Blíži sa konferencia, bude sa voliť nový predseda Slovenského združenia

Ankety na rôzne cirkevné otázky.

Kto by sa podľa teba mal stať novým predsedom Slovenského združenia po konferencii 2015?

Hlasovanie ukončené 23 Mar 2015, 00:59

Badinský Karol
30
16%
Bielik Stanislav
2
1%
Kolesár František
10
5%
Kučera Jozef
4
2%
Márföldi Daniel
32
17%
Ondrušek Samuel
24
13%
Pavlík Mikuláš
15
8%
Popovič Oliver
15
8%
Riečan Marek
5
3%
Turóci Juraj
8
4%
Uhrín Milan
6
3%
Varga Ferdinand
34
18%

Celkom hlasov: 185

ngma
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Re: Blíži sa konferencia, bude sa voliť nový predseda Slovenského združenia

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

Nazdar Valso,

položil som si ruku na srdce a zistil som že nie je to o páčení, ani o pocitoch...tvoje slová ako paškvil by som vynechal ak sa následne chceš domáhať DS. Si asi člen, vieš zrejme o tom že existuje ústava cirkvi /k tomu aj cirkevný poriadok/ k tomu, aby sme mohli existovať ako registrovaná cirkev...Veľmi podstatné vnímam práve to, že cirkev je riadená zdola, čiže nie klérus ako inde ale zdola. Rozumieš tomuto rozmeru našej cirkvi???..možno by bolo skôr na mieste sa pýtať, prečo laici nerozumejú či nepoznajú jednotlivých ľudí ktorí by mohli byť zvolení? Úplne najbiblickejší postoj vidím v tom, že Hospodin nás stvoril na svoj obraz, vedie nás, dal nám dokonca rozum aby sme mysleli, predvídali, hodnotili svoje plány či rozhodnutia a tak niesli za to a s tým aj svoju zodpovednosť. Nemyslím si, že dnes je taká doba ako keď Izrael vyšiel z Egypta, ľudia boli vnútorne stále otrokmi, nevedeli písať, čítať / ozaj a čo duchovné by čítali keď tvorili dejeny/, preto si myslím že vedenie a pôsobenie Najvyššieho bolo úmerné stavu týchto ľudí. Určite je tam ešte dosť iných faktorov a ktorých nejdem písať...skús prijať aj názor člena 123, máš právo nesúhlasiť...ale predstav si, že on sa odváži niečo napísať, ty ho zotrieš a neviem ani ja o koho ide, ale môže ho to viesť k tomu, že už sa viac neozve, možno ani neprečíta lebo si ho ponížil. Asi si silná osobnosť, daj priestor k životu aj iným okolo teba...možno jeden z dôvodov prečo laici niektorí nevedia vidieť čo vidíš Ty, lebo ich doteraz niekto stále zhadzoval...
Ži a nechaj žiť...

valso
Dátum registrácie: 08 Mar 2015, 23:48
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa valso »

ngma,
dojíma ma tvoje moralizovanie a zmysel pre (samo?)spravodlivosť. O tom, čo je ústava cirkvi resp. cirkevný poriadok nemusíš fóru vysvetľovať. Samozrejme, nerobím si ilúzie, že sa v tomto smere v najbližšom čase niečo zmení, len som chcel vyjadriť svoj názor . Som presvedčený, že súčasný stav nie je dobrý. Vytvára veľa priestoru na manipuláciu. Do volieb je vtiahnutých zbytočne veľa ľudí aj so svojimi celými rodinami. Z toho vyplývajú rôzne zbytočné "hodnotenia" neraz typu j.p.p. Laici sú totiž dosť často málo informovaní (až na informácie typu j.p.p.), možno sú aj naivní a sú ľahko ovlyvniteľní. .. ale je tiež pravda, že keby im toto právo bolo odňaté, niektorí by sa cítili dotknutí a ukrátení.
A čo sa týka tej hitparády kandidátov na predsedu, skutočne nechápem ... len dúfam, že pred samotnými voľbami bude aspoň 48-hodinové moratóriium a admin ten rebríček stiahne. :-)

ngma
Kontaktovať používateľa:

valso, ďakujem za prejav tvojich emócií.
Ďakujem za možnosť sa slobodne vyjadriť aj ohľadne ústavy či cirkevného poriadku. Máš právo mať k môjmu prejavu výhrady, ale vnímal som to takto - ďakujem ak ma aj pochopíš a prijmeš s týmto mojim postojom. Možno práve laici aby neboli "manipulovaní", by bolo dobre keby si pozreli tieto naše cirkevné materiály, ktoré by mali zabezpečiť transparentnosť, vôľu členstva a túžbu aby sa vybrali ľudia ktorým cirkev leží na srdci. Aj diskusia by bola vecnejšia....Pre mňa tvoje vyjadrenia znamenajú že nie si chladný človek. Máš niektoré dobré postrehy, ale nedovolím si povedať, že laici sú manipulovaní /všetci?/ - možno niekoho poznáš čo je tak nastavený, ale brať to ako všeobecný jav by bolo podsúvanie práve laikom to o čom si myslím že až tak nie je. Aj táto prezentácia možných kandidátov je určitá forma . aj keď možno neúmyselne manipulovaním, nakoľko vzorka pár ľudí budí dojem že toto je hlas ľudu.
To čo si ja uvedomujem, že cirkev je Pánova, dajme mu dôveru že aj on /ako hovoríš modlime sa za to aby sme boli tími čo "vidia"/ do toho vstúpi aby nám pomohol vybrať k tejto služobnosti človeka. Netvárme sa, že je to len na nás /viem že takto to ty nemyslíš/, aj Boh je za to spoluzodpovedný aby to bolo k Jeho sláve.

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

valso napísal:ngma,
dojíma ma tvoje moralizovanie a zmysel pre (samo?)spravodlivosť. O tom, čo je ústava cirkvi resp. cirkevný poriadok nemusíš fóru vysvetľovať. Samozrejme, nerobím si ilúzie, že sa v tomto smere v najbližšom čase niečo zmení, len som chcel vyjadriť svoj názor . Som presvedčený, že súčasný stav nie je dobrý. Vytvára veľa priestoru na manipuláciu. Do volieb je vtiahnutých zbytočne veľa ľudí aj so svojimi celými rodinami. Z toho vyplývajú rôzne zbytočné "hodnotenia" neraz typu j.p.p. Laici sú totiž dosť často málo informovaní (až na informácie typu j.p.p.), možno sú aj naivní a sú ľahko ovlyvniteľní. .. ale je tiež pravda, že keby im toto právo bolo odňaté, niektorí by sa cítili dotknutí a ukrátení.
A čo sa týka tej hitparády kandidátov na predsedu, skutočne nechápem ... len dúfam, že pred samotnými voľbami bude aspoň 48-hodinové moratóriium a admin ten rebríček stiahne. :-)
Valso, nie je laik ako laik. Sú laici, ktorých pokladám za veľmi serióznych, vyvážených, informovaných a zodpovedných.
To s tým vtiahnutím celých rodín, tomu som nerozumel.

člen2000

Neprečítaný príspevok od používateľa člen2000 »

Ahojte diskutéri,
súhlasím s názorom, že vo voľbách ide o určitú manipuláciu s hlasom laika. Ale ani nie o zámernú, ale skôr o nevyhnutnú pre to, aby sa voľby vôbec uskutočnili a ukončili. Vyzerá to síce demokraticky, že volieb sa zúčastnia zástupcovia zborov, ale veľká časť z nich pozná akurát tak svoj zbor a blízke okolie. Nemá a ani nemá odkiaľ mať prehľad o všetkých kazateľoch. Takže keď sa zrazu ocitne vo víre volebného diania na pracovnej časti konferencie, nemá inú možnosť ako dať na názor kazateľov, ktorým dôveruje. A to je tá "manipulácia". Takže nakoniec to aj tak dopadne najmä podľa kazateľov, ktorí majú vlastnú predstavu o výsledku a vedia správne "viesť" menej znalých laikov. Tento systém teda považujem za nevyhovujúci. Kým sa nenájde spôsob iný, kľudne by som podporil už v diskusii spomenuté losovanie podľa biblického vzoru. Je zaujímavé, čo všetko vieme robiť podľa bibl. vzoru, keď nám to vyhovuje. A čo nie, tak nie.

ngma
Kontaktovať používateľa:

Nazdar člen 2000
do akej miery sa vieš Ty orientovať medzi kazateľmi a do akej miery dávaš na názor kazateľov?

Layman
Dátum registrácie: 10 Mar 2015, 20:48
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Layman »

Nerozumiem princípu, že každý vo vedení musí byť kazateľ. Napríklad pre pozíciu hospodára by bolo omnoho prospešnejšie, ak by bol na tom mieste nejaký fundovaný laik, s primeraným vzdelaním. Aj ak by mal byť platený napr. na polovičný úväzok (neverím, že tá funkcia vyžaduje celého človeka na 8 hodín denne). Takto je tam človek, ktorý má teologické vzdelanie, ale o ekonomike vie asi len toľko ako každý priemerný človek, teda málo. To nedáva predpoklady pre kvalitné vykonávanie tejto zodpovednej funkcie. Keď je kazateľom, nech robí na zbore, veď preto študoval. A financie zverme niekomu, kto sa vyzná. Mám pocit, že kazatelia si toto miesto držia pre seba len preto, aby mali veci pod kontrolu a nik nevidel ich prípadné chechtle-mechtle.

člen2000

Neprečítaný príspevok od používateľa člen2000 »

Anoj ngma,
tvoja otázka mi pripomína otázky z úloh sobotnej školy "do akej miery" :D
No už som bol na nejakej konferencii a viem, ako to beží. Jasne že sa úplne nevyznám, aj keď sa snažím. Ale nebudem každú sobotu v inom zbore len preto, aby som spoznal každého kazateľa. To by som musel vedieť, že ma zbor o 4 roky vyšle ako delegáta :)
A ak som v menovacom výbore a padlo meno človeka, ktorého poznám málo, tak čo mám robiť? Musím si rýchlo osvojiť nejaký dôveryhodný názor, je to moja povinnosť, veď aj na mojom hlase môže veľa záležať ... A vtedy som mimoriadne ľahko zneužiteľný.

ngma
Kontaktovať používateľa:

to je fajn člen 2000 že chodíš na SŠ,
myslím si že určitá miera dôvery musí byť, a aj v bežnom živote neviem všetko, kúpim si niečo / s tým že dôverujem že je to dobre skonštruované/ a žijem s tým. Ak určitú zdravú dôveru nemám tak sa stanem paranoidný alebo iná diagnóza....určite sa pomýlim, niečo nedomyslím ale to je realita života. Podľa mňa nemať mieru dôveru je pre človeka trápením sa v spoločenstve. Do menovacieho výboru by sa mali dostať ľudia ktorí poznajú viac ľudí v cirkvi. Nemalo by to byť o tom že neviem a nepoznám kazateľov /bez urážky/ a čo ja teraz s tým spravím , ke´d sa mám vyjadriť????

ngma
Kontaktovať používateľa:

Layman napísal:Nerozumiem princípu, že každý vo vedení musí byť kazateľ. Napríklad pre pozíciu hospodára by bolo omnoho prospešnejšie, ak by bol na tom mieste nejaký fundovaný laik, s primeraným vzdelaním. Aj ak by mal byť platený napr. na polovičný úväzok (neverím, že tá funkcia vyžaduje celého človeka na 8 hodín denne). Takto je tam človek, ktorý má teologické vzdelanie, ale o ekonomike vie asi len toľko ako každý priemerný človek, teda málo. To nedáva predpoklady pre kvalitné vykonávanie tejto zodpovednej funkcie. Keď je kazateľom, nech robí na zbore, veď preto študoval. A financie zverme niekomu, kto sa vyzná. Mám pocit, že kazatelia si toto miesto držia pre seba len preto, aby mali veci pod kontrolu a nik nevidel ich prípadné chechtle-mechtle.

Princíp nie je že každý musí byť vysvätený kazateľ. Týka sa to len predsedu združenia pokiaľ sa pamätám....

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní