Hosť napísal: ↑05 Dec 2019, 19:04
Ak pripustíš, že Biblia a teda to, čo obsahuje, je dielom Boha a Boh je predsa dokonalý, tak musíš pripustiť aj to, že tam nie sú chyby. To, že existujú mnohé prekrútené preklady, tak to na tejto skutočnosti nič nemení. Boh totiž uvádza do Pravdy svojho Slova koho chce a kedy chce. Duch Svätý zjavuje pravdu a teda vykúpený vie, ktorý výklad je z Ducha Svätého a ktorý je z iného ducha.
Ano, chybný přístup k inspiraci. Takový "doslovistický", pak se nelze divit rozdělování lidí na ty, co Bůh spasil a ty, co mají smůlu, Bůh je pominul.
Trochu mi to připomíná i Svědky a jejich elitu z 144000. Na otázku, jak poznají žijící, že patří do nebeské třídy mi SJ odpověděl-oni to prostě vědí. Viktor představuje podobný model-"vykoupený" ví, který výklad je z Ducha svatého.
Bible není pouze dílem Boha, ale i člověka a ani není bez chyb, moje jistota je založena ne na víře v bezchybný překlad (který to je, že?), ale na Bohu, který dává všem a všechny chce spasit.
V žiadnom prípade nejde vždy o doslovný výklad Biblie. Rozoznať, čo je doslovné a čo v sebe skrýva zmysel v obrazných termínoch, podobenstvách, alegóriiach je darom od Boha.
Cela Biblia je pravdivá a je to Božie dielo. Môžeš si to nazývať akokoľvek, ale ono svedčí o tom všetkom. Skade inde, by sme sa dozvedeli o Kristu, ak nie z Biblie.
Ak pripustím, že sa tu a tam Biblia mýli, tak čo keď sa mýli aj vo veciach, ktoré sú podstatné pri účinnosti spásy?
Potom vzniká otázka: Ak pripustím, že Biblia obsahuje tu a tam omyly, nepravdy, lži, tak potom teológ a nie len teológ musí mať kritérium, podľa ktorého rozozná, ktoré časti sú pravdivé od tých, ktoré sú nepravdivé. Pýtam sa, aké to je kritérium, podľa ktoré niekto bude zo svojej nadradenej pozície rozhodovať, čo je v Biblii pravda a čo nie? Ak spochybním meter, ktorým meriam, tak čím ho nahradím?
Ak na súde sudca a porota zistia, že nejaký svedok dvakrát, alebo trikrát krivo prisahal, alebo hoc aj raz, nemôžu prijať zvyšok jeho výpovede. Preto ak niekto útočí na pravdivosť Biblie, alebo na niektoré pasáže z Biblie, tak je povinní uviesť kritérium, podľa ktorého oddeľuje pravdivé častí Biblie od nepravdivých.
Čo je to za kritérium, ktoré má zo svojej nadradenej pozície usvedčiť Písmo z omylov, neprávd a klamstiev?