Stvoření a .......

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
student.

Re: Stvoření a .......

Neprečítaný príspevok od používateľa student. »

ambassador napísal: 13 Jún 2021, 16:49 ...Člověk se v Amazonii objevil relativně nedávno, před 12 tisíci lety....... V posledních letech se ale objevují důkazy, že Amazonie vždycky nevypadala jako neprostupný prales umožňující jen velmi řídké zalidnění na vývojově primitivní úrovni. Jsou tu zbytky rozsáhlých ceremoniálních prostor a dost možná tu žily početné populace organizované do městských států.
Keď sa ti vynoria takéto informácie do akého svetla to hodí starú zmluvu pre teba a tvoju vieru. ?

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

ambassador napísal: 13 Jún 2021, 16:49 Na různé diskuzní fauly na tomto webu jsem si již zvykl. Když nic, tak komentovat, že jsem si to vymyslel. Tržní den vyplynul z vývoje společenské potřeby.
https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%BDden

Sobota v proroctví Iz. 66. V tomto proroctví je výhledový život ve skutečné izraelské zemi.

V uzavřených skupinových kulturách to mohlo být jiné, zvláště pokud se jedná o malé skupiny v kterých se nějak jinak organizoval život. Zpravidla tam byl nějaký náčelník a kouzelník. Současně tam byl nepřátelský a podezíravý postoj vůči jiné skupině. Vliv měl i kanibalismus.

"...V severní Africe nalezneme velmi staré říše, které se s historií Evropy snad nedají ani srovnat. V celé Africe pak existovalo minimálně 10 tisíc státních útvarů a státoprávních uspořádání. V průběhu několika tisíciletí, se v různých částech kontinentu objevila obchodní, kulturní, politická a náboženská centra. Obchodní vazby sahaly z Afriky do Evropy, Asie a možná i dále. Vše doloženo archeologickými nálezy......"

"...Člověk se v Amazonii objevil relativně nedávno, před 12 tisíci lety....... V posledních letech se ale objevují důkazy, že Amazonie vždycky nevypadala jako neprostupný prales umožňující jen velmi řídké zalidnění na vývojově primitivní úrovni. Jsou tu zbytky rozsáhlých ceremoniálních prostor a dost možná tu žily početné populace organizované do městských států."

To, že je pátek den modliteb v Islámu, ještě neznamená, že to není pro ně významný den. Podobně je to s nedělí a případně i se sobotou.
"..V islámu, je pátek dnem veřejné pobožnosti v mešitách ..."
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1tek

Pokud přistoupíme na primitivní používání Bible, pak se může stát, že z Bible vytrhneme slovo bez kontextu a následně dojdeme k neuvěřitelným závěrům.

Sobota je silným symbolem vysvobození, vykoupení a pokoje, proto se v Bibli pracuje se sobotou. Sobota bez vysvobození a pokoje je jen prázdný obyčejný den. Sobota se pro některé může stát dnem nenávisti vůči jinakosti a také dnem nadřazenosti nad jiné obyvavatele této země. V Bibli je popsán v NZ nebezpečný stav ve spojení s odpočinutím v ep. Židům 4 kapitole.
...Sobota v proroctví Iz. 66. V tomto proroctví je výhledový život ve skutečné izraelské zemi.

No to určitě není pravda to nebude izraelská zem, ale nové nebe a nová zem tedy Nový Jeruzalém, kde budou všechny národy a nejen izraelité:

Izajáš 66:20  A přivedou všecky bratří vaše ze všech národů za dar Hospodinu, na koních a na vozích, a na nůších a na mezcích, a na dromedářích, na horu svatosti mé do Jeruzaléma, praví Hospodin, tak jako přinášejí synové Izraelští dar v nádobě čisté do domu Hospodinova.
21  A z těchť také vezmu za kněží a za Levíty, praví Hospodin.
22  Nebo jakož ta nebesa nová, a země ta nová, kterouž já učiním, stane přede mnou, praví Hospodin, tak stane símě vaše a jméno vaše.
23  I stane se, že od novměsíce do novměsíce, od soboty do soboty přicházeti bude všeliké tělo, aby se klanělo přede mnou, praví Hospodin.
ČEP: 23  O každém novoluní, v každý den odpočinku, přijde se sklonit veškeré tvorstvo přede mnou, praví Hospodin.

Židům 4:9  Tak má Boží lid pravý sobotní odpočinek teprve před sebou. (Boží lid, ne izraelský lid)
10  Neboť kdo vejde do Božího odpočinutí, odpočine od svého díla, tak jako Bůh odpočinul od svého.
11  A tak usilujme, abychom vešli do toho odpočinutí a nikdo pro neposlušnost nepadl jako ti na poušti.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

student. napísal: 14 Jún 2021, 11:59
ambassador napísal: 13 Jún 2021, 16:49 ...Člověk se v Amazonii objevil relativně nedávno, před 12 tisíci lety....... V posledních letech se ale objevují důkazy, že Amazonie vždycky nevypadala jako neprostupný prales umožňující jen velmi řídké zalidnění na vývojově primitivní úrovni. Jsou tu zbytky rozsáhlých ceremoniálních prostor a dost možná tu žily početné populace organizované do městských států.
Keď sa ti vynoria takéto informácie do akého svetla to hodí starú zmluvu pre teba a tvoju vieru. ?

Pro mě se nic nemění. Zvěst Bible pro mě má na prvním místě teologický význam - je to tedy hlavně o Bohu ve vztahu k nám. Matematické počty jsou pro mě někde hodně vzadu. Matematika není primární zvěstí. Vliv na to má i skutečnost, že Židé neměli klasické rozdělení abecedy a čísla, jako to máme my. Proto je to složité. Hebrejské číselné vyjádření mohlo být skutečným číslem, ale mělo i jiný význam. Např: číslo 40 - lhůta, mohl to být skutečný počet, ale i vyjádření lhůty. Takže potopa a 120 dní - mohlo to být klidně trojnásobná lhůta. Podobně 7 - plnost, pak je oslava Hospodina vyjádřená 7denním cyklem úplná, celá, je to uzavřeno v té sedmičce.
To, že jsme se my adventisté zaměřili na čísla je dáno našim vznikem v pohnuté době 19 století, a stále se v tom vrtáme na úkor samotného jádra v Bibli.
Když si přečteš některé komentáře, tak možná porozumíš problematice používání Bible nejen v adventismu.
Část adventistů utrácí drahocenný čas na nekonečném dokazování matematických a nepochopených vyjádření v Bibli.

Snad nepojedeme na Boží horu na uvedených dopravních prostředcích:
"........na koních a na vozích, a na nůších a na mezcích, a na dromedářích, na horu svatosti mé do Jeruzaléma, ..."

studnet.

Neprečítaný príspevok od používateľa studnet. »

ambassador napísal: 14 Jún 2021, 19:52Např: číslo 40 - lhůta, mohl to být skutečný počet, ale i vyjádření lhůty. Takže potopa a 120 dní - mohlo to být klidně trojnásobná lhůta. Podobně 7 - plnost, pak je oslava Hospodina vyjádřená 7denním cyklem úplná, celá, je to uzavřeno v té sedmičce.
Máš pravdu, adventisti sú zameraný na čísla. Ale tak isto sú zameraný aj starú zmluvu. Áno v moja viera v Boha mi zostáva a je nemenná. Ale ako mám samého seba presvedčiť o cirkvi ktorú navštevujem keď teraz viem že stará zmluva je len obraz, doslova a do písmena a skoro polovica kázaní je zo starej zmluvy ktorú študovaný kazateľ berie ako niečo čo sa udialo v reálnom čase v reálnom priestore. A ešte nezabudne dodať že príbeh sa odohral približne 2400 rokov pred Kristom.
Toto sú fakty ktoré sa vo mne bijú a ja nenachádzam východisko.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Máš pravdu, adventisti sú zameraný na čísla. Ale tak isto sú zameraný aj starú zmluvu. Áno v moja viera v Boha mi zostáva a je nemenná. Ale ako mám samého seba presvedčiť o cirkvi ktorú navštevujem keď teraz viem že stará zmluva je len obraz, doslova a do písmena a skoro polovica kázaní je zo starej zmluvy ktorú študovaný kazateľ berie ako niečo čo sa udialo v reálnom čase v reálnom priestore. A ešte nezabudne dodať že príbeh sa odohral približne 2400 rokov pred Kristom.Toto sú fakty ktoré sa vo mne bijú a ja nenachádzam východisko.
Budeš se muset vypořádat, pokud jsi křesťan, se skutečností, že ve stvoření podle Písma věřil Ježíš, taky věřil v potopu, existenci Lotovy ženy apod., nepovažoval to za obrazy, ale za skutečnost.
Jak má být Stará smlouva obraz? Jsou to tedy vymyšlené příběhy?
V NZ máme přímo napsáno, že bibli, myšleno tedy SZ, číst máme (J 5:39;2.Tim 3:15).
Co se týče pokusů, že SZ je obraz (doslova a do písmene) a události byly zduchovňovány, není to nic nového, bylo to již v době ranné církve.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

studnet. napísal: 15 Jún 2021, 06:15
ambassador napísal: 14 Jún 2021, 19:52Např: číslo 40 - lhůta, mohl to být skutečný počet, ale i vyjádření lhůty. Takže potopa a 120 dní - mohlo to být klidně trojnásobná lhůta. Podobně 7 - plnost, pak je oslava Hospodina vyjádřená 7denním cyklem úplná, celá, je to uzavřeno v té sedmičce.
Máš pravdu, adventisti sú zameraný na čísla. Ale tak isto sú zameraný aj starú zmluvu. Áno v moja viera v Boha mi zostáva a je nemenná. Ale ako mám samého seba presvedčiť o cirkvi ktorú navštevujem keď teraz viem že stará zmluva je len obraz, doslova a do písmena a skoro polovica kázaní je zo starej zmluvy ktorú študovaný kazateľ berie ako niečo čo sa udialo v reálnom čase v reálnom priestore. A ešte nezabudne dodať že príbeh sa odohral približne 2400 rokov pred Kristom.
Toto sú fakty ktoré sa vo mne bijú a ja nenachádzam východisko.

Určitě ne všichni adventisté jsou zaměřeni na čísla, ale je pravdou, že naše teologie na tom částečně stojí. Přesto to pro mě není zábrana být členem této církve. Zaměřenost na čísla může být přechodná záležitost. Také mám za sebou nějakou tu číselnost, ale to je již minulost. Přes počítání se někdy můžeme dostat k jádru poselství Bible a pak to počítání můžeme opustit, tak jak se odstraní lešení po stavbě domu. Je to jen lešení a právě bigotní počtáři oslavují lešení a skutečný "chrám" zůstává v pozadí.
Od Abraháma ke Stvoření je období, které je v mlze. Je to jen stín pravdy (nejsou nám zjeveny detaily). Od Abraháma směrem k nám se mohou vynořovat "hrubě" vyjádřené číselné hodnoty, které nemusí být špatně. Data (narození, smrt, období kralování, vyhnanství, atp.) tam jsou proto, aby jsme vnímali, že to jsou skutečné, reálné příběhy. V nějakém konkrétním příběhu však nejde o datování události, ale o Božím jednání s tím selhávajícím člověkem a tam je skutečně vidět ten pravý Bůh. Pracuje s člověkem navzdory našim selháním. To je to pravé poselství a pochopení Bible. Když nám unikne to milosrdné Boží jednání v daném příběhu, pak se Bohu nevydáme plně na milost a nemilost. Příběhy Bible ukazují na to, že Bůh s nimi jednal tak, jak si to nezasloužili. To je právě ten silný motiv odevzdat se Bohu i v naši době.
Výpočty z Bible vnímám, jako zajímavé a o pravdivosti i konkrétní potřebnosti se dá polemizovat.
Cesta počtů je mnohem delší a náročnější, někdy jsou v ni matematické chyby a omyly.
Kázání ze SZ nemusí být špatné, záleží na tom, kam posluchače nasměruje.

Jiný Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Jiný Neregistrovaný »

Neregistrovaný napísal: 15 Jún 2021, 07:03 Budeš se muset vypořádat, pokud jsi křesťan, se skutečností, že ve stvoření podle Písma věřil Ježíš, taky věřil v potopu, existenci Lotovy ženy apod., nepovažoval to za obrazy, ale za skutečnost.
Jak má být Stará smlouva obraz? Jsou to tedy vymyšlené příběhy?
V NZ máme přímo napsáno, že bibli, myšleno tedy SZ, číst máme (J 5:39;2.Tim 3:15).
Co se týče pokusů, že SZ je obraz (doslova a do písmene) a události byly zduchovňovány, není to nic nového, bylo to již v době ranné církve.
A jak ses vypořádal ty se skutečností, že Ježíš věřil na peklo, věřil na Živého Abraháma, do jehož Lůna byl přenesen mrtvý Lazar, věřil na věčná muka a místo, kde oheň nehasne a červ neumírá. Věřil, že ještě ti co u něj stáli ho uvidí přicházet v oblacích. Nepovažoval to za obrazy, ale za skutečnost.

Zažil jsem adventisty, kteří peklo, život hned po smrti zduchovňují a Ježíšovu nenaplněnou předpověď svého příchodu ještě za života jeho současníků ignorují a říkají že to jsou podobenství, či obrazy a vymyšlené příběhy, ale přesto stejně jako ty by odsoudili kohokoliv, kdo by nevěřil v potopu, 6000let starou zemi a stvoření atd.

Pokrytectí a cochcárna říkám na to já.

Jak ses s tím vypořádal ty neregistrovaný , když říkáš na studnet.-ovi, aby se s tím vypořádal

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

A jak ses vypořádal ty se skutečností, že Ježíš věřil na peklo, věřil na Živého Abraháma, do jehož Lůna byl přenesen mrtvý Lazar, věřil na věčná muka a místo, kde oheň nehasne a červ neumírá. Věřil, že ještě ti co u něj stáli ho uvidí přicházet v oblacích. Nepovažoval to za obrazy, ale za skutečnost.
Zažil jsem adventisty, kteří peklo, život hned po smrti zduchovňují a Ježíšovu nenaplněnou předpověď svého příchodu ještě za života jeho současníků ignorují a říkají že to jsou podobenství, či obrazy a vymyšlené příběhy, ale přesto stejně jako ty by odsoudili kohokoliv, kdo by nevěřil v potopu, 6000let starou zemi a stvoření atd.
Pokrytectí a cochcárna říkám na to já.
Jak ses s tím vypořádal ty neregistrovaný , když říkáš na studnet.-ovi, aby se s tím vypořádal
Vypořádal jsem se s tím tak, že jsem začal z jasných textů Písma, tedy v tomto případě jsem si musel odpovědět na otázky- co je to vlastně smrt, co následuje po smrti, co je první a druhá smrt, kdo má moc ze smrti vzkřísit, kdy toto vzkříšení nastane apod. Podobně s pojmem "peklo", vzít všechny texty Písma, které se tím zabývají a klást si otázky, dělat prostě exegezi, sledovat kontext, nepřidávat, co text neříká.
Pak jsem došel k tomu, že ojedinělý příběh, který Ježíš vypráví v Lukášově evangeliu, je podobenstvím.
Protože se tématem zabývalo mnoho lidí, nebudu jej převypravovat, šlo Ti o odpověď, jak jsem se s tématem vypořádal. Sama EB má nadpis "podobenství" a to překlad dělali většinou lidi, kteří věří v nějakou existenci po smrti (bez vzkříšení). Těch témat je samozřejmě více. Klíčem je vždy zásada-vykládat složité věci na základě jasných a průkazných a ne naopak, soustředit vše o tématu-když 30 textů Písma říká, že skála je Hospodin a jeden text (Mat 16:18) by snad mohl ukazovat, že Petr je tou skálou (gramatika to ale neumožňuje), tak věřím, že církev stojí skutečně na Hospodinu, ne na Petrovi.
Takže, na rozdíl od Tebe, nevěřím, že Kristus věřil na peklo, živého Abrahama bez vzkříšení.
Není mi jasné, které texty myslíš, že Kristus "věřil", že přijde ještě za života jeho současníků a tím se stal dle Tebe vlastně falešným prorokem.
Možná se pouze domníváš, že by adventisté kohokoliv, kdo nevěří v potopu, mladou zemi a stvoření odsoudili, soud patří Bohu, proč by to dělal jakýkoliv křesťan?
Pak se nemusíš pohoršovat nad pokrytectvím, jsou to možná jenom pouze Tvé domněnky, i když lidé jsou různí, není potřeba ale zobecňovat, církev jako taková nemá odsuzující postoj. Zdá se mi, že jsi v tomto případě "vylil vaničku i s dítětem"...

Jiný Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Jiný Neregistrovaný »

Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka.
28Kde je mrtvola, slétnou se i supi.
29Hned po soužení těch dnů se zatmí slunce, měsíc ztratí svou zář, hvězdy budou padat z nebe a mocnosti nebeské se zachvějí.
30Tehdy se ukáže znamení Syna člověka na nebi; a tu budou lomit rukama všechny čeledi země a uzří Syna člověka přicházet na oblacích nebeských s velkou mocí a slávou.
31On vyšle své anděly s mohutným zvukem polnice a ti shromáždí jeho vyvolené od čtyř úhlů světa, od jedněch konců nebe ke druhým.
32Od fíkovníku si vezměte poučení: Když už jeho větev raší a vyráží listí, víte, že je léto blízko.
33Tak i vy, až toto všecko uvidíte, vězte, že ten čas je blízko, přede dveřmi.
34Amen, pravím vám, že nepomine toto pokolení, než se to všechno stane.
35Nebe a země pominou, ale má slova nepominou.

Jinak tvé vyrovnání se s peklem odpovídá tomu co jsem čekal.

Každý máme představu o tom, že zrovna my děláme exegezi a hermeneutiku poctivě.;-)

Také jsem si prošel obdobím s názorem ,který popisuješ.
Dnes o mám jinak

studnet.

Neprečítaný príspevok od používateľa studnet. »

Neregistrovaný napísal: 15 Jún 2021, 07:03Budeš se muset vypořádat, pokud jsi křesťan,
Som kresťan a učím sa s tým vysporiadávať. Keď začne kazateľ počítať roky alebo sa začne presúvať vo svätyni, myslím si svoje. Ale koľko to takto vydržím neviem. Keby som už bol starý 50 ročný harcovník a mal už vychodený chodník tak tie informácie o veku zeme by ma možno už nerozhodili. Ale som mladý, formujem sa a v škole nás učia všetky informácie preverovať a pýtať sa na zdroj.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných