Sobota - šabat

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Tomáš Plechatý

Re: Sobota - šabat

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Kdybys nejen horlivě odpovídal, ale i více naslouchal Mikime, tak bys pochopil, že např. Ambassador, i ostatní jiní, nezpochybňují existenci těch textů o odpadnutí milosti, které uvádíš.

Věřím že i Ambassador věří v to, stejně jako i já, že od Bohem získané milosti skrze víru lze odpadnout.

Ale neshodneme se zatím v tom, jak lze od ní odpadnout.

Pro tebe je to jednoduché, stačí porušit jedinné přikázání z desatera a všas to nevyznat Bohu jako hřích a neodvrátit se od toho.
Možná stačí mít i nevyznaný nevědomý hřích (proto jak sám doporučuješ se modlíš k Bohu, aby ti odpustil i tvé nevědomé hříchy, nebo, aby ti je zjevil a ty z nich pak učiníš pokání)

To je první filtr proti spasení.
Druhý je vědomé veřejné dodržování soboty, nejlépe ještě tak, že ten den, nejen nepracuješ (což je v desateru), ale že ještě v ten den zajdeš do shromáždění a to nejlépe do sboru CASD. (Protože kdo jiný vlastně dnes ,,světí" sobotu viď ;-)

Třetí filtr je mít dokonalý charakter, jak jsi už několikrát psal např. u jezení masa, nebo u alkoholu. První den v nebi budeme mít stejný charakter, jako poslední den na zemi, tak nějak jsem to slýchával, když jsem ještě byl v církvi.

No a protože jiný verš z bible říká, že v nebi: ,,nebude tam nic nečistého" , tak pokud nedosáhneš dokonalého charakteru už zde na zemi, tak máš smůlu.

Skoro bych přidal ještě čtvrtý filtr na spasení - víra v EGW a nerozlišování co napsala ona sama a co je možná od Boha.
Ale to bys asi neprošel ani ty viď Mikime.

Satan pomůže těm, kteří cítí, že musí rozlišovat. – „Musím konat svou práci, vyvracet chybná chápání těch, kteří se pokládají za schopné určovat, co je svědectví od Boha, a co je výrok lidský. Jestliže ti, kteří takto působili, pokračují v této činnosti dál, pak to budou satanské nástroje, které budou jednat za ně. /… / Ti, kteří pomáhali duším, aby pociťovaly svobodu určovat, co je ve Svědectvích od Boha a co jsou jen slova sestry Whiteové bez Božího vnuknutí, nakonec shledají, že pomáhali ďáblu v jeho podvodném díle. Svědectví číslo 3, str. 211 (5T 682) – Letter 28, 1906 {3SM 70.4}

říkají: 'To je pouze osobní názor sestry Whiteové, ale já se budu řídit vlastním úsudkem' a pokud nadále činí právě to, před čím byli varováni, že nesmí dělat, ukazují tím, že pohrdají Boží radou a výsledek bude takový, jaký mi Duch Boží ukázal: Urážka díla Božího a jejich vlastní záhuba.“ {5T 683.687-688}
........................................

Já nevěřím že zrovna tyto 4 věci ti zabrání ve spasení.
Bůh nikomu nestraní.
Miliony křesťanů neznalo EGW a v nebi budou, proč by to dnes měli mít křesťané těžší.
Lotr na kříži nestihl mít dokonalý charakter už zde na zemi a je/bude v Ježíšem v Ráji.
Není zapsáno, že by Mojžíš činil pokání ze svého ,,hříchu" že udeřil do skály holí místo aby ji vyzval. Kvůli tomu nevešel do Kanánu, ale v nebi je stejně.
Budou spaseni lidé podle ŘÍMANŮM 2, kteří zákon neznali, ale podle svého svědomí ukazují, že v srdci jednali a žili správně.

A v 1.Korintským 3,11-15 se píše o tom, že základ, kterým jsme spaseni je Ježíš Kristus a naše skutky a poslušnost je ovoce/ stavba, kterou na tom základu stavíme. A dále se píše, že naše dílo vyzkouší na soudu oheň. Jedni dostanou odměnu, druzí utrpí škodu. ale spaseni podle toho textu budou ti první i ti druzí.

Takže jak vlastně můžeme podle bible odpadnout od milosti?
1) Z vlastní vůle.
Když Izraelci byli napadeni jedovatými hady. Mojžíš vyvýšil bronzového hada na poušti a každý kdo se i ve smrtelné křeči před paralýzou i jen podíval na toho hada tak byl uzdraven (Numeri 21). Přesto tam někteří pomřeli. Neumím si dostatečně představit, jaká zatvrzelost musela u těch lidí být, když byli před smrtí a věděli to a oni se i přesto odmítli pokořit a požádat o milost pohledem na hada.
Bronzový had na poušti byl obrazem Ježíše Krista Jan 3,14

Tedy křesťan může odpadnout od milosti zatvrzením se a odmítnutím přijetí milosti.
2) Z nedostatku víry?

Zde jsem mnohem opatrnější, nejsem si jistý tím co tu budu tvrdit. Rozsuzujte. Ale jestliže milost a spasení jste získali zadarmo beze skutků, pouze skrze přijetí vírou. Pak ztrátu spasení a odpadnutí od milosti zase můžete podle mne dosáhnout ne skutky, ale právě ztrátou víry. Nebo by se tomu dalo říct uvěřením víře, že nebudu spasen.

Židům 11, 6 Bez víry však není možné zalíbit se Bohu. Kdo k němu přistupuje, musí věřit, že Bůh jest a že se odměňuje těm, kdo ho hledají.

Pokud mám pravdu, potom je veškerá teologická nauka vedoucí k nejistotě spasení, velice velice ničivá!
Neříkám abyste neměli bázeň před Bohem, abyste nebyli poslušní!
Ale uvažte jak to bylo na začátku. Neměli jste nic a museli jste směle odvážně uvěřit, že vás Bůh miluje a že vás chce zachránit, stačí když to přijmete a vyznáte. Pak jste vděční.
Jestliže během svého života ztratíte tuto smělou odvahu a důvěru, že vás zachrání, protože vždy chtěl a vy jste to přijali, ztratíte svou vděčnost. budete pouze věřit, že ,,jednou vás zachrání" a to jen ,,pokud já budu dost...."

3) Hřích proti Duchu Svatému
Bál jsem se mnohokrát v životě, že jsem ho spáchal a že už pro mne není naděje. Znám vícero lidí, kteří se obrátili a chtěli žít nadále pod Božím vedením, ale toto je blokovalo - báli se že už překročili hranici a není cesty zpět. Že už byli tak zlí, že už pro ně není cesty zpět.

Věřím, že dokud v životě člověka je hlas svědomí a dokud uvažuje o tom, že by se navrátil k Bohu a chce žít pro něj, u něj a být zachráněn, tak k němu stále Duch svatý promlouvá a on ho ještě nadobro neumlčel, nezatvrdil se a ,,nezhřešil" proti němu.

Vím že je to ode mne delší a ohledně soboty je to trochu offtopic, snad to ale někomu pomůže.
Mikime doufám, že to zvážíš.

Existuje úsloví: ,,když nejde o život, tak jde o h**no"
Ale na pozadí výše uvedené diskuse a celkově tvých příspěvků je vidět, že ve tvém pojetí víry jde tobě i mnoha jiným lidem o život velice často, stačí zapochybovat někde o nějakém citátu, dát si želatinové medvídky z vepřového, v sobotu natankovat, koupit bagetu, nebo nevyznat, že jsem v 8 letech ukradl bráchovi svačinu do školy.

A to už je pak vážná diagnóza.
Podle tvé víry se ti staň říká Ježíš.

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Tomáš Plechatý napísal:Vím že je to ode mne delší a ohledně soboty je to trochu offtopic, snad to ale někomu pomůže.
Áno.

Ale myslim, Tomáš, že by si mal založiť veľmi potrebnú tému. Napríklad

RÔZNE TAKÉ VŠELIJAKÉ A PODOBNÉ - VŠELIČÍM SA RÔZNIACE

Sám vidíš aké je to potrebné. Vo vlákne SOBOTA odznelo v poslednej dobe minimálne 30 dlhých príspevkov, ktoré nemajú s tou témou nič spoločné. Ale mnohé z nich sú opodstatnené - len nemajú kde odznieť. Tak pouvažuj.
Už vopred ti v tom fandím.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Tomáš Plechatý napísal:Kdybys nejen horlivě odpovídal, ale i více naslouchal Mikime, tak bys pochopil, že např. Ambassador, i ostatní jiní, nezpochybňují existenci těch textů o odpadnutí milosti, které uvádíš.

Věřím že i Ambassador věří v to, stejně jako i já, že od Bohem získané milosti skrze víru lze odpadnout.

Ale neshodneme se zatím v tom, jak lze od ní odpadnout.

Pro tebe je to jednoduché, stačí porušit jedinné přikázání z desatera a všas to nevyznat Bohu jako hřích a neodvrátit se od toho.
Možná stačí mít i nevyznaný nevědomý hřích (proto jak sám doporučuješ se modlíš k Bohu, aby ti odpustil i tvé nevědomé hříchy, nebo, aby ti je zjevil a ty z nich pak učiníš pokání)

To je první filtr proti spasení.
Druhý je vědomé veřejné dodržování soboty, nejlépe ještě tak, že ten den, nejen nepracuješ (což je v desateru), ale že ještě v ten den zajdeš do shromáždění a to nejlépe do sboru CASD. (Protože kdo jiný vlastně dnes ,,světí" sobotu viď ;-)

Třetí filtr je mít dokonalý charakter, jak jsi už několikrát psal např. u jezení masa, nebo u alkoholu. První den v nebi budeme mít stejný charakter, jako poslední den na zemi, tak nějak jsem to slýchával, když jsem ještě byl v církvi.

No a protože jiný verš z bible říká, že v nebi: ,,nebude tam nic nečistého" , tak pokud nedosáhneš dokonalého charakteru už zde na zemi, tak máš smůlu.

Skoro bych přidal ještě čtvrtý filtr na spasení - víra v EGW a nerozlišování co napsala ona sama a co je možná od Boha.
Ale to bys asi neprošel ani ty viď Mikime.

Satan pomůže těm, kteří cítí, že musí rozlišovat. – „Musím konat svou práci, vyvracet chybná chápání těch, kteří se pokládají za schopné určovat, co je svědectví od Boha, a co je výrok lidský. Jestliže ti, kteří takto působili, pokračují v této činnosti dál, pak to budou satanské nástroje, které budou jednat za ně. /… / Ti, kteří pomáhali duším, aby pociťovaly svobodu určovat, co je ve Svědectvích od Boha a co jsou jen slova sestry Whiteové bez Božího vnuknutí, nakonec shledají, že pomáhali ďáblu v jeho podvodném díle. Svědectví číslo 3, str. 211 (5T 682) – Letter 28, 1906 {3SM 70.4}

říkají: 'To je pouze osobní názor sestry Whiteové, ale já se budu řídit vlastním úsudkem' a pokud nadále činí právě to, před čím byli varováni, že nesmí dělat, ukazují tím, že pohrdají Boží radou a výsledek bude takový, jaký mi Duch Boží ukázal: Urážka díla Božího a jejich vlastní záhuba.“ {5T 683.687-688}
........................................

Já nevěřím že zrovna tyto 4 věci ti zabrání ve spasení.
Bůh nikomu nestraní.
Miliony křesťanů neznalo EGW a v nebi budou, proč by to dnes měli mít křesťané těžší.
Lotr na kříži nestihl mít dokonalý charakter už zde na zemi a je/bude v Ježíšem v Ráji.
Není zapsáno, že by Mojžíš činil pokání ze svého ,,hříchu" že udeřil do skály holí místo aby ji vyzval. Kvůli tomu nevešel do Kanánu, ale v nebi je stejně.
Budou spaseni lidé podle ŘÍMANŮM 2, kteří zákon neznali, ale podle svého svědomí ukazují, že v srdci jednali a žili správně.

A v 1.Korintským 3,11-15 se píše o tom, že základ, kterým jsme spaseni je Ježíš Kristus a naše skutky a poslušnost je ovoce/ stavba, kterou na tom základu stavíme. A dále se píše, že naše dílo vyzkouší na soudu oheň. Jedni dostanou odměnu, druzí utrpí škodu. ale spaseni podle toho textu budou ti první i ti druzí.

Takže jak vlastně můžeme podle bible odpadnout od milosti?
1) Z vlastní vůle.
Když Izraelci byli napadeni jedovatými hady. Mojžíš vyvýšil bronzového hada na poušti a každý kdo se i ve smrtelné křeči před paralýzou i jen podíval na toho hada tak byl uzdraven (Numeri 21). Přesto tam někteří pomřeli. Neumím si dostatečně představit, jaká zatvrzelost musela u těch lidí být, když byli před smrtí a věděli to a oni se i přesto odmítli pokořit a požádat o milost pohledem na hada.
Bronzový had na poušti byl obrazem Ježíše Krista Jan 3,14

Tedy křesťan může odpadnout od milosti zatvrzením se a odmítnutím přijetí milosti.
2) Z nedostatku víry?

Zde jsem mnohem opatrnější, nejsem si jistý tím co tu budu tvrdit. Rozsuzujte. Ale jestliže milost a spasení jste získali zadarmo beze skutků, pouze skrze přijetí vírou. Pak ztrátu spasení a odpadnutí od milosti zase můžete podle mne dosáhnout ne skutky, ale právě ztrátou víry. Nebo by se tomu dalo říct uvěřením víře, že nebudu spasen.

Židům 11, 6 Bez víry však není možné zalíbit se Bohu. Kdo k němu přistupuje, musí věřit, že Bůh jest a že se odměňuje těm, kdo ho hledají.

Pokud mám pravdu, potom je veškerá teologická nauka vedoucí k nejistotě spasení, velice velice ničivá!
Neříkám abyste neměli bázeň před Bohem, abyste nebyli poslušní!
Ale uvažte jak to bylo na začátku. Neměli jste nic a museli jste směle odvážně uvěřit, že vás Bůh miluje a že vás chce zachránit, stačí když to přijmete a vyznáte. Pak jste vděční.
Jestliže během svého života ztratíte tuto smělou odvahu a důvěru, že vás zachrání, protože vždy chtěl a vy jste to přijali, ztratíte svou vděčnost. budete pouze věřit, že ,,jednou vás zachrání" a to jen ,,pokud já budu dost...."

3) Hřích proti Duchu Svatému
Bál jsem se mnohokrát v životě, že jsem ho spáchal a že už pro mne není naděje. Znám vícero lidí, kteří se obrátili a chtěli žít nadále pod Božím vedením, ale toto je blokovalo - báli se že už překročili hranici a není cesty zpět. Že už byli tak zlí, že už pro ně není cesty zpět.

Věřím, že dokud v životě člověka je hlas svědomí a dokud uvažuje o tom, že by se navrátil k Bohu a chce žít pro něj, u něj a být zachráněn, tak k němu stále Duch svatý promlouvá a on ho ještě nadobro neumlčel, nezatvrdil se a ,,nezhřešil" proti němu.

Vím že je to ode mne delší a ohledně soboty je to trochu offtopic, snad to ale někomu pomůže.
Mikime doufám, že to zvážíš.

Existuje úsloví: ,,když nejde o život, tak jde o h**no"
Ale na pozadí výše uvedené diskuse a celkově tvých příspěvků je vidět, že ve tvém pojetí víry jde tobě i mnoha jiným lidem o život velice často, stačí zapochybovat někde o nějakém citátu, dát si želatinové medvídky z vepřového, v sobotu natankovat, koupit bagetu, nebo nevyznat, že jsem v 8 letech ukradl bráchovi svačinu do školy.

A to už je pak vážná diagnóza.
Podle tvé víry se ti staň říká Ježíš.
Á Tomáš se zase trošku rozepsal... ::rolleyes::

...Pro tebe je to jednoduché, stačí porušit jedinné přikázání z desatera a všas to nevyznat Bohu jako hřích a neodvrátit se od toho.

Přesně tak, to říká zcela jasně Písmo, k tomu nemusí nikdo nic vymýšlet ani vytvářet složité kontrukce:

[CEP2001] Jk 2:10 Kdo by totiž zachoval celý zákon, a jen v jednom přikázání klopýtl, provinil se proti všem.

[KB1613] Jk 2:11 Ten zajisté, kterýž řekl: Nesesmilníš, takéť řekl: Nezabiješ. Pakli bys nesesmilnil, ale zabil bys, učiněn jsi přestupníkem zákona.

[KB1613] Jk 2:12 Tak mluvte, a tak čiňte, jako ti, kteříž podlé zákona svobody souzeni býti máte.

Skutky apoštolské 17:30 Nebo časy této neznámosti přehlídaje Bůh, již nyní zvěstuje lidem všechněm všudy, aby pokání činili,

Lukáš 13:5 Nikoli, pravím vám. Ale nebudete-li pokání činiti, všickni též zahynete.

Skutky apoštolské 11:18 To uslyšavše, spokojili se a slavili Boha, řkouce: Tedy i pohanům Bůh pokání dal k životu.

Skutky apoštolské 17:30 Nebo časy této neznámosti přehlídaje Bůh, již nyní zvěstuje lidem všechněm všudy, aby pokání činili,

Skutky apoštolské 20:21 Svědectví vydávaje i Židům i Řekům o pokání k Bohu a o víře v Pána našeho Ježíše Krista.

Skutky apoštolské 26:20 Ale hned nejprv těm, kteříž jsou v Damašku a v Jeruzalémě, i po vší krajině Judské, potom i pohanům zvěstoval jsem evangelium, aby pokání činili a obrátili se k Bohu, skutky hodné pokání činíce.

1 Janův 1:9 Jestliže pak budeme vyznávati hříchy své, věrnýť jest Bůh a spravedlivý, aby nám odpustil hříchy, a očistil nás od všeliké nepravosti.

Zjevení Janovo 3:19 Já kteréžkoli miluji, kárám a tresci; rozhorliž se tedy, a čiň pokání.

Zjevení Janovo 9:20 Jiní pak lidé, kteříž nejsou zmordováni těmi ranami, nečinili pokání z skutků rukou svých, aby se neklaněly ďáblům, a modlám zlatým, a stříbrným, a měděným, i kamenným, i dřevěným, kteréžto ani hleděti nemohou, ani slyšeti, ani choditi.

21 Aniž činili pokání z vražd svých, ani z trávení svých, ani z smilstva svého, ani z krádeží svých.

...Druhý je vědomé veřejné dodržování soboty,

to jsi napsal Ty, dodržování soboty nemusí být vždy jen veřejné, ale proč by nemělo být veřejné? Copak Bůh někde někdy někomu v Písmu nařídil, aby se židé či křesťané v sobotu schovávali a dělali vše jen a pouze neveřejně? Nebylo by to trošku padlé na hlavu?
V šabat v sedmý den týdne v sobotu Bůh přikázal mít svaté shromáždění, a podle toho se adventisté řídí, ale nejen oni, ale všechny křesťanské církve (až na sobotu), které mají podobná shromáždění.

[KB1613] Lv 23:3 Šest dní dělati budete, dne pak sedmého sobota odpočinutí jest, shromáždění svaté bude. Žádného díla nedělejte, nebo jest sobota Hospodinova, ve všech příbytcích vašich.

[KB1613] Lv 23:8 Ale obětovati budete obět ohnivou Hospodinu za sedm dní. Dne také sedmého sbor svatý bude; žádného díla robotného nebudete dělati.

[KB1613] Nu 28:25 Sedmého pak dne shromáždění svaté míti budete, žádného díla robotného nebudete dělati.

[NBK] Ex 35:2 Šest dní se bude pracovat, ale sedmého dne budete mít svatou sobotu, den odpočinku pro Hospodina. Každý, kdo by v ten [den] dělal [nějakou] práci, zemře.

[KB1613] Ex 35:3 Nezanítíte ohně nikdež v příbytcích svých v den sobotní.

V sobotu si máme udělat na Boha čas.

... První den v nebi budeme mít stejný charakter, jako poslední den na zemi, tak nějak jsem to slýchával, když jsem ještě byl v církvi.

Charakter je to jediné co si odsud ze země vezmeme do nebe jak říká EGW, proto na něm máme neustále pracovat.

Pouhé lidské snažení nestačí, abyste ve svých dětech vytvořili dokonalý charakter pro nebesa. Avšak s Boží pomocí můžete vykonat velkolepé a svaté dílo. - RH 25. 10. 1892

Ti, kteří skutečně milují Boha, budou toužit natolik zdokonalit Bohem jim dané hřivny, aby mohli být požehnáním pro druhé lidi. A zanedlouho se doširoka otevřou nebeské brány, aby je vpustily, a ze rtů Krále slávy jako nejkrásnější hudba zazní k jejich sluchu slova blahořečení: „Pojďte, požehnaní mého Otce, přijměte za dědictví království, které je pro vás připraveno od založení světa.“ (Mat 25,34; Ns) Tak budou vykoupení uvítání do příbytků, které pro ně Kristus připravuje. Tam nebudou jejich společníky nemravní lidé ze země, ale ti, jež si s Boží pomocí vytvořili dokonalý charakter. Každý hříšný sklon, každá nedokonalost byla Kristovou krví odstraněna; a je jim udělená znamenitost a záře Jeho slávy, daleko převyšující záři slunce v jeho poledním lesku. A mravní krása a dokonalost Jeho charakteru jimi prozařuje s hodnotou, která daleko převyšuje tento vnější lesk. Před velkým bílým trůnem jsou bez úhony, sdílejíce důstojnost a výsady andělů.

V Boží vinici nemáme pracovat pouze pro sebe, ale pro blaho jiných. Náš vliv je pro jiné buď požehnáním, nebo zlořečením. Jsme tu proto, abychom formovali dokonalý charakter pro nebesa. Nejsme tu pro naříkání a reptání nad Božím vedením a zaznamenávání trpkých zkušeností, jsme tu na to, abychom dělali něco jiného. Náš nepřítel nám nedá pokoje. Jsme-li skutečně Božími dětmi, budeme neustále znepokojováni a těžce skličováni. Nesmíme čekat, že satan a jím ovlivnění lidé se budou k nám chovat dobře. Existují však mocní andělé, kteří budou při nás ve všech naších souženích, jen budeme-li věrní. Na poušti pokušení Kristus porazil satana za nás. Je mocnější než satan a v krátké době nám jej podřídí pod nohy.

http://www.ellenwhiteova.cz/svedectvi-p ... im/search/

...No a protože jiný verš z bible říká, že v nebi: ,,nebude tam nic nečistého" , tak pokud nedosáhneš dokonalého charakteru už zde na zemi, tak máš smůlu.

2 Korintským 13:9 Radujeme se zajisté, že ač jsme mdlí, ale vy jste silní, a za toť se i modlíme, abyste vy byli dokonalí.

Efezským 1:4 Jakož vyvolil nás v něm před ustanovením světa k tomu, abychom byli svatí a neposkvrnění před obličejem jeho v lásce,

1 Janův 3:6 Každý tedy, kdož v něm zůstává, nehřeší; ale každý, kdož hřeší, neviděl ho, aniž ho poznal.

1 Janův 5:18 Víme, že každý, kdož se narodil z Boha, nehřeší; ale ten, jenž narozen jest z Boha, ostříhá sebe samého, a ten zlostník se ho nedotýká.

...Já nevěřím že zrovna tyto 4 věci ti zabrání ve spasení.
Bůh nikomu nestraní.

Bůh vyžaduje poslušnost, stejně jako ji třeba vyžadovali i

apoštolové:

2 Korintským 10:5  a všecko, co se v pýše pozvedá proti poznání Boha. Uvádíme do poddanství každou mysl, aby byla poslušna Krista,
6  a jsme připraveni potrestat každou neposlušnost, dokud vaše poslušnost nebude úplná.

...Miliony křesťanů neznalo EGW a v nebi budou, proč by to dnes měli mít křesťané těžší.

Není podmínkou, abys byl spasen, když znáš EGW, naopak s EGW to dnes mají křesťané mnohem lehčí, protože jim toho mnoho vysvětluje, tak jak to přijala od Boha a v písmu to třeba tak podrobně nenajdeš. EGW poslal Bůh v pravý čas, dříve by to asi nebylo možné, protože by její knihy nešly tisknout anebo v době temna by se k nikomu nedostaly, aby si je mohli přečíst.

...Není zapsáno, že by Mojžíš činil pokání ze svého ,,hříchu" že udeřil do skály holí místo aby ji vyzval. Kvůli tomu nevešel do Kanánu, ale v nebi je stejně.

Pokání se v Písmu objevuje poprvé až u Joba 33.23 a pak ještě jednou u Jeremiáše 31.19, jinak až v NZ. Mojžíš o pokání zřejmě ve své době od Boha nevěděl nic. Bůh vyučoval svůj lid postupně přes celé dějiny.

...Budou spaseni lidé podle ŘÍMANŮM 2, kteří zákon neznali, ale podle svého svědomí ukazují, že v srdci jednali a žili správně.

nechci to cele sem dávat, ale aspoň pár veršů...

Římanům 2:6  Kterýž odplatí jednomu každému podle skutků jeho,
7  Těm zajisté, kteříž trvajíce v dobrém skutku, slávy a cti a nesmrtelnosti hledají, životem věčným,
8  Těm pak, kteříž jsou svárliví a pravdě nepovolují, ale povolují nepravosti, prchlivostí a hněvem,
9  Trápením a úzkostí, a to každé duši člověka činícího zlé, i Žida předně, a též i Řeka.
10  Ale slávu a čest a pokoj dá každému, kdož činí dobré, i Židu předně, a též i Řeku.
11  Neboť není přijímání osob u Boha.

Lidé, kteří zákon neznali a činili po celý život dobré skutky, obdrží věčný život.

...A v 1.Korintským 3,11-15 se píše o tom, že základ, kterým jsme spaseni je Ježíš Kristus a naše skutky a poslušnost je ovoce/ stavba, kterou na tom základu stavíme. A dále se píše, že naše dílo vyzkouší na soudu oheň. Jedni dostanou odměnu, druzí utrpí škodu. ale spaseni podle toho textu budou ti první i ti druzí.

1 Korintským 3:11  Nebo základu jiného žádný položiti nemůž, mimo ten, kterýž položen jest, jenž jest Ježíš Kristus.
12  Staví-liť pak kdo na ten základ zlato, stříbro, kamení drahé, dříví, seno, strniště,
13  Jednohoť každého dílo zjeveno bude. Den zajisté to všecko okáže; nebo v ohni zjeví se, a jednoho každého dílo, jaké by bylo, oheň zprubuje.
14  Zůstane-liť čí dílo, kteréž na něm stavěl, vezme odplatu.
15  Pakliť čí dílo shoří, tenť vezme škodu, ale sám spasen bude, avšak tak jako skrze oheň.

Abych se přiznal, tak tady tomu moc nerozumím, na soudu budou jedni spaseni (obdrží odměnu) a druzí zatraceni, podle toho co a komu činili zde na zemi, jak říká Ježíš:

Matouš 25:31  A když přijde Syn člověka v slávě své, a všickni svatí andělé s ním, tedy se posadí na trůnu velebnosti své,
32  A shromážděni budou před něj všickni národové. I rozdělí je na různo, jedny od druhých, tak jako pastýř odděluje ovce od kozlů.
33  A postavíť ovce zajisté na pravici své, kozly pak na levici.
34  Tedy dí Král těm, kteříž na pravici jeho budou: Pojďte požehnaní Otce mého, dědičně vládněte královstvím, vám připraveným od ustanovení světa.
35  Nebo jsem lačněl, a dali jste mi jísti; žíznil jsem, a dali jste mi píti; hostem jsem býval, a přijali jste mne;
36  Nah jsem byl, a přioděli jste mne; nemocen jsem byl, a navštívili jste mne; v žaláři jsem seděl, a přicházeli jste ke mně.
37  Tedy odpovědí jemu spravedliví, řkouce: Pane, kdy jsme tě vídali lačného, a krmili jsme tebe, žíznivého, a dávaliť jsme nápoj?
38  Aneb kdy jsme tě viděli hostě, a přijali jsme tebe, anebo nahého, a přioděli jsme tebe?
39  Aneb kdy jsme tě viděli nemocného, aneb v žaláři, a přicházeli jsme k tobě?
40  A odpovídaje Král, dí jim: Amen pravím vám: Cožkoli jste činili jednomu z bratří těchto mých nejmenších, mně jste učinili.
41  Potom dí i těm, kteříž na levici budou: Jděte ode mne zlořečení do ohně věčného, kterýž jest připraven ďáblu i andělům jeho.
42  Neboť jsem lačněl, a nedali jste mi jísti; žíznil jsem, a nedali jste mi píti;
43  Hostem jsem byl, a nepřijali jste mne; nah, a neodívali jste mne; nemocen a v žaláři jsem byl, a nenavštívili jste mne.
44  Tedy odpovědí jemu i oni, řkouce: Pane, kdy jsme tebe vídali lačného, neb žíznivého, aneb hostě, nebo nahého, neb nemocného, aneb v žaláři, a neposloužili jsme tobě?
45  Tedy odpoví jim, řka: Amen pravím vám: Čehož jste koli nečinili jednomu z nejmenších těchto, mně jste nečinili.
46  I půjdou tito do trápení věčného, ale spravedliví do života věčného.

...Takže jak vlastně můžeme podle bible odpadnout od milosti?

1) Z vlastní vůle. - ano

2) Z nedostatku víry? - ano
Spíše z víry, která je mrtvá a bez skutků!!!

Jakubův 2:20  Ale chceš-liž věděti, ó člověče marný, že víra bez skutků jest mrtvá?
Jakubův 2:26  Nebo jakož tělo bez duše jest mrtvé, takť i víra bez skutků jest mrtvá.
Jakubův 2:21  Abraham otec náš zdali ne z skutků ospravedlněn jest, obětovav syna svého Izáka na oltář?
Jakubův 2:25  Též podobně i Raab nevěstka zdali ne z skutků ospravedlněna jest, přijavši posly a jinou cestou pryč je vypustivši?
Zjevení Janovo 20:12  I viděl jsem mrtvé, malé i veliké, stojící před obličejem Božím, a knihy otevříny jsou. A jiné knihy také jsou otevříny, to jest knihy života, i souzeni jsou mrtví podle toho, jakž psáno bylo v knihách, totiž podle skutků svých.
Zjevení Janovo 22:12  A aj, přijduť brzo, a odplata má se mnou, abych odplatil jednomu každému podle skutků jeho.

Zjevení Janovo 22:14  Blahoslavení, kteříž zachovávají přikázání jeho, aby měli právo k dřevu života a aby branami vešli do města.
15  Vně pak budou psi a čarodějníci, a smilníci, a vražedlníci, a modláři, i každý, kdož miluje a činí lež.

Budeš-li činit dobré skutky - pomáhat druhým jistě od milosti neodpadneš, nebudeš-li poslušný Bohu a nebudeš-li činit Boží vůli a zachovávat celé Desatero, obávám se, že nebudeš být moct podle Písma spasený.
Ale poslední slovo má Bůh, tak to nechme na něm. ::bye::

A nebo si myslíš, že ti stačí jen věřit v Pána Ježíše s tím, že už do konce života nemusíš nic dělat?

Skutky apoštolské 16:31  A oni řekli: Věř v Pána Ježíše a budeš spasen ty i dům tvůj.
Tento verš jistě platí pro ty co mají nižší IQ a více toho nezvládnou pochopit, ale to neplatí pro nás, kteří umíme číst v Písmu.

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

mikim napísal: Lidé, kteří zákon neznali a činili po celý život dobré skutky, obdrží věčný život.
Jaké % dobrých skutků jim tedy zajistí spasení: Stačí 99% nebo jen 50.1%? Tvůj Bůh je zajímavý, když má pro různé lidi různé kritéria. Podle mě Bůh komunikuje s každým člověkem přímo skrze svědomí a skrze svědomí každá vnímá i mravní zákon. Nebudeš náhodou infiltrátor za účelem diskreditace CASD? Nechce se mi věřit, že by takové názory mohly být autentické. Pokud ano, tak je na tom CASD hůř, než jsem si myslel.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Realista napísal:
mikim napísal: Lidé, kteří zákon neznali a činili po celý život dobré skutky, obdrží věčný život.
Jaké % dobrých skutků jim tedy zajistí spasení: Stačí 99% nebo jen 50.1%? Tvůj Bůh je zajímavý, když má pro různé lidi různé kritéria. Podle mě Bůh komunikuje s každým člověkem přímo skrze svědomí a skrze svědomí každá vnímá i mravní zákon. Nebudeš náhodou infiltrátor za účelem diskreditace CASD? Nechce se mi věřit, že by takové názory mohly být autentické. Pokud ano, tak je na tom CASD hůř, než jsem si myslel.

Já jsem reagoval na Tomáše P. a jeho určité verše, že ti kdo zákon neznají budou spasení jen na základě dobrých skutků a jestli těch skutků musí udělat 10% nebo 90% já nevím, Písmo to nikde neupřesňuje. To se tě ale netýká, protože ty zákon Desatera znáš a záleží jen na Tobě zda ho budeš z lásky k Bohu zachovávat nebo ne.

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

Vážení ačostymáci, ačostymáčky, acostymovia a acostymky !

Vlákno SOBOTA sa stalo najčítanejším vláknom svojimi 364 príspevkami a 3619 zhliadnutiami do dnešného dňa.
Ak však chceme byť objektívni, musíme priznať,
že viac ako polovica príspevkov v tomto vlákne nemá čo hľadať.
Cudzojazyčne sa takýmto príspevkom hovorí OFFTOPIC , čo po našom znamená, že to patrí do smetí a nie sem.

Prekvapuje ma však, že pri tých mnohých of-topinkách ste nenačali veľmi potebnú tému
  • LUNÁRNE SOBOTY
Tento plevel sa veľmi rýchlo udomácnil v Amerike u „sabbath keepers“ - zachovávačov soboty.
Nejedná sa o CASD, v USA to zachvátilo všetkých zachovávačov soboty a delí ich nechutne na dve súperiace skupiny.
Nuž, myslím, že Európa sa tomu nevyhne - už je to aj tu.

Takže to dávam na plac.
Zakladám vlákno LUNÁRNE SOBOTY.
Nie preto, aby ste sa kvôli tomu hašterili,
ale preto, aby ste sa tomu nevyhýbali a vykryštalizovali si čo je čo.
Čo je pravda a čo podfuk.

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

Slovo sobotárom súcim na slovo
Nedávajte siahodlhé výpisy z encyklopédií a sobotňajších príručiek.
Vyhnite sa teoretizovaniu o sobote.
Skúste radšej písať osobné svedectvá.
(Osobné svedectvo nie je o pani Jabĺčkovej,
ktorá hovorila nénike Hruškovej
ako tetka Slivková dodržiava sobotu...)

Slovo nedeliarom súcim na slovo
Skúste byť maximálne tvrdí ako cvendžiaci kov.
Zodpovedne nekompromisní.
Ponajprv k sebe.
(A potom aj k svojej nedeľnej pospolitosti.)
Iste vám potom ostane dosť pary na diskusiu na tomto vlákne.

A slovo jedným i druhým
Sú aj takí, ktorí sú nesúci na slovo.
Na dišputu s nimi je napísané Slovo:

Ale bláznivým otázkam a rodopravám,
škriepkam a zvadám o ceremónie zákona
[sa] vyhýbaj,
lebo sú neužitočné a márne.
{Tit 3:9}

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

Member napísal:Keď som bol niekedy v spoločnosti adventistov, všetci sa tvárili zbožne pri magickom, ba až posvätnom slovíčku pre nich, sobota. Tá ich jednotná zbožná jednomyseľnosť v tom, aká je sobota posvätná, aká je dôležitá, sa však rozplynula v okamihu, keď mne či iným mali zadefinovať, čo je a čo už nie je dodržanie šabatu štvrtého prikázania z Desatora.
ambassador 27 Feb 2016 napísal:Když sobotě nerozumíš tak se nad tím netrap, je zřejmé, že nejsi hledající, ale toužící po diskuzi stylu šou.
Member napísal:Ale za aké konanie vašej soboty, konanie proti šabatu štvrtého prikázania by ste brata/sestru napomenuli? Viete sa dohodnúť na jednotnej definícii?
ambassador 27 Feb 2016 napísal:Přestaň se ptát na to co ve skutečnosti nechceš dělat.
Member napísal:Čo je a čo už nie je dodržanie šabatu?
ambassador 27 Feb 2016 napísal:Je docela dost rad v BIBLI v otázce soboty. K čemu je ti modlitba?
Slovo sobotárom súcim na slovo
Nedávajte siahodlhé výpisy z encyklopédií a sobotňajších príručiek.
Vyhnite sa teoretizovaniu o sobote.
Skúste radšej písať osobné svedectvá.
(Osobné svedectvo nie je o pani Jabĺčkovej,
ktorá hovorila nénike Hruškovej
ako tetka Slivková dodržiava sobotu...)

Slovo nedeliarom súcim na slovo
Skúste byť maximálne tvrdí ako cvendžiaci kov.
Zodpovedne nekompromisní.
Ponajprv k sebe.
(A potom aj k svojej nedeľnej pospolitosti.)
Iste vám potom ostane dosť pary na diskusiu na tomto vlákne.

A slovo jedným i druhým
Sú aj takí, ktorí sú nesúci na slovo.
Na dišputu s nimi je napísané Slovo:

Ale bláznivým otázkam a rodopravám,
škriepkam a zvadám o ceremónie zákona
[sa] vyhýbaj,
lebo sú neužitočné a márne.
{Tit 3:9}

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Ahoj brat Michal . Ja som s Božou Pomocou adventiska s.d. zachovávanie Svätej Soboty nie je žiadna ťažká vec, stačí doma povedať že ty svätíš sobotu a svätiť Svätú Sobotu od západu slnka v piatok po západ slnka v sobotu , môžeš povedať, že o tom hovorí 4. Božie prikázanie teraz v piatok bude západ slnka pre Martin 17,28 tak že po 17,28 / pre Košice je to - 8 minút a pre Bratislavu +11 minút / tak že po západe slnka v piatok brat už nebudeš nič robiť, to znamená nebudeš umývať riad, nepôjdeš vysypať smetie, nebudeš pozerať alebo počúvať nevhodné programy, nepôjdeš do obchodu, na poštu, do banky, lekárne aby si tam ešte niečo vybavoval alebo nakupoval, navaríš v štvrtok alebo v piatok do západu slnka, nakŕmiť zvieratá , pomôcť bliižnému môžeš. Nezabudneš pravdaže v piatok si zahájiť modlitbou Svätú sobotu a samozrejme si niečo prečítať z Biblie alebo zaspievať a potom si preberať sobotné úlohy tie môžeš preberať už každý deň, mali by byť na internete tiež k vytlačeniu, stačí kliknúť na www.casd.sk alebo keby tam neboli na www. casd.cz a nájsť si ich pod sobotnou školou, čo sa týka práce tam povieš, že potrebuješ piatky poobede a soboty volné. V rodine to nie je žiaden problém treba len byť vzorom a dodržíavať svätenie soboty a s láskou vysvetľovať keby sa pýtali, takysto aj v práci, na dovolenke, čo sa týka tej dovolenky tak mi sa snažíme v piatok poobede a v sobotu necestovať keď to nie je za Božím Účelom. Neboj sa Pán Boh vás podrží, len treba s Božou Pomocou veriť, ja som bola tiež len sama adventistka v rodine a už sme skoro všetci . Po skončení soboty treba sa Pánu Bohu poďakovať za ňu a môže sa tiež niečo prečítať alebo zaspievať.
sestra Alenka

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

Ahoj sestra Alenka (alias Hosť)!
Veľmi pekne si napísala Michalovi svoje úprimné svedectcvo. Tvoja úprimnosť a snaha priblížiť, ako prežívaš šabat, je veľmi milá. Vidieť, že v súvislosti so šabatom si si osvojila určité zásady a úplne prirodzene ich vo svojom živote zachovávaš.
Ale chcem ťa - rovnako úprimne - upozorniť na niekoľko dôležitých faktov.
Hosť-Alenka napísal: teraz v piatok bude západ slnka pre Martin 17,28 tak že po 17,28 / pre Košice je to - 8 minút a pre Bratislavu +11 minút
OD - DO podľa údajov hvezdárne je chorobné zákonníctvo, ktoré udržujú a rozširujú adventisti zákonníckeho typu.
Nerob to!
Poznám hodne adventistov a ver, že viem, čo píšem. Mnohí v sobotu odpoludnia kukajú na hodinky, aby už mohli ...

Mne osobne sa stala groteskná príhoda, že som telefonoval s jedným pravoverným adventistom a keď som mu povedal, čo práve idem vybaviť, napomenul ma, že je to hriech, lebo je už 19,36 a 19,31 už začal šabat. Musel som mu vysvetliť, že trepe somárinu z príručky sobotnej školy, lebo ja bývam na 5. poschodí a spoza hrebeňa Kremnických hôr prudko svieti slnko priamo do našich okien. Chystá sa zapadnúť, v údolí je už tieň, ale u nás ešte slnko žiari.
Takže v tejto otázke treba mať slobodu a nie zákonnícky zoznam kde o koľko sekúnd UŽ slnko zapadne.
Hosť-Alenka napísal:... a potom si preberať sobotné úlohy tie môžeš preberať už každý deň, mali by byť na internete tiež k vytlačeniu, stačí kliknúť na http://www.casd.sk ...
ÚLOHY SOBOTNEJ ŠKOLY , ktoré doporučuješ preberať, ničia kresťanov v CASD. Ešte stále to nevidíš?

Minulý týždeň je klasicky burcujúcim príkladom lacných preduchovnených úvah v úlohách sobotnej školy. Téma: DUCHOVNÉ DARY.
Za celý týždeň boli len okrajovo a neurčito spomenuté dva duchovné dary - proroctvo a rozoznávanie duchov. Teda tie, ktoré sa v CASD nenachádzajú. A ostatné boli bravúrne odpálkované slovami „prečítaj si“. A aby niekomu nenapadlo horliť napríklad po dare uzdravovania, záver „vyučovania“ patril ženičke menom EGW, ktorej „bolo povedané“ že dar uzdravovania treba nahradiť budovaním sanatórií :
„Kristus konal svoje dielo tak, že kázal Slovo a zázračnými uzdraveniami zbavoval ľudí utrpenia.
Bola som však poučená, že dnes nemôžeme pracovať takýmto spôsobom,
pretože satan bude používať svoju moc konaním zázrakov.
Boží služobníci dnes nemôžu konať svoje dielo prostredníctvom zázrakov,
pretože sa budú diať podvodné činy uzdravenia, ktoré sa budú pripisovať Bohu.
Práve preto Boh vyznačil svojmu ľudu spôsob, ktorým má uskutočňovať dielo telesného uzdravenia spojené s učením Slova.
Mali by vzniknúť sanatóriá, v ktorých by sa uskutočňovalo skutočné uzdravujúce misionárske dielo.
Tí, ktorí sa prídu liečiť do sanatórií, sa dostanú do bezpečného prostredia.“ (2SM 54)

Biblia však nenabáda stavať sanatóriá, ale
Každý, jako ktorý dostal dar milosti,
tak si tým slúžte navzájom ako dobrí správcovia rôznej milosti Božej.
{1Pt 4:10}

Nuž ... milá Alenka,
všetko skúšajte; dobré podržte {1Tes 5:21}

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných