...Mikime, proč jsi oprášil dva roky starý příspěvek?Hosť napísal: ↑22 Apr 2020, 18:49Mojžíš věřil, že je pouze jediný Bůh.Mozme sa na to este pozriet z inej strany. Problematika mena suvisi aj s polyteizmom. Mojzis veril, ze su aj ini Bohovia, ale tito Bohovia su slabymi Bohmi inych kmenov.Ano, po staletích v Egyptě uvažovali lidé zřejmě skutečně, že jsou jiní bohové. Ale úvaha "bolo potrebné rozlišovat menami" je podle mne nesprávná. Prostě je jeden Bůh.Ak by totiz lud neuvazoval polyteisticky ale monoteisticky, prikazanie by znelo "Ja som jediny Boh, nie su ini Bohovia". Kedze vsak lud uvazoval polyteisticky a pocita s existenciou inych Bohov, bolo potrebne rozlisovat menami, preto prikazanie hovori: "Ja som JHVH, tvoj Boh, nebudes mat inych Bohov."Ne, polyteismus se nikdy nevytratil, stačí si přečíst dějiny Izraele.Tak dlho ako existovali polyteisticke tendencie, pouzival sa tetragrammaton. Akonahle prevladli monoteisticke nalady, potreba mena sa vytratila.Ale, ale to jsme nějak zabloudili, že?2) Meno ma magicku nevysvetlitelnu moc. Nenesie teda informaciu, ale nesie nejaku magicku energiu.Sám Ježíš říká, že v jeho jménu se budou dít věci-to není magie, ale Boží síla.Urcite vieme, ze mnohi ludia pripisovali magicku moc menu Jezis,
Mikime, proč jsi oprášil dva roky starý příspěvek?
Abychom boží jméno vyslovovali správně nebo co nejlépe správně (JHVH, Jahve, Jehovah) tam kde to jméno je takto hebrejsky řečené namísto Hospodin nebo Pán, což je spíše výraz pro snižování Božího jména než vyvýšování.
A o vyvýšování božího jména Jahve, Jehovah je spousta veršů, stačí mít ten správný překlad, který souhlasí s tím hebrejským:
Vzývání pravého Božího jména JHVH (Jahve, Jehovah) je důležité
1. [JB-2012] Ž 9:11 Na tebe spoléhají, kdo znají tvé jméno, neopouštíš ty, kdo tě hledají, Jahve.
[ROH-AV] Ž 9:11 A budú v teba dúfať tí, ktorí znajú tvoje meno; lebo ty neopustíš tých, ktorí ťa hľadajú, ó, JeHoVaHu.
2. JB-2012] Mal 2:2 Nebudete-li naslouchat, nevezmete-li si k srdci, že máte vzdávat slávu mému Jménu, říká Jahve Sabaot, sešlu na vás prokletí a prokleji vaše požehnání(1). Opravdu je prokleji, neboť mezi vámi není nikdo, kdo by si to bral k srdci.
[ROH-AV] Mal 2:2 Ak nebudete poslúchať a keď si toho nevezmete k srdcu, aby ste dali slávu môjmu menu, hovorí JeHoVaH Zástupov, pošlem na vás zlorečenstvo a budem zlorečiť vašim po žehnaniam, a už aj som zlorečil každému z nich lebo si toho neberiete k srdcu.
3. [JB-2012] Izaiáš 64:6 Už není nikdo, kdo by vzýval tvé jméno, kdo by se probudil a přilnul k tobě, vždyť jsi nám ukryl svou tvář a vydal jsi nás(1) napospas našim proviněním.
[ROH-AV] Izaiáš 64:7A nieto nikoho, kto by vzýval tvoje meno a prebudil sa aby sa chopil teba, lebo si ukryl svoju tvár pred nami a dopustil si to, aby sme sa rozplynuli pre svoje neprávosti.
[JB-2012] Iz 65:1 Měl ke mně přístup ten, kdo se mě nedotazoval, dal jsem se najít tomu, kdo mě nevyhledával. Řekl jsem: „Tady jsem! Tady jsem!“ národu, jenž nevzýval mé jméno.
[ROH-AV] Iz 65:1O povolaní pohanov a o spurnom ľude židovskom Dal som sa vyhľadať tým, ktorí sa nepýtali po mne; dal som sa najsť tým, ktorí ma nehľadali. Povedal som: Hľa, tu som, tu som! národu, ktorý sa nenazýval po mojom mene.
4. [JB-2012] Jer 10:25 Vylej svou rozlícenost na národy, které tě neznají, a na rodiny, které nevzývají tvé jméno. Vždyť ony pohltily Jakuba, pohltily ho a dorazily, jeho statek zpustošily.
[ROH-AV] Jer 10:25Vylej svoju prchlivosť na národy, ktoré ťa neznajú, a na čelade, ktoré nevzývajú tvojho mena, lebo zjedajú Jakoba, i zjedia a zničia ho a jeho obydlie spustošili.
5. [JB-2012] Jer 23:27 Pomocí snů, které vyprávějí jeden druhému, se usilovně snaží, aby můj lid zapomněl na mé Jméno; takto pro Baala zapomněli na mé Jméno jejich otcové!
[ROH-AV] Jer 23:27 Či myslia spôsobiť to, aby môj ľud zabudol na moje meno, svojimi snami, ktoré rozprávajú druh druhovi, tak ako zabudli ich otcovia na moje meno pre Bála?
6. [JB-2012] Jer 32:34 Postavili své ohavnosti do Chrámu, jenž nese mé jméno, a poskvrnili jej.
[ROH-AV] Jer 32:34 A nastaväli svojich hnusôb v dome, nad ktorým bolo menované moje meno, aby ho zanečistili.
7. [JB-2012] Joel 3:5 Všichni, kdo budou vzývat Jahvovo jméno, budou zachráněni, neboť na hoře Sionu budou ti, kdo vyvázli, jak řekl Jahve, a v Jeruzalémě ti, kdo přežili a které Jahve volá.
8. [JB-2012] Mal 1:11 Ale od východu na západ je mé Jméno veliké u národů a všude je mému Jménu předkládána oběť kadidla a také čistý obětní dar(1). Neboť veliké je mé Jméno u národů! Říká Jahve Sabaot.
[ROH-AV] Mal 1:11 Lebo od východu slnca až po jeho západ je veľké moje meno medzi národami, a na každom mieste sa kadí a obetuje môjmu menu, a to čistý obetný dar obilný, lebo moje meno je veľké medzi národami, hovorí JeHoVaH Zástupov.
9. [JB-2012] Žl 20:8 Jedněm vozy, druhým koně, nám náleží vzývat jméno Jahva, našeho Boha.
[ROH-AV]Títo dúfajú vo vozoch a tamtí v koňoch, ale my si pripomíname meno JeHoVaHa, svojeho Boha.
10. [JB-2012] Žl 33:21 v něm je radost našeho srdce, v jeho svatém jménu naše víra.
[ROH-AV] Žl 33:21 Lebo v ňom sa bude radovať naše srdce, pretože sa nadejeme na meno jeho svätosti.
11. [JB-2012] Žl 22:23 Budu hlásat tvé jméno svým bratřím, uprostřed shromáždění tě budu chválit.
[ROH-AV] Žl 22:23 Budem rozprávať o tvojom mene svojim bratom, vprostred shromaždenia ťa budem chváliť!
12. [JB-2012] Žl 48:11 Jak tvé jméno, Bože, tak i tvá chvála až na konec země! Tvá pravice oplývá spravedlností,
[ROH-AV] Žl 48:11 Jaké je tvoje meno, Bože taká je i tvoja chvála až do končín zeme. Tvoja pravica je plná spravedlivosti.
13. [JB-2012] Žl 52:11 Chci ti vzdávat díky navěky, neboť jsi zasáhl, a doufám ve tvé jméno, neboť je dobré, před těmi, kdo tě milují.
[ROH-AV] Žl 52:11 Velesláviť ťa budem, ó, Pane, na veky, že si to učinil, a budem očakávať na tvoje meno, lebo je dobré pred tvojimi svätými.
14. [JB-2012] Žl 54:8 Z celého srdce ti přinesu oběť, vzdám díky tvému jménu, neboť je dobré,
[ROH-AV]Budem ti dobrovoľne obetovať. Oslavovať budem tvoje meno, JeHoVaHu, lebo je dobré.
15. [JB-2012] Žl 69:31 Budu chválit Boží jméno písní, díkůvzdáním je oslavovat.
[ROH-AV] Žl 69:31 Budem chváliť meno Božie piesňou a zvelebovať ho budem vďakou.
16. [JB-2012] Žl 72:19 buď navždy velebeno jeho slavné jméno, celá zem ať je plna jeho slávy! Amen! Amen!
[ROH-AV] Žl 72:19 A nech je požehnané meno jeho slávy až na veky! A nech je celá zem naplnená jeho slávou! Ameň, ameň.
17. [JB-2012] Žl 116:4 volal jsem Jahvovo jméno. Smiluj se, Jahve, osvoboď mou duši!
[ROH-AV]Ale som vzýval meno JeHoVaHovo a vravel som : Prosím, ó, JeHoVaHu, vysloboď moju dušu!
18. [JB-2012] Žl 116:13 Pozvednu kalich spásy, budu volat Jahvovo jméno.
[ROH-AV] Žl 116:13 Vezmem kalich mnohonásobného spasenia a budem vzývať meno JeHoVaHovo.
19. [JB-2012] Žl 116:17 Obětuji ti oběť díkůvzdání, budu volat Jahvovo jméno.
[ROH-AV] Žl 116:17 Tebe budem obetovať bitnú obeť chvály a budem vzývať meno JeHoVaHovo.
20. [JB-2012] Žl 135:1 Aleluja! Chvalte Jahvovo jméno, chvalte, Jahvovi služebníci,
[JB-2012] Žl 135:2 kteří konáte službu v Jahvově domě, v nádvořích domu našeho Boha.
[JB-2012] Žl 135:3 Chvalte Jahva, neboť Jahve je dobrý, hrajte jeho jménu, neboť je sladké.
[ROH-AV] Žl 135:1 Hallelujah! Chváľte meno JeHoVaHovo, chváľte, služobníci JeHoVaHovi,
[ROH-AV] Žl 135:2 ktorí stojíte v dome JeHoVaHovom, vo dvoroch domu nášho Boha!
[ROH-AV] Žl 135:3 Chváľte JeHoVaHa, lebo je dobrý JeHoVaH! Spievajte jeho menu žalmy, lebo je to krásne.
[JB-2012] Žl 138:2 klaním se ke tvému posvátnému Chrámu. Vzdávám díky tvému jménu pro tvou lásku a tvou pravdu, tvůj slib ještě převýšil tvůj věhlas.
[ROH-AV] Žl 138:2 Klaňať sa budem, obrátený k chrámu tvojej svätosti, a budem oslavovať tvoje meno pre tvoju milosť a pre tvoju pravdu, lebo si zvelebil nad všetko svoje meno a svoje slovo.