Mezi pohádkou a evangeliem je určitý rozdíl. Autor pohádek se neodvolává na očité svědky. Literární kategorie. Pohádka je pohádka a evangelium je evangelium. Přesto nechci popírat, že evangelium o J.K. může někomu znít jako pohádka.Tomáš Plechatýý napísal: ↑06 Apr 2020, 08:41Kdysi jsem tento argument přijímal a sám používal na obhajobu pravdivosti zápisu o postavě Ježíše Krista.ambassador napísal: ↑05 Apr 2020, 05:13 Pokud by byl Kristus jen smyšlenou postavou křesťanství, pak by ti co Ho vymysleli museli být myšlenkově výše než On sám. Nebo také lépe řečeno museli by se v praxi projevovat lépe než On sám.
Ale dnes už to tak nemám. Znělo mi to tehdy rozumě, ale nerozumím tomu proč by se nemohlo stát, že si někdo vymyslí něco nebo někoho dobrého s vlastnostmi lepšími, než sám v životě má, byť po nich třeba touží.
Podle mne se často děje, že lidé píší pohádky a v nich je silná a dobrá postava a přesto to neznamená, že autor musí mít ještě vyšší morální standardy nebo lepší projevování v praxi než jeho literární hrdina.
O vymyšlených postavách lze debatovat jen na nějakém konkrétním příkladu. a pak porovnávat s evangeliem.
Jak by to vyšlo, tak to nemohu určit dopředu