medzi pohanmi, totiž, že niekto obcuje s manželkou svojho otca."
Riešili naozaj ťažké problémy medzi kresťanmi, možno je to pre nás trochu povzbudením, že aj prví kresťania neboli dokonalí a "svätí" (i keď boli svätí).
V postihovaní som vždy za riešenie v kontexte milosti. Ale v oblasti ideálov, som jednoducho za neznižovanie ideálov.

stihl

Ahoj Rajon,
tvoj príklad o smilstve nie je z tej istej kategórie napomenutí ako ten môj o pití vína, pretože hneď nasledujúci verš po tvojom citáte o smilstve (citoval si z 1Kor 5,1) hovorí že "A vy sa ešte nadúvate, nie, aby ste sa radšej rmútili a vyvrhli spomedzi seba toho, čo sa dopustil takého skutku!"
Takže v otázke smilstva má Pavel jasný pokyn pre veriacich v Korinte - vylúčte toho smilníka a spomedzi seba.
V kontexte pitia vína sa nič také nehovorí.
(My paradoxne postupujeme rovnako - vylučujeme smilníka rovnako ako toho, kto si popíja vínko.)
Háčik tu teda je, ale u teba :)
Skús nájsť iný argument.

Rajon
Kontaktovať používateľa:

stihl napísal:Ahoj Rajon,
tvoj príklad o smilstve nie je z tej istej kategórie napomenutí ako ten môj o pití vína, pretože hneď nasledujúci verš po tvojom citáte o smilstve (citoval si z 1Kor 5,1) hovorí že "A vy sa ešte nadúvate, nie, aby ste sa radšej rmútili a vyvrhli spomedzi seba toho, čo sa dopustil takého skutku!"
Takže v otázke smilstva má Pavel jasný pokyn pre veriacich v Korinte - vylúčte toho smilníka a spomedzi seba.
V kontexte pitia vína sa nič také nehovorí.
(My paradoxne postupujeme rovnako - vylučujeme smilníka rovnako ako toho, kto si popíja vínko.)
Háčik tu teda je, ale u teba :)
Skús nájsť iný argument.
Nevidím u seba žiaden háčik. :-)
Je žiadúce neopíjať sa vínom a je žiadúce nesmilniť. Ty píšeš o miere postihnutia - reakcie na neželané konanie, tá je podľa tých textov iná. Ale ja som písal o tom, že "Neopíjajte sa vínom" neznamená, že opíjať sa vínom je v pohode, takisto ako nie je v pohode smilniť.
A trochu o "postihovaní" za neželané konanie som v poslednej vete písal aj ja, a myslím, že to vyjadrenie príliš neodporuje tomu, čo píšeš ty.

A ešte ti prezradím, že za posledných zhruba 10 rokov som asi 2x pomaly "scucol" nejaký prípitok niekde na svadbách. Som milosrdný k sebe :-) a určite v tom aj voči iným ľuďom. Ale aj tak by som neodporúčal bagatelizovať to a ísť cestou, že nič sa nedeje (začať to brať ako samozrejmosť), že si človek dá občas za pohárik. Riziká sú nedozerné. Abstinencia má cenu zlata. Zdá sa mi hlúpe túto zásadu spochybňovať.
Naposledy upravil/-a Rajon v 28 Apr 2015, 21:14, upravené celkom 1 krát.

stihl

Ja nespochybňujem zásadu abstinencie, ak si ju niekto vezme za svoju. Len sa mi zdá hlúpe vylučovať z cirkvi za neosvojenie tejto zásady. Mimochodom, vie tvoj kazateľ o tvojom dvojnásobnom "scucnutí" ::rofl:: ?
Pokiaľ ja mám skúsenosť, na tento druh strašných hriechov sa premlčacia doba nevzťahuje ... ::noo::

Rajon
Kontaktovať používateľa:

stihl napísal:Ja nespochybňujem zásadu abstinencie, ak si ju niekto vezme za svoju. Len sa mi zdá hlúpe vylučovať z cirkvi za neosvojenie tejto zásady. Mimochodom, vie tvoj kazateľ o tvojom dvojnásobnom "scucnutí" ::rofl:: ?
Pokiaľ ja mám skúsenosť, na tento druh strašných hriechov sa premlčacia doba nevzťahuje ... ::noo::
Nestraš :-)
(U Boha je to už našťastie "premlčané")

Thomas
Dátum registrácie: 19 Apr 2015, 21:34
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Thomas »

Stanovisko cirkvi k alkoholu ešte dokážem ako-tak pochopiť, čo ma však nesmierne irituje, je skôr takéto "podprahové" stanovisko ku káve a podobným veciam. Koľkokrát sa mi stále stáva, že od členov cirkvi dostanem prednášku o tom, ako by som nemal piť kávu a že nás pred tým aj EGW vystríha ::Cherna:: . Stále máme veľa takýchto sektárskych sklonov, kedy sa určuje čo by sa malo, prípadne nemalo (dobrý príklad je tento dokument o sobote na stránkach casd.cz http://www.casd.cz/wp-content/uploads/o ... sobota.pdf ).

A k tej káve si dovolím (aj keď odbáčam od témy alkoholu čo sa tu rozoberá), že škodlivosť kvalitnej kávy možno ani neexistuje. Na obranu EGW si dovolím ale dodať, že v jej dobe sa káva prevážala na lodiach a podobne, kde plesnivela aj niekoľko týždňov, tak ju odporučila nepiť. My však z toho máme dogmu ::Cherna:: .

https://dennikn.sk/145438/kava/
https://www.stream.cz/peklonataliri/684722-kava

Tomas

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomas »

Deuteronomium 14,26

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní