Dostupnosť výkazov o činnosti kazateľa

Ankety na rôzne cirkevné otázky.

Čo si myslíš o dostupnosti mesačných výkazov činnosti kazateľa pre členov zboru?

Môžete označiť 1 možnosť

Zobraziť výsledky

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Re: Dostupnosť výkazov o činnosti kazateľa

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

ngma napísal:Admin mám otázku - posúvam ju sem, nakoľko si ju asi prehliadol.

Hodnotenie kazateľov, ktoré si ponúkol pre širokú verejnosť má aký význam - skús to vysvetliť? Čo tým sleduješ?
Pokiaľ vyhlásiš takúto anketu, mal by si odhaliť aj svoje pohnútky....

...Sabat šalom
Ahoj ngma,

trochu si ma zaskočil otázkou na neobjektívnosť hodnotenia kazateľov a pod. Tu je toľko vecí v iných témach subjektívnych, problematických (obzvlášť napr. v téme Šetríme cirkevné peniaze), že mi bolo divné, že sa ti zrazu nezdá práve subjektívnosť hodnotenia kazateľov.

cogito
Dátum registrácie: 12 Mar 2015, 10:13
Zbor: Anonymov
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa cogito »

Rajon napísal: Ahoj ngma,

trochu si ma zaskočil otázkou na neobjektívnosť hodnotenia kazateľov a pod. Tu je toľko vecí v iných témach subjektívnych, problematických (obzvlášť napr. v téme Šetríme cirkevné peniaze), že mi bolo divné, že sa ti zrazu nezdá práve subjektívnosť hodnotenia kazateľov.
Mohol by si skúsiť byť konkrétnejší, Rajon? Čo presne je v téme Šetríme cirkevné peniaze neobjektívne? Skutok sa nestal?

Rajon
Kontaktovať používateľa:

cogito napísal:

Mohol by si skúsiť byť konkrétnejší, Rajon? Čo presne je v téme Šetríme cirkevné peniaze neobjektívne? Skutok sa nestal?
Myslím, že dobré to už vyjadril Milan Nosál.
A zdá sa mi, že to nemá príliš zmysel. Že nebude vzájomné pochopenie, ani keby som sa to snažil vyjadriť znova po svojom.

ngma
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

Rajon napísal:
cogito napísal:

A zdá sa mi, že to nemá príliš zmysel. Že nebude vzájomné pochopenie, ani keby som sa to snažil vyjadriť znova po svojom.
-------------------------

Dobre Rajon pre moje pochopenie.
Skús mi prosím napísať - dajme tomu, že si hodnotil kazateľa, tak na základe čoho si sa rozhodol že si mu dal napr. 1 /ako najlepšie/

Rajon
Kontaktovať používateľa:

ngma napísal:
Rajon napísal:
cogito napísal:

-------------------------

Dobre Rajon pre moje pochopenie.
Skús mi prosím napísať - dajme tomu, že si hodnotil kazateľa, tak na základe čoho si sa rozhodol že si mu dal napr. 1 /ako najlepšie/
Môj príspevok sa netýkal toho, na základe tejto reakcie sa mi zdá, že si nepochopil. Napr. som predsa nepísal, že hodnotenie kazateľov je objektívne.
(Pri hodnotení som bral do úvahy napr.: zameranosť na Ježiša, vyváženosť, moje sympatie, schopnosť budovať vzťahy a spolupracovať s inými atď., ale opakujem, toto nie je to, čo mi je zvláštne, čo som písal vo svojom príspevku - zarazil ma podľa mňa nerovnaký meter na témy a diskusie na stránke, že ti zrazu záleží na objektivite hodnotenia kazateľa, pričom v iných témach hodnotíme bez mihnutia oka konanie a pod. iných ľudí a väčšina to berie v pohode, tak prečo sa ti zrazu nezdá subjektívne hodnotenie kazateľov)

Ešte som zabudol napísať, že máš pravdu s tým hodnotením kazateľov. Ale trochu serióznosti, opatrnosti a pod. by to chcelo aj pri iných témach, aby sme ľudom, o ktorých sa tu hovorí (anonymne, bez nich a viac menej subjektívne) neublížili rovnako, ako neobjektívnym hodnotením kazateľov.

ngma
Kontaktovať používateľa:

No a preto som si povedal, aký význam a cieľ má toto hodnotenie kazateľov?

Pretože sú ukazovatele merateľné a ukazovatele iných parametrov pri ktorých si myslím že sú ďaleko podstatnejšie..
napr. koho by si zamestnal - kazateľa ktorý nemá tie správne zručnosti, postupy, teologickú rutinu .... ale je snaživý, robí tak že dáva zo seba maximum, dokáže pracovať dlhšie ako 8 hod pokiaľ si to situácia vyžaduje, je korektný, diskrétny a neohovára.......

alebo by si si vybral - kazateľa ktorý má neskutočné zručnosti, brilantné kázania, vie presne so sekundovým načasovaním predstaviť zboru projekty a tie viesť.... ale ide na 70% svojich možností, sem tam je indiskrétny na členov zboru či výboru, výsledky ako krsty sú pre neho podstatným merítkom......atď
Napíš koho by si si predstavil skôr na zbore?

Rajon
Kontaktovať používateľa:

ngma napísal:No a preto som si povedal, aký význam a cieľ má toto hodnotenie kazateľov?

Pretože sú ukazovatele merateľné a ukazovatele iných parametrov pri ktorých si myslím že sú ďaleko podstatnejšie..
napr. koho by si zamestnal - kazateľa ktorý nemá tie správne zručnosti, postupy, teologickú rutinu .... ale je snaživý, robí tak že dáva zo seba maximum, dokáže pracovať dlhšie ako 8 hod pokiaľ si to situácia vyžaduje, je korektný, diskrétny a neohovára.......

alebo by si si vybral - kazateľa ktorý má neskutočné zručnosti, brilantné kázania, vie presne so sekundovým načasovaním predstaviť zboru projekty a tie viesť.... ale ide na 70% svojich možností, sem tam je indiskrétny na členov zboru či výboru, výsledky ako krsty sú pre neho podstatným merítkom......atď
Napíš koho by si si predstavil skôr na zbore?
Ja mám trochu predstavu, že všetci kazatelia nerátajú, že im padla 8. hodina a viac nerobím. :-) Ale teraz neviem, či nie som naivný :-)
jednoducho to vnímam ako poslanie, keď sa ťažko delí, že teraz som kazateľ v práci a teraz už nie. Napr. som u nejakého na návšteve a spím u neho, večer sa rozprávame o cirkvi, o službe a pod. Tak teraz ten kazateľ robí, či má len návštevu v osobnom voľne :-) nehľadám odpoveď, skôr príkladom ukazujem na to, čo píšem, že niekedy sa ťažko oddeľuje, čo je práca a čo už nie.

Tým príkladom a výberu celkom nerozumiem, sú tak trochu umelo vytvorené a ťažko sa preto na ne odpovedá. Aj pre to, že v nich dávaš rozdiel práve ten čas a ako som už písal vyššie, zatiaľ som v tom tak trochu naivný, ale v podstate ani nepoznám veľmi dobre všetkých kazateľov. Možno ty za tým máš aj viac, nejaké konkrétne prípady, ktoré ja nevnímam.

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Pri hodnotení kazateľa osobne vníma napr. tieto faktory:
- charakter - nie je egoista, zameraný na seba, citlivo vníma potreby iných
- vodcovstvo a schopnosť spolupracovať - vie byť na jednej strane ťahúňom, motivovať (príkladom nie strachom!) a zároveň vie prenechať rôzne úlohy iným, snaží sa ich podchytiť, aby rozvíjali svoje dary, aby rástli, nie iba aby fungoval v zmysel: "Ja sám".
- vyváženosť - nie prílišné zameranie na rôzne konšpiračné teórie, nie prehnaná radikálnosť, dáva dôležitosť adv. učeniu, ale vníma ho cez cieľ všetkého - vzťahy
- zameranie na Ježiša Krista - je hlavne kresťanom, nie iba znalcom a šíriteľom adventistickej dogmatiky, je to podobné ako v predchádzajúcom bode - aj cez dôležité body ako doba konca, sobota a tak ďalej nestráca zo zreteľa evanjelium a základ kresťanstva...
- kázanie - sú typu "Dobrá správa o Bohu" a nie "Zlá správa o človekovi" (neprevláda moralizovanie, manipulácia strachom... , ale vykreslenie Boha a Ježiša Krista tak, že človek dotknutý Božou dobrotou túži po zmene myslenia)
- vie žiť aj v ostatných rozmeroch života - sociálnom, duševnom a fyzickom, nie iba duchovnom. To znamená, že vie oceniť a podporiť aj také zdanlivo nepodstatné veci a maličkosti, ako napr. stretnutie mamin s deťmi pri hre, volejbal, praktická služba (nie iba priama evanjelizácia), zbieranie odpadkov v lese atď. a nie, že pokiaľ nezaznie práve Trojanjelské posolstvo, tak nič nemá význam... Chápe zmysel týchto vecí a ich rozumné využitie v kontexte služby a dobrej správy o Bohu.

Atď., trochu som sa rozpísal a zasníval :-) Ale myslím, že taký kazatelia viac menej mnohí sú, aj keď každý je v niečom lepší v inom slabší (ako aj obyčajný členovia ako napr. ja).

(uvedené poradie faktorov je len náhodné)
Naposledy upravil/-a Rajon v 08 Apr 2015, 11:09, upravené celkom 1 krát.

ngma
Kontaktovať používateľa:

Rajon napísal:
ngma napísal:No a preto som si povedal, aký význam a cieľ má toto hodnotenie kazateľov?

--------------------------------

Tým príkladom a výberu celkom nerozumiem, sú tak trochu umelo vytvorené a ťažko sa preto na ne odpovedá. Aj pre to, že v nich dávaš rozdiel práve ten čas a ako som už písal vyššie, zatiaľ som v tom tak trochu naivný, ale v podstate ani nepoznám veľmi dobre všetkých kazateľov. Možno ty za tým máš aj viac, nejaké konkrétne prípady, ktoré ja nevnímam.
--------------------------------------

súhlasím s tebou že je to ťažké, či sa naplnila prvá míľa alebo či sa dokonala aj druhá míľa. Preto to vnímam že je to neobjektívne - ty máš takýto postoj na hodnotenie kazateľa ktorý keď zoberiem ako základ / to je tá správa druhá čo si písal/ aj pre ostatných tak všetci máme rovnakú štartovaciu dráhu s rovnakými zadefinovanými parametrami. Áno bude to subjektívne, ale viem na základe čoho niekto dostal 12345 hodnotenie...že to nebolo preto že sa mi páči :D

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní