log napísal:Je to prekvapujuce, ale naozaj ani ja neviem, kde a v ktorej dobe sa vzalo ucenie o trojici. Biblia este take nieco nepozna. Samozrejme, v Starom Zakone hovorit o trojici je absurdne, tam neexistuje ziaden Jezis ani ziaden Duch Svaty. Relativne zaujimave to zacne byt az od evanjelii. Na prekvapenie ale, nezatazeny citatel sa v evanjeliach nedocita ani nic o tom, ze by samotny Jezis mal byt bohom. Pribeh o Jezisovi vyzera ako zidovska alternativa k ovela starsiemu greckemu Heraklovi - obidvaja dostali za matku cloveka a za otca boha a su teda "polobohovia"
31 Hľa, počneš, porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. 32 On bude veľký. Bude sa volať synom Najvyššieho a Pán, Boh, mu dá trón jeho otca Dávida. 33 Bude kraľovať nad Jákobovým domom naveky a jeho kráľovstvu nebude konca. 34 Mária odpovedala anjelovi: Ako sa to stane? Veď ja nepoznám muža. 35 Anjel jej odpovedal: Duch Svätý zostúpi na teba a zatôni ťa moc Najvyššieho, a preto aj dieťa bude sväté a bude sa volať Božím Synom.
Duch Svaty a Jezis sa teda objavuju prvykrat az v evanjeliu. Slovo "duch" tu ma zjavne vyznam niecoho, co je nehmotne, teda je to duchovne/nefyzicke. Pochopitelne, musel to byt duch, kedze boh fyzicky neexistuje - nema ziadne telo - a nemoze teda plodit deti. Zda sa, ze pomenovanie "duch" sa tu celkom dobre ujalo a hoci v evanjeliach este nie moc caste, od Skutkov je to uz viacmenej najcastejsie oznacenie pre bozske posobenie, kedze toto je vzdy nehmotne a neviditelne - teda duchovne.
No a naspat k Jezisovi. Od prvej chvile sa o nom hovori ako o synovi boha, nikdy nie ako o bohu. A v co vlastne veril on sam ? Veril snad on sam, ze je Bohom ? Nie - i on sa mal len za syna boha.
15 Povedal im: A vy čo hovoríte, že kto som ja? 16 A Šimon Peter odpovedal a riekol: Ty si "Pomazaný" (Kristus), Syn živého Boha! 17 A Ježiš odpovedal a riekol mu: Blahoslavený si Šimone, synu Jonášov, lebo telo a krv ti toho nezjavily, ale môj Otec, ktorý je v nebesiach.
Je jedine miesto v Biblii, kde by sa dalo uvazovat o trojici, ale v skutocnosti ide o trojice dve. A nie su to trojice boha, ale trojice svedkov:
7 Pretože traja sú, ktorí svedčia na nebi: Otec, Slovo a Svätý Duch. A tí traja sú jedno. 8 A traja sú, ktorí svedčia na zemi: Duch, voda a krv. A tí traja sú v jedno.
Takze ziaden Otec-Syn-Duch Svaty sa este v Biblii neobjavuje
...Samozrejme, v Starom Zakone hovorit o trojici je absurdne, tam neexistuje ziaden Jezis ani ziaden Duch Svaty.
Duch svatý = duch Hospodinův, duch Boží a těch je plný SZ (desítky).
namátkou:
Izajáš 61:1
Duch Panovníka Hospodina jest nade mnou, proto že pomazal mne Hospodin, abych kázal evangelium tichým. Poslal mne, abych uvázal rány skroušených srdcem, abych vyhlásil jatým svobodu, a vězňům otevření žaláře,
Ezechiel 3:24
Tehdy vstoupil do mne Duch, a postaviv mne na nohy, mluvil ke mně, a řekl mi: Jdiž, zavři se v domě svém.
Ezechiel 8:3 Tedy vztáh podobenství ruky, vzal mne za kštici hlavy mé, a vyzdvihl mne
Duch mezi nebe a mezi zemi, a uvedl mne do Jeruzaléma u viděních Božích, k vratům brány vnitřní, kteráž patří na půlnoci, kdež byla stolice modly k horlivosti a k zůřivosti popouzející.
Ezechiel 11:5 I sstoupil na mne
Duch Hospodinův, a řekl mi: Rci: Takto dí Hospodin: Tak říkáte, dome Izraelský. Nebo což vám koli vstupuje na mysl, o tom já vím.
Ezechiel 11:24 Duch pak vznesl mne, a zase mne přivedl do země Kaldejské k zajatým,
u vidění skrze Ducha Božího. I odešlo ode mne vidění, kteréž jsem viděl.
Ezechiel 43:5 Tedy pojal mne
Duch, a uvedl mne do síně vnitřní, a aj, dům plný byl slávy Hospodinovy.
Daniel 5:14 Slyšel jsem zajisté o tobě, že
duch bohů svatých jest v tobě, a osvícení i rozumnost a moudrost znamenitá nalezena jest v tobě.
Micheáš 2:7 Ó kteráž sloveš domem Jákobovým, zdali do těsna vehnán býti má
duch Hospodinův? To-liž by skutkové jeho byli? Zdaliž slova má nejsou dobrá tomu, kdož upřímě chodí?
Ageus 2:6 Podlé slova, jímž jsem smlouvu učinil s vámi, když jste vycházeli z Egypta.
Duch také můj stane uprostřed vás, nebojtež se.
Zacharjáš 4:6 Tedy odpovídaje, mluvil ke mně, řka: Toto jest slovo Hospodinovo k Zorobábelovi, řkoucí: Ne silou, ani mocí,
ale Duchem mým, praví Hospodin zástupů.
Zacharjáš 7:12 A srdce své učinili kámen přetvrdý, aby neslyšeli zákona toho a slov těch,
kteráž posílal Hospodin zástupů Duchem svým skrze proroky předešlé. Pročež přišel hněv veliký od Hospodina zástupů.
Trojice je mýtus, protože duch Boží (svatý) vychází z Otce i Syna.
Ježíš byl v nebi před příchodem na naši zemi a je i dnes stejně tak BOHEM jako jeho Otec je Bůh.
Máme Ježíše uctívat stejně jako Boha Otce, to už věděl i Daniel:
Daniel 7:13 Viděl jsem u vidění nočním, a aj, s oblaky nebeskými podobný Synu člověka přicházel; potom až k Starému dnů přišel, a před něj postaven byl.
14 I dáno jest jemu panství a sláva i království,
aby všickni lidé, národové a jazykové sloužili jemu; jehož panství jest panství věčné, kteréž nepomíjí, a království jeho, kteréž se neruší.
ČEP 14 A byla mu dána vladařská moc, sláva a království, a
by ho uctívali všichni lidé různých národností a jazyků. Jeho vladařská moc je věčná, která nepomine, a jeho království nebude zničeno."
Jan 5:21 Nebo jakož Otec křísí mrtvé a obživuje, tak i Syn, kteréž chce, obživuje.
22 Aniž zajisté Otec soudí koho, ale všecken soud dal Synu,
23
Aby všickni ctili Syna, tak jakž Otce ctí. Kdo nectí Syna, nectí ani Otce, kterýž ho poslal.