Neregistrovaný napísal: ↑Včera, 18:15 https://www.ellenwhiteova.cz/velky-spor ... -probuzeni
Stačí si přečíst kus kapitoly od samotné Ellen Whiteové - Již před jejím obrácením za hlásání Millera byla nejčastější námitka lidí že ,,nikdo nezná dne ani hodiny"
Ti lidé nebyli generálové po bitvě ale před bitvou. Byli to další věřící křesťané, kteří bratrsky varovali millerity ať nepředpovídají.
A jak se odpovídalo tehdejším generálům?
EGW popisuje že:
millerité......
,,Ukazovali, že Písmo neomlouvá lidskou nevědomost, že příchod Pána Ježíše je blízko. Kdo však hledal jen důvod, aby mohl pravdu odmítnout, ten si zacpával uši, aby vysvětlení neslyšel. Výrok: „Nikdo nezná dne ani hodiny“ opakovali dále otevření posměvači, ale i domnělí Kristovi služebníci."
Citací Williama Millera:
"Now we have found that the Lord is not bound by our calculations. The coming of the Lord is still certain, and we must focus on preparation."
Source: Memoirs of William Miller (1853), p. 232
Český překlad:
„Nyní jsme zjistili, že Pán není vázán našimi výpočty. Příchod Pána je stále nevyhnutelný a my se musíme soustředit na přípravu.“
"Although I was wrong in the date, I have no doubt that Christ will come at the right time. What we taught was the truth, even though it did not materialize according to our calculations. The Lord will show us what was truly right."
Source: The Millerite Movement and the Advent Crisis, p. 91
Český překlad:
„I když jsem se mýlil v datu, nepochybuji o tom, že Kristus přijde v pravý čas. To, co jsme vyučovali, byla pravda, i když se nezrealizovalo podle našich výpočtů. Pán nám ukáže, co bylo skutečně správné.“
"Even if I had to go through the entire journey again, I would do it. I have not lost faith in God, in the coming of Christ, or in the truth that I sought in the Scriptures."
Source: Memoirs of William Miller (1853), p. 228
Český překlad:
„I kdybych měl projít celou cestou znovu, udělal bych to. Neztratil jsem víru v Boha, v Kristův příchod, ani v pravdu, kterou jsem hledal v Písmu.“
"If I had to go through this entire process again, I would do it because the truth still leads me."
Source: The Millerite Movement and the Advent Crisis, p. 105
Český překlad:
„Pokud bych měl projít znovu celým tímto procesem, udělal bych to, protože pravda mě stále vede.“
"God has not failed us; we simply did not understand everything as we should have."
Source: Historical Sketches of the Life of William Miller, p. 112
Český překlad:
„Bůh nás nezklamal, pouze jsme my nepochopili všechno, jak jsme měli.“