Je Mojzis novatorom alebo prevzal teologiu od svokra Jetra ? Je nahoda, ze kratko pred tym ako prisiel s celym zakonom zase stretol Jetra ? Citame, ze Jetro pomohol ustanovil sudcovsky system. Stal tento medijansky knaz aj za Mojzisovymi zakonmi ?log napísal: ↑16 Máj 2018, 09:17 Ak sa niekto zaujima o historicko-biblicke spekulacie, Boh JHVH bol mozno Bohom v zemi Medijan na severovychod od Egypta. Ked Mojzis zabil Egyptana, utiekol do zemi Medijan, kde sa ozenil s dcerou knaza Jetra, pricom prijal za svojho medijskeho Boha JHVH. Medijci boli potomci Abrahama, ale nie Sary. Z Biblie vieme, ze vetva Abrahama, Izaka a Jakoba toto meno nepoznala.
Boh oslovil Mojžiša a ubezpečil ho: Ja som JHVH. Zjavil som sa Abrahámovi, Izákovi a Jákobovi ako El Saddaj (Všemohúci). Svoje meno JHVH som im však nedal poznať.
BOŽIE MENO
Re: BOŽIE MENO
-
- Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
- Kontaktovať používateľa:
Hebrejcina pozna aj slovo titul. (Pozri knihu Job 32 kap. 21,22)log napísal: ↑16 Máj 2018, 23:56Je Mojzis novatorom alebo prevzal teologiu od svokra Jetra ? Je nahoda, ze kratko pred tym ako prisiel s celym zakonom zase stretol Jetra ? Citame, ze Jetro pomohol ustanovil sudcovsky system. Stal tento medijansky knaz aj za Mojzisovymi zakonmi ?log napísal: ↑16 Máj 2018, 09:17 Ak sa niekto zaujima o historicko-biblicke spekulacie, Boh JHVH bol mozno Bohom v zemi Medijan na severovychod od Egypta. Ked Mojzis zabil Egyptana, utiekol do zemi Medijan, kde sa ozenil s dcerou knaza Jetra, pricom prijal za svojho medijskeho Boha JHVH. Medijci boli potomci Abrahama, ale nie Sary. Z Biblie vieme, ze vetva Abrahama, Izaka a Jakoba toto meno nepoznala.
Boh oslovil Mojžiša a ubezpečil ho: Ja som JHVH. Zjavil som sa Abrahámovi, Izákovi a Jákobovi ako El Saddaj (Všemohúci). Svoje meno JHVH som im však nedal poznať.
Co sa ale tyka JHVH, tak ide o vlastne osobne meno Najvyssieho a VSEMOHUCEHO Boha OTCA.
Tu mas jednu z definicii
"JHVH alebo jhvh (staršie resp. cudzojazyčné prepisy JHWH alebo IHWH; hebr. יהוה) je vlastné meno (židovského a kresťanského) Boha tak, ako je zapísané v hebrejskej Biblii. Toto slovo sa niekedy všeobecne označuje aj ako tetragramatón alebo tetragram. "
Nauc sa inak rozlisovat medzi ZAMENITELNYM TITULOM BOH a PAN, ktory mozes dat kazdemu aj falosnemu bohu a medzi osobnym menom, ktorym sa Najvyssi Boh OTEC - BOH JeHoVaH odlisil od tychto inych BOHOV a PANOV.
log ty si zrejme ozaj schopny pre vymazanie tohto osobneho Bozieho mena JHVH, ktore je v texte Bozieho slova pouzite asi 7000 krat - viac ako titul PAN a BOH - spochybnit aj FAKT, ze ho dostal Mojzis priamo na kamennych tabulkach 10-tora, co dostal od JeHoVaHa. Nehovoriac o tom, ze z Jezisa a jeho vernych ucenikov, ktorym Jezis Kristus oznamil Otcovo meno a ucil ich ho posvacovat robis PLAGIATOROV meniacich TEXT insprirovaneho BOZIEHO SLOVA PRAVDY podla hlupej ludskej zidovskej tradicie. Mal snad Jezis Kristus nejaky dovod sa bat vyslovovat OTCOVO MENO v sulade s PRAVDOU a povodnym inspirovanym textom, lebo by ho snad mohol pouzit nehodne a znesvetit ho tak ? Az tomuto veris, tak si ozaj velmi polutovaniahodnym clovekom.
"17 Veď Písmo hovorí faraónovi: „Práve preto som ťa ponechal, aby som ukázal v súvislosti s tebou svoju moc a aby moje meno bolo oznamované po celej zemi.“ 18 Zmiluje sa teda nad kým chce, ale koho chce, toho necháva, aby sa zatvrdil." (Rimanom 9 kap.)
Budes na tom zrejme rovnako ako tento vzpurny faraon.
"21 ‚A ja uvediem svoju slávu medzi národy; a všetky národy budú musieť vidieť môj súd, ktorý som vykonal, a moju ruku, ktorú som vložil medzi nich. 22 A tí z domu Izraela budú musieť poznať, že som Jehova, ich Boh, od toho dňa a naďalej. 23 A národy budú musieť poznať, že oni, dom Izraela, išli do vyhnanstva pre svoje previnenie, lebo sa správali voči mne neverne, takže som skryl pred nimi svoju tvár a vydal som ich do ruky ich protivníkov, a oni všetci padali mečom. 24 Urobil som im podľa ich nečistoty a podľa ich priestupkov a skrýval som pred nimi svoju tvár.‘" (Ezechiel 39 kap.)
Pán Schneider a pán log !
Najpumpovanejšie vlákno na tomto fóre je o Božom mene. A tak vás vystríham!
Je napísané NEVEZMEŠ MENO PÁNA BOHA NADARMO! Jeden je za, druhý proti, ale
obaja bezuzdne a nepekne naťahujete a rozťahujete po tomto vlákne Božie meno
nadarmo. Ostatní ani neprispievajú, lebo vidia, že to nemá cenu. Vždy ich
prelepí niektorý z vás tou vašou vyžmýkanou žuvačkou.
A pritom je o Božom mene na začiatku vlákna na prvých stranách popísané dosť
a zrozumiteľne. Keby ste boli skromnejší a menej leniví, tak by ste si
prečítali podobne ako ja všetko od začiatku a ušetrili by ste účastníkov
tohto fóra od nezmyselného opakovania kolem dokola . To čo tu vystrájate vy
dvaja je len mlátenie prázdnej slamy.
-
Hajim uctive pouzivanie Otcovho svateho mena JHVH a odmietam hlupu ludsku tradiciu aj spravanie ludi odstranujucich, toto svate meno z insirovaneho Bozieho slova Pravdy, lebo aj tuto vec akym je zmazanie Bozieho svateho mena JHVH z textu Bozieho slova povazujem za hrube neuctive a nehodne zaobchazenie s menom nasho milujuceho nebeskeho Otca Boha JHVH.aaa napísal: ↑17 Máj 2018, 22:02 Pán Schneider a pán log !
Mozme sa na to este pozriet z inej strany. Problematika mena suvisi aj s polyteizmom. Mojzis veril, ze su aj ini Bohovia, ale tito Bohovia su slabymi Bohmi inych kmenov. Mojzis nebol propagatorom monoteizmu (v tom zmysle, ze existuje iba jeden Boh), ale propagoval Boha JHVH (relativny monoteizmus)Karol Schneider napísal: ↑17 Máj 2018, 14:41 ...ze ho dostal Mojzis priamo na kamennych tabulkach 10-tora...
Tieto kamenne tabulky dosvedcuju ze vtedy existoval vo vseobecnosti polyteizmus. Zacinaju totiz vetou: "Ja som JHVH, tvoj Boh, nebudes mat inych Bohov." Boh by nevystrihal pred inymi Bohmi, ak by o nich lud neuvazoval. Nemohol vsak povedat "Ja som Boh, nebudes mat inych Bohov" co totiz nedava jazykovy zmysel - preto muselo v polyteizme byt dane meno. V monoteizme by totiz davala zmysel veta "Nie su ini Bohovia", ktoru by pouzil, ak by to chcel vyjadrit, ale nie veta "Nebudes mat inych Bohov"', ktora pocita s inymi Bohmi. Ak by totiz lud neuvazoval polyteisticky ale monoteisticky, prikazanie by znelo "Ja som jediny Boh, nie su ini Bohovia". Kedze vsak lud uvazoval polyteisticky a pocita s existenciou inych Bohov, bolo potrebne rozlisovat menami, preto prikazanie hovori: "Ja som JHVH, tvoj Boh, nebudes mat inych Bohov."
Akonahle sa doba a zmyslanie zmenilo na monoteisticke, toto meno stratilo nieco na svojej funkcii. Monoteisticke prikazanie, ak by muselo, jazykovo neprirodzene, operovat s menom, by znelo "Ja som JHVH, Tvoj Boh, nie su ini Bohovia", co by zase nemalo zmysel. Zmysel by malo iba vyjadrenie bez mena "Ja som Boh, nie su ini Bohovia" alebo s menom ale potom bez Tvoj: "Ja som JHVH, Boh, ini Bohovia nie su". Potom by sme chapali JHVH ako synonymum slova "Boh".
Tak dlho ako existovali polyteisticke tendencie, pouzival sa tetragrammaton. Akonahle prevladli monoteisticke nalady, potreba mena sa vytratila. Tak ako bola v polyteizme potreba mena z jazykovych dovodov, tak v monoteizme tato potreba nedava zmysel. Preto bolo meno neskor nahradene vztahom "Moj Otec" alebo "Moj Boh". Totiz tam, kde su Mnohi, sa clovek vzdy musi pytat: "Ktory ?" No tam kde je Jeden je otazka "Ktory ?" nelogicka.
Polyteista potrebuje meno ako identifikaciu. No monoteista rozlisovat nepotrebuje. Preto vznika otazka, aku funkciu ma meno pre monoteistu. Napadaju ma len dve situacie:
1) Meno je zaroven informaciou o podstate - potom musi byt zrozumitelne. Tetragramm je mozne vylozit ako infomaciu "Som existujuci" a ine varianty, ale je si niekto isty tymto prekladom ? Co je pre nas nezrozumitelne, to nenesie informaciu.
2) Meno ma magicku nevysvetlitelnu moc. Nenesie teda informaciu, ale nesie nejaku magicku energiu.Je o tomto niekde zmienka ? Urcite vieme, ze mnohi ludia pripisovali magicku moc menu Jezis, predovsetkym v exorcistickych kruhoch. Doslo k tomu nespravnym chapanim slovneho obratu "v mojom mene vyhanat diablov". Je to vsak len slovny obrat ktory treba vykladat ako "v moci", ktori si niektori vylozili doslovne tak, ze magia je v samotnom mene. Myslienka energie ulozenej v mene samotnom, ci uz JHVH alebo Jezis je podla mna nebiblicka a je dosledkom formalistickej prace s jazykom pri vyklade.
Pán Schneider a pán log!
Keďže jeden bez druhého nevydržíte ani pol dňa, skúste si dopisovať súkromne
cez vaše súkromné maily a nezatentúvajte sebecky stránky tohto fóra!
Jeden je za, druhý proti, ale obaja ste rovnakí chudáci. Ak sa hlásite ku
kresťanstvu, vezmite si príklad od Ježiša aspoň v tom, že stál pred Pilátom,
ale na Pilátove kecaniny neodpovedal
ale na Pilátove kecaniny neodpovedal

-
Sam sa spravas velmi hlupo a povysenecky. Miesto toho, aby si sa vecne vyjadril k danej teme, tu sudis ludi, co o danej teme diskutuju a vyjadruju aspon nejaky nazor.aaa napísal: ↑18 Máj 2018, 23:15 Pán Schneider a pán log!
ale na Pilátove kecaniny neodpovedal![]()
Tym, co si teda aj teraz napisal si urcite v danej teme nikoho nijako pozitivne neobohatil a ukazal si len svoju hlupu aroganciu.
log napísal: ↑18 Máj 2018, 00:02Mozme sa na to este pozriet z inej strany. Problematika mena suvisi aj s polyteizmom. Mojzis veril, ze su aj ini Bohovia, ale tito Bohovia su slabymi Bohmi inych kmenov. Mojzis nebol propagatorom monoteizmu (v tom zmysle, ze existuje iba jeden Boh), ale propagoval Boha JHVH (relativny monoteizmus)Karol Schneider napísal: ↑17 Máj 2018, 14:41 ...ze ho dostal Mojzis priamo na kamennych tabulkach 10-tora...
Tieto kamenne tabulky dosvedcuju ze vtedy existoval vo vseobecnosti polyteizmus. Zacinaju totiz vetou: "Ja som JHVH, tvoj Boh, nebudes mat inych Bohov." Boh by nevystrihal pred inymi Bohmi, ak by o nich lud neuvazoval. Nemohol vsak povedat "Ja som Boh, nebudes mat inych Bohov" co totiz nedava jazykovy zmysel - preto muselo v polyteizme byt dane meno. V monoteizme by totiz davala zmysel veta "Nie su ini Bohovia", ktoru by pouzil, ak by to chcel vyjadrit, ale nie veta "Nebudes mat inych Bohov"', ktora pocita s inymi Bohmi. Ak by totiz lud neuvazoval polyteisticky ale monoteisticky, prikazanie by znelo "Ja som jediny Boh, nie su ini Bohovia". Kedze vsak lud uvazoval polyteisticky a pocita s existenciou inych Bohov, bolo potrebne rozlisovat menami, preto prikazanie hovori: "Ja som JHVH, tvoj Boh, nebudes mat inych Bohov."
Akonahle sa doba a zmyslanie zmenilo na monoteisticke, toto meno stratilo nieco na svojej funkcii. Monoteisticke prikazanie, ak by muselo, jazykovo neprirodzene, operovat s menom, by znelo "Ja som JHVH, Tvoj Boh, nie su ini Bohovia", co by zase nemalo zmysel. Zmysel by malo iba vyjadrenie bez mena "Ja som Boh, nie su ini Bohovia" alebo s menom ale potom bez Tvoj: "Ja som JHVH, Boh, ini Bohovia nie su". Potom by sme chapali JHVH ako synonymum slova "Boh".
Tak dlho ako existovali polyteisticke tendencie, pouzival sa tetragrammaton. Akonahle prevladli monoteisticke nalady, potreba mena sa vytratila. Tak ako bola v polyteizme potreba mena z jazykovych dovodov, tak v monoteizme tato potreba nedava zmysel. Preto bolo meno neskor nahradene vztahom "Moj Otec" alebo "Moj Boh". Totiz tam, kde su Mnohi, sa clovek vzdy musi pytat: "Ktory ?" No tam kde je Jeden je otazka "Ktory ?" nelogicka.
Polyteista potrebuje meno ako identifikaciu. No monoteista rozlisovat nepotrebuje. Preto vznika otazka, aku funkciu ma meno pre monoteistu. Napadaju ma len dve situacie:
1) Meno je zaroven informaciou o podstate - potom musi byt zrozumitelne. Tetragramm je mozne vylozit ako infomaciu "Som existujuci" a ine varianty, ale je si niekto isty tymto prekladom ? Co je pre nas nezrozumitelne, to nenesie informaciu.
2) Meno ma magicku nevysvetlitelnu moc. Nenesie teda informaciu, ale nesie nejaku magicku energiu.Je o tomto niekde zmienka ? Urcite vieme, ze mnohi ludia pripisovali magicku moc menu Jezis, predovsetkym v exorcistickych kruhoch. Doslo k tomu nespravnym chapanim slovneho obratu "v mojom mene vyhanat diablov". Je to vsak len slovny obrat ktory treba vykladat ako "v moci", ktori si niektori vylozili doslovne tak, ze magia je v samotnom mene. Myslienka energie ulozenej v mene samotnom, ci uz JHVH alebo Jezis je podla mna nebiblicka a je dosledkom formalistickej prace s jazykom pri vyklade.
Opravdu bychom měli používat raději označení JHVH pro Boha Otce než Hospodin, případně Jahve či Jehovah.
Ostatně jak jsem zjistil i EGW ve svých 24166 tisících komentářích používá jméno Boha Otce Jehovah:
https://m.egwwritings.org/en/search?que ... c&limit=20
Jediné co nesmíme je brát jeho jméno JHVH (Jahve, Jehovah), ale i Bůh nadarmo.
Když si třeba někdo povzdechne a řekne jen "bože můj", nebo řekne "Díky bohu", nebo "No bože vidíš to (co dělám, nebo co on dělá)?", či "bůh suď", tak to určitě není braní božího jména nadarmo, na rozdíl od těch, kteří podobný výraz říkají bezmyšlenkovitě a lehkomyslně třeba "no bóže", to pak říkají nadarmo vč. "bohužel" apod.
Mojžíš věřil, že je pouze jediný Bůh.Mozme sa na to este pozriet z inej strany. Problematika mena suvisi aj s polyteizmom. Mojzis veril, ze su aj ini Bohovia, ale tito Bohovia su slabymi Bohmi inych kmenov.
Ano, po staletích v Egyptě uvažovali lidé zřejmě skutečně, že jsou jiní bohové. Ale úvaha "bolo potrebné rozlišovat menami" je podle mne nesprávná. Prostě je jeden Bůh.Ak by totiz lud neuvazoval polyteisticky ale monoteisticky, prikazanie by znelo "Ja som jediny Boh, nie su ini Bohovia". Kedze vsak lud uvazoval polyteisticky a pocita s existenciou inych Bohov, bolo potrebne rozlisovat menami, preto prikazanie hovori: "Ja som JHVH, tvoj Boh, nebudes mat inych Bohov."
Ne, polyteismus se nikdy nevytratil, stačí si přečíst dějiny Izraele.Tak dlho ako existovali polyteisticke tendencie, pouzival sa tetragrammaton. Akonahle prevladli monoteisticke nalady, potreba mena sa vytratila.
Ale, ale to jsme nějak zabloudili, že?2) Meno ma magicku nevysvetlitelnu moc. Nenesie teda informaciu, ale nesie nejaku magicku energiu.
Sám Ježíš říká, že v jeho jménu se budou dít věci-to není magie, ale Boží síla.Urcite vieme, ze mnohi ludia pripisovali magicku moc menu Jezis,
Mikime, proč jsi oprášil dva roky starý příspěvek?
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných