Ellen Gould White

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Tomáš Plechatý

Re: Ellen Gould White

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Ambassador napsal:
...Dost důležité je, že nebyla neomylnou! Neomylnou z ní dělají jednotlivci, seskupeni do směru, který masíruje církev.
Ne všechno co napsala bylo vidění i když často používala slovo "viděla jsem". I dnešní člověk používá někdy termín "viděl jsem", pokračování věty může vnést pohled, jestli je to skutečně vidění nebo vyjádření: "Takto to vnímám a takto jsem to pochopil!"...
Dobrá Ambassadore, ty to takto vnímáš a tys to tak pochopil. to ti nelze vzít.
Ale ta věta, že neomylnou z ní dělají jednotlivci seskupeni do směru, který masíruje církev.

To vypadá, že za to můžou jenom ti jednotlivci.
To vypadá jakoby sis ty myslel, že ona sama si to nikdy nemyslela a je obětí zneužití svých spisů.

Jak se tedy vyrovnáváš s tímto?

ELLEN WHITEOVÁ O PŮVODU SVÝCH POSELSTVÍ
Testimonies for the Church, vol. 4, str. 227-230

,,Toto dílo je buď z Boha, nebo není. Bůh nespolupracuje se satanem. Buď mé dílo za
posledních třicet let nese pečeť Boha, nebo pečeť nepřítele.
V této otázce však není třetí
možnost. Svědectví [která přináším] jsou buď od Božího Ducha nebo od ďábla. Stavíš-li
se proti Božím služebníkům, pak děláš buď Boží dílo, nebo ďáblovo."

zkopírováno odsud:

http://sobotniskola.casd.cz/wp-content/ ... iteove.pdf

Já to vnímám a já jsem to pochopil tak, že ,,ona sama se za neomylnou, nebo ¨vždy inspirovanou¨ považovala také, když potřebovala zdůraznit úlohu svých spisů!

Takže EGW není pouze nevinnou zneužitou obětí nějakých pozdních fundamentalistů v církvi!!

Je to spolupachatel toho ,,fundamentálního" směru. Vlastně je to možná i jeho autorka a zakladatelka!
I když nepopírám, že po její smrti se okolo ní postavila ještě tlustší hráz nedotknutelné aureoly.
Např. WhiteEstate.
Ale opět, kdo že to vlastně nechal vzniknout WhiteEstate?
Bylo to proti vůli EGW nebo na její přání?

Zajímá mne jak to vidíš Ambassadore.

Petr
Dátum registrácie: 19 Dec 2015, 08:27
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Petr »

ambassador napísal:
Leon napísal:Náhodou som si z police zobral do rúk knihu (komplilát) EGW: Pravda o andělích. A tam sa na strane 55 píše prekvapivá myšlienka:
„Satan jásal, že uspěl, když zapríčinil, aby Mojžíš zhřešil proti Bohu. Díky tomuto hříchu se Mojžíš dostal pod nadvládu smrti. Pokud by byl nadále věrným a jeho život by nebyl zmařen tímhle hříšným selháním, kdy nevzdal slávu Bohu za vyvedení vody ze skály, mohl by vejít do zaslíbené země a mohl by být přenesen zaživa do nebe.“ (4aSG57)
Podľa autorky Mojžiš až do okamihu spomínaného hriechu nebol „pod nadvládou smrti“.
Naproti tomu jasne Biblia hovorí, že všetci ľudia sú prirodzene hriešni, a odplatou za to je smrť.
Presne takto chápe stav každého človeka aj oficiálna vierouka cirkvi. V knihe Adventisti siedmeho dňa veria, kap. 7. Prirodzenosť človeka, sa píše, že hriešnosť ľudstva je univerzálna:
Z dejín vieme, že Adamovi potomci boli svojou prirodzenosťou ľudia hriešni. Dávid v modlitbe povedal: „Nikto živý nie je spravodlivý pred tebou.“ (Ž 143,2; pozri 14,3) „Nieto človeka, ktorý by nehrešil.“ (1 Kráľ 8,46) Šalamún pripomína: „Kto môže povedať: Očistil som si srdce, čistý som od svojho hriechu?“ (Prísl 20,9) „Lebo nieto na zemi spravodlivého človeka, čo by robil dobre a nehrešil.“ (Kaz 7,20) Nová zmluva je rovnako jasná. Konštatuje, že „všetci totiž zhrešili a nemajú slávy Božej“ (Rim 3,23) a že „ak hovoríme, že nemáme hriechu, sami seba klameme a nieto v nás pravdy“. (1 Ján 1,8)
Hriešnosť sa dedí, alebo získava? Pavel napísal: „Všetci umierajú v Adamovi.“ (1 Kor 15,22) Na inom mieste objasňuje: „Ako skrze jedného človeka hriech prišiel na svet a skrze hriech smrť – tak smrť prišla na všetkých ľudí, pretože všetci zhrešili.“ (Rim 5,12).
Aj keď ako deti získavame hriešne správanie napodobňovaním, uvedené texty potvrdzujú, že svoju základnú hriešnosť dedíme. Univerzálna hriešnosť ľudí je dôkazom, že od prirodzenosti máme tendenciu k zlu, nie k dobru.

Uvedený citát EGW je teda v priamom rozpore s jasným učením Biblie o hriešnej prirodzenosti človeka a samozrejme aj v rozpore s oficiálnym učením CASD.
Ako adventista som už počul mnoho kázní o Mojžišovi, ale ešte som nepočul o ňom niečo takéto. (A čo tak napr. jeho zabitie Egypťana, to nebol hriech?) Z citátu tiež vyplýva, že kto sa dožije akože smrti bez hriechu, ide rovno do neba. To sú čo za bludy?
Ne vždy se vyjádříme tak, aby to nebylo napadnutelné nebo špatně pochopeno.
V dané pasáží je pouze řeč o tom, že Mojžíš nevstoupil do zaslíbené země, protože zemřel. Použité slovní obraty mohou vést k domnění, že napsala to co vlastně nenapsala.
Samotné text EGW postrádá konkrétní vyjadřovací jednoduchost.
Každý z nás má nějaký styl, rukopis, schopnost, slovní zásobu, časté obraty, nasměrování a předporozumění, atd. A tím tvoříme nějakou identitu.
Dost důležité je, že nebyla neomylnou! Neomylnou z ní dělají jednotlivci, seskupeni do směru, který masíruje církev.
Ne všechno co napsala bylo vidění i když často používala slovo "viděla jsem". I dnešní člověk používá někdy termín "viděl jsem", pokračování věty může vnést pohled, jestli je to skutečně vidění nebo vyjádření: "Takto to vnímám a takto jsem to pochopil!"
„Musím konat svou práci, vyvracet chybná chápání těch, kteří se pokládají za schopné určovat, co je svědectví od Boha, a co je výrok lidský. Jestliže ti, kteří takto působili, pokračují v této činnosti dál, pak to budou satanské nástroje, které budou jednat za ně. /… / Ti, kteří pomáhali duším, aby pociťovaly svobodu určovat, co je ve Svědectvích od Boha a co jsou jen slova sestry Whiteové bez Boží inspirace, nakonec shledají, že pomáhali ďáblu v jeho podvodném díle. Svědectví číslo 33, str. 211 (5T 682) ‘Jak přijímat výtku'.“ – Letter 28, 1906 {3SM 70.4}

Tomáš Plechatý

V modlitebně (v Battle Creeku) i na vysoké škole se vyučuje předmět inspirace a smrtelní lidé si přivlastňují právo říkat, že některé věci v Písmech byly inspirovány a některé ne. Bylo mi ukázáno, že Hospodin nevnukl články o inspiraci, uveřejněné v Review, ani neschválil, aby se doporučovaly naší mládeži na vysoké škole. Když se lidé odvažují kritizovat Boží Slovo, dostávají se na posvátnou, svatou půdu, a raději by měli s bázní a třesením uznat svoji moudrost za pošetilost. Bůh nepověřil nikoho tím, aby pronášel soud nad Jeho Slovem, aby vybíral některé věci jako inspirované a zavrhoval ostatní jako neinspirované. Se svědectvím se zachází stejným způsobem, ale v tomto(jednání) není Bůh.  Letter 22, 1889.

odkaz na original:
https://egwwritings.org/?ref=en_Lt22-18 ... ra=4093.32

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

EGW není prvním ani posledním prorokem co řekl něco špatně a následně byl Bohem opraven. Moje věření nestojí na EGW, ale na Kristu.
Historická minulost naši církve pro mě není břemenem, ale poučením. Historie všech denominací má světle, ale i temné stránky.

Tomáš Plechatý

EGW není prvním ani posledním prorokem co řekl něco špatně a následně byl Bohem opraven. Moje věření nestojí na EGW, ale na Kristu.
Historická minulost naši církve pro mě není břemenem, ale poučením. Historie všech denominací má světle, ale i temné stránky.
1) Zřejmě vůbec nebyla prorokyní, najdu určitě nesplněné předpovědi, ale nevím o žádné splněné!! A i kdyby ano, tak to ještě není dostačující podmínka Božího proroka. Musí to souhlasit s biblí, nebo jí to neprotiřečit, EGW protiřečila textům bible často.
2) Bůh jí neopravil (ohledně výroku postavení svých knih), pokud ano nemám o tom informace.
3) Pokud jí za výše uvedený pyšný výrok někde opravil/pokáral, tak ho stejně neposlechla, nikde nečtu, že by z toho činila pokání a lidem se omluvila.
4) I kdyby to snad sama udělala, tak církev (celosvětová) jí dále drží v ,,neomylnosti" všude ke všemu jí doporučuje a nikde se nevyjádřila, že by snad v něčem chybovala, nebo nebyla inspirovaná. A co konkrétně z jejího díla už nadále církev nedoporučuje.
Místo toho jen neurčité fráze ,,její spisy promlouvají s prorockou autoritou, jsou církvi pomocí, vedením, nápravou atd. atd."
5) Není to historická minulost, ale přetrvávající stav, protože z něj církev veřejně nevykročila s omluvou a zřeknutím se svého dřívějšího přístupu
6) Tvoje věření stojí na Kristu, ale pořád tady máš potřebu obhajovat pro EGW nějaké vznešenější postavení než běžnému křesťanu, viz tvoje věty o tom, že je prorokyně, že to prostě jen napsala řečí své doby.
O kolika dalších nebiblických postavách bys byl ochoten se natolik hádat a bránit je, i když si je o 100let minul a máš o nich akorát svědectví tak ze 3 ruky a to ještě zaujaté, protože jsi ve skupině jejich následovníků. Je to uměle vyvýšená osoba a uměle vzdávané pocty někomu koho jsi nezažil ani ho nezažil nikdo koho ty znáš!!!!

Spoustu věcí, co vydala a je to hodnotné už napsal podobně někdo před ní. A spoustu toho napsali a píší i lidé po ní.

Snad jedině by ti to mohlo třísknout do očí, kdyby před tebou nějaký svědek Jehovův neustále bránil charakter a dobré úmysly badatele bible Tazze Russela, nebo mormon Josepha Smithe.
I kdybys jim ukázal jejich dobovou podmíněnost a oblasti, kde byli naprosto mimo.
Prostě i kdyby ti byl ochoten narychlo odkývat nějaké jeho životní malé chyby/přešlapy, tak by pořád na tebe tlačil, že by ve tvém životě měly knihy tohoto váženého a Bohem určeného člověka hrát velkou roli.

Ne nemusely!!!!!!!!!!!! Většině lidí je úplně u zadku Joseph Smith, Tazze Russle, nebo Whiteová, nebo reverend Moon!!
A je to úplně v pořádku!!!

Proč je takový problém postavit její knihy/spisy vedle ostatních knih a říct: Ok kromě bible tu máme další křesťanské autory kteří měli dobré aktuální myšlenky, ale holt nemuseli mít ve všem pravdu a tak s tou četbou zacházejte rozumně a nespolkněte všechno co vám řeknou. A pokud o sobě smýšlí výše, než je jim určeno, tak je to spíš důvod k opatrnosti, než k bezmezné důvěře.

Naopak většina adventistů si nikdy nepřečetla léty prověřené a hodnotné autory jako je Komenský, Luther, Hus, Goethe, Augustýn, Origenes, ale i Shakespear, Dostojevskij, C.S.Lewis, Karl Barth, John Wesley, Billy Graham, Charles Finney, nebo antického Sokrata, Aristotela, Sofokla, Solóna,

Na všeobecný rozhled se v církvi kašle a v CŘ se málem světská literatura zavrhuje, ale hlavně že má každý adventista doma v poličce tituly od EGW - pentalogii velkého sporu, cestu ke kristu, a další zrecyklované tituly o zdraví

50 000 stránek vydala EGW!!!! Chápete kolik jiných knih byste mohli místo toho přečíst!!! Kolik moudrosti a vědomostí od různých lidí z různých míst na zemi a z různých období historie země.
Místo toho se mnozí stávají přeborníky na život jedné ženy, která nedokončila víc než 3. stupeň základní školy.
Mimochodem zrovna EGW sama, aby si rozšířila všeobecný přehled, vzdělání a měla ,,inspiraci" odkud psát svoje knihy, tak četla spoustu jiných autorů.

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Tomáš Plechatý napísal: ale hlavně že má každý adventista doma v poličce tituly od EGW - pentalogii velkého sporu, cestu ke kristu, a další zrecyklované tituly o zdraví
Pentalogii samozřejmě na čestném místě :D

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Nejsem adventista k vůli EGW, jsem v očekávání na II příchod J.K. Nejsem obhájce EGW, jen se k tomu vyjadřují ze svého úhlu vidění věci. To je vše, doufám, že mám právo na vyjádření a současně právo se také mýlit. Je to zakotveno v mezinárodním prohlášení. Já jsem se s vnímáním písemnosti EGW vyrovnal a na prvním místě je Slovo Boží. Tam kde promlouvá Bůh, tam se to učím rozpoznávat.

Řada myšlenek existovala dávno před existenci Bible, někdo je už napsal v jiné kultuře a "pisatel" je použil nebo přeznačil pro dobrou "věc".

Petr
Kontaktovať používateľa:

ambassador napísal:Nejsem adventista k vůli EGW, jsem v očekávání na II příchod J.K. Nejsem obhájce EGW, jen se k tomu vyjadřují ze svého úhlu vidění věci. To je vše, doufám, že mám právo na vyjádření a současně právo se také mýlit. Je to zakotveno v mezinárodním prohlášení. Já jsem se s vnímáním písemnosti EGW vyrovnal a na prvním místě je Slovo Boží. Tam kde promlouvá Bůh, tam se to učím rozpoznávat.

Řada myšlenek existovala dávno před existenci Bible, někdo je už napsal v jiné kultuře a "pisatel" je použil nebo přeznačil pro dobrou "věc".
Je to stále dokola....
To je v pohodě.Dobré myšlenky se historicky přejímaly.Problém je v tom,že je autoři na rozdíl od E.G.W. autoritativně nebrali za svoje vidění a hlavně kde je to dohledatelné(a v mnohých odstavcích,citacích od E.G.W. je) se napíše zdroj,odkaz atd.Proč to dodnes není v CASD ? Záměr je jasný.
Hlavně prosím už nepsat onu alibistickou,nic neříkající větu,že v její době neexistoval zákon na autorská práva....
Nelze být členem CASD a tvrdit,že E.G.W. pro něj nemá nosnou hodnotu,když je každý bod učení vysvětlován a znovu stáčen do ulity na pozadí předporozumění jejích(či převzatých) knih.Trojnožka na níž stojí učení - sobota-22.říjen 1844-E.G.W. je natolik provázaná,že kdyby se jedné noze ubírala pozornost(délka),něco se rozviklá a může se to "zvrhnout k revizi víry".Toho se každý asi podvědomě bojí.
Každá diskuze zde i když se nejedná o její osobu je jenom slepé bránění ,aby to nevypadlo z vyjetých kolejí její rodinou( pozdějších přívrženců) daných pravidel.Proto je to stále dokola.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Poslání proroka není jen prorokování budoucích věci. Eliášův život - to nebyla samá předpověď.. Prorok není jako ten co předpovídá počasí.
Úloha proroka je široká a jednotlivým prorokům ji určuje samotný Duch Svatý. Prorok není dokonalý člověk, ale dokonalý jedinec od něho čeká dokonalost. Lidé s perfekcionalistickým organizačním přístupem nemohou chápat nedokonalé společenství, kterou je i církev CASD
V něčem mají pravdu, žel ne 100%. Ježíš měl malé společenství, ale rozhodně takto neřešil nedokonalosti a přebrety. Pro mě je důležité, že je tu společenství víry ve které také působí Duch Svatý a vrací jednotlivce poznenáhlu k obrazu Božímu. To je důležitější, víc než lidskost proroka.

Petr
Kontaktovať používateľa:

ambassador napísal:Poslání proroka není jen prorokování budoucích věci. Eliášův život - to nebyla samá předpověď.. Prorok není jako ten co předpovídá počasí.
Úloha proroka je široká a jednotlivým prorokům ji určuje samotný Duch Svatý. Prorok není dokonalý člověk, ale dokonalý jedinec od něho čeká dokonalost. Lidé s perfekcionalistickým organizačním přístupem nemohou chápat nedokonalé společenství, kterou je i církev CASD
V něčem mají pravdu, žel ne 100%. Ježíš měl malé společenství, ale rozhodně takto neřešil nedokonalosti a přebrety. Pro mě je důležité, že je tu společenství víry ve které také působí Duch Svatý a vrací jednotlivce poznenáhlu k obrazu Božímu. To je důležitější, víc než lidskost proroka.
A tak opět "odpověď"stylem hození do autu.Na jasná fakta,důkazy,citace autorky samotné,překlady,jen odvedení pozornosti stylem adventistického slepě loajálního politika.
Ambasadore,už jsem Ti to tady (a nejen já,ale i vícero lidí ) jednou psal-tohle fakt už hraničí s tímto pánem:
https://youtu.be/Ul1V2_BmWJ4

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných