Ellen Gould White

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Vicky

Re: Ellen Gould White

Neprečítaný príspevok od používateľa Vicky »

Mňa pri osobe EGW zaujal názor cirkvi (dá sa nájsť v niektorých knihách), že EGW priamo neformulovala dôležité vieroučné body, ale jej videnia mali len potvrdzovaciu funkciu. Teda ona akože len potvrdila správnosť toho, na čo prišli veriaci v tej dobe pri svojom štúdiu Písma.

Mi to pripadá, že táto potvrdzovacia funkcia je len našim výmyslom. v Biblii sa s niečím takým nestretávame. Veď ak Boh niečo ľuďom povedal (v podstate prostredníctvom prorokov, ak funkciu proroka chápeme v širšom zmysle), tak načo by znovu potreboval cez prorokov potvrdiť to, že to ľudia správne pochopili? To by sme museli mať milión potvrdení. A možno by sme ešte potrebovali ďalšie potvrdenie na to, že to prvé potvrdenie je správne ...
Besides, sme občas svedkami toho, že mnoho ľudí (a možno aj my) niečo v Biblii nechápe správne, a napriek tomu Boh neposiela žiadneho proroka aby ich korigoval/potvrdil/nepotvrdil. Boh takto proste nepracuje. Biblia sa vykladá Bibliou, to by malo byť pre čitateľa dostatočné.
Božie Slovo je Pravda a človek ho má činiť, a nie čakať, že príde prorok a potvrdí mu, že to pochopil správne ...

Speedy

Neprečítaný príspevok od používateľa Speedy »

Vypočul som nedávno kázeň br. Teda Wilsona "Prekoročte Jordán, neustupujte", ktorú mal koncom júla na konferencii GK. Dosť priestoru tam venoval citátom EGW aj jej dielu. Hovoril aj o známom fakte, že ju chápeme ako menšie svetlo, ktoré nás vedie k väčšiemu svetlu, t.j. k Biblii. A rozpovedal aj príbeh tom, ako raz po kázaní odchádzala z kazateľne, ale potom sa znovu vrátila, vzala Bibliu a povedala: Odporúčam vám túto knihu. (To sa stalo na poslednej GK, ktorej sa zúčastnila, čo je myslím veľmi symbolické).
A Ted vo svojej kázni hneď za tým opakuje a zdôrazňuje túto myšlienku slovami: Bratia a sestry, ak si prejeme prejsť Jordán, čítajme vážne Božie slovo, a nech jeho naučenia skrze Ducha Svätého mení naše životy!

S nadšením sa pripájam k tejto skvelej myšlienke, ktorú iste pod vplyvom Svätého Ducha vyslovila EGW, a ktorú, verím že tiež pod vplyvom Božieho Ducha, zopakoval náš novozvolený predseda: Venujme sa plne väčšiemu svetlu, čítajme Bibliu!

A vyzývam k tomu aj vás, bratia a sestry! Ukážme, že si vážime naliehavú výzvu Ducha prorockého a prestaňme už konečne čítať jej knihy! Čítajme len Bibliu, Božie Slovo, tak ako si to vždy želala! To je jej posolstvo od samotného Boha pre verný Boží ľud!

Svet ju (EGW) odmieta, ale bola daná nám a my ju musíme poslúchnuť! Ukážme, že ju neakceptujeme len formálne, ale skutočne! A výzva obrátiť sa k Biblii je skutočne to, čo dnešný zmätený svet potrebuje ako jediný liek na svoju smrteľnú chorobu! Buďme v tomto príkladom!

Milí moji, nerozumiem tomu, prečo stále znovu a znovu čítame jej knihy, ak sme už raz pochopili, že najdôležitejšia je len a len Biblia a len tú máme čítať? Veď tým vlastne porušujeme jej vlastný príkaz! Alebo tým dávame najavo, že ešte stále nechápeme, že Biblia je to, k čomu nás chce Boží Duch skrze jej posolstvo priviesť?

Ak niekto ešte stále nechápe Bibliu ako Božie slovo pre svoj život, tak prosím, nech ešte číta jej spisy. Ale akonáhle ho toto menšie svetlo privedie k Biblii, EGW treba prenechať tým menej chápavým a venovať sa plne štúdiu Biblie.

Verím tomu, že práve toto je skutočným obsahom troj anjelského posolstva, ktoré máme priniesť svetu, ale najprv ho predsa musíme osobne prežívať my sami! Ako chceme ľuďom ukázať na Bibliu, ak my sami ešte stále študujeme menšie svetlo?

Ďakujeme, Bože, za tvoje Slovo, ku ktorému nás vytrvalo pozývaš, hoci ho stále často odmietame! Dávaj nám prosíme svojho Ducha, aby nás pri štúdiu Biblie viedol a menil naše životy.

Pato

Neprečítaný príspevok od používateľa Pato »

Speedy, to si žartoval, však?

GWE

Neprečítaný príspevok od používateľa GWE »

Speedy mozno zartoval, ale pozrite aky citat som nasiel:
"Kdybyste studovali Boží slovo s touhou dosáhnout úrovně požadované Písmem a dosáhnout křesťanskou dokonalost, nepotřebovali byste Svědectví. Ale protože jste zanedbali seznámit se s Biblí, která je knihou inspirovanou Bohem, tak se vám chce On přiblížit jednoduchými a přímými svědectvími a OBRÁTIT VAŠI POZORNOST NA TA SLOVA PÍSMA SVATÉHO, KTERÉ JSTE ZANEDBALI POSLECHNOUT. Svědectvími vás důrazně napomíná, abyste přizpůsobili svůj život čistému a vyvýšenému UČENÍ PÍSMA.“ (5T 664)

Marta
Dátum registrácie: 05 Dec 2015, 09:52
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Marta »

1.Zamysleli jste se někdy nad formulacemi,že E.G.W. je malé světlo ,které vede k většímu.Už jste si někdy svítili baterkou do slunce,aby jste jej viděli?
2.Pokud je E.G.W. pouze potvrzující,proč všechny návrhy,diskuze skončí vždy na jejím citátu,přes který nejede vlak?
3.Opravdu očekáváte např. vyjádření GK-:"V této otázce se prostě autorka hluboce mýlila"?

Slavo

Neprečítaný príspevok od používateľa Slavo »

To, čo mňa v súvislosti s EGW zaujalo, je, že rôzni kazatelia sa s týmto fenoménom vysporadúvajú rozličným spôsobom. Za roky som zachytil takéto názory:
- EGW neprináša žiadne nové učenie. Všetko, čo hovorí, môžeme plne podporiť Bibliou.
Druhý názor je podobný, ale už trochu uvoľňuje priestor:
- EGW hovorí len to, čo je v Bibllii. Výnimkou so zdravotné rady, ktoré sú nové pre poslednú dobu.
Tretí názor je ešte liberálnejší:
- My adventisti máme dva zdroje, Bibliu a spisy EGW.
Pripomínam, že ide o názory kazateľov; každý z nich sa snaží vysvetliť spoluveriacim, ako majú dielo EGW chápať. Tak ja proste neviem. Vychádza mi z toho, že oficiálny názor cirkvi je asi takýto:
Chápte ju ako chcete, len ju nesmiete spochybňovať.
Ale asi práve preto o nej trochu pochybujem ...

Tomáš

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš »

EGW o sobě: omlouvám se za Caps lock, jen to kopíruji

„Po tělesné stránce jsem vždy byla křehká jako prasklá nádoba. A přesto i v mém stáří Pán na mne nadále působí svým Duchem svatým, abych psala NEJVÝZNAMNĚJŠÍ KNIHY, JAKÝCH SE KDY DOSTALO CÍRKVÍM I SVĚTU. Pán dokazuje, co umí vykonat skrze křehké nádoby. Život, který mi přidává budu využívat k Jeho slávě. A když On uzná za vhodné, abych odešla na odpočinek, JEHO POSELSTVÍ BUDOU MÍT JEŠTĚ VÍCE ŽIVOTNÍ SÍLY, NEŽ V DOBĚ KDY BYL NAŽIVU SLABÝ NÁSTROJ, skrze něhož byla předána.“ – Mt 122, 1903 (8MR 428.1}

„VŠECHNY TYTO PRAVDY JSOU UČINĚNY NESMRTELNÝMI V MÝCH SPISECH. PÁN NIKDY NEPOPÍRÁ SVÉ SLOVO. Lidé mohou strojit jeden úklad za druhým, a nepřítel se bude snažit duše odvrátit od pravdy, ALE VŠICHNI, KDO VĚŘÍ, ŽE PÁN MLUVIL SKRZE SESTRU WHITEOVOU a dal jí své poselství, BUDOU OCHRÁNĚNI PŘED MNOHA BLUDY, KTERÉ PŘIJDOU V TĚCHTO POSLEDNÍCH DNECH.“ – Lt 50, 1906 (8MR 319.320)

„Byla jsem poučena, že Pán skrze svou nekonečnou moc po více než půl století uchoval pravou ruku svého posla, aby PRAVDA MOHLA BÝT NAPSANÁ TAK, JAK ON MĚ VYBÍZEL JI ZAPSAT DO PUBLIKACÍ, ČASOPISŮ A KNIH. Proč? Protože, pokud by nebyla takto zapsána, pak zde budou PO SMRTI NAŠICH PRŮKOPNÍKŮ mnozí, kteří budou NOVÝMI ve víře, JEŽ BY ČASEM PŘIJALI JAKO POSELSTVÍ PRAVÉHO UČENÍ VĚCI OBSAHUJÍCÍ CHYBNÉ POSTOJE a nebezpečné bludy. Někdy to, co lidé učí jako ‘zvláštní světlo’, je ve skutečnosti svůdný omyl, který jako koukol zasetý mezi pšenicí, vypučí a přinese špatnou sklizeň. A omyly tohoto druhu budou některými pěstovány AŽ DO KONCE TĚCHTO DĚJIN ZEMĚ.“ Lt 136, 1906 (TDG 126)

„Já ‘jen čekám, až se stíny stanou o trochu delšími’. Ale MÉ KNIHY budou svědčit, když už můj hlas nebude dál slyšen. Pravdy, jež mi byly předány jako poslu Páně, STOJÍ NA VĚKY, aby buď lidi usvědčily a obrátily nebo odsoudily ty, kdo odešli od víry a dávají se svést padlými duchy.“ Lt 350, 1906 (PM 359.1)

„To BUDE JEDNÍM Z VELKÝCH ZEL, která přijdou na náš lid. TEXTY PÍSMA SVATÉHO BUDOU VYTRŽENY Z JEJICH SPRÁVNÉHO MÍSTA A VYKLÁDÁNY TAK, ABY POTVRDILY OMYL, JENŽ POPÍRÁ SVĚTLO A SVĚDECTVÍ, která nám Bůh dával během uplynulé půlky století.“ – Ms 59, 1905 (MR760 4.2)

„Byla jsem poučena, abych řekla: „Jsem Božím poslem, který má přinést poselství nápravy chybujícím a povzbuzení tichým a pokorným“. Poselství, která dostávám, mám předávat písemně i ústně. Dostala jsem úkol: „Věrně kárej ty, kdo by KAZILI VÍRU Božího lidu. Napiš věci, které ti sdělím, aby byly SVĚDECTVÍM PRAVDY AŽ DO KONCE ČASU“.“ (RH, Jan. 26, 1905)

„Můj synu (W.C. White), dokud žiji, chci, abys dělal všechno co můžeš, abys uspíšil vydání mých spisů v anglickém jazyce, a poté co zemřu, chci, abys pracoval na jejich překladu a vydání v cizích jazycích. VZÁCNÁ PRAVDA A SVĚTLO JE V TĚCHTO SPISECH, KTERÉ BY SE MĚLY ŠÍŘIT DO VŠECH KONCŮ SVĚTA.“ – Oct. 20, 1915 (6BIO 446.2)

Citáty původně napsal do komentáře Danny Laufersweiler na blogu Mikuláše Pavlíka.

Připadá mi z těchto citátů, že EGW sama sebe považovala prostředek/ posla pro křesťany od své doby až navěky + místně od své země až po zbytek světa. Vlastně stála zatím, aby se její rady a knihy staly kánonem.

Definice kánonu jako je třeba bible zní, že je to obecná Boží vůle pro lidi všech míst a dob. Jakmile není prorok pro všechna místa a doby, tak prostě jeho vliv vyprchá a nikdo se časem nebo jinde na zemi po jeho knihách a poselství nebude shánět. Ovšem Knihy od EGW mají znít všude a navždy (do příchodu Ježíše) a číst je mají všichni, stejně jako u Mormonů knihu Mormon, u svědků spisy Věrného a rozvážného otroka (ústředí strážné věže), U katolíků výroky papeže Ex Cathedra a usnesení koncilů, nebo v KLDR odkaz mrtvého prezidenta Kim Ir Sena, v komunismu V.I. Lenina, atd.

Nikdo z nás se nesnaží například hledat spisy Náthana, proroka, který káral Davida po smilstvu s Batšebou.
Nebo spisy Agaba, proroka ze Skutků, nebo Spisy prorokyně Debory. Nebo další spisy apoštola Pavla.

Protože nevěříme, že jsou takové spisy pro všechny doby a všechna místa, tak jsou nám ukradené nebo i když bychom věřili jejich inspirovanosti, neměli bychom potřebu si je vyhledávat jako kontrolu jestli věříme správně. Naopak pokud bychom v těchto spisech našli něco co nám oproti bibli nesedí, tak bychom spíš připustili, že autoři udělali chybu a nemusíme tyto rady věroučně respektovat.

Pokud bychom dokonce jako Adventisti studovali proroka Mormonů Josepha Smithe, nebo oni tu naší, byli bychom velice opatrní a kritičtí k jakékoliv chybě, abychom řekli, že ,,naše" církev nemusí uznávat ,,jejich" proroka, nebo že to není prorok.

EGW si ze sebe udělala prorokyni, která je nenahraditelná. Žel CASD to tak ustanovila ve věroučném bodě o daru proroctví.

,,As the Lord’s messenger, her writings are a continuing and authoritative source of truth which provide for the church comfort, guidance, instruction, and correction."

Překlad výňatku z ang. věroučného bodu o daru proroctví:
,,Jako posla Páně jsou její spisy přetrávajícím/pokračujícím a autoritativním zdrojem pravdy, který poskytuje církvi posilu, vedení, instrukce a nápravu."

Podle mne se tato věta naprosto vylučuje se zásadou SOLA SCRIPTURA

Myslím, že Adventisté by toto ustanovení měli oficiálně změnit, jinak upřímní křesťané, co ctí sola scriptura nikdy nebudou chtít do takové církve vstoupit a naopak upřímní adventisté ctící tuto zásadu z ní budou chtít vystoupit.

ngma
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

Myslím si o sebe že som úprimný kresťan / dobrá cesta k pýche ? ::shhh:: /
Sola scriptura totálne akceptujem, som adventista, mám pozitívny postaoj k EGW / prosím aby si ma nediskriminoval/ čítam aj knihy iných autorov z iných spoločenstiev,
...tvrdé prorocké jadro v cirkvi /predseda GK/ takto vidí EGW, sú aj iní v cirkvi ktorí sa pozerajú reálnejšie na jej dielo. A som rád, že v cirkvi je sloboda a priestor pre videnie viacerými smermi, aj keď mi je jasné že to čerí hladinu, o to viac ak niektorá strana manipuluje s tou druhou stranou. Ale toto bolo od stvorenia a bude to až do konca, len budú iní hudobníci ::reead::
Fanatizmus bol v pohanstve aj v kresťanstve, intenzita a prejavy sa rôznili

Tomáš

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš »

Zcela uznávám základní lidská práva a rovnost lidí před Bohem.
Myslím si, že jsem upřímný a dobrý člověk.
Jsem také nacista, a mám pozitivní vztah k Hitlerovi - nediskriminuj mne za to - ale uznávám i právo ostatních ras na život a svobodu a vlastní stát. Mám pozitivní vztah ke knize Mein Kampf, ale čtu i knihy jiných politických stran.

Ještě že je u nás ve straně svoboda a jen tvrdé jádro strany to vidí tak radikálně.

Nechápu proč se ostatní tak čílí, když se nás někdo zmíní, fanatici přece vždycky byli jsou a budou všude, ve všech rasách a hnutích.

(najdi 5 rozdílů s předchozím příspěvkem)

(p.s. toto je opravdu jen vtip a ilustrace, nemyslím to važně s tím vyznáním)

ngma
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

Zaujímavé vyznanie :D

ale aj tak ty vieš aký duch ťa vedie ::bye::

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní