BOŽIE MENO

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Re: BOŽIE MENO

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Hosť napísal: 22 Apr 2020, 18:49
Mozme sa na to este pozriet z inej strany. Problematika mena suvisi aj s polyteizmom. Mojzis veril, ze su aj ini Bohovia, ale tito Bohovia su slabymi Bohmi inych kmenov.
Mojžíš věřil, že je pouze jediný Bůh.
Ak by totiz lud neuvazoval polyteisticky ale monoteisticky, prikazanie by znelo "Ja som jediny Boh, nie su ini Bohovia". Kedze vsak lud uvazoval polyteisticky a pocita s existenciou inych Bohov, bolo potrebne rozlisovat menami, preto prikazanie hovori: "Ja som JHVH, tvoj Boh, nebudes mat inych Bohov."
Ano, po staletích v Egyptě uvažovali lidé zřejmě skutečně, že jsou jiní bohové. Ale úvaha "bolo potrebné rozlišovat menami" je podle mne nesprávná. Prostě je jeden Bůh.
Tak dlho ako existovali polyteisticke tendencie, pouzival sa tetragrammaton. Akonahle prevladli monoteisticke nalady, potreba mena sa vytratila.
Ne, polyteismus se nikdy nevytratil, stačí si přečíst dějiny Izraele.
2) Meno ma magicku nevysvetlitelnu moc. Nenesie teda informaciu, ale nesie nejaku magicku energiu.
Ale, ale to jsme nějak zabloudili, že?
Urcite vieme, ze mnohi ludia pripisovali magicku moc menu Jezis,
Sám Ježíš říká, že v jeho jménu se budou dít věci-to není magie, ale Boží síla.

Mikime, proč jsi oprášil dva roky starý příspěvek?
...Mikime, proč jsi oprášil dva roky starý příspěvek?
Abychom boží jméno vyslovovali správně nebo co nejlépe správně (JHVH, Jahve, Jehovah) tam kde to jméno je takto hebrejsky řečené namísto Hospodin nebo Pán, což je spíše výraz pro snižování Božího jména než vyvýšování.
A o vyvýšování božího jména Jahve, Jehovah je spousta veršů, stačí mít ten správný překlad, který souhlasí s tím hebrejským:

Vzývání pravého Božího jména JHVH (Jahve, Jehovah) je důležité

1. [JB-2012] Ž 9:11 Na tebe spoléhají, kdo znají tvé jméno, neopouštíš ty, kdo tě hledají, Jahve.
[ROH-AV] Ž 9:11 A budú v teba dúfať tí, ktorí znajú tvoje meno; lebo ty neopustíš tých, ktorí ťa hľadajú, ó, JeHoVaHu.

2. JB-2012] Mal 2:2 Nebudete-li naslouchat, nevezmete-li si k srdci, že máte vzdávat slávu mému Jménu, říká Jahve Sabaot, sešlu na vás prokletí a prokleji vaše požehnání(1). Opravdu je prokleji, neboť mezi vámi není nikdo, kdo by si to bral k srdci.
[ROH-AV] Mal 2:2 Ak nebudete poslúchať a keď si toho nevezmete k srdcu, aby ste dali slávu môjmu menu, hovorí JeHoVaH Zástupov, pošlem na vás zlorečenstvo a budem zlorečiť vašim po žehnaniam, a už aj som zlorečil každému z nich lebo si toho neberiete k srdcu.

3. [JB-2012] Izaiáš 64:6 Už není nikdo, kdo by vzýval tvé jméno, kdo by se probudil a přilnul k tobě, vždyť jsi nám ukryl svou tvář a vydal jsi nás(1) napospas našim proviněním.
[ROH-AV] Izaiáš 64:7A nieto nikoho, kto by vzýval tvoje meno a prebudil sa aby sa chopil teba, lebo si ukryl svoju tvár pred nami a dopustil si to, aby sme sa rozplynuli pre svoje neprávosti.
[JB-2012] Iz 65:1 Měl ke mně přístup ten, kdo se mě nedotazoval, dal jsem se najít tomu, kdo mě nevyhledával. Řekl jsem: „Tady jsem! Tady jsem!“ národu, jenž nevzýval mé jméno.
[ROH-AV] Iz 65:1O povolaní pohanov a o spurnom ľude židovskom Dal som sa vyhľadať tým, ktorí sa nepýtali po mne; dal som sa najsť tým, ktorí ma nehľadali. Povedal som: Hľa, tu som, tu som! národu, ktorý sa nenazýval po mojom mene.

4. [JB-2012] Jer 10:25 Vylej svou rozlícenost na národy, které tě neznají, a na rodiny, které nevzývají tvé jméno. Vždyť ony pohltily Jakuba, pohltily ho a dorazily, jeho statek zpustošily.
[ROH-AV] Jer 10:25Vylej svoju prchlivosť na národy, ktoré ťa neznajú, a na čelade, ktoré nevzývajú tvojho mena, lebo zjedajú Jakoba, i zjedia a zničia ho a jeho obydlie spustošili.

5. [JB-2012] Jer 23:27 Pomocí snů, které vyprávějí jeden druhému, se usilovně snaží, aby můj lid zapomněl na mé Jméno; takto pro Baala zapomněli na mé Jméno jejich otcové!
[ROH-AV] Jer 23:27 Či myslia spôsobiť to, aby môj ľud zabudol na moje meno, svojimi snami, ktoré rozprávajú druh druhovi, tak ako zabudli ich otcovia na moje meno pre Bála?

6. [JB-2012] Jer 32:34 Postavili své ohavnosti do Chrámu, jenž nese mé jméno, a poskvrnili jej.
[ROH-AV] Jer 32:34 A nastaväli svojich hnusôb v dome, nad ktorým bolo menované moje meno, aby ho zanečistili.

7. [JB-2012] Joel 3:5 Všichni, kdo budou vzývat Jahvovo jméno, budou zachráněni, neboť na hoře Sionu budou ti, kdo vyvázli, jak řekl Jahve, a v Jeruzalémě ti, kdo přežili a které Jahve volá.

8. [JB-2012] Mal 1:11 Ale od východu na západ je mé Jméno veliké u národů a všude je mému Jménu předkládána oběť kadidla a také čistý obětní dar(1). Neboť veliké je mé Jméno u národů! Říká Jahve Sabaot.
[ROH-AV] Mal 1:11 Lebo od východu slnca až po jeho západ je veľké moje meno medzi národami, a na každom mieste sa kadí a obetuje môjmu menu, a to čistý obetný dar obilný, lebo moje meno je veľké medzi národami, hovorí JeHoVaH Zástupov.

9. [JB-2012] Žl 20:8 Jedněm vozy, druhým koně, nám náleží vzývat jméno Jahva, našeho Boha.
[ROH-AV]Títo dúfajú vo vozoch a tamtí v koňoch, ale my si pripomíname meno JeHoVaHa, svojeho Boha.

10. [JB-2012] Žl 33:21 v něm je radost našeho srdce, v jeho svatém jménu naše víra.
[ROH-AV] Žl 33:21 Lebo v ňom sa bude radovať naše srdce, pretože sa nadejeme na meno jeho svätosti.

11. [JB-2012] Žl 22:23 Budu hlásat tvé jméno svým bratřím, uprostřed shromáždění tě budu chválit.
[ROH-AV] Žl 22:23 Budem rozprávať o tvojom mene svojim bratom, vprostred shromaždenia ťa budem chváliť!

12. [JB-2012] Žl 48:11 Jak tvé jméno, Bože, tak i tvá chvála až na konec země! Tvá pravice oplývá spravedlností,
[ROH-AV] Žl 48:11 Jaké je tvoje meno, Bože taká je i tvoja chvála až do končín zeme. Tvoja pravica je plná spravedlivosti.

13. [JB-2012] Žl 52:11 Chci ti vzdávat díky navěky, neboť jsi zasáhl, a doufám ve tvé jméno, neboť je dobré, před těmi, kdo tě milují.
[ROH-AV] Žl 52:11 Velesláviť ťa budem, ó, Pane, na veky, že si to učinil, a budem očakávať na tvoje meno, lebo je dobré pred tvojimi svätými.

14. [JB-2012] Žl 54:8 Z celého srdce ti přinesu oběť, vzdám díky tvému jménu, neboť je dobré,
[ROH-AV]Budem ti dobrovoľne obetovať. Oslavovať budem tvoje meno, JeHoVaHu, lebo je dobré.

15. [JB-2012] Žl 69:31 Budu chválit Boží jméno písní, díkůvzdáním je oslavovat.
[ROH-AV] Žl 69:31 Budem chváliť meno Božie piesňou a zvelebovať ho budem vďakou.

16. [JB-2012] Žl 72:19 buď navždy velebeno jeho slavné jméno, celá zem ať je plna jeho slávy! Amen! Amen!
[ROH-AV] Žl 72:19 A nech je požehnané meno jeho slávy až na veky! A nech je celá zem naplnená jeho slávou! Ameň, ameň.

17. [JB-2012] Žl 116:4 volal jsem Jahvovo jméno. Smiluj se, Jahve, osvoboď mou duši!
[ROH-AV]Ale som vzýval meno JeHoVaHovo a vravel som : Prosím, ó, JeHoVaHu, vysloboď moju dušu!
18. [JB-2012] Žl 116:13 Pozvednu kalich spásy, budu volat Jahvovo jméno.
[ROH-AV] Žl 116:13 Vezmem kalich mnohonásobného spasenia a budem vzývať meno JeHoVaHovo.

19. [JB-2012] Žl 116:17 Obětuji ti oběť díkůvzdání, budu volat Jahvovo jméno.
[ROH-AV] Žl 116:17 Tebe budem obetovať bitnú obeť chvály a budem vzývať meno JeHoVaHovo.

20. [JB-2012] Žl 135:1 Aleluja! Chvalte Jahvovo jméno, chvalte, Jahvovi služebníci,
[JB-2012] Žl 135:2 kteří konáte službu v Jahvově domě, v nádvořích domu našeho Boha.
[JB-2012] Žl 135:3 Chvalte Jahva, neboť Jahve je dobrý, hrajte jeho jménu, neboť je sladké.

[ROH-AV] Žl 135:1 Hallelujah! Chváľte meno JeHoVaHovo, chváľte, služobníci JeHoVaHovi,
[ROH-AV] Žl 135:2 ktorí stojíte v dome JeHoVaHovom, vo dvoroch domu nášho Boha!
[ROH-AV] Žl 135:3 Chváľte JeHoVaHa, lebo je dobrý JeHoVaH! Spievajte jeho menu žalmy, lebo je to krásne.

[JB-2012] Žl 138:2 klaním se ke tvému posvátnému Chrámu. Vzdávám díky tvému jménu pro tvou lásku a tvou pravdu, tvůj slib ještě převýšil tvůj věhlas.
[ROH-AV] Žl 138:2 Klaňať sa budem, obrátený k chrámu tvojej svätosti, a budem oslavovať tvoje meno pre tvoju milosť a pre tvoju pravdu, lebo si zvelebil nad všetko svoje meno a svoje slovo.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

..Mikime, proč jsi oprášil dva roky starý příspěvek?
Abychom boží jméno vyslovovali správně nebo co nejlépe správně (JHVH, Jahve, Jehovah
A nejsi tak trochu ve staré smlouvě? Je někde v NZ příkaz, abychom vyslovovali správně JHVH? A jak se má tedy vyslovovat, když na tom tak záleží? Muselo by to být přece jednotné na celém světě, nejde, aby si angličané komolili jméno na Džehouwa a rusové na Jagvě. To si myslíš, že je smysl správného vyslovování?
Nemáš hlásat Ježíšovo jméno? To, co chceš je krok zpět, už není Boží lid pouze Židé, ale ti, kdo věří v Krista, vzývají jeho jméno, v jeho jménu hlásají evangelium, činí divy apod.

Zavolali je tedy a přikázali jim, aby jméno Ježíšovo vůbec nerozhlašovali a o něm neučili. Sk 4:18
Také zde má od velekněží plnou moc zatknout každého, kdo vzývá tvé jméno.“ Sk 9:14
Pán mu však řekl: „Jdi, neboť on je mým nástrojem, který jsem si zvolil, aby nesl mé jméno národům i králům a synům izraelským. Sk 9:15
Jemu všichni proroci vydávají svědectví, že pro jeho jméno budou odpuštěny hříchy každému, kdo v něho věří.“ Sk 10:43
každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen‘. Řím 10:13
Proto ho Bůh vyvýšil nade vše a dal mu jméno nad každé jméno, Fil 2:9
Máš vytrvalost a trpěl jsi pro mé jméno, a nepodlehls únavě. Zj 2:3
V nikom jiném není spásy; není pod nebem jiného jména, zjeveného lidem, jímž bychom mohli být spaseni.“ Sk 4:12
Vzývej si tedy koho chceš, třeba toho Jehovu, ale já budu vzývat Ježíše, jako dosud.

mikim

Hosť napísal: 23 Apr 2020, 17:42
..Mikime, proč jsi oprášil dva roky starý příspěvek?
Abychom boží jméno vyslovovali správně nebo co nejlépe správně (JHVH, Jahve, Jehovah
A nejsi tak trochu ve staré smlouvě? Je někde v NZ příkaz, abychom vyslovovali správně JHVH? A jak se má tedy vyslovovat, když na tom tak záleží? Muselo by to být přece jednotné na celém světě, nejde, aby si angličané komolili jméno na Džehouwa a rusové na Jagvě. To si myslíš, že je smysl správného vyslovování?
Nemáš hlásat Ježíšovo jméno? To, co chceš je krok zpět, už není Boží lid pouze Židé, ale ti, kdo věří v Krista, vzývají jeho jméno, v jeho jménu hlásají evangelium, činí divy apod.

Zavolali je tedy a přikázali jim, aby jméno Ježíšovo vůbec nerozhlašovali a o něm neučili. Sk 4:18
Také zde má od velekněží plnou moc zatknout každého, kdo vzývá tvé jméno.“ Sk 9:14
Pán mu však řekl: „Jdi, neboť on je mým nástrojem, který jsem si zvolil, aby nesl mé jméno národům i králům a synům izraelským. Sk 9:15
Jemu všichni proroci vydávají svědectví, že pro jeho jméno budou odpuštěny hříchy každému, kdo v něho věří.“ Sk 10:43
každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen‘. Řím 10:13
Proto ho Bůh vyvýšil nade vše a dal mu jméno nad každé jméno, Fil 2:9
Máš vytrvalost a trpěl jsi pro mé jméno, a nepodlehls únavě. Zj 2:3
V nikom jiném není spásy; není pod nebem jiného jména, zjeveného lidem, jímž bychom mohli být spaseni.“ Sk 4:12
Vzývej si tedy koho chceš, třeba toho Jehovu, ale já budu vzývat Ježíše, jako dosud.
...A nejsi tak trochu ve staré smlouvě?

Ne, ale nová smlouva je v podstatě upřesněná stará smlouva. A třeba Pán Ježíš zemřel za hříchy jen staré smlouvy, nikoliv nové, v nové nám zákon Desatera zapsal do našich srdcí, aniž by cokoliv na tomto zákonu změnil. Takže kdokoliv zhřeší v nové smlouvě, musí činit pokání a prosit o odpuštění hříchů, aby jej Ježíš ve svatyni svatých svou krví očistil.

...Je někde v NZ příkaz, abychom vyslovovali správně JHVH? A jak se má tedy vyslovovat, když na tom tak záleží? Muselo by to být přece jednotné na celém světě, nejde, aby si angličané komolili jméno na Džehouwa a rusové na Jagvě. To si myslíš, že je smysl správného vyslovování?

Ne není, proto můžeme vyslovovat JHVH nebo Jehovah či Jahve, což jsou nejpravděpodobnější názvy Boha JHVH, žádné jiné se ve světě ani nepoužívají.

...Nemáš hlásat Ježíšovo jméno? To, co chceš je krok zpět, už není Boží lid pouze Židé, ale ti, kdo věří v Krista, vzývají jeho jméno, v jeho jménu hlásají evangelium, činí divy apod.

No o tom, že bych měl hlásat jen Ježíšovo jméno jako to nejdůležitější na Ježíši je blud, o tom, že máme hlásat Ježíšovo jméno v Bibli nic není, nebo aspoň o tom nevím. Hlásat máme evangelium o Boží (JHVH) milosti (nikoliv o Ježíšové milosti).
Skutky apoštolské 20:24  Ale já nepřikládám svému životu žádnou jinou cenu, než abych dokončil svůj běh a splnil úkol, který jsem dostal od Pána Ježíše: hlásat evangelium o Boží milosti.

My ale můžeme oslavovat Ježíšovo jméno třeba jako apoštolové dobrým skutkem:
Skutky apoštolské 19:17  A to známo učiněno jest všechněm Židům i Řekům bydlícím v Efezu, a spadla bázeň na ně na všecky. I oslaveno jest jméno Pána Ježíše.

Vždy to jsou dvě osoby, kterým věříme, spasení je darem od Boha JHVH a od Pána Ježíše Krista, takže máme věřit oběma, resp. hlavně Bohu Otci JHVH skrze Pána Ježíše Krista.
[KB1613] Ř 10:9 Vyznáš-li ústy svými Pána Ježíše, a srdcem svým uvěříš-li, že jej Bůh vzkřísil z mrtvých, spasen budeš.
[KB1613] Ř 10:12 Neníť zajisté rozdílu mezi Židem a Řekem; nebo tentýž Pán všech, bohatý jest ke všechněm vzývajícím jej.
Pánem ve verši 12 je myšlen Bůh Otec JHVH, který je mnohokrát nazýván Pánem v celé Bibli.
Zjevení Janovo 7:9  Potom pohleděl jsem, a aj, zástup veliký, kteréhož by žádný přečísti nemohl, ze všech národů a pokolení a lidí i jazyků, ani stojí před trůnem a před obličejem Beránka, oblečeni jsouce v bílé roucho, a palmy v rukou jejich.
10  A volali hlasem velikým, řkouce: Spasení jest od Boha našeho na trůnu sedícího a od Beránka.

Vzývat máme Boha Otce JHVH na prvním místě tak i Pána Ježíše Krista. Bible pro nás platí celá SZ i NZ.
[Bible21_2015] Ř 10:13 Vždyť „Každý, kdo vzývá Hospodinovo jméno, bude zachráněn.“
[ROH-AV] Ř 10:13 Lebo každý, kto bude vzývať meno JeHoVaHovo, bude spasený.

Kde jsi přišel na to, že už není boží lid? Všichni opravdoví křesťané jsou božím lidem a nejen židé.

Neregistrovaný

Ne, ale nová smlouva je v podstatě upřesněná stará smlouva. A třeba Pán Ježíš zemřel za hříchy jen staré smlouvy, nikoliv nové
Takže Pán Ježíš zemřel za hříchy lidí od Adama po zločince na kříži, ale za nás (jsme v nové smlouvě) nezemřel. Hmm, zajímavé.
kdokoliv zhřeší v nové smlouvě, musí činit pokání a prosit o odpuštění hříchů, aby jej Ježíš ve svatyni svatých svou krví očistil.
Dost dobře se hřešit ve staré smlouvě nedá. Ježíš zemřel za hříchy lidí celého světa, všech věků, tedy i za naše budoucí hříchy. Za hříchy zaplatil již na kříži, ve svatyni (svatých) se za nás třeba přimlouvá, ale proč by nás očišťoval svou krví, když se to stalo na kříži?
No o tom, že bych měl hlásat jen Ježíšovo jméno jako to nejdůležitější na Ježíši je blud, o tom, že máme hlásat Ježíšovo jméno v Bibli nic není, nebo aspoň o tom nevím. Hlásat máme evangelium o Boží (JHVH) milosti (nikoliv o Ježíšové milosti).
Opravdu nemáme hlásat Ježíšovo jméno?
budou vás vydávat synagógám na soud a do vězení a vodit před krále a vládce pro jméno.
A všichni vás budou nenávidět pro jméno.
Zavolali je tedy a přikázali jim, aby jméno Ježíšovo vůbec nerozhlašovali a o něm neučili.
on je mým nástrojem, který jsem si zvolil, aby nesl mé jméno národům i králům a synům izraelským.
Vstaň, vzývej jeho jméno
Nebudou nás vodit před krále a nenávidět pro jméno JHVH, ale pro jméno Ježíše Krista, nemáme činit divy ve jménu JHVH, ale ve jménu Ježíše Krista, máme nést jméno Ježíše, ne JHVH králům a dokonce synům Izraelským, tedy Židům!
Hlásat máme evangelium o Boží (JHVH) milosti (nikoliv o Ježíšové milosti).
milost a pravda se stala skrze Ježíše Krista.
Skrze něho jsme přijali milost apoštolského poslání
Milost Ježíše, našeho Pána, buď s vámi.
Každému z nás byla dána milost podle míry Kristova obdarování.
Ř 10:13 Vždyť „Každý, kdo vzývá Hospodinovo jméno, bude zachráněn.“
A četl jsi tento verš dále? O kom je řeč? Židé neznali JHVH? (Řím 10:12 je i o nich)-znali, že?
Ale jak mohou vzývat toho, v něhož neuvěřili? A jak mohou uvěřit v toho, o kom neslyšeli? Oni nevěřili v Jehovu? Řím 10:14
Řím 10:12 Není rozdílu mezi Židem a Řekem
To znamená, že v pasáži je text vztažený na Krista, on je tedy naplněním, že každý, kdo vzývá jméno JHVH bude zachráněn! Kristus!
Není jiné jméno, zjevené lidem, jímž bychom mohli být spaseni-je to pouze jméno Ježíš Kristus! To je zvěst Nové smlouvy.
Proto ho Bůh vyvýšil nade vše a dal mu jméno nad každé jméno,

...Nemáš hlásat Ježíšovo jméno? To, co chceš je krok zpět, už není Boží lid pouze Židé, ale ti, kdo věří v Krista, vzývají jeho jméno, v jeho jménu hlásají evangelium, činí divy apod.
Jak by řekl major Těrazky-čo bolo (JHVH) to bolo, těrazky je to jméno Ježíš.
Kde jsi přišel na to, že už není boží lid? Všichni opravdoví křesťané jsou božím lidem a nejen židé.
Ale, chybně jsi to četl, znovu kopíruji svou odpověď z minula:
už není Boží lid pouze Židé, ale ti, kdo věří v Krista, vzývají jeho jméno, v jeho jménu hlásají evangelium, činí divy apod.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Znát Boží jméno znamená mít osobní poznání o Bohu a mít s ním osobní vztah. Nějaké předepsané slovní vyjádření je bezcenné. Je to jen forma bez obsahu.

mikim

Hosť napísal: 24 Apr 2020, 17:07
Ne, ale nová smlouva je v podstatě upřesněná stará smlouva. A třeba Pán Ježíš zemřel za hříchy jen staré smlouvy, nikoliv nové
Takže Pán Ježíš zemřel za hříchy lidí od Adama po zločince na kříži, ale za nás (jsme v nové smlouvě) nezemřel. Hmm, zajímavé.
kdokoliv zhřeší v nové smlouvě, musí činit pokání a prosit o odpuštění hříchů, aby jej Ježíš ve svatyni svatých svou krví očistil.
Dost dobře se hřešit ve staré smlouvě nedá. Ježíš zemřel za hříchy lidí celého světa, všech věků, tedy i za naše budoucí hříchy. Za hříchy zaplatil již na kříži, ve svatyni (svatých) se za nás třeba přimlouvá, ale proč by nás očišťoval svou krví, když se to stalo na kříži?
Opravdu nemáme hlásat Ježíšovo jméno?
budou vás vydávat synagógám na soud a do vězení a vodit před krále a vládce pro jméno.
A všichni vás budou nenávidět pro jméno.
Zavolali je tedy a přikázali jim, aby jméno Ježíšovo vůbec nerozhlašovali a o něm neučili.
on je mým nástrojem, který jsem si zvolil, aby nesl mé jméno národům i králům a synům izraelským.
Vstaň, vzývej jeho jméno
Nebudou nás vodit před krále a nenávidět pro jméno JHVH, ale pro jméno Ježíše Krista, nemáme činit divy ve jménu JHVH, ale ve jménu Ježíše Krista, máme nést jméno Ježíše, ne JHVH králům a dokonce synům Izraelským, tedy Židům!
Hlásat máme evangelium o Boží (JHVH) milosti (nikoliv o Ježíšové milosti).
milost a pravda se stala skrze Ježíše Krista.
Skrze něho jsme přijali milost apoštolského poslání
Milost Ježíše, našeho Pána, buď s vámi.
Každému z nás byla dána milost podle míry Kristova obdarování.
Ř 10:13 Vždyť „Každý, kdo vzývá Hospodinovo jméno, bude zachráněn.“
A četl jsi tento verš dále? O kom je řeč? Židé neznali JHVH? (Řím 10:12 je i o nich)-znali, že?
Ale jak mohou vzývat toho, v něhož neuvěřili? A jak mohou uvěřit v toho, o kom neslyšeli? Oni nevěřili v Jehovu? Řím 10:14
Řím 10:12 Není rozdílu mezi Židem a Řekem
To znamená, že v pasáži je text vztažený na Krista, on je tedy naplněním, že každý, kdo vzývá jméno JHVH bude zachráněn! Kristus!
Není jiné jméno, zjevené lidem, jímž bychom mohli být spaseni-je to pouze jméno Ježíš Kristus! To je zvěst Nové smlouvy.

Jak by řekl major Těrazky-čo bolo (JHVH) to bolo, těrazky je to jméno Ježíš.
Ale, chybně jsi to četl, znovu kopíruji svou odpověď z minula:
už není Boží lid pouze Židé, ale ti, kdo věří v Krista, vzývají jeho jméno, v jeho jménu hlásají evangelium, činí divy apod.

...Takže Pán Ježíš zemřel za hříchy lidí od Adama po zločince na kříži, ale za nás (jsme v nové smlouvě) nezemřel. Hmm, zajímavé.

Ano zemřel, ale nikde nečtu, že by Pán Ježíš zemřel za naše budoucí hříchy, tím by podporoval u nás jedině další hřích, ty neznáš tento verš(e)?
ČEP: Židům 9:15  Proto je Kristus prostředníkem nové smlouvy, aby ti, kdo jsou od Boha povoláni, přijali věčné dědictví, které jim bylo zaslíbeno - neboť jeho smrt přinesla vykoupení z hříchů, spáchaných za první smlouvy.

B21: Židům 9:15  Kristus zemřel, aby vykoupil hříchy spáchané za první smlouvy, a tak se stal prostředníkem nové smlouvy, aby všichni povolaní mohli přijmout zaslíbené věčné dědictví.
Ježíš se obětoval, aby sňal hříchy mnohých:
Židům 9:28  Právě tak se Kristus jednou obětoval, aby sňal hříchy mnohých, a podruhé se ukáže ne už kvůli hříchu, ale pro spásu těch, kdo na něj čekají.

Ježíš také říká čiňte pokání, proč by to učil, kdyby již zemřel za naše budoucí hříchy?:
Lukáš 13:3  Říkám vám, že nikoli. Nebudete-li činit pokání, zahynete podobně všichni.
Lukáš 15:7  Říkám vám, že právě tak bude v nebi větší radost nad jedním hříšníkem, který činí pokání, než nad devadesáti devíti spravedlivými, kteří pokání nepotřebují."

Lukáš 24:47  Počínaje od Jeruzaléma pak v jeho jménu musí být kázáno pokání a odpuštění hříchů všem národům.
Skutky apoštolské 26:20  Začal jsem zvěstovat nejdříve v Damašku, potom v Jeruzalémě, po celé judské zemi a také pohanům, že mají činit pokání, obrátit se k Bohu a svými skutky prokazovat své pokání.

2 Korintským 7:10  Zbožný zármutek totiž působí pokání, jež vede ke spáse, takže není čeho litovat. Světský zármutek však působí smrt.

Zjevení Janovo 2:21  Dal jsem jí čas, aby činila pokání ze svého smilstva, ale ona nechce.
Zjevení Janovo 2:22  Hle, uvrhnu ji na lůžko a ty, kteří s ní cizoloží, vydám velikému soužení, nebudou-li činit pokání ze svých skutků.

Ano hřešíme všichni, někdo častěji, někdo zhřeší jen občas, všichni bychom měli činit z našich hříchů pokání, aby nám byly tyto hříchy odpuštěny, bez pokání nebudou odpuštěny a pokud budeme hřešit i nadále tak na nás Ježíšova krev, kterou jednou provždy pro nás vylil, aby nám zajistil věčný život (Žid 9.12) a zprostil nás svou krví z hříchů (Zj. 1.5.), nebude mít nakonec žádný účinek:
Židům 10:26  Jestliže svévolně hřešíme i po tom, když jsme už poznali pravdu, nemůžeme počítat s žádnou obětí za hříchy,
27  ale jen s hrozným soudem a `žárem ohně, který stráví Boží odpůrce´.

...Není jiné jméno, zjevené lidem, jímž bychom mohli být spaseni-je to pouze jméno Ježíš Kristus! To je zvěst Nové smlouvy.

To ano, ale Bůh JHVH svého Syna nikdy nevyvýšil nad své jméno JHVH, to zůstane vždy na prvním místě pro nás pro všechna a jméno člověka Pána Ježíše Krista na druhém místě pro nás pro všechny a o tom je věčný život:
Jan 17:3  A život věčný je v tom, když poznají tebe, jediného pravého Boha, a toho, kterého jsi poslal, Ježíš Krista.
Římanům 5:15  S milostí tomu však není tak jako s proviněním. Proviněním toho jediného, totiž Adama, mnozí propadli smrti; oč spíše zahrnula mnohé Boží milost, milost darovaná v jediném člověku, Ježíši Kristu.
Římanům 6:23  Mzdou hříchu je smrt, ale darem Boží milosti je život věčný v Kristu Ježíši, našem Pánu.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

mikim napísal: 27 Apr 2020, 16:32
...Takže Pán Ježíš zemřel za hříchy lidí od Adama po zločince na kříži, ale za nás (jsme v nové smlouvě) nezemřel. Hmm, zajímavé.

Ano zemřel, ale nikde nečtu, že by Pán Ježíš zemřel za naše budoucí hříchy, tím by podporoval u nás jedině další hřích, ty neznáš tento verš(e)?
ČEP: Židům 9:15  Proto je Kristus prostředníkem nové smlouvy, aby ti, kdo jsou od Boha povoláni, přijali věčné dědictví, které jim bylo zaslíbeno - neboť jeho smrt přinesla vykoupení z hříchů, spáchaných za první smlouvy.

B21: Židům 9:15  Kristus zemřel, aby vykoupil hříchy spáchané za první smlouvy, a tak se stal prostředníkem nové smlouvy, aby všichni povolaní mohli přijmout zaslíbené věčné dědictví.
Ježíš se obětoval, aby sňal hříchy mnohých:
Židům 9:28  Právě tak se Kristus jednou obětoval, aby sňal hříchy mnohých, a podruhé se ukáže ne už kvůli hříchu, ale pro spásu těch, kdo na něj čekají.

Ježíš také říká čiňte pokání, proč by to učil, kdyby již zemřel za naše budoucí hříchy?:
Lukáš 13:3  Říkám vám, že nikoli. Nebudete-li činit pokání, zahynete podobně všichni.
Lukáš 15:7  Říkám vám, že právě tak bude v nebi větší radost nad jedním hříšníkem, který činí pokání, než nad devadesáti devíti spravedlivými, kteří pokání nepotřebují."

Lukáš 24:47  Počínaje od Jeruzaléma pak v jeho jménu musí být kázáno pokání a odpuštění hříchů všem národům.
Skutky apoštolské 26:20  Začal jsem zvěstovat nejdříve v Damašku, potom v Jeruzalémě, po celé judské zemi a také pohanům, že mají činit pokání, obrátit se k Bohu a svými skutky prokazovat své pokání.

2 Korintským 7:10  Zbožný zármutek totiž působí pokání, jež vede ke spáse, takže není čeho litovat. Světský zármutek však působí smrt.

Zjevení Janovo 2:21  Dal jsem jí čas, aby činila pokání ze svého smilstva, ale ona nechce.
Zjevení Janovo 2:22  Hle, uvrhnu ji na lůžko a ty, kteří s ní cizoloží, vydám velikému soužení, nebudou-li činit pokání ze svých skutků.

Ano hřešíme všichni, někdo častěji, někdo zhřeší jen občas, všichni bychom měli činit z našich hříchů pokání, aby nám byly tyto hříchy odpuštěny, bez pokání nebudou odpuštěny a pokud budeme hřešit i nadále tak na nás Ježíšova krev, kterou jednou provždy pro nás vylil, aby nám zajistil věčný život (Žid 9.12) a zprostil nás svou krví z hříchů (Zj. 1.5.), nebude mít nakonec žádný účinek:
Židům 10:26  Jestliže svévolně hřešíme i po tom, když jsme už poznali pravdu, nemůžeme počítat s žádnou obětí za hříchy,
27  ale jen s hrozným soudem a `žárem ohně, který stráví Boží odpůrce´.

...Není jiné jméno, zjevené lidem, jímž bychom mohli být spaseni-je to pouze jméno Ježíš Kristus! To je zvěst Nové smlouvy.

To ano, ale Bůh JHVH svého Syna nikdy nevyvýšil nad své jméno JHVH, to zůstane vždy na prvním místě pro nás pro všechna a jméno člověka Pána Ježíše Krista na druhém místě pro nás pro všechny a o tom je věčný život:
Jan 17:3  A život věčný je v tom, když poznají tebe, jediného pravého Boha, a toho, kterého jsi poslal, Ježíš Krista.
Římanům 5:15  S milostí tomu však není tak jako s proviněním. Proviněním toho jediného, totiž Adama, mnozí propadli smrti; oč spíše zahrnula mnohé Boží milost, milost darovaná v jediném člověku, Ježíši Kristu.
Římanům 6:23  Mzdou hříchu je smrt, ale darem Boží milosti je život věčný v Kristu Ježíši, našem Pánu.
Jestli jsem to správně pochopil, tak podle tebe Kristus zemřel za hříšníky, kteří žili před Jeho ukřižováním.
Pochopil jsem ten tvůj komentář správně?

Co hříchy lidí po ukřižování, tedy ty budoucí? Např: 100 let, 200 let ..... 2000 let po ukřižování.

Jinak položená otázka: Za které tvoje hříchy zemřel Kristus? Vyjádři to na rozhraní času dnešního dne. Hříchy před dnešním dnem a hříchy po dnešním dnu (tedy budoucí).

Neregistrovaný

ČEP: Židům 9:15 Proto je Kristus prostředníkem nové smlouvy, aby ti, kdo jsou od Boha povoláni, přijali věčné dědictví, které jim bylo zaslíbeno - neboť jeho smrt přinesla vykoupení z hříchů, spáchaných za první smlouvy.
List Židům mluví o Kristu, jako ručiteli nové smlouvy (7:22),na rozdíl od pozemských kněží je nesmrtelný (7:24).Je prostředníkem lepší smlouvy(8:6). Protože ale krev ovcí a kozlů nemohla očistit svědomí (9:6), tak Ježíš vstoupil se svou krví do nejsvětější svatyně (9:12) a tak nám zajistil věčné vykoupení.
Kristus svou obětí udělal dvě věci najednou-vykoupil hříchy, spáchané za 1. smlouvy (9:15) a zároveň se tím stal prostředníkem nové smlouvy pro všechny (9:15). Jde tedy o oběť za Starou smlouvu, kde se hříchy nedokonale očišťovaly krví zvířat a také o oběť za Novou smlouvu, kde krev zvířat není potřeba.
Obětoval se proto pouze jednou (9:28), aby sňal hříchy mnohých, tedy těch, kdo na něj čekají.
Spasení tedy bylo dokonáno na kříži.
To, že Kristus zemřel za všechny hříchy, všech lidí (objektivně), nemusí znamenat nic pro toho, kdo tuto oběť nepřijme (subjektivně). Odpuštění hříchů je proces, kdy si člověk pod vlivem Ducha uvědomí svůj hřích, vyzná ho, činí pokání a následně je ujištěn, že hříchy mu byly odpuštěny, že Kristus za ně již zaplatil.
Kniha Židům jasně říká, že bez vylití krve není odpuštění (9:22), hříchy lidí, spáchaných za Nové smlouvy by se podle Tvého pojetí musely v budoucnu řešit opět obětí Krista. On se ale obětoval pouze jednou.
Sám to píšeš v této pasáži :
pokud budeme hřešit i nadále tak na nás Ježíšova krev, kterou jednou provždy pro nás vylil, aby nám zajistil věčný život (Žid 9.12) a zprostil nás svou krví z hříchů (Zj. 1.5.), nebude mít nakonec žádný účinek:
Ano, i když Kristus již zaplatil za naše hříchy, pokud oběť nepřijmeme, nebude mít nakonec spásný účinek.Nemusí se zpochybňovat, že Kristus zemřel za všechny hříchy, všech dob a lidí, protože to není rozhodující. Zásadní je, jak konkrétní člověk naloží s touto skutečností.
Bůh JHVH svého Syna nikdy nevyvýšil nad své jméno JHVH, to zůstane vždy na prvním místě pro nás pro všechna a jméno člověka Pána Ježíše Krista na druhém místě pro nás pro všechny a o tom je věčný život:
Tato teze nemá oporu v NZ. Tam se jméno JHVH ani nevyskytuje, v některých případech je JHVH vztaženo na Krista (Řím 10:13). Bůh nedal jiné jméno pro spásu, než jméno Ježíše Krista. O žádném druhém místě jména Kristus či vyvýšení jména JHVH není v NZ zmínka.

Hosť

Neprečítaný príspevok od používateľa Hosť »

Seberíny , Schneider, Realita.
Tři mušketýři, Tři pátrači.

Hosť

Neprečítaný príspevok od používateľa Hosť »

Seberíny , Schneider, Realita.
Tři mušketýři, Tři pátrači.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných