Ellen Gould White

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: Ellen Gould White

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Mikim:
naopak, kdokoliv to čte, tak ho to vede k Bohu a to je fakt
Nemám chuť se s Tebou dohadovat, mikime. Jen chci potvrdit, že toto Tvé tvrzení je mylné. Existuje řada lidí, které to k Bohu nevede. Pokud Tebe ano, vztáhni výrok na sebe, ale nepiš tam slovo kdokoliv a slovo fakt.

K bohatému mládenci: Dodržoval přikázání. Chyběla mu však podstatná věc: nestal se následovníkem Krista.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Lída Rohalová napísal: 04 Feb 2018, 22:21 Mikim:
naopak, kdokoliv to čte, tak ho to vede k Bohu a to je fakt
Nemám chuť se s Tebou dohadovat, mikime. Jen chci potvrdit, že toto Tvé tvrzení je mylné. Existuje řada lidí, které to k Bohu nevede. Pokud Tebe ano, vztáhni výrok na sebe, ale nepiš tam slovo kdokoliv a slovo fakt.

K bohatému mládenci: Dodržoval přikázání. Chyběla mu však podstatná věc: nestal se následovníkem Krista.
Těch lidí, kterých EGW přivedla ke Kristu jsou dnes miliony, což je církví asd potvrzený fakt, a podle toho se pozná kdo vydával dobré ovoce, podle vydávání dobrého ovoce se zase pozná dobrý prorok oproti falešným, kteří vykládají bludy...

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Jednou jsem slyšel, že v severní Americe je asi 1 mil. asd a asi 1,5 bývalých členů. Jako důvod vidím samozřejmě ochladnutí ve víře, to prožívají ve všech církvích, ale taky růst v poznání a nalezení rozporů i v učení .
Na začátku je možné, že mnoho lidí osloví knihy EGW, patřil jsem k nim,např. Cesta ke Kristu, Touha věků, ale čtení Svědectví mi nesedělo, navíc se mi zdály chaotická a zákonická. Nevedla mne k Bohu, raději jsem četl Vendena nebo jiné knihy, nejen adventistické, hlavně o vztahové teologii. Myslím, že kdybych založil svoji víru na díle EGW, nakonec by mne to nějak semlelo a odvedlo, vidím to na některých spoluvěřících. Četba, hlavně zmiňovaných Svědectví, u nich podněcuje kritiku vůči jinak smýšlejícím, zákonictví až fanatismus, ztrátu radosti.
Proto jsem opatrný, některé věci popisuje krásně, ale některé hodně spekulativně a Písmo o tom nic neříká. Pokud chci zůstat u Sola Scriptura, musím její dílo dát stranou, nebo ho brát jako zajímavé, ale pro spásu nepodstatné.
Docela by mne to zajímalo s těmi Valdenskými, zda sobotu zachovávali. Myslím, že jsem kdysi listoval v knize Valdenští od Molnára, ale nic jsem tam nenašel. Ale EW musela z nějakých zdrojů vycházet, leda že by jí to bylo dáno "shůry".

mikim

Hosť napísal: 05 Feb 2018, 14:34 Jednou jsem slyšel, že v severní Americe je asi 1 mil. asd a asi 1,5 bývalých členů. Jako důvod vidím samozřejmě ochladnutí ve víře, to prožívají ve všech církvích, ale taky růst v poznání a nalezení rozporů i v učení .
Na začátku je možné, že mnoho lidí osloví knihy EGW, patřil jsem k nim,např. Cesta ke Kristu, Touha věků, ale čtení Svědectví mi nesedělo, navíc se mi zdály chaotická a zákonická. Nevedla mne k Bohu, raději jsem četl Vendena nebo jiné knihy, nejen adventistické, hlavně o vztahové teologii. Myslím, že kdybych založil svoji víru na díle EGW, nakonec by mne to nějak semlelo a odvedlo, vidím to na některých spoluvěřících. Četba, hlavně zmiňovaných Svědectví, u nich podněcuje kritiku vůči jinak smýšlejícím, zákonictví až fanatismus, ztrátu radosti.
Proto jsem opatrný, některé věci popisuje krásně, ale některé hodně spekulativně a Písmo o tom nic neříká. Pokud chci zůstat u Sola Scriptura, musím její dílo dát stranou, nebo ho brát jako zajímavé, ale pro spásu nepodstatné.
Docela by mne to zajímalo s těmi Valdenskými, zda sobotu zachovávali. Myslím, že jsem kdysi listoval v knize Valdenští od Molnára, ale nic jsem tam nenašel. Ale EW musela z nějakých zdrojů vycházet, leda že by jí to bylo dáno "shůry".
...Myslím, že kdybych založil svoji víru na díle EGW, nakonec by mne to nějak semlelo a odvedlo, vidím to na některých spoluvěřících. Četba, hlavně zmiňovaných Svědectví, u nich podněcuje kritiku vůči jinak smýšlejícím, zákonictví až fanatismus, ztrátu radosti.
Proto jsem opatrný, některé věci popisuje krásně, ale některé hodně spekulativně a Písmo o tom nic neříká.

To je pěkný nesmysl, nikdo z těch co čtou EGW to nikdy nijak nesemlelo ani neodvedlo (odkud od Boha snad?) A že Písmo o tom nic neříká co píše EGW? A k čemu by byli někomu vidění od Boha, kdyby v nich bylo jen to co potvrzuje Písmo? To by nikomu žádnou radost jistě nepřineslo a k ničemu by to nebylo, když si to umí každý přečíst v Písmu. proto Bůh zjevil skrze EGW i nové věci a to je co mě na ní zajímá nejvíce ty nové věci a ne to co říká stejně Písmo (i když i to je samozřejmě poučné), sám ježíš řekl, "ještě by toho bylo hodně co bych Vám chtěl říci, ale teď byste to nepochopili". Nepochopili by proč se ještě nechystal v té době znovu přijít a co se vše musí ještě naplnit a stát (např. předpověď EGW, že si protestantství podá ruku s papežstvím, což se jasně již naplnilo a celých téměř 2000let to bylo nemožné).
Valdenští samozřejmě slavili i sobotu viz odkazy výše, minimálně část z nich a to jsem po tom ani moc nepátral, stačí si otázku zadat anglicky do vyhledávače a jistě toho najdeš i mnohem více.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

To je pěkný nesmysl, nikdo z těch co čtou EGW to nikdy nijak nesemlelo ani neodvedlo (odkud od Boha snad?
Ano, od Boha, právě tím zákonictvím a neláskou. Samozřejmě si myslí, že jsou Pánu blíž, ale mění se na nesnesitelné lidi, prostě nějak to špatně uchopili (Svědectví).
A že Písmo o tom nic neříká co píše EGW?
EW má mnoho míst, kdy "dovysvětluje" to, co v bibli není. Např. hned v knize Patriarchové a proroci popisuje na mnoho stranách pád satana, o čemž je v bibli velmi málo, pak třeba vysvětluje, kdo byli "synové božství", tento výklad je v příkrém rozporu s výkladem Hellera a byl poplatný době 19.století. V jiných knihách zachází do detailů, že při obhajobě ženy hříšnice Ježíš psal do písku či prachu hříchy lidí. O tom bible nic nepíše. Ve Svědectvích je napsáno o některých konkrétních lidech, že nebudou spaseni (Payne).Někteří lidé ve sboru její myšlenky používají s tím, "tak to bylo, tak se to skutečně stalo", ale bible to tak nepopisuje doširoka, dává prostor i k jiné interpretaci.
proto Bůh zjevil skrze EGW i nové věci a to je co mě na ní zajímá nejvíce ty nové věci
Ty "nové" věci musí být v souladu s Písmem, to je jasné, pokud Tě to zajímá OK, ale nemělo by to být předepisující pro jiné.
předpověď EGW, že si protestantství podá ruku s papežstvím, což se jasně již naplnilo a celých téměř 2000let to bylo nemožné
Ano, mnohokrát jsem o tom slyšel, jen se dívám na realitu - co znamená "podat si ruku" ? Uznávat papeže jako svou hlavu? Nevím o žádné protestantské církvi, která to udělala.Myslím, že vedení církví je opatrné a že k nějaké symbióze hned tak nedojde, jsem tedy k tomuto výroku o "podání ruky" skeptický.
Valdenští samozřejmě slavili i sobotu viz odkazy výše, minimálně část z nich a to jsem po tom ani moc nepátral, stačí si otázku zadat anglicky do vyhledávače a jistě toho najdeš i mnohem více.
Právě, že ne, odkazy jsou většinou (nebo skoro všechny, nedokážu posoudit) na adventistické weby. Zřejmě pouze některé skupiny z nich zachovávali sobotu.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Samuel Bacchiocchi (1938-2008) byl adventistický spisovatel a teolog, jeden z nejznámnějších adventistických autorů hlavně pro svou práci obhajoby soboty.

Byl známý tím, že jako adventista vystudoval v Římě na papežské univerzitě doktorát z církevních dějin a obhájil zde svou práci:

,,Od soboty k neděli: Historický výzkum vzestupu zachovávání neděle v raném křesťanství"

další info zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Samuele_Bacchiocchi

Takže se zabýval vývojem svěcení soboty a neděle v historii a protože byl adventistou znal velký spor od EGW tak pochopitelně věděl i o jejím tvrzení, že Valdenští zachovávali sobotu.

Jeho studie ohledně událostí doby konce:
http://www.biblicalperspectives.com/endtimeissues/

v Kapitole/čísle 87. s názvem: Odpovědi Kritikům - Používání spisů Ellen G. Whiteové ve výkladu písma.
http://www.biblicalperspectives.com/end ... eti_87.pdf

Kde Ellen Whiteovoou jinak obhajuje, tak na straně.18 píše o Valdenských toto:

Zachovávali Valdenští sobotu?

Druhý příklad existující nepřesnosti ve Velkém sporu věků je odkaz na zachovávání soboty Valdenskými. Ellen Whiteová napsala: ,,Během doby temna a odpadnutí Byli Valdenští ti, kdo popřeli svrchovanost Říma, kdo odmítli uctívaní obrazů jako modlářství a kdo dodržovali pravou Sobotu. V nejzuřivější bouři od opozice si udrželi svou víru."

Toto stanoviskko navrhuje/tvrdí, že dodržování soboty bylo mezi Valdenskými běžné. Nejpravděpodobněji Ellen Whiteová věřila, že pouze někteří z Valdenských dodržovali sobotu, protože později o nich napsala: Někteří z nich (Valdenští) byli světitelé soboty."

Světili někteří z Valdenských sobotu? Strávil jsem osobně několik hodin hledáním odpovědi ve dvou svazcích Storia dei Valdesi - (Historie Valdenských) napsaných Amedeo Molnarem a Augusto Hugonem. Tyto dvě knihy byly vydány v roce 1974 v Claudianě, což je oficiální Italské Valdenské vydavatelství. Tyto knihy jsou považovány za nejobsáhlejší historii Valdenských. K mému politování jsem nenašel vůbec žádnou narážku na dodržování soboty mezi Valdenskými.

Ctitelé soboty nebo nosiči sandálů?

Stejný výzkum pro historický důkaz, že Valdenští dodržovali sobotu byl proveden ostatními adventistickými scholastiky. To co našli v některých dokumentech jsou odkazy na ,,insabbati" jakožto běžnou přezdívku pro Valdenské. V minulosti někteří neinformovaní čtenáři vzali tento pojem/slovo jako výraz, že Valdenští byli ,,sabbathkeepers/ctitelé soboty". Je možné, že Ellen Whiteová byla ovlivněna těmito starými interpretacemi.

Naneštěstí výraz ,,insabbati" nemá žádné spojení k dodržování soboty/sabbathkeeping". Jak uvádí Adventistický církevní historik, Daniel Augsburger v symposiu ,,Sobota v písmu a historii" Valdenští byli často nazýváni ,,insabbati" ne proto, že by drželi sobotu, ale protože nosili sandály. Latinské slovo pro ,,sandály" je ,,sabbatum" kořen španělského zapato a francouzského sabot. Sandály byly vnějším znakem napodobování apoštolů, žitím ,,vita apostolica" a ospravedlněním k jejich hlásání evangelia. Jinými slovy Valdenští byli často nazýváni insabati (nosiči sandál) protože mnoho z nich nosilo sandále odříznuté na vrcholu své potulné služby hlásání evangelia.

Bacchiocchi uvádí i další nepřesnosti na pravou míru jakožto adventistický církevní historik, to ale není předmětem mého příspěvku.

Jde o to, že jeden z nejuznávanějších adventistických církevních historiků, který jinak brání sobotu přizná, že nenašel při svém pátrání v neobsáhlejších svazcích přímo od Valdenských žádnou zmínku o zachovávání soboty.

Což jak sám velice jemně napsal je jedna z ,,nepřesností" ve Velkém sporu od EGW.

Tomáš Plechatýý

Mikim
Tohle byl jeden z odkazů které jsi uváděl na podporu tvrzení, že Valdenští zachovávali sobotu.

Ta stránka je klamná!!!!

Hned v úvodu je nadpis - Amedeo Molnár - Valdenští
Pak je tam fotka knihy
a uvedeno nakladatelství kalich 1991

Ale celé první dva odstavce textu jsou slovo od slova okopírované od EGW!!!!

https://www.velkyspor.cz/04-valdensti/

Stačí si otevřít první text a z prvních dvou odstavců zkopírovat libovolnou větu potom si otevřít odkaz na kapitolu ve velkém sporu
dát ctrl+f (jako find/najít) a zkopírovat tam stať která vypadala, že je od Molnára.

Najde vám to přesně stejný textu u EGW (mimochodem Molnár se narodil 1923 - až po smrti EGW)

-----------------------

Takže takhle ty si ověřuješ své zdroje?

K protlačení tvé víry se ti hodí i podvod?

Schovávat se za Uznávaného Historika a podsouvat mu do pusy slova od EGW je hloupé.

Ale také je naivní spolknout rychlo důkazy/odkazy na podporu tvrzení, které chci slyšet, a bez ověření to dál šířit.

Tomáš Plechatýý

mikim

Tomáš Plechatýý napísal: 07 Feb 2018, 17:22 Mikim
Tohle byl jeden z odkazů které jsi uváděl na podporu tvrzení, že Valdenští zachovávali sobotu.

Ta stránka je klamná!!!!

Hned v úvodu je nadpis - Amedeo Molnár - Valdenští
Pak je tam fotka knihy
a uvedeno nakladatelství kalich 1991

Ale celé první dva odstavce textu jsou slovo od slova okopírované od EGW!!!!

https://www.velkyspor.cz/04-valdensti/

Stačí si otevřít první text a z prvních dvou odstavců zkopírovat libovolnou větu potom si otevřít odkaz na kapitolu ve velkém sporu
dát ctrl+f (jako find/najít) a zkopírovat tam stať která vypadala, že je od Molnára.

Najde vám to přesně stejný textu u EGW (mimochodem Molnár se narodil 1923 - až po smrti EGW)

-----------------------

Takže takhle ty si ověřuješ své zdroje?

K protlačení tvé víry se ti hodí i podvod?

Schovávat se za Uznávaného Historika a podsouvat mu do pusy slova od EGW je hloupé.

Ale také je naivní spolknout rychlo důkazy/odkazy na podporu tvrzení, které chci slyšet, a bez ověření to dál šířit.
Nešaškuj, nevyhrožuj a čti :) :
http://www.znamenicasu.cz/zachovavani-s ... hu-staleti/
V prvním odkaze kdo kdy zachovával sobotu bylo uvedeno toto:
Valdenští - A protože nezachovávali žádný jiný den jedině sobotu, byli nazýváni lidé bez odpočinutí, což značí tolik, jakoby nezachovávali žádný den odpočinku. Luther - Fore-Runners, strana 7.8.

13.století

Valdenští - Říkají, že zesnulý papež Sylvestr byl Antikrist, protože ve svém listě označil Pavla jako syna zatracení. Říkají také, že se má světit sobota. - Ecclesiastical History of the Ancient zu Piedmont.

Francie - Co říkají inkvisitoři: Znamením smrti Valdenských bylo následování Ježíše a poslušnost - Božím přikázáním. History of the Inquisition of the Middle Ages, H.C.Lea, Vol.1.

Francie - Valdenští - Francouzský král Ludvík XII (1498-1515) byl nepřáteli informován, že Valdenští páchají ošklivé zločiny. Poslal tedy generálního inkvizitora a jistého doktora ze Sorbony, aby zjistili tuto věc. Když se tito dva vrátili, vyprávěli, že navštívili všechna shromáždění Valdenských, ale nikde nenašli ani stopy po zločinech, které jim jsou přičítány. Naopak, světí sobotu, udržují křest podle způsobu prvotní církve a své děti vyučují zásadám víry a Božím přikázáním. Král přijal tuto zprávu a přísahou potvrdil, že Valdenští jsou lepší než on, nebo jeho lidé. - History of the Christian Church, Vol.II, London, 1818.

http://www.cojeposmrti.cz/vsv/dodatek/

Sobota u valdenských – Jsou spisovatelé, kteří tvrdí, že valdenští všeobecně zachovávali jako sedmý den sobotu. Tento názor vznikl z pramenů, které latinsky píší o valdenských, že zachovávají den patřící Pánu (dies dominicalis) neboli den Páně (neděli), v nichž však zvyklostí, která má svůj původ v reformaci, se slovo „neděle“ překládá „sabbath“.

Existuje však historický důkaz o tom, že se mezi valdenskými někde zachovávala jako sedmý den sobota? Ve zprávě inkvizice, před níž se dostalo několik valdenských z Moravy v polovině patnáctého století, se praví, že mezi valdenskými „nemálo jich skutečně zachovává sobotu se Židy“. (Johann Joseph Ignaz von Döllinger: Beiträge zur Sektengeschichte des Mittelalters, Mnichov 1890.) Nemůže být pochyb o tom, že tento pramen potvrzuje svěcení soboty jako sedmého dne.

Správně je, že Valdénští a jejich historie sahá až k apoštolům, nikoliv až od 12 st. od doby Petera Waldo...
Kdysi Valdénští ve Španělsku zachovávali sobotu, dokonce tam je po nich pojmenováno jedno město Sabadell
přečti si kapitolu: Did the Early Waldenses Keep the Sabbath?

http://www.sundaylaw.net/books/other/wi ... ter16.html

Každopádně byli Valdénští, kteří zachovávali i sobotu stejně jako jiné národy po celém světě po celou dobu viz první odkaz nebo se stačí podívat do historie i zde na všech 5 dílů kdo kdy zachovával sobotu:
http://www.znamenicasu.cz/sedmy-den-obj ... torie-1-5/

mikim

Tomáš Plechatýý napísal: 07 Feb 2018, 16:40 Samuel Bacchiocchi (1938-2008) byl adventistický spisovatel a teolog, jeden z nejznámnějších adventistických autorů hlavně pro svou práci obhajoby soboty.

Byl známý tím, že jako adventista vystudoval v Římě na papežské univerzitě doktorát z církevních dějin a obhájil zde svou práci:

,,Od soboty k neděli: Historický výzkum vzestupu zachovávání neděle v raném křesťanství"

další info zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Samuele_Bacchiocchi

Takže se zabýval vývojem svěcení soboty a neděle v historii a protože byl adventistou znal velký spor od EGW tak pochopitelně věděl i o jejím tvrzení, že Valdenští zachovávali sobotu.

Jeho studie ohledně událostí doby konce:
http://www.biblicalperspectives.com/endtimeissues/

v Kapitole/čísle 87. s názvem: Odpovědi Kritikům - Používání spisů Ellen G. Whiteové ve výkladu písma.
http://www.biblicalperspectives.com/end ... eti_87.pdf

Kde Ellen Whiteovoou jinak obhajuje, tak na straně.18 píše o Valdenských toto:

Zachovávali Valdenští sobotu?

Druhý příklad existující nepřesnosti ve Velkém sporu věků je odkaz na zachovávání soboty Valdenskými. Ellen Whiteová napsala: ,,Během doby temna a odpadnutí Byli Valdenští ti, kdo popřeli svrchovanost Říma, kdo odmítli uctívaní obrazů jako modlářství a kdo dodržovali pravou Sobotu. V nejzuřivější bouři od opozice si udrželi svou víru."

Toto stanoviskko navrhuje/tvrdí, že dodržování soboty bylo mezi Valdenskými běžné. Nejpravděpodobněji Ellen Whiteová věřila, že pouze někteří z Valdenských dodržovali sobotu, protože později o nich napsala: Někteří z nich (Valdenští) byli světitelé soboty."

Světili někteří z Valdenských sobotu? Strávil jsem osobně několik hodin hledáním odpovědi ve dvou svazcích Storia dei Valdesi - (Historie Valdenských) napsaných Amedeo Molnarem a Augusto Hugonem. Tyto dvě knihy byly vydány v roce 1974 v Claudianě, což je oficiální Italské Valdenské vydavatelství. Tyto knihy jsou považovány za nejobsáhlejší historii Valdenských. K mému politování jsem nenašel vůbec žádnou narážku na dodržování soboty mezi Valdenskými.

Ctitelé soboty nebo nosiči sandálů?

Stejný výzkum pro historický důkaz, že Valdenští dodržovali sobotu byl proveden ostatními adventistickými scholastiky. To co našli v některých dokumentech jsou odkazy na ,,insabbati" jakožto běžnou přezdívku pro Valdenské. V minulosti někteří neinformovaní čtenáři vzali tento pojem/slovo jako výraz, že Valdenští byli ,,sabbathkeepers/ctitelé soboty". Je možné, že Ellen Whiteová byla ovlivněna těmito starými interpretacemi.

Naneštěstí výraz ,,insabbati" nemá žádné spojení k dodržování soboty/sabbathkeeping". Jak uvádí Adventistický církevní historik, Daniel Augsburger v symposiu ,,Sobota v písmu a historii" Valdenští byli často nazýváni ,,insabbati" ne proto, že by drželi sobotu, ale protože nosili sandály. Latinské slovo pro ,,sandály" je ,,sabbatum" kořen španělského zapato a francouzského sabot. Sandály byly vnějším znakem napodobování apoštolů, žitím ,,vita apostolica" a ospravedlněním k jejich hlásání evangelia. Jinými slovy Valdenští byli často nazýváni insabati (nosiči sandál) protože mnoho z nich nosilo sandále odříznuté na vrcholu své potulné služby hlásání evangelia.

Bacchiocchi uvádí i další nepřesnosti na pravou míru jakožto adventistický církevní historik, to ale není předmětem mého příspěvku.

Jde o to, že jeden z nejuznávanějších adventistických církevních historiků, který jinak brání sobotu přizná, že nenašel při svém pátrání v neobsáhlejších svazcích přímo od Valdenských žádnou zmínku o zachovávání soboty.

Což jak sám velice jemně napsal je jedna z ,,nepřesností" ve Velkém sporu od EGW.
Doporučuji shlédnou 3 videa o Valdénských kde se mluví i o zachovávání přikázání vč. soboty, kterou Valdénští (díl 2) zachovávali až do 16. století, je tam uveden i zdroj a všechny zdroj pak na konci každého videa.
Je tam i tabulka kam všude Valdénští odešli vč. Čech a Moravy, takže ten odkaz, že světili sobotu na Moravě společně se židy bude pravdivý.
Pěkné videa, doporučuji shlédnout, ř.katolíci byli svině.
https://www.youtube.com/watch?v=I7VBNIZ_ikA
https://www.youtube.com/watch?v=tcypJiZW96c
https://www.youtube.com/watch?v=WKCvijoXgDU

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní