Ellen Gould White

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
lukas
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:48
Kontaktovať používateľa:

Re: Ellen Gould White

Neprečítaný príspevok od používateľa lukas »

ambassador napísal:
lukas napísal:K tomuto tématu doporučuji: http://www.bibletv.cz/archiv/2014-05-01-eisner-thomas
V daném cyklu se nacházejí nesrovnalosti.
Ve videu vykladač v překladu říká: Vidění se zjevují ve dne a sny v noci. ::shhh::
Bible to tak přísně nerozlišuje např: Dan.2,19 (Daniel)
Můžeš uvést konkrétní video a časový úsek?

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

lukas napísal:
ambassador napísal:
lukas napísal:K tomuto tématu doporučuji: http://www.bibletv.cz/archiv/2014-05-01-eisner-thomas
V daném cyklu se nacházejí nesrovnalosti.
Ve videu vykladač v překladu říká: Vidění se zjevují ve dne a sny v noci. ::shhh::
Bible to tak přísně nerozlišuje např: Dan.2,19 (Daniel)
Můžeš uvést konkrétní video a časový úsek?
Počáteční video ve tvém odkazu.
Někde asi od 25 minuty.
Dalším pochybným znakem je tvrzení přítomnosti anděla okolo 30 minuty.
Bible to opět tak přísně nerozlišuje např: Ez. 1 kapitola.
Nedělá mi dobře, když mě někdo "tluče" hřebíky do hlavy. ::cry::

Feven

Neprečítaný príspevok od používateľa Feven »

Rajon napísal: Minimálne tak, ako píšeš v súvislosti s Bibliou, by sa malo pristupovať aj k EGW. Myslím si, že rozumní adventisti to tak aj vnímajú. Ale tak by sa malo pristupovať aj k tomu citátu (5T 65), čo si uviedol.
Trochu uvažujem, čo to môže znamenanať "vykladať EGW".
Myslím, že otázka správneho výkladu je aktuálna v prípadoch, keď sa jedná o text, ktorý nie je (nebol) prvotne určený aktuálnemu čitateľovi.
Napr. Keď Boh dal na púšti Izraelcom svoje zákony, nemyslím, že riešili otázku výkladu. Zákony boli určené priamo im do ich situácie, boli pochopiteľné, a bolo ich len treba dodržiavať. Ale ak ten istý text čítali židia v babylonskom zajatí a neskôr (alebo my dnes), otázka správneho výkladu už bola dôležitá, lebo sa zmenili mnohé okolnosti a bolo treba nájsť správne aplikovanie tých príkazov/zákazov.
Podobne Pavel keď písal listy zborom, nepotrebovali ich správne vykladať, lebo to bolo písané priamo do ich situácie a ich podmienok. Dnes sa mnohé zmenilo, je preto v poriadku, že hľadáme spôsob, ako tieto jeho listy správne vyložiť a aplikovať.
Avšak pri EGW na jednej strane tvrdíme, že písala pre nás, do poslednej doby. V tom prípade by otázka "správneho výkladu" nemala byť vôbec položená. Tým, že si ju kladieme, uznávame, že EGW písala prioritne pre niekoho iného, že my nie sme zamýšľaným adresátom jej spisov. Takže v tom vidím rozpor.

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Feven napísal:
Rajon napísal: Minimálne tak, ako píšeš v súvislosti s Bibliou, by sa malo pristupovať aj k EGW. Myslím si, že rozumní adventisti to tak aj vnímajú. Ale tak by sa malo pristupovať aj k tomu citátu (5T 65), čo si uviedol.
Trochu uvažujem, čo to môže znamenanať "vykladať EGW".
Myslím, že otázka správneho výkladu je aktuálna v prípadoch, keď sa jedná o text, ktorý nie je (nebol) prvotne určený aktuálnemu čitateľovi.
Napr. Keď Boh dal na púšti Izraelcom svoje zákony, nemyslím, že riešili otázku výkladu. Zákony boli určené priamo im do ich situácie, boli pochopiteľné, a bolo ich len treba dodržiavať. Ale ak ten istý text čítali židia v babylonskom zajatí a neskôr (alebo my dnes), otázka správneho výkladu už bola dôležitá, lebo sa zmenili mnohé okolnosti a bolo treba nájsť správne aplikovanie tých príkazov/zákazov.
Podobne Pavel keď písal listy zborom, nepotrebovali ich správne vykladať, lebo to bolo písané priamo do ich situácie a ich podmienok. Dnes sa mnohé zmenilo, je preto v poriadku, že hľadáme spôsob, ako tieto jeho listy správne vyložiť a aplikovať.
Avšak pri EGW na jednej strane tvrdíme, že písala pre nás, do poslednej doby. V tom prípade by otázka "správneho výkladu" nemala byť vôbec položená. Tým, že si ju kladieme, uznávame, že EGW písala prioritne pre niekoho iného, že my nie sme zamýšľaným adresátom jej spisov. Takže v tom vidím rozpor.
Nie je v tom rozpor, už len preto, že dielo EGW je tak rozsiahle, adresáti a okolnosti rôznorodé... je potrebné takisto byť pri výklade textov opatrný. Je to podobné ako s Bibliou, niektoré texty sú dosť jednoducho pochopiteľné, niektoré menej a iné si vyžadujú naozaj dosť skúmania a výklad. Teda pokiaľ im chce človek správne porozumieť. Ak chce EGW skritizovať alebo naopak, ak si chce jej textami potvrdiť niečo svoje (alebo skôr niečo proti niekomu), tak vtedy to ide aj bez snahy o správne porozumenie jej textov...

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Rajon: A nebude jednoduchšie pre CASD držať sa iba Biblie, podľa zásady sola scriptura? Či stále potrebujú "menšie svetlo", aby videli "veľké svetlo"? Potrebujem si malou baterkou svietiť na luster? Potrebujú mať adventisti "prorokyňu" a stále nejaký pocit exkluzivity?

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

John 3:16 napísal:Rajon: A nebude jednoduchšie pre CASD držať sa iba Biblie, podľa zásady sola scriptura? Či stále potrebujú "menšie svetlo", aby videli "veľké svetlo"? Potrebujem si malou baterkou svietiť na luster? Potrebujú mať adventisti "prorokyňu" a stále nejaký pocit exkluzivity?
To neviem, ja nie som hovorca všetkých adventistov, ale viem, že EGW je pre mňa (a asi nie som sám) obohatením a požehnaním, tak prečo by som sa jej mal vzdať?
(ja nemám pocit exkluzivity.)

ngma
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

Pre mňa je E.G. W. určite obohatením, je pre mňa prospešné, ke´d viem rozoznať do akej situácie písala svoje myšlienky a rady,
ktoré vnímala ako hlboko veriaci človek. Je pre mňa užitočné rozumieť iným myšlienkam, ale ktoré jej zjavil Duch Boží, taktiež
myšlienky ktoré napísala lebo ich tak prežívala a videla ako riešenie a potom ich prečiarkla a napísala niečo iné...

ale taktiež sú pre mńa obohatením slová / písané či hovorené/ ľudí ako D. Duda, J. Moskala, J. Beneš a dovolím si povedať že aj
pisatelia mnohých iných kníh / veľkých skvostov/ ako T. Keller, P. Tournier, G. Chapman, H. Cloud.....

...prepáčte ale vaša úzkoprsosť baviť sa len o EGW myslím si že neprinesie nič úrodného / o.i. že sa slobodne pobavíte o názoroch a postojoch - tak pekne akademicky/ a život plynie...možno keby ste si prečítali viac iných kníh, tak by sa vytratila plytkosť a pýcha, ktorú cítim v týchto vašich vyjadreniach / v rámci slobodného vyjadrovania som si dovolim napísať slobodne aj svoj postoj - a verím že ho nemusíte komentovať - oslobo´dte sa od toho/.... ::hi::

Michal

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

Podľa toho, čo som si prečítal o EGW, aby to nakoniec nebolo (podľa vzoru "zlodej kričí chyťte zlodeja"), že falošná učiteľka upozorňuje na falošné učenie.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Michal napísal:Podľa toho, čo som si prečítal o EGW, aby to nakoniec nebolo (podľa vzoru "zlodej kričí chyťte zlodeja"), že falošná učiteľka upozorňuje na falošné učenie.

On to moze byt aj tak, ze vidim co chcem vidiet. To je ako s tymi ucitelmi a svrablavymi usami.

Alebo aj falosni ucitelia kricia ona je falosna

Michal

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

Môže to byť aj tak ako píšeš, no nie je mi známe, že by dobrí profesori alebo študenti odpisovali svoje diplomové práce od iných a vydávali ich za svoje (zjavenia).

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní