Kto chce ten pochopí ? Hovoríš ako Ježiš alebo ako Ambassador ked sa nechcú púšťať do argumentacie. Ja som skôr za ujasnenie nejasných pojmov. Takže násilie môže byť morálne, nie ?Neregistrovaný napísal: ↑26 Aug 2023, 18:33 ". Naopak iba sila môže zastaviť nenasilnikov."
Samozrejme, že v sebaobrane treba použiť silu . Chcel som poukázať na niečo iné. Kto chce ten pochopí.
Víra pak znamená......
Re: Víra pak znamená......
Neviem či je to tým, že som muž, ale nemozem zakryť sympatie k určitým formám patriarchátu. Nezdá sa mi, že by taká spoločnosť zle fungovala. Iste ani dnes to nie je zle, keď ženy už skoro prevzali moc. Ale zatiaľ nemám jasno, čo jedno alebo druhú je lepšie ak lebo si obidve formy dobre fungujúce. Neviem ani tu dať morálne znienko "väčšie" či "menšie".Neregistrovaný napísal: ↑26 Aug 2023, 18:48 Pozrime sa na postavenie žien v Biblii. Keď Boh zostúpil z nebies a odovzdal na Sinaji kamenné dosky Mojžišovi, ani ho nenapadlo nariadenie zrovnoprávnenia žien či zákaz vlastniť druhého človeka ako majetok. Ale v prvých troch bodoch nezabudol sa ospevovať a velebiť. Aj v ďalších 613 prikázaniach postavil ženy na nižšiu úroveň. Nový Zákon (aspoň ten, ktorý prešiel cenzúrou počas kanonizácie), nie je na tom lepšie. Ženy majú prikazované mlčať a podriaďovať sa svojmu mužovi. Nemajú dovolené učiť či vládnuť nad mužom. Podľa Pavla sa žena nemá ani ozývať v cirkevnom zhromaždení a ak niečo chce vedieť, nech sa poslušne opýta muža doma. Katolíci doteraz nedovolia ženám zastávať posty, ktoré sú čisto mužskou záležitosťou. Nevadí, chválme Pána, lebo je dobrý a spravodlivý.
Neregistrovaný, dobre poukazujes na zamlciavane skutočnosti Biblie. Odhliadnuc ale od toho sú Tvoje úvahy v zmysle - dnešok je morálnym kritériom pre starovek. A ja si nie som istý, že práve dnes žijeme v dobe, kedy sme schopni dokonalým morálnym zrakom posudzovať históriu. Prečo myslíš že práve dnes a tu je stav, ktorý je meritkom pre dejiny ? Obávam sa, že je to rovnaký omyl, ako keď sa niekto národi do určitého náboženstva a získa presvedčenie že je to pravdivý náhľad na svet. Je veľmi malá šanca, že sa ten narodil akurát správne, rovnako ako je veľmi malá šanca že tu a dnes je dobrým meritkom dejín.
". Ja som skôr za ujasnenie nejasných pojmov. Takže násilie môže byť morálne, nie ?"
Násilie primárne odmietam, samozrejme človek alebo národ má právo sa brániť, ale obrana má byť adekvátna. Chcel som poukázať na fakt, že sú mierumilovnejšie náboženstvá alebo filozofie. Ani samotné desatoro nie je dokonalé, navyše bolo v mnohom okopírované od Egypťanov.
Násilie primárne odmietam, samozrejme človek alebo národ má právo sa brániť, ale obrana má byť adekvátna. Chcel som poukázať na fakt, že sú mierumilovnejšie náboženstvá alebo filozofie. Ani samotné desatoro nie je dokonalé, navyše bolo v mnohom okopírované od Egypťanov.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
To je sice chvályhodné, ale je tu dostatek vláken k různým tématům. Chce to jen zalistovat v seznamu. Jsou tu však jedinci jejichž cílem je vtáhnout vás do někdy nesmyslné diskuze a následně si s vámi budou jen pohrávat. To vlákno jsem založil za účelem dělit se o to, jaký má význam v životě víra a nikoliv o vyvracení.....Neregistrovaný napísal: ↑26 Aug 2023, 19:17 Nechcem tu zakladať 20 nových vlákien. Máte s tým nejaký problém? Tak to nečítajte!
Nutit vás však nemohu ......
Kdybych vám to chtěl vrátit, tak .... to nečítajte!
Samozrejme že desatoro nie je dokonalé. Ale či bolo odkopirovane od Egyptanov ? Kde možno nájsť originál ?Neregistrovaný napísal: ↑26 Aug 2023, 19:56 ". Ja som skôr za ujasnenie nejasných pojmov. Takže násilie môže byť morálne, nie ?"
Ak by behal po Bratislave šialenec a strieľal ľudí a Ty by si mal schopnosť a možnosť ho bezpečne a násilne eliminovať - zabit, bolo či nebolo by to podľa Teba morálne ?
"A ja si nie som istý, že práve dnes žijeme v dobe, kedy sme schopni dokonalým morálnym zrakom posudzovať históriu."
Môžeme všetko relativizovať, že bola iná doba. Potom aj Boh sa musí meniť s dobou. Presnejšie povedané, náboženstvá sa prispôsobujú dobe.
Môžeme všetko relativizovať, že bola iná doba. Potom aj Boh sa musí meniť s dobou. Presnejšie povedané, náboženstvá sa prispôsobujú dobe.
"To vlákno jsem založil za účelem dělit se o to, jaký má význam v životě víra a nikoliv o vyvracení....."
Ja som chcel poukázať na určité nezrovnalosti v otázkach viery, náboženstiev, Biblie, histórie, poskytnúť aj iný pohľad. Nie len ten jediný "správny". To je môj posledný príspevok v tomto vlákne.
Ja som chcel poukázať na určité nezrovnalosti v otázkach viery, náboženstiev, Biblie, histórie, poskytnúť aj iný pohľad. Nie len ten jediný "správny". To je môj posledný príspevok v tomto vlákne.
To sa aj presne deje.Neregistrovaný napísal: ↑26 Aug 2023, 20:19 Môžeme všetko relativizovať, že bola iná doba. Potom aj Boh sa musí meniť s dobou. Presnejšie povedané, náboženstvá sa prispôsobujú dobe.
-
- Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
- Kontaktovať používateľa:
Ježiš nezaložil žiadne náboženstvo, ktoré by stálo na dodržiavaní svojich vlastných nariadení, tradícii a plnení ktorých, by podmieňovalo spásu. Ježiš postavil svoju cirkev na skale, ktorou sa stáva Kristus zjavený v srdciach vykúpených a to Otcom na nebesiach. Náboženstvá sa prispôsobujú, no Slovo Evanjelia sa nemení.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní