Trojice před Nicejí

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Sasko Jasko

Re: Trojice před Nicejí

Neprečítaný príspevok od používateľa Sasko Jasko »

Viktorrealita napísal: 18 Okt 2023, 07:16 Ak niekto učí, že Ježiš je iba človekom, tak rozvracia Písmo.
Písmo je knižnica rozličných častí si odporujú ich názorov. Preto sa kresťania nevedia dohodnúť na podstate Ježiša. Tu sa nedá nič viac rozvrátiť.

Sasko Jasko

Sasko Jasko napísal: 18 Okt 2023, 08:49
Viktorrealita napísal: 18 Okt 2023, 07:16 Ak niekto učí, že Ježiš je iba človekom, tak rozvracia Písmo.
Písmo je knižnica rozličných kníh, navzájom si odporujúcich názorov. Preto sa kresťania nevedia dohodnúť na podstate Ježiša. Tu sa nedá nič viac rozvrátiť.

Sasko Jasko

Viktorrealita napísal: 18 Okt 2023, 07:16 Ak by Ježiš bol iba človekom, tak by nebol zázračne počatý a to panne Márii.
Zázračných pocati je v Biblii viac. Nikdy s tým nebol problém.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Sasko Jasko napísal: 18 Okt 2023, 08:53
Viktorrealita napísal: 18 Okt 2023, 07:16 Ak by Ježiš bol iba človekom, tak by nebol zázračne počatý a to panne Márii.
Zázračných pocati je v Biblii viac. Nikdy s tým nebol problém.
Good point

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Potíže s Trojicí jsou zejména v tom, že ji bereme jako definici křesťanského Boha. Tím není, Boha nelze definovat.
Učení o Trojici a trojjedinosti je pokus ranné církve reagovat na filozofické a náboženské vlivy, kterým křesťanství čelilo v prvních stoletích své existence.
Pokud opustíme akademickou půdu pro debatu, a zvolíme osobní reflexi, pak otázka stojí jinak: "Co znamená Bůh v mém životě?." To je, podle mne, daleko důležitější záležitost.

Neregistrovaný

Milan napísal: 18 Okt 2023, 12:21 Potíže s Trojicí jsou zejména v tom, že ji bereme jako definici křesťanského Boha. Tím není, Boha nelze definovat.
Učení o Trojici a trojjedinosti je pokus ranné církve reagovat na filozofické a náboženské vlivy, kterým křesťanství čelilo v prvních stoletích své existence.
Pokud opustíme akademickou půdu pro debatu, a zvolíme osobní reflexi, pak otázka stojí jinak: "Co znamená Bůh v mém životě?." To je, podle mne, daleko důležitější záležitost.
Je dosť zásadný rozdiel, či uznávaš Ježiša ako Boha alebo len ako Božieho Syna.

Neregistrovaný

Neregistrovaný napísal: 18 Okt 2023, 13:28
Milan napísal: 18 Okt 2023, 12:21 Potíže s Trojicí jsou zejména v tom, že ji bereme jako definici křesťanského Boha. Tím není, Boha nelze definovat.
Je dosť zásadný rozdiel, či uznávaš Ježiša ako Boha alebo len ako Božieho Syna.
Je a není.

Pro naprostou drtivou většinu obyvatel země je to nepodstatný rozdíl.

Čím jdete v nějaké oboru více do hloubky a přibližujete lupu tím vidíte více detailů které jsou ale z běžného pohledu maličkosti a řešíte rozdíly pro běžné lidi mimo obor nerozeznatelné a nedůležité a nezajímavé.
Takže dělat z těch maličkostí/detailů stěžejní nejdůležitější otázku celé víry je prostě jen subjektivní pohled který přestal být schopen nadhledu a empatie pro ostatní.

To stojí na mostě muž a chce skočit a zabít se.
Přijde k němu pomalu klidně kolemjdoucí druhý a povídá. ,,Člověče přemýšlím co bych mohl udělat, abych ti to rozmluvil. Nemáš v celém životě žádnou naději a něco k čemu se můžeš upnout jako ke smyslu dalšího života?
Co třeba víra?"
,,No já jsem věřící"
,,To je úžasné já ti gratuluji, hned máš něco pozitivního. Já taky věřím v něco dobrého."
.....po chvíli...
,,No a věříš jako v něco konkrétního jako jednoho Boha nebo více?"
,,V jednoho"
,,Super to já taky"
za chvíli zase
,,No a je to nějaký Bůh jako zvířecí nebo je to všemohoucí neviditelný stvořitel všeho?"
,,No stvořitel -- já jsem křesťan"
,,Ty jo chvála Pánu já jsem taky křesťan. To hned máme společnou víru a radost na světě."
,,....za chvíli zase se ptá kolemjdoucí skákajícího."

,,No a když jsi křesťan tak jsi katolík nebo protestant?"
Protestant
,,Hurá já taky bratře to máme společnou víru i bez papeže."
,,A když jsi protestant tak jsi spíš charismatický nebo evangelikální?"
Evangelikální
,,Chvála Pánu, tak to je fajn že milujeme výklad písma a obejdeme se bez těch podivných ,,projevů Ducha" to mi tak nesedí. "
,,Jo chvála"
...za chvíli zase....
,,No a když už jsem oba tak pevní v té víře a máme rádi bibli který den světíš? Sobotu nebo neděli?"
,,No.....vlastně sobotu"
,,vidíš já taky Sobotu, protože to je pravý sedmý...."
,,..den odpočinku podle desatera" dořekne skákající.
,,Haleluja nejsi ty snad adventista sedmého dne?"
,,Ano jsem"
,,WO JÁ TAKY BRATŘE, POŽEHNANOU SOBOTU to jsem rád že jsme se našli, teď máš ty mě a já tebe jako oporu ve víře teď už nemáš důvod skákat - co tě to vůbec napadalo když víš že sebevražda je špatná věc, co by tomu řekl tvůj sbor nebo výbor....... no každopádně už je to za námi když mě asi Bůh poslal abych tě přivedl zpět."
...chvíli tam spolu stojí a mlčí a pak se kolemjdoucí zeptá ještě jednou."

,,A jsi adventista konzervativní nebo liberální"
,,Spíš liberální no..."

,,NO TAK TO SKOČ TY LIBERÁLE!""

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Sasko Jasko napísal: 18 Okt 2023, 08:53 Zázračných pocati je v Biblii viac. Nikdy s tým nebol problém.
Ak by si seriózne argumentoval, tak by si citoval takéto počatia z Písma, ale to si neurobil. Ani sa nepýtam prečo.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Viktorrealita napísal: 18 Okt 2023, 07:16 Všetko!

Ak niekto učí, že Ježiš je iba človekom, tak rozvracia Písmo.

Ak by Ježiš bol iba človekom, tak by nebol zázračne počatý a to panne Márii.

Aj Ježiš by potom potreboval vieru a milosť, aby bol spasený, lebo niet človeka, ktorý by nezhrešil.

Jeho obeť by nemala žiadnu výkupnú cenu. Nebol predsa jediný, ktorý bol ukrižovaný Rimanmi.

Klaňanie, modlenie sa k Ježišu, by bolo hriechom, lebo iba Bohu sa treba klaňať.

V podstate spása by nebola v Kristu a skrze Krista.

Popieraním božstva Ježiša Krista sa ruší evanjélium Ježiša Krista a preto je to z dielne antikrista.
CSP Český studijní překlad (2009)
J 6:27: "Pracujte ne pro pokrm, který hyne, nýbrž pro pokrm zůstávající k životu věčnému, který vám dá Syn člověka; neboť jemu Otec, Bůh, vtiskl svou pečeť.“"

Ř 5:15: "Avšak s darem milosti tomu není tak jako s proviněním. Jestliže proviněním jednoho člověka mnozí zemřeli, mnohem více se na mnohé rozhojnila Boží milost a dar spravedlnosti v milosti toho jednoho člověka, Ježíše Krista."

Ř 5:18: "A tak tedy: jako skrze provinění jednoho člověka přišlo na všechny lidi odsouzení, tak i skrze spravedlivý čin jednoho člověka přišlo na všechny lidi ospravedlnění k životu."

1K 15:21: "Když tedy přišla skrze člověka smrt, přišlo skrze člověka také vzkříšení mrtvých."

1K 15:47: "První člověk je ze země, z prachu, druhý člověk Pán z nebe."

Fp 2:7: "nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob otroka a stal se podobným lidem. A když se ukázal v podobě člověka,"

1Tm 2:5: "Je totiž jeden Bůh, jeden je také prostředník mezi Bohem a lidmi, člověk Kristus Ježíš,"

Kdo uči, že Ježíš je Bůh je falešný křesťan!!!

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

mikim napísal: 18 Okt 2023, 22:45 Kdo uči, že Ježíš je Bůh je falešný křesťan!!!
No, Mikim. Stačí sledovať, kto všetko popiera Božsku podstatu Ježiša Krista.

Dočítame sa napríklad v Biblii, prečo ho zákomníci a farizeji chceli zabiť. Pre nich bol iba človekom, ktorý sa robil Bohom. Ty tvrdíš, že je iba človekom, no vraj sa nerobil Bohom a sú to len nesprávne vyložené Ježišové slová.

No a v dnešnej dobe samozrejme ateisti. Oni zase v žiadneho osobného boha neveria. Humanisti, tak pre tých je Ježiš tiež iba človekom. Islam - Ježiš je iba človek - prorok, no Mohamed je väčší. No a islam popiera aj to, že je Božím Synom.

Ku komu ťa zaradiť?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných