Sobota - šabat
Re: Sobota - šabat
Ako sa dá v Písme overiť, že sobota v našom kalendári je ten pôvodný siedmy stvoriteľský deň?
-
- Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
- Kontaktovať používateľa:
Pomerne presne. Veď väčšina sveta sú nedeliari. A oni vedia veľmi dobre, kedy. Všakže?Member napísal:Ako sa dá v Písme overiť, že sobota v našom kalendári je ten pôvodný siedmy stvoriteľský deň?
No a siedmy deň je deň predtým.
To je len predpoklad a tvoja dôvera vo väčšinu sveta.
Dá sa v Písme overiť, že nedeľa v našom kalendári je ten pôvodný prvý stvoriteľský deň?
Dá sa v Písme overiť, že nedeľa v našom kalendári je ten pôvodný prvý stvoriteľský deň?
-
- Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
Ono se nic neví jistě (i když někteří vědí vše), ale starověké národy slavily první den týdne jako svátek. Abram asi "světil" pondělí, které je (bylo) ve starověkých kultůrách (Babylonie, Čína ...) zasvěceno měsíci (Ur bylo místem uctívání měsíčního božstva Sín a Abram navíc patřil do kněžské třídy, stejně jako jeho manželka/sestra, která mohla být dokonce chrámovou kněžkou). Takže dnešní sobota byla pro něj asi šestým dnem.
Tady je dobré zmínit, že zasvěcení dnů v týdnu nebeským objektům není dědictvím Římanů, ale mnohem starších kultur.
A u Germánů se dochovaly částečně původní názvy (rovněž přejaté od starodávných kultur); naproti tomu u Slovanů byly zcela překryty christianizací (i slovo týden je pro Slovany "novodobé"), takže odkazovat na názvy a pořadí dní u těchto etnik nic neznamená. Snad Slované měli ve zvláštní úctě čtvrtek, den zasvěcený Perunovi. Germáni možná považovali za významnější den středu (zasvěcenou Odinovi).
Týden asi pro Slovany nic neznamenal, žili jinak, přemýšleli jinak; ne lineárně ale v cyklech (což možná někdo uvnitř sebe může pociťovat jako vnitřní rozpor).
Je zajímavé, že ačkoliv je možné sedmindenní cyklus odvodit od fází měsíce, tak zřejmě hlavni úlohu hrála nebeská tělesa, jejichž pravidelný pohyb na obloze starověcí "mágové" mohli pozorovat ... a je jich 7 (Slunce, Měsíc, Mars, Merkur, Jupiter, Venuše a Saturn).
Co je myslím nejzajímavější, že den Saturna je zároveň zasvěcen půdě, jako jednomu z živlů ..., což znamená zemi, a možná také Zemi (?). Když Hebrejové ustalovali svou "věrouku", zřejmě tuto možnost využili, čímž se výrazně odlišovali od ostatních etnik, stejně jako je o tom zmínka v hymnu o stvoření (tráva byla stvořena dříve než Slunce a Měsíc = vaši bohové, ó okolní národové, jak jsou směšní, když i tráva byla stvořena dříve, kterou navíc tolik pohrdáte).
Stejně asi největší kult byl kult Slunce (no bodejť, Sluneční kotouč je i dnes úchvatný), první den týdne; a pak by jako protipól - sedmý den - byla židovská sobota.
Tady je dobré zmínit, že zasvěcení dnů v týdnu nebeským objektům není dědictvím Římanů, ale mnohem starších kultur.
A u Germánů se dochovaly částečně původní názvy (rovněž přejaté od starodávných kultur); naproti tomu u Slovanů byly zcela překryty christianizací (i slovo týden je pro Slovany "novodobé"), takže odkazovat na názvy a pořadí dní u těchto etnik nic neznamená. Snad Slované měli ve zvláštní úctě čtvrtek, den zasvěcený Perunovi. Germáni možná považovali za významnější den středu (zasvěcenou Odinovi).
Týden asi pro Slovany nic neznamenal, žili jinak, přemýšleli jinak; ne lineárně ale v cyklech (což možná někdo uvnitř sebe může pociťovat jako vnitřní rozpor).
Je zajímavé, že ačkoliv je možné sedmindenní cyklus odvodit od fází měsíce, tak zřejmě hlavni úlohu hrála nebeská tělesa, jejichž pravidelný pohyb na obloze starověcí "mágové" mohli pozorovat ... a je jich 7 (Slunce, Měsíc, Mars, Merkur, Jupiter, Venuše a Saturn).
Co je myslím nejzajímavější, že den Saturna je zároveň zasvěcen půdě, jako jednomu z živlů ..., což znamená zemi, a možná také Zemi (?). Když Hebrejové ustalovali svou "věrouku", zřejmě tuto možnost využili, čímž se výrazně odlišovali od ostatních etnik, stejně jako je o tom zmínka v hymnu o stvoření (tráva byla stvořena dříve než Slunce a Měsíc = vaši bohové, ó okolní národové, jak jsou směšní, když i tráva byla stvořena dříve, kterou navíc tolik pohrdáte).
Stejně asi největší kult byl kult Slunce (no bodejť, Sluneční kotouč je i dnes úchvatný), první den týdne; a pak by jako protipól - sedmý den - byla židovská sobota.
na stranke o Rehabilitacii soboty su pouzite verse z Izaiasa ako podpora ze na novej zemi budeme mat kazdy tyzden sobotu a stretavat sa s Bohom
23 Stane sa, že pri každom novmesiaci a dni sobotného odpočinku sa každý príde pokloniť predo mňa, hovorí Hospodin. 24 Vyjdú a budú hľadieť na mŕtvoly mužov, ktorí sa postavili proti mne. Áno, ich červ neumrie a oheň nevyhasne. Každému budú odpudzujúci.
a co s novmesiacami? preco nezachovavame aj novmesiace ked Boh ich vyzaduje rovnako ako soboty a budu v nebi?
23 Stane sa, že pri každom novmesiaci a dni sobotného odpočinku sa každý príde pokloniť predo mňa, hovorí Hospodin. 24 Vyjdú a budú hľadieť na mŕtvoly mužov, ktorí sa postavili proti mne. Áno, ich červ neumrie a oheň nevyhasne. Každému budú odpudzujúci.
a co s novmesiacami? preco nezachovavame aj novmesiace ked Boh ich vyzaduje rovnako ako soboty a budu v nebi?
-
V tom verši nie je slovo týždeň! To preto, lebo tam bude inak tikať čas. A určite v tom verši šabat neznamená kalendárny deň týždňa.Hosť napísal:na stranke o Rehabilitacii soboty su pouzite verse z Izaiasa ako podpora ze na novej zemi budeme mat kazdy tyzden sobotu a stretavat sa s Bohom
Nemusíme všetkému rozumieť a pokiaľ ide o budúcnosť, je lepšie ak dokážeme povedať:
"Ja tomu síce nerozumiem, ale verím, že to bude tak."
Čakal som, že sa niekto ozve a pomôže vec objasniť.Hosť napísal:a co s novmesiacami? preco nezachovavame aj novmesiace ked Boh ich vyzaduje rovnako ako soboty a budu v nebi?
Pokiaľ ide o novmesiace, ja tejto otázke vôbec nerozumiem. Nespomínam si na žiadne verše, kde by Pán Boh prikazoval dodržiavať novmesiace, ani si nespomínam, že by bola rozpísaná ich dodržiavacia náplň.
Keďže v tej dobe neexistovali na každom rohu hodiny, sledovanie novmesiacov (zo strany rabínov) bolo zrejme dôležité len na širšie značkovanie času pre pospolitý ľud.
-
Rád by som upozornil na jeden dôležitý úkaz.
CASD vo vzťahu k počítaniu sa správa veľmi divne. Akoby aritmetika stála na čísle štyri.
Niekedy to číslo štyri prehnane zdôrazňujú, ale hrozivá väčšina pritom ignoruje číslo jeden.
Zamyslite sa, že dodržiavanie Božích príkazov bez Boha je hrozné.
Lebo snaha dodržiavať štvrté prikázanie a pritom ignorovať prvé prikázanie
znamená podpisovať o sebe rozsudok v zmysle:
Lebo ten, kto by zachoval celý zákon a klesol by v jednom prikázaní, previnil sa proti všetkým. {Jak 2:10}
A tak vám predkladám len pár veršíkov na zamyslenie.
Každý sa budete báť svojej matky a svojho otca, a budete ostríhať moje soboty.
Ja som Jehovah, váš Bôh. {Lv 19:3}
Ostríhať budete moje soboty a budete sa báť mojej svätyne. Ja som Jehovah. {Lv 19:30}
Moje soboty budete ostríhať a budete sa báť mojej svätyne. Ja som Jehovah! {Lv 26:2}
Lebo takto hovorí Jehovah o kleštencoch, ktorí budú ostríhať moje soboty
a vyvolia si to, čo sa mne ľúbi, a budú sa držať mojej smluvy ... {Iz 56:4}
... sväťte moje soboty, a budú znamením medzi mnou a medzi vami,
aby ste vedeli, že ja som Jehovah, váš Bôh. {Ez 20:20}
Z uvedeného mi vyplýva, že
KAŽDÝ, KTO ZACHOVÁVA ŠABAT A PRITOM IGNORUJE MENO BOHA
KAŽDÝ, KTO ZACHOVÁVA ŠABAT A PRITOM PREZÝVA BOHA KADEJAKÝMI PREZÝVKAMI
PÍŠE SI AUTOMATICKY
ROZSUDOK SMRTI.
Hrozné čo len pomyslieť !
CASD vo vzťahu k počítaniu sa správa veľmi divne. Akoby aritmetika stála na čísle štyri.
Niekedy to číslo štyri prehnane zdôrazňujú, ale hrozivá väčšina pritom ignoruje číslo jeden.
Lebo ten, kto by zachoval celý zákon a klesol by v jednom prikázaní, previnil sa proti všetkým. {Jak 2:10}
Ostríhať budete moje soboty a budete sa báť mojej svätyne. Ja som Jehovah. {Lv 19:30}
Moje soboty budete ostríhať a budete sa báť mojej svätyne. Ja som Jehovah! {Lv 26:2}
aby ste vedeli, že ja som Jehovah, váš Bôh. {Ez 20:20}
PÍŠE SI AUTOMATICKY
ROZSUDOK SMRTI.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Dušan Seberíni napísal:Rád by som upozornil na jeden dôležitý úkaz.
aby ste vedeli, že ja som Jehovah, váš Boh {Ez 20:20}
PÍŠE SI AUTOMATICKY
ROZSUDOK SMRTI.
Jaký je význam hebrejského výrazu Jehovah ?
Jaký je význam slova Bůh?
Používam tvar Jahve. Tiež som si podpísal rozsudok smrti?
Ako sa má vyslovovať Jehovah, keďže ide o hebrejské meno a hebrejsky neviem?
Na takýchto, ktorí Boha nazývajú Hospodinom sa Božia milosť cez Pána Ježiša nevzťahuje?
Nie je ani jedného takého, ktorí nezachovával sobotu a Boha volal Hospodin podľa svojej Biblie alebo svojho presvedčenia, že by si ho Boh vyvolil na základe predzvedenia aj keď Boh vedel vopred, že sobotu zachovávať nebude a ani nebude používať meno Jehovah? Ani jeden taký nebude ospravedlnený? Skrátka rozsudok smrti je automaticky? Na čo je milosť, ak je niekto schopní zachovať celý zákon?
Zoznam termínov s obľubou užívaných adventistami:
zachoval
zákon
prikázaní
previnil
ostríhať
soboty
báť sa
soboty
ostríhať
budete sa báť
ostríhať moje soboty
sväťte moje soboty
KTO ZACHOVÁVA ŠABAT
KTO ZACHOVÁVA ŠABAT
ROZSUDOK SMRTI
Ako sa má vyslovovať Jehovah, keďže ide o hebrejské meno a hebrejsky neviem?
Na takýchto, ktorí Boha nazývajú Hospodinom sa Božia milosť cez Pána Ježiša nevzťahuje?
Nie je ani jedného takého, ktorí nezachovával sobotu a Boha volal Hospodin podľa svojej Biblie alebo svojho presvedčenia, že by si ho Boh vyvolil na základe predzvedenia aj keď Boh vedel vopred, že sobotu zachovávať nebude a ani nebude používať meno Jehovah? Ani jeden taký nebude ospravedlnený? Skrátka rozsudok smrti je automaticky? Na čo je milosť, ak je niekto schopní zachovať celý zákon?
Zoznam termínov s obľubou užívaných adventistami:
zachoval
zákon
prikázaní
previnil
ostríhať
soboty
báť sa
soboty
ostríhať
budete sa báť
ostríhať moje soboty
sväťte moje soboty
KTO ZACHOVÁVA ŠABAT
KTO ZACHOVÁVA ŠABAT
ROZSUDOK SMRTI
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní