Neviem, čo sa predávalo v Korinte. Mohlo to byť naozaj aj mäso bravčové a pod., čiže nečisté. A ak, tak potom to mohlo byť tak, že:Tomáš Plechatý napísal:List Židům 13,9
Nedejte se strhnout všelijakými cizími naukami. Je dobré spolehnout se na milost, a nikoli na předpisy o pokrmech; kdo je dodržoval, nic tím nezískal.
Psal jsem to zde na vlákno už 2x.
Ambassador, Rajon, Ngma a všichni obhajovači čistého a nečistého v nové smlouvě - jak byste mi vysvětlili adventisticky korektně tento text z listu židům?
Stejně tak:
1. Korintským 10,25 Jezte všechno, co se prodává v masných krámech, a pro své svědomí se nepotřebujete na nic ptát.
Doložíte mi že v řeckém Korintu se opravdu nikde neprodávala nečistá zvířata?
- kresťania kupovali a jedli aj to nečisté
- alebo kupovali a jedli len to čisté a neriešili to, či bolo alebo nebolo zasvätené modlám. Že Pavel neriešil druh mäsa, ale „čistotu“ z hľadiska modiel.
Aj kvôli tomu, čo som písal v príspevku vyššie, sa prikláňam k tomu druhému vysvetleniu.
„Jedzte všetko, čo vám predložia.“ Čo je to všetko? Aj muchotrávka zelená? Samozrejme absurdný príklad, tú dnes nejeme a vieme prečo. Ale čo znamenalo vtedy pre kresťana „všetko“? Ani my dnes si predsa pod tým nepredstavíme naozaj všetko, ale to, čo dnes z rôznych dôvodov u nás pokladáme za jedlo. A čo vtedy kresťania pokladali za jedlo („všetko“)? Nemusíš odpovedať, je to skôr otázka na zamyslenie. Môžem sa vo všetkom mýliť, ale zatiaľ to vnímam takto.