BOŽIE MENO

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Neregistrovaný

Re: BOŽIE MENO

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Mne sa páči snaha o obnovenie poznania pravého Božieho mena. Každé meno ako také má čo dočinenia s úctou a Boh si ju rozhodne zaslúži najviac. Nie je predsa jedno, a ani v našich ľudských zvyklostiach to nebýva (ak chceme napr. v nejakom dave osloviť konkrétneho človeka), že pri oslovení povieme iba strohé "pane" a nepridáme k tomu aj meno, ak tú osobu poznáme. O čo viac by sme mali v "dave" všelijakých bohov pomenovať nášho Otca menom, ktoré nám sám zjavil. Že to nepovieme so sto percentnou výslovnosťou, Boha JHVH určite neurazíme, omnoho významnejší je predsa úmysel. Veď koľko ľudí rozprávajúcich inými, než len rodnými jazykmi nemá zďaleka výslovnosť blížiacu sa "domácim", a predsa je tento fakt široko rešpektovaný a nikomu nepríde na myseľ zosmiešniť hovoriaceho pre nedokonalosť jeho výslovnosti. Ba naopak, väčšina ľudí ocení, že je tá osoba schopná s nimi komunikovať v ich rodnom jazyku. A o koľko viac je voči nám zhovievavý náš nebeský Otec. Mimochodom, mňa ako otca volajú moje deti bežne krstným menom a som tomu rád. A to som bol podľa biblickej správy stvorený na Boží obraz. :)

Pekný deň všetkým.

Neregistrovaný

Re:

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

"" S přáním všeho nejlepšího, úctou a bratrskou láskou k Tobě i všem, kdo hledají Boží vůli a pravdu celým svým srdcem, celou svou myslí a celou svou silou.
Eliška ""

Všimol som si, že na rozdiel od mnohých diskutujúcich na tomto fóre vanie z Eliškinych prejavov mimoriadne láskavý duch. S takýmto prístupom je pre mňa uvažovanie o názore iných oveľa prijateľnejšie (a to i za predpokladu, že s ním nemusím súhlasiť), ako v prípade tých, ktorí sa pokúšajú "pretlačiť" svoj názor takpovediac za každú cenu. V Eliškinom spôsobe konania vidím naplnenie slov apoštola Pavla: <A keby som mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a všetku vedu a keby som mal takú silnú vieru, že by som vrchy prenášal, a lásky by som nemal, ničím by som nebol.> Kiežby mnoho aktívne zúčastnených na tomto fóre malo podobného ducha, aby sem s radosťou chodili všetci ľudia, ktorí s "citlivým" srdcom hľadajú pravdu o Bohu.

Laco
Dátum registrácie: 25 Jan 2017, 19:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Laco »

Dušan ty si JEHOVISTA ? Dosť neskoro mi to došlo. Lenže názov stránky je Som Adventista a čo s tým? a čo spravíš ty ? Pevne verím že správne rozhodnutie. ::bye::

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Laco napísal:Dušan ty si JEHOVISTA ? Dosť neskoro mi to došlo.
A odkiaľže ti to došlo? Z ktorej strany? Z tej správnej asi nie, lebo:
https://www.youtube.com/watch?v=VLE3Pi4n6do (viď 0,00 - 0,15)
Laco napísal:Lenže názov stránky je Som Adventista a čo s tým? a čo spravíš ty ? Pevne verím že správne rozhodnutie.
Ja verím, že správne rozhodnutie som už spravil !

Robím čo môžem. Ale nemám právo učiť adventistov počítať od 1 do 10.
To si musia vyriešiť sami.
Lebo môžeš kuknúť o Desatore kadečo od adventistov, všade sa dozvieš, že:
"My dodržiavame prikázania - včetne štvrtého."
A čo sa tým myslí v skutočnosti?
???
Prvé ignorujeme úplne,
druhé ani poriadne nepoznáme ako znie,
tretie dodržujeme upravené (nie "nevezmeš nadarmo", ale "nevezmeš do pusy")
no a štvrté - od 9,00 do 13,10 ...

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

mikim napísal:...A který? "El" či "YHWH"? Anebo snad relaxovali oba?

Bůh má v Písmu mnoho jmen:

A/Él, Elóhím:
Mýlíš se. Náboženství Izraele bylo zpočátku polyteistické, teprve v době poexilní nabylo podoby ryzího monoteismu. Biblické texty (které vznikaly především v době poexilní) byly pečlivě očištěny od vlivu polyteismu, ale samozřejmě ne dokonale. Dále to nebudu rozepisovat. Již to za mě celkem dobře provedli jiní:

4QDeutj (Deuteronomy 32:8-9?)

"When Elyon gave the nations as an inheritance, when he separated the sons of man, he set the boundaries of the peoples according to the number of the sons of God (bny 'l[hym]). For Yahweh's portion was his people; Jacob was the lot of his inheritance".

DSS - synové boží/bohů

Teprve nález Kumránských svitků pomohl záhadu definitivně vyřešit. Nejstarší dochované biblické texty potvrdily u veršů Dt 32:8-9 čtení blízké tradici LXX.

Mezi svitky od Mrtvého moře (Dead Sea Scrolls) byl nalezen důležitý útržek:

Zlomek 4QDeutj s verši Deut 32:8 je psán starým herodiánským písmem používaným mezi koncem 1.stol.př.n.l. a počátkem 1.stol.n.l. Jedná se o nejstarší dochovaný hebrejský text Deuteronomia 32:8.
Konec verše uvádí syny boží nikoliv syny Izraele.[4]
Další zlomek 4QDeutq uvádí buď בני אלהים (bene elohim) nebo בני אל (bene elim).[7]

Fragment Deut 32:8 s textem בני־אלהים (bné elohím) [4]

Dnes je již jasné, že během pozdějších přepisů masoretských textů došlo k úpravě konce verše. Někdo se snažil očistit a opravit text v souladu s monoteistickou věroukou. Písař nahradil původní "syny boží" neutrálními "syny Izraele".

http://www.myty.info/rservice.php?akce= ... 2006080001

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Realista napísal:
mikim napísal:...A který? "El" či "YHWH"? Anebo snad relaxovali oba?

Bůh má v Písmu mnoho jmen:

A/Él, Elóhím:
Mýlíš se. Náboženství Izraele bylo zpočátku polyteistické, teprve v době poexilní nabylo podoby ryzího monoteismu. Biblické texty (které vznikaly především v době poexilní) byly pečlivě očištěny od vlivu polyteismu, ale samozřejmě ne dokonale. Dále to nebudu rozepisovat. Již to za mě celkem dobře provedli jiní:

"When Elyon gave the nations as an inheritance, when he separated the sons of man, he set the boundaries of the peoples according to the number of the sons of God (bny 'l[hym]). For Yahweh's portion was his people; Jacob was the lot of his inheritance".

DSS - synové boží/bohů

Teprve nález Kumránských svitků pomohl záhadu definitivně vyřešit. Nejstarší dochované biblické texty potvrdily u veršů Dt 32:8-9 čtení blízké tradici LXX.

Mezi svitky od Mrtvého moře (Dead Sea Scrolls) byl nalezen důležitý útržek:

Zlomek 4QDeutj s verši Deut 32:8 je psán starým herodiánským písmem používaným mezi koncem 1.stol.př.n.l. a počátkem 1.stol.n.l. Jedná se o nejstarší dochovaný hebrejský text Deuteronomia 32:8.
Konec verše uvádí syny boží nikoliv syny Izraele.[4]
Další zlomek 4QDeutq uvádí buď בני אלהים (bene elohim) nebo בני אל (bene elim).[7]

Fragment Deut 32:8 s textem בני־אלהים (bné elohím) [4]

Dnes je již jasné, že během pozdějších přepisů masoretských textů došlo k úpravě konce verše. Někdo se snažil očistit a opravit text v souladu s monoteistickou věroukou. Písař nahradil původní "syny boží" neutrálními "syny Izraele".

http://www.myty.info/rservice.php?akce= ... 2006080001

Co se píše v Písmu?
[KB1613]Když dědictví rozděloval Nejvyšší národům, když rozsadil syny Adamovy, rozměřil meze národům vedlé počtu synů Izraelských.

[CEP2001]Když Nejvyšší přiděloval pronárodům dědictví, když rozsazoval lidské syny, stanovil hranice kdejakého lidu podle počtu synů Izraele(f). (f) ::Božích, O' a kumránský rp 4Q; podle tohoto znění jde patrně o pohanská božstva, jež Hospodin ustanovil strážci jednotlivých pronárodů (sr Ž.29:1 a Ž.89:7 aj.). ([:: Gn.11:8; : Sk.17:26])

Kdo jsou Boží synové?

Job 38,4.7 "Kde jsi byl, když jsem zakládal zemi? Pověz, víš-li něco rozumného o tom. Víš, kdo stanovil její rozměry, ... kdo kladl její úhelný kámen, zatímco jitřní hvězdy společně plesaly a všichni synové Boží propukli v hlahol?"

Zde je zmínka o tom, že když Bůh tvořil naši Zemi, tak se z toho radovaly "hvězdy jitřní", tj. andělé, "a všichni synové Boží propukli v hlahol". Synové Boží jsou obyvatelé vesmíru rozdílní od andělů, zřejmě s možností plození potomků. Na rozdíl od nás však nesedli na lep satanovým krásným leč lživým slibům a proto nepadli do hříchu. Důvěřovali Bohu a nenechali se zlákat satanovými nabídkami vejít do vyšší formy bytí, a stát se tak rovnými Bohu. Je zajímavé, jak právě dnes je tato lživá vábnička opět aktuální a kolik lidí se jí nechává zaslepit - viz různé okultní a esoterické nauky.

O Božích synech ve smyslu mimozemšťanů, tj. obyvatel jiných planet, kteří však do dění na Zemi nezasahují, se Bible zmiňuje pouze okrajově, a to proto, abychom si uvědomili, že události na této planetě sledují miliony očí. Naše planeta se totiž stala ohromným vesmírným "divadlem", učebnicí a varováním pro celý vesmír.

Poznámka: Vzhledem k biblické terminologii je však třeba na tomto místě upozornit, že výraz synové Boží má v Bibli i další dva významy:

1) Synem Božím (s velkým S) je často nazýván Ježíš, viz Luk. 1,35; Žid 5,8.

2) Dále jsou syny Božími nazýváni lidé, kteří své životy podřídili Boží vůli a žijí s ním spojeni živou vírou.

Řím 8,14-19 "Ti, kteří jsou vedeni Duchem Božím, jsou synové Boží."

Božími syny se stáváme znovuzrozením v Ježíši Kristu. Když od Boha odcházíme, přestáváme s ním v životě počítat a vracíme se zpět k bezbožnému životu, přestáváme být Božími syny. (5.Mojž.32,5.19) Proto se v Bibli často setkáváme s výrazy "synové světla" a "synové tmy", "synové Boží", "synové lidští", "dcery lidské", "dcery Boží". Nepochopení této terminologie může způsobit zcela nesprávný výklad míst Bible s těmito texty (např.: "...synové Boží vcházeli k dcerám lidským..." - kde někteří v těchto "synech Božích" vidí mimozemšťany).

http://www.bibleazdravi.net/pp.andele.html

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

mikim napísal:
Co se píše v Písmu?

[CEP2001]Když Nejvyšší přiděloval pronárodům dědictví, když rozsazoval lidské syny, stanovil hranice kdejakého lidu podle počtu synů Izraele(f).Hospodinovým podílem je jeho lid, vyměřeným dílem jeho dědictví je Jákob (f) ::Božích, O' a kumránský rp 4Q; podle tohoto znění jde patrně o pohanská božstva, jež Hospodin ustanovil strážci jednotlivých pronárodů (sr Ž.29:1 a Ž.89:7 aj.). ([:: Gn.11:8; : Sk.17:26])

Kralický překlad můžeme vynechat. Ti neměli k dispozici kumránské svitky...

Ty asi vážně nechápeš co vyplývá z původního textu, že?

-------------------

Podobných míst, která odkazují na původní izraelský polyteismus, je v bibli více. A můžeš jenom hádat ke kolika přepisům a uhlazením původního textu došlo mezi babylonským exilem a přelomem letopočtu.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Realista napísal:
mikim napísal:
Co se píše v Písmu?

[CEP2001]Když Nejvyšší přiděloval pronárodům dědictví, když rozsazoval lidské syny, stanovil hranice kdejakého lidu podle počtu synů Izraele(f).Hospodinovým podílem je jeho lid, vyměřeným dílem jeho dědictví je Jákob (f) ::Božích, O' a kumránský rp 4Q; podle tohoto znění jde patrně o pohanská božstva, jež Hospodin ustanovil strážci jednotlivých pronárodů (sr Ž.29:1 a Ž.89:7 aj.). ([:: Gn.11:8; : Sk.17:26])

Kralický překlad můžeme vynechat. Ti neměli k dispozici kumránské svitky...

Ty asi vážně nechápeš co vyplývá z původního textu, že?

-------------------

Podobných míst, která odkazují na původní izraelský polyteismus, je v bibli více. A můžeš jenom hádat ke kolika přepisům a uhlazením původního textu došlo mezi babylonským exilem a přelomem letopočtu.

Na polyteismus nevěřím a nález jednoho zlomku je málo, aby jsi to tím mohl plně podpořit, já 100% věřím v 1 Boha, JHWH. Ty snad věříš ve více bohů? Více bohů Písmo zkrátka nepotvrzuje.

Celý NZ se odvolává k starozákonnímu monoteismu jako k tradici, která je mimo jakoukoliv diskusi/Marek 12x28-34,29,32/. Kdykoli je řeč o této boží jedinosti, může NZ užít výrazu „víme“/1Kor.8x4/ nebo“věříme“ v plném a absolutním smyslu slova /Židům 11x6, Jakub 2x19/.
Tvrdit, že je jeden Bůh, znamená hlásat mnohem více nicotnost bohů, jejich směšnou marnost./1Kor.8x4, 10x19 než jejich nesoucnost, neboť NZ ví stejně jako SZ, že člověk může být ve spojení s démonskými, ale nadlidskými mocnostmi a že v důsledku toho nemohou být modlářské kulty považovány za něco lhostejného, nýbrž za povážlivou účast na jistém druhu posvátna/1Kor.10x7, Skutky 7x40-43, 1Janova 5x21/. NZ nás stejně jako SZ staví před následující paradox: třebaže jsou modly marnost, věčný Bůh na ně žárlí. Boží žárlivost patří k nejpůvodnějším stránkám biblického monoteismu. /Biblický slovník/

1.Korintským 8x5-6: I když jsou takzvaní bohové na nebi či na zemi – jakože je mnoho takových bohů a pánů, my přece víme, že je jediný Bůh a Otec, od něhož je všecko, a my jsme tu pro něho, a jediný Pán Ježíš Kristus, skrze něhož je všecko, i my jsme skrze něho.

Jakub 2x19: Ty věříš, že je jeden Bůh. To je správné. I démoni tomu věří, ale hrozí se toho.

Efezským 4x6: jeden je Bůh a Otec všech, který je nade všemi, skrze všechny působí a je ve všech.

4.Mojžíšova 4x35,39: Tobě bylo odhaleno poznání, že Hospodin je Bůh, kromě něho není žádný jiný.v39, Proto poznej dnes a vezmi si k srdci, že Hospodin je Bůh nahoře na nebesích i dole na zemi, žádný jiný není.

Izaiáš 43x10-12: „Mými svědky jste vy, je výrok Hospodinův, a můj služebník, jehož jsem vyvolil. Tak mě poznáte a uvěříte mi a pochopíte, že to jsem já. Přede mnou nebyl vytvořen Bůh a nebude ani po mě. Já, já jsem Hospodin, kromě mne žádný spasitel není. Já jsem oznamoval a zachraňoval, já jsem ohlašoval, a nikdo cizí mezi vámi. Jste moji svědkové, je výrok Hospodinův, a já jsem Bůh!

Izaiáš 45x5-7: Já jsem Hospodin a jiného už není, mimo mne žádného Boha není…Aby poznali od východu slunce i od západu, že není žádného kromě mne. Jáť jsem Hospodin, a není, žádného více. Kterýž formuji světlo, a tvořím tmu, působím pokoj, a tvořím zlé, já Hospodin činím to všecko.

Buď veříš Bohu Otci - JHVH nebo věříš nějakým jiným bohům, kteří ale nemají s naším Otcem JHWH nic společného.

Laco
Dátum registrácie: 25 Jan 2017, 19:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Laco »

mikim ty si tiež JEHOVISTA ? to sa tu nenájde normálny Advenťák ? Toto fórum si pekne rozobrali charizmatický jehovisti.

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Pro Laco:

Myslím, že Mikim je spíš, než Jehovista, silně ortodoxní adventista.(s pár vyjímkami ohledně desátků např.)

První adventisté nevěřili v Ježíšovu rovnost bohu Otci, ani v Ducha Svatého jako osobu. (Viz. např. George Knight - hledání identity)

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní