TY a oni
Čas od času pročítám rozhovor Ježíše s Petrem v ev. Jana 21,15-22. Je to pro mě zvláštní pasáž. Snad je to jeden s posledních rozhovorů Ježíše s Petrem. Třikrát se Petra ptá téměř podobně na jeho vztah k sobě: "(Skutečně) Miluješ mě (Ty) více než oni?" Třikrát Petr odpovídá: "Ty víš, že tě mám rád." Jen tu poslední odpověď předznamenal poznámkou: "Pane, ty víš všechno." Pisatel vzpomněl i to ne méně důležité: "Petr se zarmoutil".
Ježíš třikrát vyzval Petra: "Pas mé beránky" , "Pečuj o mé ovce" a poslední výzva "Pas mé ovce". To není výzva k ovládání druhých. Být pasákem ovcí to je služba. Neškodila by nám aspoň jednoroční služební praxe v pasení ovcí. Zapomeňme na tu obrázkovou idylickou představu ovcí na pastvě při slunečném počasí a pasáka sedícího na stráni ve vonící louce. Možná by jsme potom lépe porozuměli co tou výzvou Ježíš řekl.
.." V písemném projevu nelze "slyšet", to co tváří v tvář je poznatelné.
Každý člověk promlouvá verbálně a neverbálně. Někdy nám uniká, že ten neverbální projev promlouvá mnohem silněji a důrazněji. V internetové komunikaci nám to chybí a ty smajlíky to je jen "laciná náhražka". Radost, smutek, hněv, pláč, smích, křik, horlivost, mlčení, atd. to jsou neutrální projevy, až teprve ve spojení s konkrétní událostí a našim neverbálním projevem se začnou někam řadit.
Příběh osobního rozhovoru Ježíš zakončil vyzvou: "Následuj mě."
Pást "ovce" nelze bez následování Ježíše i když ve skutečnosti jsme stejně všichni Jeho "ovce".. Ano, je možné vládnout "ovcím", ale to neměl Ježíš zřejmě na mysli. Zní to z jeho prohlášení na jiných místech v evangeliích, např: ".....Tak to mezi vám nebude......"(Mat.20,24-28). Mezi lidmi je více vyvyšováno vládnutí, služba je popelkou i přesto, že se o ni hodně mluví.
Jak je to ve tvém životě?. Je tvé mluvení vyvážené službou potřebným? Skutečně TY miluješ více než oni?
Ty a oni......
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných