Proč Adventisté musí lhát ?
Re: Proč Adventisté musí lhát ?
Chodím pravidelně na Bohoslužbu sbor Ostrava Radvanice.
Mamuti, dinosarové, fosilie, vykopávky, malby na stěnách, uhlíková metoda. Toto je téma která zajímá pouze nové příchozí členy a tehdy hledáme slova neboť nevíme, nemáme manuál. A tak to jen nějak zamlčíme, utajíme odkazem že to není téma která nám pomůže ke spasení.
Pamatuji si, byla jsem mladá dívka a probírali jsme toto téma, bylo nám řečeno že uhlíková metoda je chybná a některí dokonce použili argument že ti dinosauří kosti tam podhodil ďábel. Vědci který se tím zabývají vypočítaly jejich věk na více než milion let.
Je to cca 10 let co jsem byla za přítelem v Praze a tam ve sboru zazněla od kazatele pro mě zázračná věta... Abychom se jako adventisté nepletli vědě do řemesla ať si ho dělá co nejlépe. Neni našim posláním biblí vyvracet vědecké důkazy proto že bible neni přírodovědecká kniha. (Ten kazatel už u nás není, šel dělat jinou práci.)
Můj osobní názor je že země určitě nemá 6000 let tak jak jsme se k tomu dopátrali za pomoci našich teologů ze Sázavy. Proto jeden den při stvoření z Genesis mohl mít klidně i milion let.
Dokud to ale neschválí Generální konference musíme lidem lhát a vymýšlet si pohádky.
Církev Adventistů prožívá filozofický a věroučný kolaps. Věřící ztrácejí přesvědčení že vedení církve zvládá měnící se svět a s ním nové informace o kterých se nám vůbec ani nezdálo.
Mamuti, dinosarové, fosilie, vykopávky, malby na stěnách, uhlíková metoda. Toto je téma která zajímá pouze nové příchozí členy a tehdy hledáme slova neboť nevíme, nemáme manuál. A tak to jen nějak zamlčíme, utajíme odkazem že to není téma která nám pomůže ke spasení.
Pamatuji si, byla jsem mladá dívka a probírali jsme toto téma, bylo nám řečeno že uhlíková metoda je chybná a některí dokonce použili argument že ti dinosauří kosti tam podhodil ďábel. Vědci který se tím zabývají vypočítaly jejich věk na více než milion let.
Je to cca 10 let co jsem byla za přítelem v Praze a tam ve sboru zazněla od kazatele pro mě zázračná věta... Abychom se jako adventisté nepletli vědě do řemesla ať si ho dělá co nejlépe. Neni našim posláním biblí vyvracet vědecké důkazy proto že bible neni přírodovědecká kniha. (Ten kazatel už u nás není, šel dělat jinou práci.)
Můj osobní názor je že země určitě nemá 6000 let tak jak jsme se k tomu dopátrali za pomoci našich teologů ze Sázavy. Proto jeden den při stvoření z Genesis mohl mít klidně i milion let.
Dokud to ale neschválí Generální konference musíme lidem lhát a vymýšlet si pohádky.
Církev Adventistů prožívá filozofický a věroučný kolaps. Věřící ztrácejí přesvědčení že vedení církve zvládá měnící se svět a s ním nové informace o kterých se nám vůbec ani nezdálo.
Zajímavé myšlení. Přitom by vás měla osvobodit pravda a ne svazovat lež.
Adventista nemusí lhát, pokud netrpí chronickou potřebou lhát. Adventista je jedinec, není to masa. Schovávat se za adventistickou masu, nutně muže vést k potřebě lhát a nebo uhýbat či přehazovat zodpovědnost na instituci.Hosť napísal: ↑11 Sep 2020, 22:17 Dokud to ale neschválí Generální konference musíme lidem lhát a vymýšlet si pohádky.
Mít potřebu vystoupit z řady, převzít zodpovědnost za svůj pohled, který není ve stejné linií s vůdčí myšlenkou "politické strany". Kdo chce vystoupit ze zákrytu, ten to i prakticky udělá. Většina lidí, která měnila svět, byli jedinci schopní vystoupit z řady.
Obecně nemusí ve všem, ale když se jedná o rozpor faktů nebo skutečnosti s očekáváním jejich věrouky, tak je to pro mnohé cesta nejmenšího zla.Host rk napísal: ↑01 Sep 2020, 20:52 Proč Adventisté musí lhát ?
Vyrůstal jsem a stále žiji v silné Adventistické rodině a pravidelně navštěvuji svůj mateřský sbor ale potřebuji vyřešit věroučné dilema. Před dvěma dny jsem si stáhl jeden dobrý film, Jeskyně zapomenutých snů” který pojednává o několik tisíc ročních malbách v jeskyni v údolí řeky Ardeche. Když jsem to ukázal svému otci řekl mi že se nemám dát svést světskými věcmi.
Je tolik nových a nových důkazů že zem neni 6000 let stará a já se právem ptám proč musí Adventisté stále lhát.
...........
......
......
Proč nemůže mladá generace dětí Adventistů říct nelžete nám ?
Je potřeba si uvědomit že:
1) Adventistická věrouka je propojená soustava nebo síť učení, která na sebe navzájem mnohokrát navazuje ve snaze se potvrdit.
Jako v pavučině je každé vlákno připojené na několik jiných takže nelze vytrhnout jedno vlákno aniž by to nepoškodilo ne nula a ne jeden ale třeba 5 dalších spojů.
Lidově řečeno jakmile by adventista připustil že se mu rozpadlo něco začne se sypat všechno.
Jakmile připustí, že musí změnit víru o stvoření v sedmi dnech, musel by řešit co s věrohodností potopy, co s desaterem které na sobotu ukazuje, co s pravdivostí o hříchu a smrti jestliže probíhal dlouhý vývoj druhů co soutěžili i zabíjením o přežití. Jestliže nesedí dny zde, co když nesedí dny v proroctvích a co když nesedí rodokmeny jak mohou sedět vůbec události zapsané např. o putování izraelitů na poušti. atd. atd.
2) Adventisté často mají pevně propojenou svou víru v Boha právě s celou sítí věroučných výroků a ,,faktů".
Jakmile by musel mnohý adventista opustit tuto síť, nebo se o ní nemohl opírat, bude to vnímat jako ohrožení až ztrátu své víry v Boha.
Ztráta víry (v Boha) je v životě tak silný otřes a nepříjemná zkušenost, že mnozí budou raději fakta a pozorování vytěsňovat aby k němu nemuseli dojít. Lidský mozek je takto nastaven a to nejen u adventistů.
Obejít se to dá pouze trochu, pokud člověk má pevný základ postavený na něčem/někom jiném než na síti věroučných tvrzení.
3) Adventistická věrouka má tu vlastnost, že snadno lapí ego. Od počátku stálo Milleritské a adventní hnutí na představě, že ,,víme něco víc a to nás zachrání a to nám dává vyjímečnou roli - šířit to a takzvaně zprotředkovávat záchranu ostatních - nejen lidí ale i ostatních křesťanů. To dávalo mnohým i smysl života.
Sesypáním věroučné sítě včetně těch částí, které dávají punc jedinečnosti vede ke zklamanému egu, které by muselo zjistit, že se vlastně od ostatních lidí, nebo křesťanů moc neliší a nemá pro ostatní žádnou jedinečnou spásnou slovní pravdu/světlo.
To je opět těžké, takže mnoho adventistů vědomě, či podvědomě tuto možnost zavrhuje už v náznacích a raději nepřijímá fakta, nebo je zlehčuje, či uhýbá odpověďmi.
4) Dokud jsou adventisté přesvědčeni i o věroučných bodech o poslání ostatku, svodech, době soužení, vyšetřujícím soudu a nutnosti potvrdit na konci Ježíšův Charakter, aby byli spaseni, pak se mnozí bojí o faktech a pochybnostech mluvit nebo i jen myslet ze strachu aby neodpadli, nebyli svedeni, zkrátka, aby náhodou nepřišli o spasení.
5) Mnozí jsou v církvi zainteresování svou prací a živobytím a přáteli. Souhlas s pochybnostmi a veřejné přihlášení se k nim by ohrozilo jak jejich pracovní místo, tak přátelství a vztahy která jsou pro ně velmi cenná, často i přímá rodinná pouta.
Takže když si adventista uvědomuje nebo alespoň intuitivně cítí tyto různé vlivy a možné následky tak
vybírá mezi
A) lží/vyhnutím odpovědi/bagatelizováním(zlehčením) nebo popřením faktů a pozorování
nebo
B) Ztrátou spasení, ztrátou víry, ztrátou životního stylu (přátelé, rodina,) , ztrátou někdy práce, ztrátou smyslu života nebo alespoň ztrátou něčeho na co byl ve svém životě pyšný a hrdý.
Málokdo si zvolí za B).
Je to trochu podobné jako když Bohatému mládenci odpovídá Ježíš na otázku co mi schází?
Jdi prodej všechno co máš, rozdej chudým, pak přijď a následuj mne.
Neříkám teď že mládenec nebude spasen, ani že nebudou spaseni adventisté.
Jen říkám, že čím více je člověk zaháčkovaný a profituje z nějakého životního stylu společnosti a kultury, tím méně ochotný bude přijmout fakta nebo nutné změny, které by mu to všechno ohrozily.
Upřímně prožít život jako adventista může mimo jiné znamenat celoživotní soudržnou sociální bublinu a oporu v pravidelném setkávání v hezkých budovách s hezky oblékanými lidmi, kteří se usmívají a vyjadřují si minimálně na první pohled laskavost a bratrství, napříč generacemi.
To je pro mnoho lidí velká hodnota za kterou stojí i něco obětovat.
Poslední otázka - proč nemůže mladá generace říci nelžete nám?
Hádám, že proto, že vedení mladé generace mají na starost vedoucí akce pro mladé pořádá církev a jejich řečníky a kázající zase vybírá a schvalují důvěryhodní členové církve.
Mladí proto nemají v církvi prostor pro organizovaný odpor.
A za druhé i ti mladí jsou rádi za benefity církve - kongresy, setkání, tábory, dovolené, které jsou tu i díky církvi a její organizaci a financím. To je prostor proto aby si někteří řekli, jestli jim ta vzpoura za to stojí. Mnozí si raději řkenou že si budou potichu myslet svéí a dělat si po svém co je baví alespoň v omezené míře a jen dají císařovi co je císařovo.
Mé odpovědi nedávají moc veselé vyhlídky pokud se tazatel pídil po možnosti jak vše rychle změnit k lepšímu.
Sorry, líp neumim, kdyby jo, tak se podělím, taky bych přál celé CASD odhození přetvářky, špatné věrouky atd. atd.
Zkrátka Adventisté jsou jen lidé a CASD je jen lidská organizace, byť samozřejmě je plno lidí hluboce upřímně věřících a Věřím, že díky víře mnohých se děly zázraky nebo láskyplné činy a pomoc potřebným.
Nejsou a nebudou dokonalí - kdyby byli, tak tam bude těžké patřit.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Prvopočátky věroučných vyjádření v adventismu neměli nic společného s vědou. Byla to snaha o věrnost textu, bez pochopení literárního žánru. V tomto případě stvořitelského týdne formou oslavného hymnu. Mám zato a také to pozoruji, že je v adventismu snaha nějak to znovu uchopit a přetransformovat do dnešní doby. To se v podstatě děje tou formou upozornění na literární žánry, které dávají tomu textu smysl. To, že se některé proudy v adventismu křečovitě drží doslovnosti, tak to lze i pochopit.studnet. napísal: ↑10 Sep 2020, 07:00 Toto je téma ktorou som po príchode do zboru Adventistov začal. Tiež ma zaujímali fosílie a dinosaury ale odpoved bola že áno tí ludia od počiatku boli veľký preto aj zvieratá boli primerane veľké k ľudom preto sa nespomínajú v biblii lebo to bolo bežné zviera. Pametám si na to presne lebo to bol kazateľ ktorý ma vyučoval ku krstu ktorý som nakoniec odmietol a už v tedy som si hovoril že mi to nesedí.
Bylo to dáno vlastním sebepojetím o jedinečném poslání a vyvolení adventistů v křesťanství. Znám hodně adventistů, kteří se již dávno nepovyšují nad jiné křesťany z jiných církví.
Jsem adventista a moje důvěra Bohu již dávno nestojí na doslovnosti textu. Zajímá mě, jak jsi se dostal zrovna k adventistům, ta cesta tvého hledání.
Křest je ve vztahu ke Kristu. A za tím je potřeba udělat velkou tečku, bez nějakého podmiňování členství v nějaké církvi.
V současné době jsou někdy pokřtěni nový adepti i když je o nich známo, že mají výhrady k některým věroučným vyjádřením církve.
V postupujícím čase naše církev není tak sveřepě věroučně zaťatá. V adventismu se dává v kázání prostor novým adeptům sloužit kázáním. Tam někdy bývá ten zádrhel oslnit posluchače typickým učením z 19 stol. v citacích od EGW a nebo druhý extrém v nějakém heretickém učení, které křesťanství odmítá.
Vystúpil som z radu a občas si dám vínko. Moji spoluveriaci to rešpektujú ale moja pozícia v zbore je podradná. Aj ked by mi radi dali nejakú "úlohu" a ja by som sa nebránil ale nedostanem nič ani diakona ani len spočítať ľudí pred VP a naliať štavu.host-z napísal: ↑12 Sep 2020, 05:35Mít potřebu vystoupit z řady, převzít zodpovědnost za svůj pohled, který není ve stejné linií s vůdčí myšlenkou "politické strany". Kdo chce vystoupit ze zákrytu, ten to i prakticky udělá. Většina lidí, která měnila svět, byli jedinci schopní vystoupit z řady.
Ak vystúpiš z radu nikto ti ruku nepodá a nepotiahne ťa naspäť.
..........Ak vystúpiš z radu nikto ti ruku nepodá a nepotiahne ťa naspäť......
To ani nikdo nechce. Chceme změnu ne zachování původního myšlení.
To ani nikdo nechce. Chceme změnu ne zachování původního myšlení.
Není jednoduché odpovídat na takový stav ve sboru. Nemohu ti napsat ani to, aby jsi si z toho nic nedělal.Laco. napísal: ↑14 Sep 2020, 11:06Vystúpil som z radu a občas si dám vínko. Moji spoluveriaci to rešpektujú ale moja pozícia v zbore je podradná. Aj ked by mi radi dali nejakú "úlohu" a ja by som sa nebránil ale nedostanem nič ani diakona ani len spočítať ľudí pred VP a naliať štavu.host-z napísal: ↑12 Sep 2020, 05:35Mít potřebu vystoupit z řady, převzít zodpovědnost za svůj pohled, který není ve stejné linií s vůdčí myšlenkou "politické strany". Kdo chce vystoupit ze zákrytu, ten to i prakticky udělá. Většina lidí, která měnila svět, byli jedinci schopní vystoupit z řady.
Ak vystúpiš z radu nikto ti ruku nepodá a nepotiahne ťa naspäť.
Většinou vnímáme na sobě to, že nás ti druzí odmítají a řadí do druhé, třetí, podřadné kategorie. Nevím jestli se s tím dá něco dělat. Oni zřejmě vidí chybu jen v tobě. Z jejich věroučného pohledu hřešíš. Dokonce i ve společenství vegetariánů dochází k tomu, že ten co 100 % nevegataří je na indexu. To platí v každé situaci většiny, nevěříš v doslovný týden stvoření, ale v hymnus, také budeš ta černá ovce.
Je to na tobě. Pokud ti to hodně znepříjemňuje život v tamním společenství, tak v takovém případě se musíš nějak rozhodnout. Buď se konkrétně zeptat zodpovědných osob za sbor a pak sám zaujmout nějaké stanovisko. Nebo to neřešit, netrápit se tím. Je hodně lidí jejichž ochotou nějak sloužit bylo pohrdáno, později se na to přišlo a většinou bylo pozdě. Jsi-li ochoten byť třeba drobně užitečný lidem kolem sebe, dělej to. Přeji ti, aby jsi našel rozumné uplatnění sloužit i bez církve a mimo církev.
Uvědomil jsem si že útokem na sedmidenní stvoření útočim na sobotu, na úplnou prapodstatu církve adventistů.
Sám jsem z toho překvapený a nechtěl jsem zasáhnout žílu. Nemyslel jsem žílu církve ale tepnu mé víry.
Chtěl jsem se jen povzbudit a mít sílu být ve sboru a nelhat.
Studuji si úkoly sobotní školy a na středu čtu, cituji:
Satan útočí na sobotu, protože ví, že tvoří základ uctívání Boha. Sobota vyvyšuje Krista jako Stvořitele a zaznívá v ní výzva všem lidem na celé zemi: ...poklekněte před tím,kdo učinil nebe, zemi, moře i prameny vod.“Zj 14,7
V době, která vyzdvihuje evoluci, má poselství soboty mimořádný význam.. Vyzývá nás, abychom uctívali Ježíše, který nás stvořil a který nám dává naši skutečnou hodnotu, protože pro něj tolik znamenáme. konec citace
Prosím vás já tady ale neprosazuji evoluci !!! To musím zdůraznit !!!
Sám jsem z toho překvapený a nechtěl jsem zasáhnout žílu. Nemyslel jsem žílu církve ale tepnu mé víry.
Chtěl jsem se jen povzbudit a mít sílu být ve sboru a nelhat.
Studuji si úkoly sobotní školy a na středu čtu, cituji:
Satan útočí na sobotu, protože ví, že tvoří základ uctívání Boha. Sobota vyvyšuje Krista jako Stvořitele a zaznívá v ní výzva všem lidem na celé zemi: ...poklekněte před tím,kdo učinil nebe, zemi, moře i prameny vod.“Zj 14,7
V době, která vyzdvihuje evoluci, má poselství soboty mimořádný význam.. Vyzývá nás, abychom uctívali Ježíše, který nás stvořil a který nám dává naši skutečnou hodnotu, protože pro něj tolik znamenáme. konec citace
Prosím vás já tady ale neprosazuji evoluci !!! To musím zdůraznit !!!
jojo já to chápu. někdo v úkolu vytvořil falešné dilema. jakoby popřením sedmideního doslovného stvoření museli najednou lidé zavrhnout stvořitele nebo dokonce Ježíše. To je na hlavu.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných