Víra pak znamená......

Táto sekcia je určená pre vaše vlastné práce. Možno občas dáte na papier zaujímavú úvahu založenú na vašom vlastnom štúdiu Biblie a radi by ste sa nimi podelili ... Tu je ten priestor.
Neregistrovaný

Re: Víra pak znamená......

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Tam kde končí logické a kritické myslenie, začína viera. Tie pocity, zážitky a skúsenosti s Bohom sa odohrávajú len v mozgu. Rovnako môžem veriť v elfov alebo víly.

Sasko Jasko

Neprečítaný príspevok od používateľa Sasko Jasko »

Neregistrovaný napísal: 13 Aug 2023, 11:45 Väčšina veriacich nechce vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, preto sa uspokoja s náboženstvom ich rodičov. Náboženstvo sa dedí.
Človek je tvor náboženský, má to v génoch. Viera mu spôsobuje potrebný komfort a duševný klud. Veriť je výhoda, neveriť je "chýba v systéme" a nevýhoda. Prečo teda toľko ľudí prestalo veriť ? Okrem rozmachu vedomosti je to hlavne fakt, že sa Boh nevyvíjal tak rýchle ako ľudstvo alebo že stále mal nejaké "muchy". Na druhej strane je záhada, že tak príšerne despoticky Boh ako je Allah, aj dnes tak prosperuje. To si nedokážem vysvetliť.

Neregistrovaný

Neviem, či je výhodnejšie veriť, pripomína mi to Pascalovu stávku. Ale ak je Boh vševediaci a vidí do srdca, tak odhalí neúprimnosť a vypočítavosť. Prečo je toľko veriacich aj napriek rozporom v ich viere a skutočnosti? V psychológii to opisuje teória kognitívnej disonancie.

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 14 Aug 2023, 09:12 Neviem, či je výhodnejšie veriť, pripomína mi to Pascalovu stávku. Ale ak je Boh vševediaci a vidí do srdca, tak odhalí neúprimnosť a vypočítavosť.
Nemyslel som to tak, že je to výhodnejšie kvôli spaseniu. To je kresťanský rámec.

Je to výhodnejšie z evolučného hľadiska, z hľadiska prežitia, bezpečnosti, spolupatričnosti so skupinou, duševným rozpoložením a vyrovnávanim sa so svetom a negatívami ktoré prináša.

Neregistrovaný

Z evolučného hľadiska a prežitia v tom nevidím výhody. Predstav si situáciu pravekého človeka, keď kráča po tme a počuje v kroví šum. Povie si, mám amulet, som chránený pred zlým duchom, ide ďalej. No z krovia vyskočí predátor a napadne ho. Alebo je obozretný, nespolieha sa na nadprirodzené sily a očakáva, že tam je ukrytá šelma. Možno zjednodušený príklad, ale mohlo to tak fungovať.

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 14 Aug 2023, 11:19 Z evolučného hľadiska a prežitia v tom nevidím výhody. Predstav si situáciu pravekého človeka, keď kráča po tme a počuje v kroví šum. Povie si, mám amulet, som chránený pred zlým duchom, ide ďalej. No z krovia vyskočí predátor a napadne ho. Alebo je obozretný, nespolieha sa na nadprirodzené sily a očakáva, že tam je ukrytá šelma. Možno zjednodušený príklad, ale mohlo to tak fungovať.
Zjednodušený príklad nie, úplne nerealny príklad podľa mňa. Viera nie je idiotizmus.

Neregistrovaný

A koľko veriacich sa správa iracionálne (idiotsky)? Niektoré náboženstvá sú posadnuté predkožkami. Iní zasa vedome pijú krv a jedia telo, taký posvätný kanibalizmus. Alebo považujú dve splynuté bunky za ľudského jedinca.

Sasķo Jasko

Neprečítaný príspevok od používateľa Sasķo Jasko »

Neregistrovaný napísal: 14 Aug 2023, 12:20 A koľko veriacich sa správa iracionálne (idiotsky)? Niektoré náboženstvá sú posadnuté predkožkami. Iní zasa vedome pijú krv a jedia telo, taký posvätný kanibalizmus. Alebo považujú dve splynuté bunky za ľudského jedinca.
Ak obriezka vytvorí silne bratské spolucitenie, ak pitie vína vytvorí pocit účasti na nejakom vyššom princípe, ak dve splynute bunky rozšíria rod, potom sa mi to nejaví byť idiotske ale praktické.

Neregistrovaný

Takže podľa teba je to normálne przniť genitálie malým chlapcom a to existuje aj ženská obriezka! A v čom je to praktické?

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 14 Aug 2023, 12:53 Takže podľa teba je to normálne przniť genitálie malým chlapcom a to existuje aj ženská obriezka! A v čom je to praktické?
Nepovedal som že je to normálne, ale že to má okrem nevýhod aj výhody. Robia to tisíce rokov a nezdá sa mi že by to zanechalo na nich nejaké stopy. Majú ako národ vysoké IQ, pekný zovňajšok. Čo ja viem.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní