Čisté a nečisté

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Tomáš Plechatý

Re: Čisté a nečisté

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Mikime přestaň spamovat na toto vlákno offtopic!!!!!!!!!!!!!!!! ::dash:: ::dash:: ::dash::

Nikoho tady nezajímá jestli je vlastně maso zdravé nebo nezdravé. Na to jsou jiné stránky, nebo založ vlastní vlákno a zdraví.
Toto vlákno není ani o zdravotní reformě!!!
V problematice čistého a nečistého masa v adventismu vůbec nejde o zdravotní důvody!!!!

Jde o to, zda je toto rozlišování v Leviticu 11 a Deuteronomia 14 má smysl dodržovat námi dnešními křesťany v 21. století bez židovského původu a bez obřízky. Jestli to pro nás platí. Zdravotní důvody tam Bůh neuváděl!!!

Existuje mnohem více věcí, které jsou v životě nezdravé (možná i vysedávání u monitoru počítače, který vysílá nepřirozené záření).
Ale jejich nezdravost jim nevyslouží konkrétní zákaz v křestním slibu církve.
Takže proč u nečistého ano?
Kvůli zdraví NE!!!!! Kvůli jejich nečistosti přece !!!! Protože to bůh řekl!!!!
Takže jde stejně jen o toho, zda to platí pro pohany nebo ne.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

[quote="mikim"]ČERVENÉ MASO ZVYŠUJE RIZIKO VZNIKU RAKOVINY: DŮVODEM JE REAKCE NAŠEHO TĚLA[url]
No a keď sme boli malý, hovorilo sa nám, že špenát má najvyšší obsah železa zo všetkých potravín. A tak sa to tradovalo a tradovalo a opisovalo zdroj od zdroja, až sa to stalo temer sktočnosťou na mnoho veľa rokov a ľudia tomu verili. Až kým sa neprišlo na to, že je to úplná hovadina, iba sa niekto sekol o nejaké desatinné miesta pri obsahu železa v špenáte a odrazu je z toho obyčajná zdravá listová zelenina a žiadny mega super giga špičkový koncentrovaný zdroj železa pre človeka.

Podobne je tomu aj s dennými doporučenými dávkami uvádzanými na potravinových doplnkoch alebo obsahom účinných látok v potravinách. To niekto pred 60 rokmi zobral taký dozretý banán, čo odtrhol zo stromu a preskúmali ho, čo taký dozretý banán vo svojej domovine obsahuje. Potom to pred 60 rokmi napísali do nejakej múdrej knihy a odvtedy to všetci len citujú, tradujú a odkazujú sa na vtedy zistené hodnoty.

No a dnešný múdry človek, čo uznáva vedecké a odborné autority a ide sa posrať pred všetkými štúdiami, potom verí, že aj jeho žltý banán z Tesca, Lídla, Kauflandu alebo Bio obchodíku so super zdravými potravinami, čo bol ešte deň predtým zeleným banánom, zelený ako chameleón, po 60 rokoch vyčerpávana tej pôdy, ktorý odtrhli dva týždne pred jeho dozretím, chemicky ho ošetrili aby týždeň cesty na lodi prežil v chemickej hybernácii, ktorý následne v plynovej komore za pár hodín dozrel má tiež toľko účinných látok ako ten banán pred 60 rokmi v štúdii, ktorý prirodzene rástol. Za 60 rokov nikto nerobil výskum účinných látok v potravinách. Načo. Ľudia veria svojim autoritám, veď tí vedci sú predsa takí múdri. Asi ako Ty, mikim.

Inak formulovane chcem napísať, že nad hlavou Ti každý deň lietajú postrekovacie lietadlá, padá na Teba chemtrails čo na Teba striekajú, upravuje sa chemicky umelo počasie, zo všadiaľ na Teba žiari nejaké mikrovlnné žiarenie, mobilné siete, GPS transpondéry, rádiové mikrovlnné spoje, digitálna televízia, telemetria atď, atď, a Ty riešiš nejaké mäso? Blázon, čo pre stomy, nevidí les.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Tomáš Plechatý napísal:Mikime přestaň spamovat na toto vlákno offtopic!!!!!!!!!!!!!!!! ::dash:: ::dash:: ::dash::

Nikoho tady nezajímá jestli je vlastně maso zdravé nebo nezdravé. Na to jsou jiné stránky, nebo založ vlastní vlákno a zdraví.
Toto vlákno není ani o zdravotní reformě!!!
V problematice čistého a nečistého masa v adventismu vůbec nejde o zdravotní důvody!!!!

Jde o to, zda je toto rozlišování v Leviticu 11 a Deuteronomia 14 má smysl dodržovat námi dnešními křesťany v 21. století bez židovského původu a bez obřízky. Jestli to pro nás platí. Zdravotní důvody tam Bůh neuváděl!!!

Existuje mnohem více věcí, které jsou v životě nezdravé (možná i vysedávání u monitoru počítače, který vysílá nepřirozené záření).
Ale jejich nezdravost jim nevyslouží konkrétní zákaz v křestním slibu církve.
Takže proč u nečistého ano?
Kvůli zdraví NE!!!!! Kvůli jejich nečistosti přece !!!! Protože to bůh řekl!!!!
Takže jde stejně jen o toho, zda to platí pro pohany nebo ne.
Nepruď bývalý adventisto... :)

Odpovídal jsem Hostovi na dotaz zda jsem něco četl o rakovině z masa...

Případná otázka zda jíst čisté maso nebo i nečisté je zcela špatná, protože Bůh Adamovi a Evě maso k potravě nedal, ale byliny, plody apod. A pokud někdo maso jedl, Bůh ho na poušti pak zahubil, a to byly jen neškodné křepelky. Nechci si ani představit co by se dělo, kdyby sebou Izraelský národ táhl z Egypta vepře.

Proto donekonečna se hádat zda jíst jen kuřecí a vepřové už ne je proto zcela mimo mísu.

Přísloví 23:20 Nebývej mezi pijany vína, mezi žrouty masa,

Určitě má smysl pro ty kdo ještě jí vůbec maso nejíst vepřové, když je to vůbec nejtučnější maso, a stačí se podívat v čem se prasata od rána do večera rochní a jakými sračkami a masokostními moučkami je krmí a lidé to pak sní a ještě se olizujou. Fuj, hnus fialový ::nea::
V tom vepřovém řízku tu nákazu zvířete ale nikdo nepozná (abych se přiznal pár řízků jsem v minulosti v životě na MENU v restauracích v životě sežral taky, tak vím o čem mluvím).
Jestli Bůh tehdy neuváděl zdravotní důvody, možná ani nemusel, protože by asi těžko pochopili co je to rakovina a možná kdysi to maso ještě nebylo tak zkažené jako dnes, zvířata byla určitě zdravější a chovala se spíše venku na čerstvém vzduchu a ne jako dnes v zatuchlých halách.

...Takže jde stejně jen o toho, zda to platí pro pohany nebo ne.
Pokud jsi přijal Krista tak už nejsi pohan, ale stal jsi vírou v Krista se "členem" duchovního Izraele, jak s oblibou adventisté tvrdí. Když jsi přijal Krista tak nemůžeš udělat "boha" z ap. Pavla a celý SZ a vše co v něm přikázal Hospodin jen tak zahodit jako zastaralý a neplatný, to prostě nelze. Celé písmo dal Bůh člověku k úžitku, Písmo nebylo určeno jen židům SZ nebo jen pohanům NZ:

Římanům 15:4  Všecko, co je tam psáno, bylo napsáno k našemu poučení, abychom z trpělivosti a z povzbuzení, které nám dává Písmo, čerpali naději.

2 Timoteovi 3:16  Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti,

2 Petrův 3:16  Mluvil tak o tom ve všech svých listech. Některá místa jsou v nich těžko srozumitelná a neučení a neutvrzení lidé je překrucují, jako i ostatní Písmo, k vlastní záhubě.

jenb
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 21:24
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa jenb »

v přísloví je taky, když jdeš mezi ženy vezmi s sebou bič.. takže doufám mikime, že ho mezi ně nosíš...

Neregistrovaný

2 Petrův 3:16 Mluvil tak o tom ve všech svých listech. Některá místa jsou v nich těžko srozumitelná a neučení a neutvrzení lidé je překrucují, jako i ostatní Písmo, k vlastní záhubě.
mikim, Ty si riadny prekrúcač! Tie Petrov slová z Písma sú o Pavlovi a jeho listoch podľa múdrosti, ktorá mu bola daná. Tie verše som Ti adresoval, keď si Pavla znevažoval ako druhoradého apoštola iba preto, že To čo píše v Písme sa Ti nehodí do pokryveného vykonštruovaného konceptu. Vtedy si vyzdvihoval Petra ako toho správneho a pravého apoštola a teraz, rovnaké verše, kde Peter obhajuje učenie Pavlove podľa múdrosti jemu danej používaš na ďaľšiu vlastnú konštrukciu. Ty si ako had slizký.

Feven

Neprečítaný príspevok od používateľa Feven »

Pamätám si z časov môjho vyučovania ku krstu, ako mi kazateľ dával čítať rôzne texty na podporu toho, že zákaz jesť bravčové mäso je stále platný. Jedným z tých textov boli aj Božie kritické slová z Izaiáša 65, 2-5:
„Celý deň som vystieral ruky k vzdorovitému národu, ktorý chodil nedobrou cestou za svojimi výmyslami; k ľuďom, ktorí ma ustavične do tváre popudzovali, ktorí obetujú v záhradách a kadia na tehlách; ktorí sedávajú v hroboch a nocujú v jaskyniach, jedia bravčové mäso a nečistú polievku majú vo svojich nádobách. Hovoria: Ostaň, kde si, nepribližuj sa ku mne, lebo prenesiem svätosť na teba!“ (Evanjelický preklad)
Neskôr som na tento text znovu natrafil, prečítal som si ho a uvažoval som: Čo ak sa nejaký jaskyniar stane adventistom? Musí zanechať svoju prácu alebo záľubu? Veď Boh označuje za vzdorovitých aj tých, čo „nocujú v jaskyniach“! Môže sa mu predsa stať, že pri objavovaní alebo zdolávaní nejakej jaskyne v nej bude musieť prespať, a to by bol podľa tohto textu jasný hriech, asi ako zjedenie bravčového mäsa!

Študoval som si text podrobnejšie, a zistil som, že celé to je asi trochu inak. Text hovorí najprv o tých, čo „obetujú v záhradách a kadia na tehlách“. Tu ide očividne o nejaké pohanské náboženské rituály, ktoré niektorí židia praktikovali a tak popudzovali Hospodina. Podobne je na tom aj zmienené vysedávanie na hroboch – šlo o snahu nadviazať kontakt z mŕtvymi, čo Boh jasne zakazuje. Ale čo nocovanie v jaskyniach a jedenie bravčového? Pozrel som si iný preklad, Ekumenický, a tam je časť o jaskyniach preložená takto: „nocujú v jaskyniach mŕtvych“.

Takže je to jasné, nešlo o prípad nejakých zatúlaných pútnikov, ktorí majú zakázané v čase núdze prespať v jaskyni, ale opäť o nejaké mystické vyhľadávanie kontaktu s mŕtvymi, zrejme prevzaté od okolitých pohanských národov.
No ale čo s tými, čo „jedia bravčové mäso a nečistú polievku majú vo svojich nádobách“? Ide tu o niekoho, kto si na obed nesmie dať bravčový rezeň alebo polievku?

Z kontextu vyplýva, že opäť ide o nejaký pohanský náboženský rituál, pri ktorom sa jedol takýto druh jedla. Všetky činnosti, ktoré zmieňuje Izaiáš v uvedenom texte, sú predmetom Hospodinovej kritiky len a len pre svoje jednoznačné modloslužobné zameranie a pre evidentnú snahu získať akúsi svätosť vykonávaním nejakého rituálu. Dôkazom toho sú slová toho aktéra: „Ostaň, kde si, nepribližuj sa ku mne, lebo prenesiem svätosť na teba!“

A tak je mi jasné, že nejaká letná grilovačka v záhrade nie je to isté ako obetovanie v záhradách. Veď aj adventisti si občas urobia zborovú opekačku, ale to neznamená, že obetujú v záhradách cudzím bohom. Účelom grilovačky totiž nie je dosiahnuť svätosť, ale stráviť príjemný čas s priateľmi a pri dobrom jedle.

Je mi tiež jasné, že ak máte radi adrenalínové out-doorové športy a raz vás zastihne búrka a budete musieť prespať pod nejakým previsom, Hospodinovi to nebude vadiť, pretože to nie je to isté ako snaha o nadväzovanie kontaktov s mŕtvymi, ktorí sa niekedy pochovávali do jaskýň. Účelom vášho prenocovania v jaskyni totiž nie je snaha dosiahnuť svätosť pomocou mŕtvych, ale len podľa možností prespať a ráno ísť ďalej.

No a nakoniec, je mi jasné, že dať si jedlo s obsahom bravčového mäsa nie je to isté ako nejaký pohanský náboženský rituál spojený s jedením. Lebo mojim obedom nechcem dosiahnuť nejakú mystickú svätosť, ale sa len nasýtiť a pokračovať vo svojej práci.

Preto by som ti, milý brat kazateľ, áno, tebe, chcel touto cestou vytknúť, že hoci si toto všetko ako vzdelaný človek určite vedel, predložil si mi pri vyučovaní len vytrhnutý text a učil si ma jeho falošnému významu. Neupozornil si ma na možnosť, že kontext poukazuje na iný význam použitých výrazov. Uviedol si ma do omylu, hoci tvojou úlohou je vykladať Božie slovo pravdivo. Možno si len potreboval dostať bod alebo príplatok za ďalšieho vyučeného človeka, a nezaujímalo ťa, ako to môže ovplyvniť môj život. Poviem ti úprimne, hnevám sa za to na teba. Veril som ti, ale ty si zneužil moju dôveru a učil si ma klamstvá. Ale neodsudzujem ťa, iný je, kto to posúdi.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Feven napísal:Pamätám si z časov môjho vyučovania ku krstu, ako mi kazateľ dával čítať rôzne texty na podporu toho, že zákaz jesť bravčové mäso je stále platný. Jedným z tých textov boli aj Božie kritické slová z Izaiáša 65, 2-5:
„Celý deň som vystieral ruky k vzdorovitému národu, ktorý chodil nedobrou cestou za svojimi výmyslami; k ľuďom, ktorí ma ustavične do tváre popudzovali, ktorí obetujú v záhradách a kadia na tehlách; ktorí sedávajú v hroboch a nocujú v jaskyniach, jedia bravčové mäso a nečistú polievku majú vo svojich nádobách. Hovoria: Ostaň, kde si, nepribližuj sa ku mne, lebo prenesiem svätosť na teba!“ (Evanjelický preklad)
Neskôr som na tento text znovu natrafil, prečítal som si ho a uvažoval som: Čo ak sa nejaký jaskyniar stane adventistom? Musí zanechať svoju prácu alebo záľubu? Veď Boh označuje za vzdorovitých aj tých, čo „nocujú v jaskyniach“! Môže sa mu predsa stať, že pri objavovaní alebo zdolávaní nejakej jaskyne v nej bude musieť prespať, a to by bol podľa tohto textu jasný hriech, asi ako zjedenie bravčového mäsa!

Študoval som si text podrobnejšie, a zistil som, že celé to je asi trochu inak. Text hovorí najprv o tých, čo „obetujú v záhradách a kadia na tehlách“. Tu ide očividne o nejaké pohanské náboženské rituály, ktoré niektorí židia praktikovali a tak popudzovali Hospodina. Podobne je na tom aj zmienené vysedávanie na hroboch – šlo o snahu nadviazať kontakt z mŕtvymi, čo Boh jasne zakazuje. Ale čo nocovanie v jaskyniach a jedenie bravčového? Pozrel som si iný preklad, Ekumenický, a tam je časť o jaskyniach preložená takto: „nocujú v jaskyniach mŕtvych“.

Takže je to jasné, nešlo o prípad nejakých zatúlaných pútnikov, ktorí majú zakázané v čase núdze prespať v jaskyni, ale opäť o nejaké mystické vyhľadávanie kontaktu s mŕtvymi, zrejme prevzaté od okolitých pohanských národov.
No ale čo s tými, čo „jedia bravčové mäso a nečistú polievku majú vo svojich nádobách“? Ide tu o niekoho, kto si na obed nesmie dať bravčový rezeň alebo polievku?

Z kontextu vyplýva, že opäť ide o nejaký pohanský náboženský rituál, pri ktorom sa jedol takýto druh jedla. Všetky činnosti, ktoré zmieňuje Izaiáš v uvedenom texte, sú predmetom Hospodinovej kritiky len a len pre svoje jednoznačné modloslužobné zameranie a pre evidentnú snahu získať akúsi svätosť vykonávaním nejakého rituálu. Dôkazom toho sú slová toho aktéra: „Ostaň, kde si, nepribližuj sa ku mne, lebo prenesiem svätosť na teba!“

A tak je mi jasné, že nejaká letná grilovačka v záhrade nie je to isté ako obetovanie v záhradách. Veď aj adventisti si občas urobia zborovú opekačku, ale to neznamená, že obetujú v záhradách cudzím bohom. Účelom grilovačky totiž nie je dosiahnuť svätosť, ale stráviť príjemný čas s priateľmi a pri dobrom jedle.

Je mi tiež jasné, že ak máte radi adrenalínové out-doorové športy a raz vás zastihne búrka a budete musieť prespať pod nejakým previsom, Hospodinovi to nebude vadiť, pretože to nie je to isté ako snaha o nadväzovanie kontaktov s mŕtvymi, ktorí sa niekedy pochovávali do jaskýň. Účelom vášho prenocovania v jaskyni totiž nie je snaha dosiahnuť svätosť pomocou mŕtvych, ale len podľa možností prespať a ráno ísť ďalej.

No a nakoniec, je mi jasné, že dať si jedlo s obsahom bravčového mäsa nie je to isté ako nejaký pohanský náboženský rituál spojený s jedením. Lebo mojim obedom nechcem dosiahnuť nejakú mystickú svätosť, ale sa len nasýtiť a pokračovať vo svojej práci.

Preto by som ti, milý brat kazateľ, áno, tebe, chcel touto cestou vytknúť, že hoci si toto všetko ako vzdelaný človek určite vedel, predložil si mi pri vyučovaní len vytrhnutý text a učil si ma jeho falošnému významu. Neupozornil si ma na možnosť, že kontext poukazuje na iný význam použitých výrazov. Uviedol si ma do omylu, hoci tvojou úlohou je vykladať Božie slovo pravdivo. Možno si len potreboval dostať bod alebo príplatok za ďalšieho vyučeného človeka, a nezaujímalo ťa, ako to môže ovplyvniť môj život. Poviem ti úprimne, hnevám sa za to na teba. Veril som ti, ale ty si zneužil moju dôveru a učil si ma klamstvá. Ale neodsudzujem ťa, iný je, kto to posúdi.
V ráji se maso nikdy nejedlo:
Genesis 1:29  Řekl ještě Bůh: Aj, dal jsem vám všelikou bylinu, vydávající símě, kteráž jest na tváři vší země, a všeliké stromoví, (na němž jest ovoce stromu), nesoucí símě; to bude vám za pokrm.

Genesis 3:17  Adamovi také řekl: Že jsi uposlechl hlasu ženy své, a jedl jsi z stromu toho, kterýžť jsem zapověděl, řka: Nebudeš jísti z něho; zlořečená země pro tebe, s bolestí jísti budeš z ní po všecky dny života svého.
18  Trní a bodláčí tobě ploditi bude, i budeš jísti byliny polní.

A v nebi ti kdo zvítězí...

Zjevení Janovo 2:7  Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím: Tomu, kdož zvítězí, dám jísti z dřeva života, kteréž jest uprostřed ráje Božího.

,,Hospodin to opětně zjevil skrze svého Ducha, že nás chce vést krok za krokem k svému původnímu záměru, podle něhož se má člověk živit přírodními plodinami země...Pokud ještě požíváme maso' dáváme tím najevo, že se ještě plně neshodujeme se světlem,
které nám Bůh ve své milosti dal."
Křesť. střídmost 15,-152

Tomáš Plechatý

Prosím admina, aby mazal offtopic.

Téma není - zdravotní reforma a úplné zřeknutí se masa, ale čisté a nečisté.

Neregistrovaný

Takže Mikime, svědčím proti tobě - přestaň svádět démonskou naukou a zakazovat lidem jíst pokrmy. Čiň z Toho pokání.
Podle Matouše 18,15-17 ti to mám říci soukromě, pak se svědky , pak to oznámit církvi a neuposlechneš-li tak tě mít za svévolníka.
Podle Tita 3,10-11 tě mám napomenout jednou nebo dvakrát a pak se tě zříci.

Prosím tě přestaň s tím. Jdi do sebe. Čti si bibli probírej to s Bohem a zvažuj, než budeš za něco bojovat.

toto je hodne autoritatívne bez kúska pokory...

Tomáš Plechatý

hoste - máš pravdu je to autoritativní a bez pokory.
Mám pro to důvod.
Ta nauka je opravdu zlá sám jsem v životě zakusil že značně přispěla k rozvratu mé vlastní rodiny.
Vedla k tomu, že jsem já jako malé dítě si musel vybírat mezi Bohem a svým otcem - komu se odvrátím zády.

Celý můj příběh je komplikovanější, ale vím o čem mluvím.
Ta nauka umí napáchat obrovské zlo.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní