Vege strava ako ideál pre adventistu

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Layman
Dátum registrácie: 10 Mar 2015, 20:48
Kontaktovať používateľa:

Re: Vege strava ako ideál pre adventistu

Neprečítaný príspevok od používateľa Layman »

John 3:16, hovoríš mi z duše ... presne takto to vidím aj ja ...

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Mrzí ma, že na túto tému nenachádzam povzbudivé nič. A pár poznámok píšem preto, aby ste sa na túto tému pozerali komplexne. Takže :

Nie som člen Cirkvi adventistov siedmeho dňa, ale vegetariánom som 28 rokov. A práve pre to, že som vegetarián tak dlho, môžem zodpovedne túto otázku zhrnúť nasledovne.

V našich podmienkach je vegetariánstvo ťažkým neunesiteľným bremenom. Lebo nemyslím, že vegetariánstvo znamená sem-tam nejesť mäso a sem-tam áno. Ak chcete vegetariánčiť naozaj, tak verte, že sa to nedá. NEDÁ !

Lebo nejesť mäso, to neznamená zapiť sójovým mliekom sójový syr (tofu), marinovaný v sójovej omáčke, ošmahnutý na sójovom oleji a poliaty sójovou majonézou .
To by bola vegestrava na tri dni a potom čo?

Ak máte mnoho dobrých návrhov, najprv si určite prioritu:
vegestrava, alebo zdravá výživa?

A zrazu je ten pohľad iný.

A tak sa teraz pýtam - chceme len receptúry na zdravú výživu, alebo chceme byť naozajstne zdravo vyživovaní ?
Lebo tú naplesnetú zeleninu zo supermarketu treba najprv aspoň poumývať a my na väčšine územia SR nemáme čistú (rozumej zdravú) VODU!
A na zdravú vegepolievku musíme použiť tú umelo pucovanú vodu a nezdravé benzoanmi konzervované zložky.
A ...
a ...
ale o tom radšej nehovoríme a tvárime sa, že chceme papať a piť zdravo,
diskutujeme o zdravom papaní a pití
a vieme, že je to ... (nespisovné slová sem nepatria) ...

Jnk

Neprečítaný príspevok od používateľa Jnk »

Rajon napísal:... vegetariánska strava je jednou z dobrých volieb pre zdravie ..
... vegetariánska strava jedno z rozumných opatrení ...
Ahoj Rajon, nie je mi celkom jasné aké iné "dobré voľby" okrem vegetariánskej stravy máš na mysli ... Môžeš uviesť napr. ešte dve nejaké iné?

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Jnk napísal:
Rajon napísal:... vegetariánska strava je jednou z dobrých volieb pre zdravie ..
... vegetariánska strava jedno z rozumných opatrení ...
Ahoj Rajon, nie je mi celkom jasné aké iné "dobré voľby" okrem vegetariánskej stravy máš na mysli ... Môžeš uviesť napr. ešte dve nejaké iné?
Strava zostavená prevažne z rastlinných potravín (málo priemyselne upravených), to znamená používať dostatok ovocia a zeleniny, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy..., a striedme použitie napr. rýb alebo hydiny, mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku.
To je v kontexte stravy.
V kontexte celkového zlepšenia zdravia sú to samozrejme:
zdravá myseľ (zmysluplnosť života, budovanie priateľských vzťahov, zvládanie stresu...), dostatočná pohybová aktivita, odpočinok, vyváženosť, nefajčenie...

julka

Neprečítaný príspevok od používateľa julka »

John 3:16 napísal:chcem dat otazku do plena, myslite si, ze je dolezite sustredit sa na otazky zdravej zivotospravy, nemyslim iba jedlo, nejedenie masa alebo zivocisnych produktov, plus k tomu chodenie do fitka, myslite si ze je to dolezite z pohladu krestana? nemalo by byt prvorade zvestovat evanjelium, to ciste evanjelium, co sirili apostoli a Jezisovi ucenici? ze to ostatne moze viest k sebasustredeniu az kultu tela? mozno prehanam, ale vacsina obyvatelov planety trpi podvyzivou, ide do zahuby, a niektori krestania riesia ci si mozu dat na ranajky vajce alebo radsej tofu, prepacte ze to pisem takto, ale nebudu raz zodpovedni pred Bohom, ze miesto sirenia evanjelia so zameranim na Jezisa ako vykupitela sa zaoberali viac z hladiska vecnosti nepodstatnymi vecami? ved je napisane, ze dostaneme nove telo po prichode Jezisa, stare veci pominuli, vsetko Pan ucini nove.
"Veď Božie kráľovstvo nie je jedenie a pitie, ale spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom." Rim 14,17 - zaujímavé, že týmto textom sa ako adventisti zaoberáme menej, než vegetariánskou stravou, ktorá sa v Biblii nespomína.

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

julka napísal:
John 3:16 napísal:chcem dat otazku do plena, myslite si, ze je dolezite sustredit sa na otazky zdravej zivotospravy, nemyslim iba jedlo, nejedenie masa alebo zivocisnych produktov, plus k tomu chodenie do fitka, myslite si ze je to dolezite z pohladu krestana? nemalo by byt prvorade zvestovat evanjelium, to ciste evanjelium, co sirili apostoli a Jezisovi ucenici? ze to ostatne moze viest k sebasustredeniu az kultu tela? mozno prehanam, ale vacsina obyvatelov planety trpi podvyzivou, ide do zahuby, a niektori krestania riesia ci si mozu dat na ranajky vajce alebo radsej tofu, prepacte ze to pisem takto, ale nebudu raz zodpovedni pred Bohom, ze miesto sirenia evanjelia so zameranim na Jezisa ako vykupitela sa zaoberali viac z hladiska vecnosti nepodstatnymi vecami? ved je napisane, ze dostaneme nove telo po prichode Jezisa, stare veci pominuli, vsetko Pan ucini nove.
"Veď Božie kráľovstvo nie je jedenie a pitie, ale spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom." Rim 14,17 - zaujímavé, že týmto textom sa ako adventisti zaoberáme menej, než vegetariánskou stravou, ktorá sa v Biblii nespomína.
Možno je náš väčší problém v tom, že sa stále len zaoberáme tým, čím sa máme zaoberať. :-) A čo tak radšej pri dobrom a zdravom jedle prežívať spoločenstvo spravodlivosti, pokoja a radosti v Duchu Svätom so svojimi priateľmi, blízkymi, rodinou... :-) A samozrejme nielen pri tom jedle.

Smw8

Neprečítaný príspevok od používateľa Smw8 »

Rajon napísal:A čo tak radšej pri dobrom a zdravom jedle prežívať spoločenstvo spravodlivosti, pokoja a radosti v Duchu Svätom so svojimi priateľmi, blízkymi, rodinou... :-)
Rajon, to by som rád robil, ale cirkev mi neustále "pozerá do taniera" a hovorí mi, čo mám a nemám jesť. Dokonca si myslí, že má právo ma za to kázniť a vylučovať. Čo keby ma nechala, aby som sa rozhodoval sám, aj na základe svojho vlastného pochopenia Biblie, čo budem jesť?

LLL

Neprečítaný príspevok od používateľa LLL »

Z vegetariánskou stravou v cirkvi by nebol vôbec žiadny problém, veď aj medzi neadventistami je veľa vegetariánov, a všetko je v pohode. Avšak cirkev túto tému povýšila na súčasť evanjelia - hlásame to spolu s inými vieroučnými bodmi ľuďom okolo. Toto nemá v Biblii žiadnu oporu, je to založené len na EGW. No niektorí zachádzajú ešte ďalej a považujú zdravotné posolstvo za hlavnú tému, ktorú treba hlásať, pretože práve tak má byť (opäť na základe EGW) dokončené zvestovanie evanjelia v posledne dobe.
Preto sa na správne (rozumej bezmäsité) stravovanie kladie v cirkvi taký prehnaný dôraz, čo spôsobuje problémy medzi takýmito vege-extrémistami a normálne (biblicky) zmýšľajúcimi veriacimi.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

LLL napísal:Z vegetariánskou stravou v cirkvi by nebol vôbec žiadny problém, veď aj medzi neadventistami je veľa vegetariánov, a všetko je v pohode. Avšak cirkev túto tému povýšila na súčasť evanjelia - hlásame to spolu s inými vieroučnými bodmi ľuďom okolo. Toto nemá v Biblii žiadnu oporu, je to založené len na EGW. No niektorí zachádzajú ešte ďalej a považujú zdravotné posolstvo za hlavnú tému, ktorú treba hlásať, pretože práve tak má byť (opäť na základe EGW) dokončené zvestovanie evanjelia v posledne dobe.
Preto sa na správne (rozumej bezmäsité) stravovanie kladie v cirkvi taký prehnaný dôraz, čo spôsobuje problémy medzi takýmito vege-extrémistami a normálne (biblicky) zmýšľajúcimi veriacimi.
Mezi neadventisty je dnes o mnohem více vegetariánů než mezi adventisty, např. miliarda indů...Pokud zdravá strava není součást evangelia, pak jsem zvědavý co tam budou v tom nebi ti masožravci dělat. nebo si ti všichni masožravci (doteď občas vč. mně) myslíme, že při 2PJK, Ježíš vezme kouzelný proutek a mávne s ním nad hroby svatých zesnulých a nad živými a udělá z nich rázem vegetariány? Protože jak víme v obnoveném ráji se žádné maso jíst nebude. Nebo si snad Vy masožrouti myslíte, že tam jsou v nebi andělská jatka? Že tam létají andělé s pořádnýma kudlama od krve a podřezávají krky nevinných krav a prasata a nebo tam pak jedou mrtvé slépky na hákách jako u nás v drubežárně, že je tam prolévána jen tak ze srandy krev zvířat a to jenom proto, aby se andělé i Ježíš mohli pořádně nažrat jako my masožravá prasata zde na zemi? Tak to ani omylem. Už i ateisté pochopili, že maso způsobuje rakovinu tlustého střeva a nejí ho, jak oznámilo OSN. Ale my adventisté a ty naše výborné klobásky...(aj. sračky)

Zkuste se podívat na to co se jedlo v minulosti a kolik let se díky tomu dožili. V ráji kam směřujeme to rozhodně nebylo maso. Nevidím ani jeden důvod proč o tom také nehovořit jako součást evangelia.

Je to jen scan krátké brožůrky ke stažení:

https://www.ulozto.cz/!yusTSz9P5/navrat ... f#tab-free

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

".... pak jsem zvědavý co tam budou v tom nebi ti masožravci dělat."

Ja také starosti nemám. Stačí mi, že tam bude všetko iné a verím, že si na mäso ani nespomenieme. (1Kor 2,9)

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní