Role a pravomoce žen v církvi.

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: Role a pravomoce žen v církvi.

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Popis stvoření světa chápu jako výpověď Bible o tom, že Bůh je jediným pravým Bohem. Stačilo, aby promluvil, a stalo se. On je Stvořitel a Bůh. Bohem není ani Slunce, ani Měsíc, ani Země, ani nic jiného, ani lidé.

Co se týče stvoření člověka, Bible to popisuje ve dvou zprávách. První zpráva je v Gn 1,26-28 a druhá je v Gn 2,7.18-25.

Jen malinká vsuvka – teprve včera jsme náhodně zjistili, že je opět v prodeji kniha od J. Beneše Pradějiny, která byla dlouhou dobu ve statusu Vyprodáno. Jelikož knihu nevlastníme, máme radost, že jsme si ji mohli objednat z knihkupectví Kalich. Těším se, až mi přijde domů. Takže kdo máte zájem a knihu ještě nevlastníte, pospěšte si. Předpokládám, že bude opět brzy vyprodaná.

Osobně neberu různé výklady ohledně stvoření jako dogma, přes které nejede vlak, ale jako inspirující pohled lidí znalých dobového pozadí a jazyka. Základem ale vždy zůstává samostatné studium Písma.

Podle zprávy v Gn 1,26-28 je člověk muž a žena (doslovně samec a samice). Samec a samice (muž a žena neromanticky řečeno) = člověk. Oba měli „panovat" nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nad dobytkem a nad celou zemí i nad všemi plazy pohybujícími se na zemi.

Žena tedy není něco víc než muž, ani něco míň než muž. Oba jsou si rovni.

Podle druhé zprávy v Gn 2,7.18-25 někteří usuzují, že postavení ženy je podřadnější, protože byla stvořena až jako druhá, a navíc z muže. Toho textu se později dotýká i apoštol Pavel a interpretuje ho.

CSP Genesis 2,18 I řekl Hospodin Bůh: Není dobré, aby byl člověk samoten. Učiním mu pomoc jako jeho protějšek.

V hebrejštině znamená slovo ezer pomoc, pomocník. Tato pomoc není chápána v tehdejším myšlení že ten, kdo pomáhá, je významově nižší než ten, komu je pomáháno. V Bibli je tento výraz často použit o Bohu, např. Ex 18,4, Dt 33,7, Ž 115,9 a další. Samozřejmě tento výraz může znamenat i lidskou pomoc.

Líbí se mi překlad ČSP „jako jeho protějšek", protože dobře vystihuje záměr původního jazyka – pomoc proti němu.

Dle mého soudu tento text nechce říci, že žena je až druhořadá a má to být mužova „služka".

Tento text říká, že Adam potřeboval ženu, potřeboval tu „pomoc". Sám by to nezvládl (pánové, neberte teď na mě kamení :-)). Stvořením ženy se Adam nestal „nadřízeným" ženy, ale až v ženě se stal „kompletním/úplným". Stejně tak nevím, co by ženy dělaly bez mužů, vždyť by neměly o kom mluvit :-). (Ale oporu v Písmu má obrazně řečeno i „celibát".)

Někdy jsem přemýšlela nad tím, proč jsou muž a žena tak rozdílní, proč jsou protiváhy. Ale Bůh věděl, co dělá. Říká se, že žena je korunou stvoření. Z biblického textu to tak vyplývá i z toho, jak si Bůh se stvořením ženy „hraje".

Postavení muže a ženy vidím jako rovnocenné před Bohem, přestože muž má jinou úlohu i jiné fyzické dispozice než žena. Jsou to protiváhy a má to tak být. V „ráji" si byli oba vědomi své identity. Muž byl mužem a žena byla ženou. Po pádu do hříchu zažívají obě pohlaví důsledky hříchu, mezi které, si myslím, patří i to, že obě pohlaví někdy ztrácejí vědomí své identity.

Biblické texty o „podřizování" jsou často zneužívány. Znám dokonce ženy, které tvrdí, že za všechno může žena (a to vždycky a ve všem). A najde se pro to i biblická opora, protože ta se vždycky dá najít. Za přijetí tohoto názoru může jednostranné a nevyvážené učení o ženách, o jejich rolích a pravomocích v církvi. Na téma stvoření jsem slyšela a četla nějaké výklady, ale zatím jsem neslyšela žádný pořádný třeba na téma „podřizování se žen mužům". Myslím takový výklad, který se nesnaží podpořit ani jedno stanovisko, obrazně řečeno výklad „za ordinaci žen" a „proti ordinaci žen". Osobně si myslím, že žádný takový výklad, který chce podpořit jedno stanovisko a hledá pro to podpůrné texty Písma, nemá význam. Samozřejmě je pro nás lidi někdy těžké zůstat nestrannými, ale aspoň se snažme zůstat objektivními ve své subjektivitě :-).

Za mě osobně si myslím, že muž a žena nemají odlišné role (ve fyzických dispozicích, v myšlení, v manželství, v církvi) náhodou. Ale taky si myslím, že Duch dává každému jak chce a někdy proti „přírodě".

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Pro diskusi o úloze žen v církvi bude nejen zajímavý, ale možná i jeden z klíčových (a zároveň opomíjených) veršů - Ř 16,7:

CSP Řím 16:7 Pozdravte Andronika a Junii, mé příbuzné a mé spoluvězně, kteří jsou ve vážnosti mezi apoštoly a kteří též byli v Kristu přede mnou.

Byla mezi apoštoly žena?

Zkusím překlad jednoho z různých textů z řečtiny. Tento text uvádí Junii jako ženu:

GNT ἀσπάσασθε Ἀνδρόνικον καὶ Ἰουνίαν τοὺς συγγενεῖς μου καὶ συναιχμαλώτους μου, οἵτινές εἰσιν ἐπίσημοι ἐν τοῖς ἀποστόλοις, οἳ καὶ πρὸ ἐμοῦ γέγοναν ἐν Χριστῷ.

Můj překlad: Pozdravte Andronika a Junii soukmenovce mé a spoluvězně mé, kteří jsou významnými apoštoly, kteří též přede mnou byli v Kristu.

Již proběhla debata na téma, zda se jedná o ženu, či muže, a zda patří mezi apoštoly, či nepatří. Pro ty, kdo tuto debatu nezaznamenali, zde jeden ze zajímavých názorů: http://sj.rozcesti.org/wp-content/uploa ... 31-UTC.pdf

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

Lída Rohalová napísal:Pro diskusi o úloze žen v církvi bude nejen zajímavý, ale možná i jeden z klíčových (a zároveň opomíjených) veršů - Ř 16,7:

CSP Řím 16:7 Pozdravte Andronika a Junii, mé příbuzné a mé spoluvězně, kteří jsou ve vážnosti mezi apoštoly a kteří též byli v Kristu přede mnou.

Byla mezi apoštoly žena?

Zkusím překlad jednoho z různých textů z řečtiny. Tento text uvádí Junii jako ženu:

GNT ἀσπάσασθε Ἀνδρόνικον καὶ Ἰουνίαν τοὺς συγγενεῖς μου καὶ συναιχμαλώτους μου, οἵτινές εἰσιν ἐπίσημοι ἐν τοῖς ἀποστόλοις, οἳ καὶ πρὸ ἐμοῦ γέγοναν ἐν Χριστῷ.

Můj překlad: Pozdravte Andronika a Junii soukmenovce mé a spoluvězně mé, kteří jsou významnými apoštoly, kteří též přede mnou byli v Kristu.

Již proběhla debata na téma, zda se jedná o ženu, či muže, a zda patří mezi apoštoly, či nepatří. Pro ty, kdo tuto debatu nezaznamenali, zde jeden ze zajímavých názorů: http://sj.rozcesti.org/wp-content/uploa ... 31-UTC.pdf
Proc se zde snazis manipulovat s textem Boziho slova jak Satan Dabel a odmitas prijmout zcela jasna slova a Bozi usporadani, kde je postaveni zeny ve vztahu k muzum jasne dano jak je tam jasne dano i postaveni muze vuci Kristovi a postaveni Krista vuci NEJVYSSIMU BOHU JHVH - OTCI ?

"3 Chci však, abyste věděli, že hlavou každého muže je KRISTUS; hlavou ženy je zase muž; hlavou KRISTA je zase Bůh. 4 Každý muž, který se modlí nebo prorokuje a má něco na hlavě, hanobí svou hlavu; 5 ale každá žena, která se modlí nebo prorokuje s nepokrytou hlavou, svou hlavu hanobí, neboť je to jedno a totéž, jako kdyby byla [ženou] s oholenou hlavou. 6 Jestliže se totiž žena nepokrývá, ať se také ostříhá; jestliže však je potupné, aby byla žena ostříhaná nebo oholená, ať se pokrývá.
7 Vždyť muž by si neměl pokrývat hlavu, jelikož je Božím obrazem a [Boží] slávou; ale žena je mužovou slávou. 8 Muž totiž není z ženy, ale žena z muže; 9 a co víc, muž nebyl stvořen kvůli ženě, ale žena kvůli muži. 10 Proto by žena měla mít na hlavě znamení autority kvůli andělům." (1 Korintskym 11 kap.)

Jestlize chces jako zena ziskat uctu a byt prospesna i jinym lidem delej to tak, jak to delali i jine zeny v minulosti, jenz si timto svym chovanim ziskali i uctu muzu.

"...vaše ozdobení ať není ve vnějším splétání vlasů a v navlékání zlatých ozdob ani v nošení svrchních oděvů, 4 ale ať je to utajený člověk srdce v neporušitelném [šatu] tichého a mírného ducha, který má velkou hodnotu v Božích očích. 5 Vždyť tak se i dříve zdobívaly svaté ženy, které doufaly v Boha, a podřizovaly se svým vlastním manželům, 6 jako Sára poslouchala Abrahama a nazývala ho „pánem“. A vy jste se staly jejími dětmi za předpokladu, že dále činíte dobro a nebojíte se žádné příčiny ke zděšení...." (1 Timotejovi 3 kap.)

Jeste zde vyrukuj s tematikou, ze Marie Magdalska byla manzelkou a apostolem Jezise Krista a uz se muzes opravdu zaradit medzi jine, kteri takto velice radi rozreduji Pravdu a jasna slova Bible jen, aby mohli obhajit sve vlastni sektarske smysleni a konani.

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Lída Rohalová píše:
Pro diskusi o úloze žen v církvi bude nejen zajímavý, ale možná i jeden z klíčových (a zároveň opomíjených) veršů - Ř 16,7
....
Byla mezi apoštoly žena?
...
Již proběhla debata na téma, zda se jedná o ženu, či muže, a zda patří mezi apoštoly, či nepatří. Pro ty, kdo tuto debatu nezaznamenali, zde jeden ze zajímavých názorů:
Karol Schneider píše:
Proc se zde snazis manipulovat s textem Boziho slova jak Satan Dabel a odmitas prijmout zcela jasna slova a Bozi usporadani, kde je postaveni zeny ve vztahu k muzum jasne dano jak je tam jasne dano i postaveni muze vuci Kristovi a postaveni Krista vuci NEJVYSSIMU BOHU JHVH - OTCI ?
Karole tvá sestra v Ježíši Kristu přidala do diskuse další text z bible s odkazem na jednu studii, která se tímto textem zabývá.

Ty se chováš tak nadutě jako bys už všechno věděl, přitom ignoruješ text z bible o kterém psala ona neřekneš na to ani ň a doslova ji KAMENUJEŠ jinými citáty z bible o kterých ona nemluvila, ani jejich existenci nepopírala.

A ještě ji srovnáváš s ďáblem. Vzhledem k tomu, že tato tvá sestra v Kristu se už pro Boží dílo namáhala kázáním a vyučováním měla by být u tebe ve větší vážnosti. Dolož své obvinění, že Lída manipuluje a ať mají váhu, stížnost proti starším má být přijata leda na základě výpovědi dvou nebo tří svědků(1. Timoteovi 5, 19), pokud to dokážeš sám si budu přát, aby z toho Lída činila pokání, pokud jí nebude vina prokázána měl by ses omluvit a činit z toho pokání ty!

,,Pravím vám, že z každého planého slova, jež lidé promluví, budou skládat účty v den soudu.
Neboť podle svých slov budeš ospravedlněn a podle svých slov odsouzen.“(Mt 12,36-37)

Karole myslím to vážně, když už můžeš napsat takovéto obvinění, tak určitě jsi schopen dotáhnout to až do konce a vyvodit z toho důsledky.

Čekám že se k tomu postavíš čelem jako muž.

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Karol Schneider píše (na adresu Lídy Rohalové):
Proc se zde snazis manipulovat s textem Boziho slova jak Satan Dabel a odmitas prijmout zcela jasna slova a Bozi usporadani, kde je postaveni zeny ve vztahu k muzum jasne dano..
Chybí už jen dodat-Kromě toho jsi ve službách padlého Babylonu a stihne tě zasloužený trest. Jako každou ženu, vyjadřující se k teologickým otázkám jinak, než praví "věrný otrok"... ::noo::

Nabízím odlišný pohled: Obviňovat jiné ze svých hříchů je ďábelské. Hledat smítka v očích druhých a přehlížet vlastní trámy je pokrytecké. Upírat druhým právo vyslovit svůj názor je totalitní. To, co rozsíváme, budeme sklízet…Bez ohledu na to, jak se nazýváme a do jaké církve se hlásíme.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Karol, i k textům, které uvádíš, se plánuji také vyjadřovat, i když jsem žena. Moje teologické názory nemají punc neomylnosti, jsem přístupná jinému pohledu, pokud mě o tom přesvědčí Bible. Svoje názory jsem už totiž párkrát měnila.

Nejde mi o to popírat texty Bible a dokazovat moje názory. Nejsem ani zastáncem naplnění "povinných kvót" žen ve vedoucích úlohách v církvi za každou cenu. Ale pokud k tomu některá cítí Boží zmocnění, nejsem vůbec proti tomu.

Pokud chceš se mnou diskutovat, uvítám z tvé strany konstruktivní přístup, kdy se budeš vyjadřovat k danému textu místo předpokladů, co zase příště vytáhnu. Pokud tě moje názory nezajímají a neoslovují, doporučuji ti na ně nereagovat. Nebylo by to lepší?

Tož zatím tak.
Naposledy upravil/-a Lída Rohalová v 25 Dec 2021, 22:29, upravené celkom 1 krát.

Laco
Dátum registrácie: 25 Jan 2017, 19:35
Kontaktovať používateľa:

Re:

Neprečítaný príspevok od používateľa Laco »

Tomáš Plechatý napísal:Role a pravomoce žen v církvi.
Súboj veršov ma vôbec nezaujíma. Poviem len skúsenosti zo zboru. Ženy ktoré sa zjednodušene povedané "podriadili mužom a bibli" zostali doma, starali sa o domácnosť, nezapojili sa do pracovného procesu a rodili deti sú dnes keď majú 60 rokov nešťastné ženy a niektoré sa priznávajú k psychickým poruchám. Muž sa pracovne socializoval a možno je zodratý a nevládze ale hlava mu funguje. Žena má minimálny dôchodok a frustráciu ktorá jej zostala, a keď príde do zboru očami rýchlo hľadá človeka s ktorým by sa porozprávala lebo jediný kto jej doma zostal je manžel keď príde z práce a deti večer na skypu. Takže keď budeme hľadať v bibli čo má žena robiť, dostaneme toto.

Karol Schneider
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatý napísal:Lída Rohalová píše:
Pro diskusi o úloze žen v církvi bude nejen zajímavý, ale možná i jeden z klíčových (a zároveň opomíjených) veršů - Ř 16,7
....
Byla mezi apoštoly žena?
...
Již proběhla debata na téma, zda se jedná o ženu, či muže, a zda patří mezi apoštoly, či nepatří. Pro ty, kdo tuto debatu nezaznamenali, zde jeden ze zajímavých názorů:
Karol Schneider píše:
Karole tvá sestra v Ježíši Kristu přidala do diskuse další text z bible s odkazem na jednu studii, která se tímto textem zabývá.

Ty se chováš tak nadutě jako bys už všechno věděl, přitom ignoruješ text z bible o kterém psala ona neřekneš na to ani ň a doslova ji KAMENUJEŠ jinými citáty z bible o kterých ona nemluvila, ani jejich existenci nepopírala.

A ještě ji srovnáváš s ďáblem. Vzhledem k tomu, že tato tvá sestra v Kristu se už pro Boží dílo namáhala kázáním a vyučováním měla by být u tebe ve větší vážnosti. Dolož své obvinění, že Lída manipuluje a ať mají váhu, stížnost proti starším má být přijata leda na základě výpovědi dvou nebo tří svědků(1. Timoteovi 5, 19), pokud to dokážeš sám si budu přát, aby z toho Lída činila pokání, pokud jí nebude vina prokázána měl by ses omluvit a činit z toho pokání ty!

,,Pravím vám, že z každého planého slova, jež lidé promluví, budou skládat účty v den soudu.
Neboť podle svých slov budeš ospravedlněn a podle svých slov odsouzen.“(Mt 12,36-37)

Karole myslím to vážně, když už můžeš napsat takovéto obvinění, tak určitě jsi schopen dotáhnout to až do konce a vyvodit z toho důsledky.

Čekám že se k tomu postavíš čelem jako muž.
Tomasi pokud se nedrzi jasnych slov uceni Jezise Krista a jeho apostolu a uceniku neni ani nemuze byt moji duchovni sestrou. I tak ji preji jen to nejlepsi - hodne Boziho milosrdenstvi a lasky. Prisne odsoudeni sektarskeho uceni odporujici uceni Pravdy Boziho slova je vsak zapotrebi.

Zrejme zapominas i ty sam, ze to byla prave zena, ktera byla obelhana Satanem a privedla k hrichu i prvniho cloveka Adama. Pokyny ohledne podrizenosti zen vuci muzum ma tedy sve opodstatneni.

To co zde predvadela je jasna manipulace s versem vytrzenym z kontextu, kteremu byla davane zcela jasne falesna interpretace. Cetl sem uz na danou temu i dalsi jeji prispevky, takze svoji reakci vzhledem k jeji slovum povazuji za zcela primerenou.

Je zrejme, ze duch nezavislosti a vzpoury vuci autorite ma v tomto svete velkou moc a podporovat takoveho ducha je velice nebezpecne.

"7 Pozdravujte Andronika a Junia, mé příbuzné a spoluzajatce, kteří jsou váženými (muži) mezi apoštoly a jsou ve spojení s Kristem déle než já." (PNS)

Český slovník prof. Tichého
Strong: G1978
ἐπίσημος, ον [episémos]
1. vynikající, význačný, proslavený 2. pověstný [2] ... Toto slovo se v Bibli pouziva jen ve vztahu k muzum. Jako priklad lze uvest treba Mt 27:16

Andronika a Junia jsou vazenymi muzi medzi apostoly. I kdyby jsi dospel k zaveru, ze Junius je zenske jmeno (co neni v danem kontextu nijak jednoznacne), tak to ze je nekdo vazenym clovekem ci uz MUZEM a nebo ZENOU medzi apostoli, tak to samozrejme neznamena, ze i on sam ma byt oznacovan za apostola. Je to tedy zcela jasne cista spekulace zalozena na osobnim vykladu spochybnujici dalsi uceni Noveho zakonu. Skus mi kdekoliv jinde v NZ najit nejake jednoznacne slova, kde je nejaka zena oznacovana za apostola a nebo ucitele ci starsiho, ktery jine spolukrestany vyucuje ve zboru a ujima se v zboru vedeni. NEZAPOMINEJ ze KRITUS JE HLAVOU MUZE (ne zeny) a HLAVOU ZENY je MUZ (1 Kor 11:3). Toto je zcela jednoznacne uceni NZ. Zena je ve zboru i v manzelskem souziti vedena k poslusnosti a podrizenosti vuci muzovi a muz se ma k zenam chovat s uctou dle vzoru Krista a jeho chovani vuci krestanskemu zboru.

Ted mi klidne napis svuj nazor jak to vidis ty sam.

Karol Schneider
Kontaktovať používateľa:

Milan napísal:Karol Schneider píše (na adresu Lídy Rohalové):
Proc se zde snazis manipulovat s textem Boziho slova jak Satan Dabel a odmitas prijmout zcela jasna slova a Bozi usporadani, kde je postaveni zeny ve vztahu k muzum jasne dano..
Chybí už jen dodat-Kromě toho jsi ve službách padlého Babylonu a stihne tě zasloužený trest. Jako každou ženu, vyjadřující se k teologickým otázkám jinak, než praví "věrný otrok"... ::noo::

Nabízím odlišný pohled: Obviňovat jiné ze svých hříchů je ďábelské. Hledat smítka v očích druhých a přehlížet vlastní trámy je pokrytecké. Upírat druhým právo vyslovit svůj názor je totalitní. To, co rozsíváme, budeme sklízet…Bez ohledu na to, jak se nazýváme a do jaké církve se hlásíme.
Jen prazdna slova bez vecne argumentace k tomu co jsem napsal. Zcela jasne uvedl i Biblicke texty na kterych zakladam sva slova. Az mas s ucenim Krista zapsanym v NZ problem a mas zde zajem hajit nejake spekulace a sektarske uceni sam si spytuj sve svedomi.

Pro mne v dane veci neni nijak zavazny nazor jinych vericich a uz vubec ne nazor nekoho, kdo se stavi do pozice pana nad virou jinych lidi a zneuziva toto sve postaveni ve vztahu k spoluvericim. Toho VRO si tedy nechej pro toho kdo se jeho rozhodnutimi citi byt vazan stejne jak se treba verici CASD citi vazani nazorem svych predstavenych. U mne to nijak neplati a mam vlastni svedomi i presvedceni, ktere zakladam na uceni Boziho slova Pravdy.

Karol Schneider
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal:Karol, i k textům, které uvádíš, se plánuji také vyjadřovat, i když jsem žena. Moje teologické názory nemají punc neomylnosti, jsem přístupná jinému pohledu, pokud mě o tom přesvědčí Bible. Svoje názory jsem už totiž párkrát měnila.

K textům se budu postupně vyjadřovat v různých časových intervalech. Nejde mi o to popírat texty Bible a dokazovat moje názory. Nejsem ani zastáncem naplnění "povinných kvót" žen ve vedoucích úlohách v církvi za každou cenu. Ale pokud k tomu některá cítí Boží zmocnění, nejsem vůbec proti tomu.

Pokud chceš se mnou diskutovat, uvítám z tvé strany konstruktivní přístup, kdy se budeš vyjadřovat k danému textu místo předpokladů, co zase příště vytáhnu. Pokud tě moje názory nezajímají a neoslovují, doporučuji ti na ně nereagovat. Nebylo by to lepší?

Tož zatím tak.
Lido Az mas tento pristup v dane veci tak to beru a preji ti v tvem dalsim studiu Pravdy Boziho slova hodne Boziho milosrdenstvi a pozehnani skrze Krista naseho Pana. Promin mi moji prisnost a reakci na danou vec, ale nelibi se mi kdyz vidim spekulace ohledne nejakych nejednoznacnych textu vytrzenych z kontextu odporujicich navic i kontextu uceni Bible jako celku.

Zcela jiste si umim ocenit rozumny nazor kazdeho cloveka a vim, ze zenam ma byt prokazovana cest jako slabsi nadobe. Sama se zamysli proc jsou v uceni Boziho slova zapsana i takovato slova o zenach. (1 Petra 3:7)

Vnaset emancipaci a liberalizaci dle toho jak spravedlnost vnimaji lidi v tomto svete do uceni Boziho slova a Krista, ale urcite za nijak rozumne nepovazuji. Nemyslim si, ze by se verici krestan mel nechat ovlyvnovat ucenim ducha tohoto sveta. Dle meho by mel byt veden predevsim Bozim duchem, ktery vedl i Kristovi uceniky pri sepisovani spisu NZ.

Pokud jde nekdo do jednoho extremu a ucitelum a starsim v zbore narizuje povinny celibat povazuji to za stejne skodlive jak kdyz ma byt zenam dana v rozporu s ucenim Boziho slova pozice ucitele ve zbore.

Vis jake jsou pozadavky na starsiho a sluzebneho pomocnika ve zborech a vis o tom, ze zde neni ani ta nejmensi zminka, ze by se takoveto prace mohla ujmout i zena. Povazuji za rozumne se toho i drzet a zena muze byt svemu muzi treba i starsimu ve zboru prospena v tom, ze ho podpori v jeho vedeni cim zaroven i sama dava najevu uctu k Bozimu usporadani a vedeni hlavou, kde hlavou Krista je nas nabesky OTEC a nejvyssi Buh JHVH pak hlavou muze je Kristus a hlavou zeny je muz (1 Kor. 11:3)

I kdyz se tedy v nekterych vecech nijak nestotoznuji s tvymi nazory preji ti i nadala hodne Boziho milosrdenstvi a pozehnani a zalezi mi na tom i ve vztahu k tobe zachovat pokoj. Ber tedy i ta moje prisna slova vyse spis jako varovani pred duchem tohoto sveta, ktery vedel uz i v minulosti k odpadlickemu uceni, ktere je soucasti mnoha vericich i dnes.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní