Lenka Moranova napísal: ↑21 Mar 2022, 16:27
Bůh suď, jak to je. Všechno zkoumejte a dobrého se držte. Jsem šťastná, že jsem poznala adventisty. Přednášky vašich kazatelů mně oslovují, výklad Bible podle vás adventistů mi je nejbližší. Dokonce již navštěvujeme vás sbor. Velké ocenění patří vaší svobodě uvnitř sborů a názorové pluralitě. Teď poznávame částečně, potom poznáme plně... Kdo má dneska takovou pokoru, aby to přiznal? Já se s tím setkala u vás, adventistů, jak osobně, tak i z těch přednášek. No, ať je to jak chce, zkoumat to nebudu a soudit už vůbec ne. Ale pokud je to pomluva, pak vkladateli příspěvku nezávidím. Jak vidím, k oponentům máte jen jízlivě poznámky, tak víc k tomu psát nebudu.Moje víra nestojí na paní Whiteove, ale na Kristu. Obsah jejích knih v souladu s Bibli je a jak se k němu dopracovala, nevím a nechávám na Bohu. Tedy Bůh suď. Ale jsou ty vaše stránky takové smutné a prázdné. Něco rozvinuté, ale zdali pak umíte něco postavit? Tolik věřících bloumá, neschopno zakotvit a možná je chyba v nich, že hledji dokonalost v nedokonalých. Ale je- li vám tak dobře, budiž. No, je mi z vás smutno. A to jsem velmi tolerantní a shovívavá. Ale přiznam se, že jsem si přečetla jen pár příspěvků. Uf. Takové zapškle. Tak zase někdy, až sem zabloudim

Že jste se představila tak jsem se rozhodl na vás reagovat. Já to mám stejně s vámi v tom ,,všechno zkoumejte a dobrého se držte." A tak jsem od adventistů ( a adventismu) odešel. Dokud jsem s nimi věřil za jedno také jsem vnímal společenství jako vlídné přijímající a přátelské. Když jsem se začal ,,vše zkoumat (i velký spor, vyšetřující soud, nauku o době soužení a odejmutí Ducha Svatého ) a držet dobrého (milosti, duchovních darů, Pohledu na Boha jako milujícího všechny věřící a opouštějícího) tak jsem začal pro rozdílnost věrouky již zažívat i jiné prostředí. Myslím tím vyjádření, že jsem sveden na zcestí, že jsem zblbnutý, oklamaný, nebo že si myslím že jsem nějaký nový reformátor.) Varování ať si dám pozor na to jaké čtu knihy a s kým se stýkám a přátelím. Jen ne věcné odpovědi a přemýšlení a naslouchání statím z bible a jejich významu, který šel proti tomu, co jsem v adventismu znal.
Takže to bylo pro mne tehdy zklamání a určitě jsem byl (možná ještě jsem?) zapšklý.
Bible je tak široce psaná kniha s mnoha místy, kde si protiřečí a naopak s mnoha veršíky, ze kterých lze obhajovat kdejakou nauku.
Rozhodně říci že obsah knih paní Whiteové (přes 50 000 stran textu minimálně) je v souladu s biblí (1300 stran) je velmi odvážné stanovisko. NESOUHLASÍM.
1) Jsem všechny strany nečetl (ani u bible ani u EGW)
2) Již ty co jsem četl obsahovaly i mnohá místa, zásadní pro nějakou nauku adventismu, kde se znění zcela rozcházela. (Vyšetřující soud, přejití do svatyně, jistota spasení, povinnosti pro křesťany nějaké jídlo nejíst, odejmutí Ducha Svatého)
Často bývají stránky i příspěvky lidí, kteří se zklamou v nějaké organizaci a víře prázdné a zapšklé a smutné - odráží to nitro lidí, kteří svou naději a víru složili v této věrouce církvi a organizaci a zklamali se.
Asi to nebylo bezdůvodně.
Ano často se stane, že lidé mají nezdravě vysoká očekávání a požadavky na dokonalost na církev a lidi, aby všechny jejich problémy v životě vyřešil někdo za ně.
Ale Církev prostřednictvím svého Předsedy GK i prostřednictvím knih EGW o sobě zveřejňuje nejen pokorná prohlášení ale i velmi sebevědomá.
Sama má podíl na tom, že lidé od ní očekávají vyvolenost dokonalé chování vzornost, bezhříšnost.
No a k oponentům(jiným církvím) se církev nestaví oficiálně s jízlivými poznámkami, ale spíše soucitně a shovívavě avšak spatra (z pozice vyvolené církve, která laskavě informuje ostatní církve, že jsou padlé a doupětem démonů a že by z nich věřící měli vyjít a připojit se k ostatku= CASD)
Ano nezní to hlasitě ze střech z kazatelen na mikrofony. Skrývá se to mezi řádky a mezi kapitolami v nejpropagovanější knize rozdávané zdarma - Velké drama Věků/ Vítězství lásky Boží od Ellen Gould Whiteové.
Tak je-li vám tak dobře budiž.
Pokud sem zas někdy zabloudíte - Pokoj vám.