Proč Adventisté musí lhát ?
Re: Proč Adventisté musí lhát ?
Ano máš pravdu, ten nadpis mohol byť korektnejší voči cirkvi a ľudom v nej. Aj knihy mávajú nadpis taký aby zaujali, vyprovokovali, zamysleli. Následný text príspevku ale konkretizuje v čom Adventisti klamú, text netvrdí že klamú zámerne a to je dôležité.
Tak já sice také chápu, že nadpis je zavádějící (jako všechny nadpisy a obecná tvrzení) a že se to nelíbí těm o kom to je.
Ale já osobně vidím ve srovnání se studenty rozdíl.
Podle mého pohledu a studia historie vzniku Milleritů a Adventistů je opravdu potřeba lhát a neochota přiznat pravdu, omluvit se, požádat o odpuštění a zříci se předchozích omylů zakódovaná v DNA v tomto hnutí již od jeho vzniku.
Neboť na prvních omylech vlastně vznikli a jejich vyvrácení omylu (Ježíš 2x-3x nepřišel), přišlo brzy a přiznat se znamenalo ostudu a ještě by úplně zmizel důvod pokračovat v existenci této denominace. (lidé odcházeli z jiných církví kvůli nadějnému očekávání brzkého konce světa a příchodu Ježíše). Tím že zakladatelé všechno již od počátku zahráli jen zvyšováním vsázek při blafování (první zklamání byla jen zkouška, Bůh úmyslně zakryl chybu ve výpočtu, aby vyzkoušel oddanost a věrnost svého lidu) (dále Bůh neselhal, mělo dojít ke zklamání, měl si vybrat jen ostatek - ty, co ještě dál věří jsou ještě vyvolenější a věrnější).
Učení o roce 1843, 1844, o svatyni, o zavřených dveřích a otevřených a zavřených dveřích. A ještě zpečetěno na věky razítkem ,,Ducha Proroctví" a jeho dramatem věků.
To vše silně definovalo a poznamenalo církev ve smyslu, jak radil sexuolog Plzák o nevěře - zatloukat, zatloukat, zatloukat.
Takže i když dnešní věřící často o těchto učeních a historii třeba nemají páru, něco se předává dále jako tradice, duch a atmosféra.
Koneckonců dodnes si přečtěte Církevní řád strany 107-108 s nadpisem - Kazatelna není místem k prezentování vlastních názorů.
https://www.casd.cz/wp-content/uploads/ ... 16-web.pdf
Z toho na mne dýchá snaha omezit až vymýtit diskuse nebo pochybování o věroučných článcích mezi běžnými členy či kazateli.
To si myslím já. A proto se nedivím, že pak někdo na tomto fóru napíše nadpis vlákna otázku jako je: ,,Proč Adventisté musí lhát?"
Ale já osobně vidím ve srovnání se studenty rozdíl.
Podle mého pohledu a studia historie vzniku Milleritů a Adventistů je opravdu potřeba lhát a neochota přiznat pravdu, omluvit se, požádat o odpuštění a zříci se předchozích omylů zakódovaná v DNA v tomto hnutí již od jeho vzniku.
Neboť na prvních omylech vlastně vznikli a jejich vyvrácení omylu (Ježíš 2x-3x nepřišel), přišlo brzy a přiznat se znamenalo ostudu a ještě by úplně zmizel důvod pokračovat v existenci této denominace. (lidé odcházeli z jiných církví kvůli nadějnému očekávání brzkého konce světa a příchodu Ježíše). Tím že zakladatelé všechno již od počátku zahráli jen zvyšováním vsázek při blafování (první zklamání byla jen zkouška, Bůh úmyslně zakryl chybu ve výpočtu, aby vyzkoušel oddanost a věrnost svého lidu) (dále Bůh neselhal, mělo dojít ke zklamání, měl si vybrat jen ostatek - ty, co ještě dál věří jsou ještě vyvolenější a věrnější).
Učení o roce 1843, 1844, o svatyni, o zavřených dveřích a otevřených a zavřených dveřích. A ještě zpečetěno na věky razítkem ,,Ducha Proroctví" a jeho dramatem věků.
To vše silně definovalo a poznamenalo církev ve smyslu, jak radil sexuolog Plzák o nevěře - zatloukat, zatloukat, zatloukat.
Takže i když dnešní věřící často o těchto učeních a historii třeba nemají páru, něco se předává dále jako tradice, duch a atmosféra.
Koneckonců dodnes si přečtěte Církevní řád strany 107-108 s nadpisem - Kazatelna není místem k prezentování vlastních názorů.
https://www.casd.cz/wp-content/uploads/ ... 16-web.pdf
Z toho na mne dýchá snaha omezit až vymýtit diskuse nebo pochybování o věroučných článcích mezi běžnými členy či kazateli.
To si myslím já. A proto se nedivím, že pak někdo na tomto fóru napíše nadpis vlákna otázku jako je: ,,Proč Adventisté musí lhát?"
student. napísal: ↑02 Júl 2021, 11:24Možno ani tak zavádzajúci ako bolestivý. A prepychuje srdce Adventistu úplne skrz na skrz. Lebo niečomu 50 rokov veril a teraz nejaký mladý sopliak ti povie možno je to inak. Vidím to sám na sebe že nikto nechce so mnou na túto tému v zbore komunikovať.Tak nějak napísal: ↑30 Jún 2021, 04:56Nadpis tohoto vlákna je však vůči adventistům hodně zavádějící.
A tak chodím do zboru a myslím si svoje inak by som tam už nebol. Iné spoločenstvo ma neoslovilo.
Vidim na deťoch starych adventistov že sa tym nezapodievajú a hovoria že čas ukáže. Ale ja som vieru v Boha nezdedil ja som ju získal a teraz by som potreboval ziskať vieru v cirkev do ktorej chodím. Nejaké záblesky registrujem aj od br. Dudu ale je to všetko smiešne opatrné. Pripadá mi to ako keby mal čas. Ale čas nemáme čas sa kráti.
-
- Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
- Kontaktovať používateľa:
Pardon, něco jsem zkoušela. Prosím o vymazání předchozího příspěvku.
Kazatelna není místem k prezentování vlastních názorů.
Ze zkušeností s církevním řádem je zřejmé, že tento dokument je v podobném postavení jako "nezměnitelný kánon". Nelze jej tedy měnit, lze jej pouze vykládat... Ač s autorem v mnoha jeho pohledech souzním, na roli "kazatelny" mám odlišný názor. Církev-tedy především konkrétní sbor, jeho kazatel a výbor sboru jsou odpovědní za to, komu dají prostor k veřejné promluvě. Formát (liturgie) bohoslužby staví kázání do jejího centra, na rozdíl od tříd sobotní školy není kazatelna místem pro vyhraněné polemické diskuze. To neznamená, že ve sboru neexistuje prostor pro dialog, nebo konfrotaci rozdílných názorů. Ale v mém vnímání je "kazatelna" místem pro povzbuzení, napomenutí, projevy vděčnosti i pro podněty k přemýšelní. To znamená, že do sboru mohu přijít s určitým očekáváním, které může být naplněno. To znamená, že ani člen sboru, ani příchozí, nemá automaticky právo vystoupit za kazatelnou a kázat. Samozřejmě se může stát, že se za kazatelnu dostanou v určitém místě pouze tradicionalisté, případně to může být i naopak, takže lidé s důrazem na učení "otců" sobotu co sobotu duchovně strádají, protože jejich oblíbená témata nezaznívají ani okrajově. Samozřejmě to není obrana proti plytkým nebo mnohomluvným projevům, které neoslovují posluchače. Ale i to je konec konců odpovědnost těch, kteří sestavují pořadí a seznam kázajících, aby navrhovali osobnosti obdařené "moudrostí ducha" a talentem oslovit, zaujmout, nadchnout, přimět k přemýšlení...Lidi, kteří nejsou jen dobrými řečníky neb učiteli, ale mají i osobní integritu mezi slovy a životem.
Řád sám o sobě nevytváří nic nového, ale vytváří prostor a dává mu hranice. Pevnost může být bezpečným útočištěm, nebo taky těžkým žalářem. Na čem to záleží?
Tak a teď to snad dopadne.student. napísal: ↑02 Júl 2021, 11:24Možno ani tak zavádzajúci ako bolestivý. A prepychuje srdce Adventistu úplne skrz na skrz. Lebo niečomu 50 rokov veril a teraz nejaký mladý sopliak ti povie možno je to inak. Vidím to sám na sebe že nikto nechce so mnou na túto tému v zbore komunikovať.Tak nějak napísal: ↑30 Jún 2021, 04:56Nadpis tohoto vlákna je však vůči adventistům hodně zavádějící.
A tak chodím do zboru a myslím si svoje inak by som tam už nebol. Iné spoločenstvo ma neoslovilo.
Vidim na deťoch starych adventistov že sa tym nezapodievajú a hovoria že čas ukáže. Ale ja som vieru v Boha nezdedil ja som ju získal a teraz by som potreboval ziskať vieru v cirkev do ktorej chodím. Nejaké záblesky registrujem aj od br. Dudu ale je to všetko smiešne opatrné. Pripadá mi to ako keby mal čas. Ale čas nemáme čas sa kráti.
Včera jsem se přihlásila, protože jsem si chtěla pokecat s Charliem. Přečetla jsem si tento příspěvek a něco mě později napadlo, jinak bych sem určitě nepsala.
Diskuse o stáří země mě nezajímají, ale jsem si vědoma, že pro řadu lidí je téma Věda a víra podstatná, zajímavá a důležitá.
Studente, dovolím si tykačku. Pokud by se Ti to nelíbilo, změním komentář na vykání, není problém.
Před časem jsem zde dávala odkaz na církev Element v Hradci Králové. Pro připomenutí zde:
viewtopic.php?p=8247#p8247
Zmiňoval ses, že ve sboru si s Tebou o tomto tématu nikdo nechce povídat. Obrať se tedy na Lukáše Targosze, pastora Elementu.
Dnes je to možné díky technickým vymoženostem. Není to adventista, ale je to člověk nesmírně sečtělý a hlavně zvyklý mluvit s ateisty.
Vím, nejsi ateista. Ale zmiňuji to proto, že kdo rozumí ateistům, porozumí i členům vlastní církve. Kdo ateistům nerozumí, jeho porozumění členům vlastní církve začne mít mezery.
Element je církev, která se na ateisty, agnostiky, hledající atd. výslovně zaměřuje. Proto její členové včetně pastora nejsou překvapeni, když se tam takoví lidé skutečně začnou objevovat, klást otázky a diskutovat.
A Lukáš s nimi diskutovat může, protože ví, o co jde. Zná to přemýšlení a zná i pozadí těchto věcí, protože si o tom sháněl kvalitní informace z různých knih.
Diskutovat o věcech může jen člověk, který o nich něco ví. Pokud o nich nic neví, tak se to může projevit právě "nediskusí" nebo neinformovanou obhajobou
Lidé prostě neví, proč to někdo řeší a k čemu je mu to dobré. Nemají o tématu dostatek informací, a tak nevědí, co k tomu říct.
Neměla bych jim to za zlé, tito lidé si musí zvyknout na přechod do postmoderní doby (a už je možná doba 2x postmoderní), kdy se mezi mladými objevuje jiný přístup než před lety.
Starší kazatelé nemusí umět pracovat se skeptiky a podobnými lidmi, kteří potřebují k víře taktéž racionální informace.
Doba, kdy se říkalo, že tak se věřilo vždy, už je pryč.
Je v zájmu každého křesťana, aby si tyto informace zjišťoval, protože se bude stále častěji setkávat s lidmi, kteří o takové informace mají zájem.
Takže i já jsem nucena si tyto informace dohledávat, ačkoliv mne samotnou nezajímají.
Jsem donucena prostě tlakem současného myšlení, i když evoluční diskuse nechávám pro lépe informované. Ale určitě je dobré nebýt ve světě evoluce versus stvoření nepolíbeným stvořitelskou múzou a člověk by měl umět svůj postoj obhájit. My starší se to prostě učíme. Řadu let jsme byli schovaní do bezpečné ohrádky jednoho myšlenkového schématu, ale teď se dostáváme do kontaktu s pluralitou názorů i postojů.
Další věcí je, že internet umožňuje se k některým informacím dostat, a není tedy již nutné čekat vysvětlení od svého pastora. Ale je určitě dobré, když je pastor člověk, se kterým se dá o tom mluvit.
Jinak si člověk prostě najde jiné kázání třeba i od jiné církve a dohledá jiné informace.
Pokud je společenství zdravé, taková rozmanitost ho neohrozí. Naopak je to společenství nuceno k tomu, aby mělo kvalitní a oslovující náplň, aby tam lidé zůstali. A přesto aby to společenství neztratilo identitu a směr. Aby se nerozplynulo v proudu té různosti, takže musí vědět, proč tu je, pro koho tu je a kdo je.
Jak jsem pochopila, adventistické společenství Tě v tomto oslovilo.
Dnes je již běžné, že členové kterékoliv církve si věří po svém a prostě polemizují s oficiálními dogmaty.
Pochopitelně je třeba rozlišovat internetové zdroje, protože řada z nich je silně manipulativní.
Existuje několik konceptů stvoření. Např. CB to vyřešila takto:
https://cb.cz/vzdelavani/index.php?opti ... Itemid=104
U katolíků je též možné v této věci věřit různě.
Proto Tě chci povzbudit, abys pokračoval ve svém hledání dál. Bůh je Bohem dobrodružství a poznání časem roste.
Jakákoliv teorie o stvoření je jen hypotéza. Každá má argumenty pro a proti.
Pokud tedy chceš, zkus Lukáše. Mohl bys dostat i tipy na dobré knihy, které bys pak mohl členům ve sboru doporučit.
Pokud Tě na internetu zaujal nějaký jiný člověk s dobrou znalostí tématu, zkus ho kontaktovat.
Možná zjistíš, že i u adventistů již není jen jeden koncept stvoření. Toto myšlení bude stále častější.
Alespoň myslím.
Měj se hezky.
Před pár lety byla diskuze možná i na stránkách církve. To se ale zvrtlo, když byla pro církev nepříjemná diskuze o skupině Maranatha Gospel choir, která se nelíbí mnoha členům církve pro svůj hudební projev.Z toho na mne dýchá snaha omezit až vymýtit diskuse nebo pochybování o věroučných článcích mezi běžnými členy či kazateli.
Pak se dalo diskutovat na Blogu br.Pavlíka (Otevřený diář), kterého zase donutili zřejmě konzervativní členové k tomu, aby diskuzi uzavřel. Ovšem jako první a jediný předseda tuto možnost otevřel, alespoň na určitý čas.
Kam tedy chodit diskutovat otevřeně o problémech? Není mnoho možností, Granosalis a hlavně sem.
No, pokud mám zkušenost, tak program kázání sestavuje kazatel, ne žádný výbor sboru.Církev-tedy především konkrétní sbor, jeho kazatel a výbor sboru jsou odpovědní za to, komu dají prostor k veřejné promluvě.
Jak kde, na cestě dovolené jsem se zastavil na Vysočině ve sboru. Vše tam ovládal jeden člověk, jakmile někdo řekl v SŠ, co se mu nelíbilo, napomínal a jeho odpovědi byly samozřejmě ty nejlepší. Dostal jsem se s ním do konfliktu, když jsem mu oponoval. Zde žádný prostor pro dialog nebyl...To neznamená, že ve sboru neexistuje prostor pro dialog, nebo konfrotaci rozdílných názorů.
Souhlasím, všiml jsem si, že prakticky vymizely hlášky typu "sestra Vajtová píše", v kterým lidech často zkreslovali hlavní myšlenku a to je dobře. Stačí pár kliků na internetu a to co napsala a v jaké souvislosti lze ověřit. To udělal můj kamarád v jednom sboru, když mu letitý člen církve tvrdil, že si děti v sobotu nesmí hrát. Nakonec se ukázalo, že "sloup" církve je trochu mimo.Další věcí je, že internet umožňuje se k některým informacím dostat, a není tedy již nutné čekat vysvětlení od svého pastora. Ale je určitě dobré, když je pastor člověk, se kterým se dá o tom mluvit.
Jinak si člověk prostě najde jiné kázání třeba i od jiné církve a dohledá jiné informace.
Pokud je společenství zdravé, taková rozmanitost ho neohrozí.
Študentík, adventisti aj veriaci iných cirvi musia klamať, ale hlavne sami sebe. Snažia si nahovoriť si, že človek sa nevyvinul zo zvieraťa, že z neba padali koláče, že mŕtve telá vstávali zo svojich hrobov a chodili po ulici, že anjeli prepadávali väzenia a prepúšťali väzňov na slobodu a že ľudia chodili po vode. Ty niečomu z toho veríš ? No ak spochybníš jednu vetu z Biblie, potom si ju spochybnil celú. A to nikto nechce.
Zajímavé, kde jsi v bibli vyčetl, že z nebe padaly koláče a že mrtvoly chodily po ulici? Nebo dokonce, že andělé přepadávali vězení? Nic takového jsem v bibli nečetl.Študentík, adventisti aj veriaci iných cirvi musia klamať, ale hlavne sami sebe. Snažia si nahovoriť si, že človek sa nevyvinul zo zvieraťa, že z neba padali koláče, že mŕtve telá vstávali zo svojich hrobov a chodili po ulici, že anjeli prepadávali väzenia a prepúšťali väzňov na slobodu a že ľudia chodili po vode. Ty niečomu z toho veríš ? No ak spochybníš jednu vetu z Biblie, potom si ju spochybnil celú. A to nikto nechce.
Že by se lidé vyvinuli ze zvířat opravdu nevěřím, nejsou pro to žádné důkazy, které zvíře by to mělo být?
Z uvedeného seznamu věřím tomu, že Kristus, a chvíli i Petr v jeho přítomnosti, chodili po vodě.
Vidím, že vnímáš bibli jakoby diktovanou shůry, ale tak to není. Proto jsou v ní i nějaké ty chyby, zub času a omylnost lidí se někdy projevila. Proto nemám problém s tím, že některé verše mohou být těžko pochopitelné nebo nepřesně přeložené. Zpochybnění bible v tom nevidím.
Mana, vzkříšení při ukřižování, propuštění, Petra na svobodu.Neregistrovaný napísal: ↑13 Júl 2021, 20:26Zajímavé, kde jsi v bibli vyčetl, že z nebe padaly koláče a že mrtvoly chodily po ulici? Nebo dokonce, že andělé přepadávali vězení? Nic takového jsem v bibli nečetl.Študentík, adventisti aj veriaci iných cirvi musia klamať, ale hlavne sami sebe. Snažia si nahovoriť si, že človek sa nevyvinul zo zvieraťa, že z neba padali koláče, že mŕtve telá vstávali zo svojich hrobov a chodili po ulici, že anjeli prepadávali väzenia a prepúšťali väzňov na slobodu a že ľudia chodili po vode. Ty niečomu z toho veríš ? No ak spochybníš jednu vetu z Biblie, potom si ju spochybnil celú. A to nikto nechce.
Že by se lidé vyvinuli ze zvířat opravdu nevěřím, nejsou pro to žádné důkazy, které zvíře by to mělo být?
Z uvedeného seznamu věřím tomu, že Kristus, a chvíli i Petr v jeho přítomnosti, chodili po vodě.
Vidím, že vnímáš bibli jakoby diktovanou shůry, ale tak to není. Proto jsou v ní i nějaké ty chyby, zub času a omylnost lidí se někdy projevila. Proto nemám problém s tím, že některé verše mohou být těžko pochopitelné nebo nepřesně přeložené. Zpochybnění bible v tom nevidím.
Exodus, konec evangelia, skutky apoštolů.
Najít by sis to mohl sám, když tu bibli obhajuješ a přitom chceš po kritikovi, aby ti v ní hledal, co tam je.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných