Lída Rohalová napísal: ↑27 Júl 2020, 20:24
mikim napísal:Tím, že skutečnost z Bible nazve v jednom kázání 34x bajkou ti přijde jako poctivý vhled do Bible? No tak Lído nedělej si z nás srandu:)
Já osobně bych bratru Benešovi zakázal kázat v adventistických sborech, těch nebiblických bludů co káže je už asi moc...
Bajka je literární útvar, proto v tom problém nevidím. Na začátku kázání Jiří vymezil, co to bajka je, a tento pojem pak jen dál používá. To, že nazývá bajkou 3. kapitolu Genesis, neznamená, že to nemohlo být tak, jak se to tam píše a jak křesťanstvo většinově věří a jak věřím i já. Na druhé straně "pravda" nevylučuje, že byla podána lidskou rukou a výrazovými prostředky té doby.
Bible je knihou multižánrovou, ve které se nutně odráží přemýšlení té doby a místní zvyky. Je tam obraz formujícího se křesťanstva a jeho různorodosti už v rané církvi. A každá doba nutně interpretuje předchozí dobu a navazuje na ni novým pochopením. Text Genesis je sám o sobě již interpretací, někdo to tak popsal. Dokonce Desatero interpretuje ten, kdo to popisuje, jak to bylo. Takže někdy odkazujeme na slova Boží jako na přímá, ale ony jsou již interpretovaná (Mojžíšem, Ježíšem, apoštoly atd.). Přesto v Bibli Bůh promlouvá a oslovuje svým Duchem ty, kteří jsou oslovitelní. Mně se v poslední době stává, že ke mně promlouvají pasáže, které ke mně dříve nepromlouvaly. To je moc Slova, oslovuje v pravý čas, kdy již posluchač dozrává k jeho slyšení a kdy prožívá něco, co neprožíval, když v jeho životě tyto pasáže "mlčely".
Pokud by kdokoli zakázal Jiřímu kázat v adventistických sborech, moc by si nepomohl. Jiří by se v CASD dostal do role disidenta, o kterých je známo, že jsou lidé na ně zvědaví, neboť jsou oficiálně zakázání
Dále by Jiří nepřišel o možnost vyučování, protože na jeho přednášky chodí i neadventisté. Třeba jeden náš kázající z něho čerpá, a tak Jiřího odkaz žije dál.
Myslím, že některé církve by po Jiřím vděčně sáhly.
Jiří byl právě jedním z lidí, kteří adventismus pozdvihli na přijatelnou a "skousnutelnou" úroveň pro neadventisty.
Jiří jde totiž cestou Slova, které má moc lidi proměňovat a které si lidé pamatují i po týdnu, což už je pro zapamatování kázání dlouhá doba. Pamatují si ho, neb o něm přemýšlejí.
Znám spoustu vynikajících řečníků a ráda je poslouchám, ale zdá se mi, že když přijde ve sborech obvyklé moralizování, lidé jsou z toho chvíli nadšení a pak všechno zapomenou. Moralizováním myslím kázání, které nevede posluchače k osobní účasti na příběhu, ale násilně ho nutí přijmout dogmata a závěry kázajícího bez přemýšlení, protože by se to mělo. Ono spousta věcí by se mělo, ale lidé si pamatují jen to, na co přijdou sami. Ježíš to uměl dokonale, můžeš si všimnout, že s každým člověkem jedná individuálně a nepasuje ho do násilné šablony.
Jiřího odkaz je odkaz vedoucí k Hospodinu a důvěře v Něj. Církev jiné odkazy ani nepotřebuje.
...Bajka je literární útvar, proto v tom problém nevidím.
Bajka zůstane bajkou navždy, tedy nepravdou, výmyslem, literárním útvarem, takže had podle Tebe a Beneše nikdy nemluvil s Evou, protože to je bajka tedy jen něco jako, co se podle Beneše nikdy nestalo a je to nemožné, je to podle něj jen výmysl, tak jak spousta jiných věcí v bibli.
Bible zjišťujeme, že i Bůh mluvil mnoha způsoby. Bůh mluvil například skrze anděly, keř,
osla, manžele, rouno, hrom, ženy, proroky, vítr, pergamen, vize, sny.
...Na druhé straně "pravda" nevylučuje, že byla podána lidskou rukou a výrazovými prostředky té doby.
Výrazové prostředky té doby nemají vliv na pravdu, která byla sdělena Bohem a nikdo s lidí si ji nevymyslel ani nezměnil. Pokud o tom začneš pochybovat, pak můžeš pochybovat o celé bibli jako bajce. Bajky celkem 24, které se liší s podáním Boží pravdy skrze Ježíše psal jen ap. Pavel
...Dokonce Desatero interpretuje ten, kdo to popisuje, jak to bylo.
Deset slov zcela jasně vyhlásil sám Bůh a nikdo jiný kromě řkcírkve jeho slova dodnes nezměnil.
...Pokud by kdokoli zakázal Jiřímu kázat v adventistických sborech, moc by si nepomohl. Jiří by se v CASD dostal do role disidenta, o kterých je známo, že jsou lidé na ně zvědaví, neboť jsou oficiálně zakázání
A pak by mohly zlevnit i jeho Advent Orionem předražené knihy a mohlo by více obyčejných lidí zkoumat jeho pravdu namíchanou s bludy a poučit se. Praví adventisté by na jeho přednášky už určitě nechodili. Co by z toho měli? Jen hlavu plnou bludů

.
...Dále by Jiří nepřišel o možnost vyučování, protože na jeho přednášky chodí i neadventisté. Třeba jeden náš kázající z něho čerpá, a tak Jiřího odkaz žije dál.
Myslím, že některé církve by po Jiřím vděčně sáhly.
Jiří byl právě jedním z lidí, kteří adventismus pozdvihli na přijatelnou a "skousnutelnou" úroveň pro neadventisty.
Netvrdím, že všechno co napsal je úplně špatné, ale stačí 1% bludu...
Klidně ať po něm církve sáhnou, ale vzhledem k tomu, že tíhne spíše k židům na které jsou pohané alergičtí tak tomu moc nevěřím.
No jestli adventismus někam pozdvihl pro neadventisty mi je šuma fuk, mě zajímá biblická pravda a ne něčí bajky.
...Ježíš to uměl dokonale, můžeš si všimnout, že s každým člověkem jedná individuálně a nepasuje ho do násilné šablony.
Za dob Ježíše, když byl zde na zemi by si J. Beneš nedovolil hlásat takové bludy kdy pravdu nazývá bajkou.
Můžeš mi říct kde Ježíš shazuje jakoukoliv pravdu ze SZ a nazývá ji bajkou? To by si totiž nikdy nedovolil. Když mluvil v obrazech (jen jako) tak je vždy pojmenoval předtím podobenstvím.