Pri hodnotení kazateľa osobne vníma napr. tieto faktory:
- charakter - nie je egoista, zameraný na seba, citlivo vníma potreby iných
- vodcovstvo a schopnosť spolupracovať - vie byť na jednej strane ťahúňom, motivovať (príkladom nie strachom!) a zároveň vie prenechať rôzne úlohy iným, snaží sa ich podchytiť, aby rozvíjali svoje dary, aby rástli, nie iba aby fungoval v zmysel: "Ja sám".
- vyváženosť - nie prílišné zameranie na rôzne konšpiračné teórie, nie prehnaná radikálnosť, dáva dôležitosť adv. učeniu, ale vníma ho cez cieľ všetkého - vzťahy
- zameranie na Ježiša Krista - je hlavne kresťanom, nie iba znalcom a šíriteľom adventistickej dogmatiky, je to podobné ako v predchádzajúcom bode - aj cez dôležité body ako doba konca, sobota a tak ďalej nestráca zo zreteľa evanjelium a základ kresťanstva...
- kázanie - sú typu "Dobrá správa o Bohu" a nie "Zlá správa o človekovi" (neprevláda moralizovanie, manipulácia strachom... , ale vykreslenie Boha a Ježiša Krista tak, že človek dotknutý Božou dobrotou túži po zmene myslenia)
- vie žiť aj v ostatných rozmeroch života - sociálnom, duševnom a fyzickom, nie iba duchovnom. To znamená, že vie oceniť a podporiť aj také zdanlivo nepodstatné veci a maličkosti, ako napr. stretnutie mamin s deťmi pri hre, volejbal, praktická služba (nie iba priama evanjelizácia), zbieranie odpadkov v lese atď. a nie, že pokiaľ nezaznie práve Trojanjelské posolstvo, tak nič nemá význam... Chápe zmysel týchto vecí a ich rozumné využitie v kontexte služby a dobrej správy o Bohu.
Atď., trochu som sa rozpísal a zasníval

Ale myslím, že taký kazatelia viac menej mnohí sú, aj keď každý je v niečom lepší v inom slabší (ako aj obyčajný členovia ako napr. ja).
(uvedené poradie faktorov je len náhodné)