Čo je dobré v tomto (advent) -IZME?

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Čo je dobré v tomto (advent) -IZME?

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

ngma napísal:Nehanbím sa že som adventista, poznám históriu cirkvi aj nášho zboru. keď som mal 2é rokov, tak práve kvôli týmto témam ktoré sa teraz rozoberajú, tak som si myslel, že u "susedov" to je iné a hlavne lepšie, pravdivejšie. Mýlil som sa. medzi ostatnými cirkvami je neskutočne malých či až jemných odtieňov vo vierouke, bohoslužbe a napriek tomu...Ale pozrel som sa a mám skúsenosť.
Taktiež nemám problém aktívne spolupracovať s oddeleniami či ak chceš s inštitúciami, ktoré patria adventistom. No nikým nie som limitovaný, že už s inoveriacimi nesmiem nič spolupracovať.. Preto moja sloboda v Kristovi mi dovoľuje a vedie ma k aktívnej spolupráci s aj baptistami a CB. Nemyslím si že tým hreším, ba naopak lepšie si rozumieme prečo sme odlišní...
Jako děti jsme šilhali po ovoci sousedů a někdy to dopadlo špatně. Žel, že někdy i dospělí si myslí: "tam u těch sousedů je ráj oni jen zpívají, modlí se, nehádají se, nezavidí si, nepomlouvají se, vzájemě si přejí, druhé mají za důstojnější." Když jsme žili za ostanatým drátem, tak někteří šilhali po ráji na západě, někteří až po Americe. Jaká je realita není potřeba nikoho přesvědčovat. Jen ať se každý přesvědčí sám.

Michal

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

Nepozerám k susedom, či je u nich raj. Nemám 20 rokov a mladícku naivitu v tom, že tam, inde, čo som počul, čo som videl, tak tam to je raj, tam je to bez hádok, bez nevraživosti, bez sporov, bez súperenia, bez pretláčania si vlastnej pravdy, že tam sú posvetenejší bratia a sestry, že tam si všetci žehnajú atď. Toto milí moji istotne nie je v mojich očakávaniach a naivných predstavách o ideálnom zbore, ktorý hľadám. Vôbec nehľadám ideálny zbor. Ani ho možno nehľadám, ani si možno nevyberám, ani nemám konkurz, nechávam to na Pána, nech ma vedie On.

To, čo je pre mňa zatiaľ v neprospech ASD, je vierouka a správanie sa členov ohľadom vierouky. Nie správanie sa členov ako ľudí. To ja veľmi nehodnotím, pretože hrať sa na kresťana napodobovaním správania sa ostatných môže aj ten, kto kresťan nie je. Možno preto vierouka nie je ten správny termín. To, čo asi lepšie vystihuje moje negatívne vnímanie je pokrytectvo, hlavne ohľadom soboty. Oproti, napríklad baptistom (tu však ešte nemám toľko vedomostí a pochopenia ich evanjelikálneho učenia) cítim v učení adventistov akýsi miešaný drink učenia namixovaného akoby hlavne zo Starého Zákona s trochou Nového Zákona, smelo reznutý Zjavením ponechaný v sude ducha prorockého aby správne odležal a celý nasal túto arómu. Nech sa pekne chute premiešajú. Tým nepíšem, že baptisti urobili hrubú čiaru, odstrihli sa od SZ a učia len milosť Pána Ježiša z Novej Zmluvy.

Od adventistov som často počul, keď som sa pýtal, že: "Počúvaj a Ty toto...? Vy to môžete? Neučíte že... to nie?" a napísané to bolo aj tu: "... moja sloboda v Kristovi mi dovoľuje...", teda že "Mám slobodu v Kristovi".
Sloboda v Kristovi ... ALE Desatoro
Sloboda v Kristovi ... ALE sobota
Sloboda v Kristovi ... ALE pohár vína
Sloboda v Kristovi ... ALE bravčová klobása
Sloboda v Kristovi ... ALE učenie CASD
Sloboda v Kristovi ... ALE zákon
Sloboda v Kristovi ... ALE duch prorocký
...

Aby som nebol nesprávne pochopený, nezastávam názor, že Sloboda v Kristovi = smilniť, kradnúť, klamať atď. Duch Boží mi ukazuje a obviňuje ma aj z toho, čo v Desatore nie je. Pokrytectvo vnímam v nastavení mantinelov pre veriacich vo vierouke ASD, posudzovanie ich podľa nich členmi a v zviazanosti uchádzača o krst so sľubom a prijatím takých mantinelov, v ktorých ani členovia nie sú jednotní v zachovaní, ani v ich výklade a nie som presvedčený o ich správnosti podľa Písma Svätého, rovnako tak ani diskutujúci tu v diskusii. Preto nemôžem dať taký sľub a ani spájanie nejakého sľubu, vstupu do cirkvy a krstu nie je podľa mňa správnym Biblickým učením.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Michele, všechno co jsi porovnaval s tím ale, tak s tebou Souhlasim! Milost tečka. Nikdy nemáme body viry spojovat s Milosti. Body viry nesmí mít tento náboj. Body víry mají jiný cíl. Žel některým adventistům se to takto po spojovalo. Je to jednodušší cesta, ale je mnohem nebezpečnější. Viz osobní zkušenost ap. Pavla.

Jean

Neprečítaný príspevok od používateľa Jean »

CASD je křesťanskou církví, a to je na ní to dobré. Většinu dobrého sdílí s ostatními křesťany napříč denominacemi. Víra v Boha jako stvořitele, spasení skrze víru v Krista, bible...

Co je ale dobré na tom adventismu v porovnání s jinými křesťanskými směry?
Upřímně... uvažoval jsem o tom dlouho.. několik dní.. ale našel jsem :)

Na adventismu je dobrá sobota. Myslím si to i přesto, že věřím, že přikázání a nařízení o sobotě byla spolu s celým nedokonalým zákonem překonána Kristovou dokonalou milostí. Jsem tak svoboden v Kristu a mohu se scházet k bohoslužbě stejně tak v sobotu, jako v neděli (a třeba i v úterý). Co se ale neděle týče, musím konstatovat, že nikde v bibli nenacházím verše, které by naváděli k zachovávání neděle, nebo scházení se v neděli místo soboty. Z historie jsem pochopil, že k nedělním bohoslužbám se začali křesťané scházet spíše z vnějšího tlaku. Pokud si tedy jako svobodný v Kristu mohu vybrat, jaký den budu trávit na bohoslužbě, jestli sobotu nebo neděli, pak se budu raději držet biblické tradice.

Jsem rád, že tu jsou církve, které se k této tradici vrací. Nejsou to však jen adventisté, jak by se mohlo zdát. Takových církví je ve světě víc. Škoda že zatím u nás ne.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Jean napísal:CASD je křesťanskou církví, a to je na ní to dobré. Většinu dobrého sdílí s ostatními křesťany napříč denominacemi. Víra v Boha jako stvořitele, spasení skrze víru v Krista, bible...

Pokud si tedy jako svobodný v Kristu mohu vybrat, jaký den budu trávit na bohoslužbě, jestli sobotu nebo neděli, pak se budu raději držet biblické tradice.
V CASD je spasenie skrze vieru v Krista + Zákon = fifty / fifty

A ako slobodný v Kristovi v CASD ohľadom voľby dňa nie je nikto, pretože si v CASD nemôžeš vybrať sobotu alebo nedeľu. To je buď pečať Božia uctievaním správneho dňa alebo znamenie šelmy ak to isté budeš robiť v nedeľu. Štvrté, žiarivou kontúrou obklopené prikázanie na kamenných doskách nie je o slobode v Kristovi a už vôbec nie je o možnosti výberu dňa pre bohoslužbu.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal:
Jean napísal:CASD je křesťanskou církví, a to je na ní to dobré. Většinu dobrého sdílí s ostatními křesťany napříč denominacemi. Víra v Boha jako stvořitele, spasení skrze víru v Krista, bible...

Pokud si tedy jako svobodný v Kristu mohu vybrat, jaký den budu trávit na bohoslužbě, jestli sobotu nebo neděli, pak se budu raději držet biblické tradice.
V CASD je spasenie skrze vieru v Krista + Zákon = fifty / fifty

A ako slobodný v Kristovi v CASD ohľadom voľby dňa nie je nikto, pretože si v CASD nemôžeš vybrať sobotu alebo nedeľu. To je buď pečať Božia uctievaním správneho dňa alebo znamenie šelmy ak to isté budeš robiť v nedeľu. Štvrté, žiarivou kontúrou obklopené prikázanie na kamenných doskách nie je o slobode v Kristovi a už vôbec nie je o možnosti výberu dňa pre bohoslužbu.

Z takového závěru tučně označenému, je možné, že existuje cirkev, kde je ofic. den neděle a jednotlivec si může vybrat sobotu?? Pokud taková církev existuje, mohl bych znát jeji název?
Naposledy upravil/-a ambassador v 24 Sep 2016, 08:47, upravené celkom 1 krát.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Ak bude posolstvo adventistov "zakonocentricke", a nie Kristocentricke, tak potom sa neda tvrdit ze casd ponuka ciste evanjelium. Alebo ine evanjelium, take ake ponukali Galatania, za co ich Pavel musel napomenut.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

John 3:16 napísal:Ak bude posolstvo adventistov "zakonocentricke", a nie Kristocentricke, tak potom sa neda tvrdit ze casd ponuka ciste evanjelium. Alebo ine evanjelium, take ake ponukali Galatania, za co ich Pavel musel napomenut.
[NBK] Jk 4:12 Je [jen] jeden Zákonodárce. Ten může zachránit i zahubit. Kdo jsi ty, že soudíš druhého?

[KB1613] 1 J 2:3 A po tomť známe, že jsme jej poznali, jestliže přikázaní jeho ostříháme.

[NBK] 1J 2:4 Kdo říká: "Znám ho," a nezachovává jeho přikázání, je lhář a není v něm pravda.

[KB1613] 1 J 2:5 Ale kdožť ostříhá slova jeho, v pravděť láska Boží v tom jest dokonalá. Po tomť známe, že jsme v něm.

[CEP2001] 1 J 2:6 Kdo říká, že v něm zůstává, musí žít tak, jak žil on.

Poselství o zachovávání přikázání Desatera se nedá oddělit od Kristova evangelia, který je Zákonodárce.

log

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Michal napísal: Preštudoval som temer celé toto fórum a temer všetky diksusie. Úprimne napísané nie je to ktovie ako pozitívne vyznievajúce v prospech CASD.
Podla mojho nazoru tu ide hlavne o neoficialnu otvorenu platformu na vyjadrenie kritickych uvah. Uz to samotne mozes brat ako pozitivum :) Urcite by som ale nebral toto forum ako nejaku recenziu, ktora si kladie za ciel zoznamit verejnost s CASD. Ba dokonca, podla mojho pocitania, je pocet skutocnych clenov cirkvi, ktori na tomto fore vysvetluju adventisticku teologiu, niekde medzi jednym az dvoma ludmi (za co im patri uznanie ::good:: ) a su v tazkom oslabeni :)
Michal napísal: Nemám na adventizmus vyslovene negatívny alebo vyhranený názor ale chcel by som vás, členov cirkvy ASD alebo tých, ktorí máte bohaté prežité skúsenosti s ASD, aby ste do tejto témy napísali čo je podľa vás dobré na Cirkvy adventistov siedmeho dňa?
Na otazku "co je dobre" Ti priamo neodpoviem, to si musi vyhodnotit kazdy sam. Ale mozem Ti odpovedat na otazku, co je na CASD pritazlive a unikatne a preco si ju niektori ludia vyberu. Podla mojej skusenosti a pochopenia, ide o cirkev, ktora sa zamerala na desatoro, tak ako je originalne formulovane v knihe Mojzisovej. Desatoro ma v krestanskej tradicii (uz je ina otazka, z akeho dovodu) specificku poziciu - akoby stalo nad vsetkym, ved bolo ulozene v zlatej truhle. Adventisti uznavaju toto desatoro v jeho originalnej forme a v co najvacsej miere sa ho snazia cele zachovavat co sa neda v takejto miere prehlasit o ziadnej inej krestanskej cirkvi. Ide predovsetkym o dodrziavanie dvoch prikazani - nevezmes meno Boha nadarmo a budes svatit sobotu, ktore sa inde velmi nevyskytuju.

log

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

[quote="log] Ide predovsetkym o dodrziavanie dvoch prikazani - nevezmes meno Boha nadarmo a budes svatit sobotu, ktore sa inde velmi nevyskytuju.[/quote]

... a este neucinis si rytiny...

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných