Istota spasenia

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Istota spasenia

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Hosť napísal: 30 Mar 2020, 21:24 Odpovím za sebe, ne za ostatní, i když už jsem na to odpovídal Logovi.
Aby som sa priznal, tak ja stale na odpoved iba cakam.
log napísal: 28 Mar 2020, 10:36
Hosť napísal: 28 Mar 2020, 10:26 Nebo, ještě lépe řečeno, to, co cítím, nemusí korespondovat s tím, co (z bible) vím. V bibli je napsáno (objektivně), že mne Kristus spasil, ale v některých situacích (zvláště když selžu, zhřeším) spásu (subjektivně) neprožívám.
Tak nam uz prosim Ta konecne povedz co z Biblie vies, nie co prezivas. Budes na 100% v nebi alebo nie?

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Log

Ja mám istotu spasenia, no v Kristu. Podotýkam v Kristu. Je to jedine jeho zásluhou. Sme jeho dielom. Nie je to istota spasenia vychádzajúca zo sebadôvery, ale je to plná dôvera v Božie Slovo zasľúbenia.

A tak ako Abrahám, aj my máme byť cele istí, že to čo Boh zasľubil, aj splní.
A práva to sa mu počítalo za spravodlivosť.

A čo také Boh vykúpenému zasľúbil? 1Ján 2 25A toto je to zasľúbenie, ktoré nám on zasľúbil, večný život.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Hosť napísal: 30 Mar 2020, 18:31 Môžete mi prítomní kresťania vysvetliť, prečo nemáte jednoznačnú "istotu spasenia" ? Ako potom chcete oslovovať nekresťanov? Čo im vlastne chcete ponúknuť? Iba teórie? V skutočnosti nemám rád spojenie slov "istota spasenia", je to ako keby ste použili slová " som kresťan, ale úplne nedôverujem Ježišovi".
Také odpovídám za sebe, i když odpověď Hosta přede mnou se mi líbí.

Ke své "jistotě spasení" jsem se již vyjádřila - nepotřebuji to řešit, zmizel strach z vyšetřujícího soudu, z Boha, který sedí na obláčku a hledá někoho, koho by mohl potrestat či načapat ve slabé chvíli. Takovéto popisy Boha neodpovídají Bohu, kterého znám z Písma.

"Jistota spasení"?
Existuje jistota, o které mluvím, a pak existuje falešná jistota spasení. Kdokoliv si může být naprosto jist, že bude v nebi, ale přitom nebude "obrácený". Také se může stát, že bych třeba došla k přesvědčení, že jsem marťan, a budu o tom nezvratně přesvědčena (neironizuji, jen se to snažím trochu vyhrotit k lepšímu pochopení). No a na konci věků se ukáže, že jsem nebyla marťan, ale pozemšťan.

Mám jistotu spasení, protože je založena na Ježíši, ne na mě, a doslova si toho užívám.
Věřit Ježíšovým slibům je svoboda, věřit sobě je vězení.
Pokud bych se dívala na sebe, dost bych pochybovala, a přesně to je princip vyšetřujícího soudu - neustále se hlídat, tj. soustředit se na sebe, nikoliv na Ježíše. Soustředění se na sebe je zásadní princip všech teologií, které chtějí odloučit věřícího od Ježíše. Je to i základní princip zákonictví.

Co nabízet nekřesťanům? Já jim nenabízím nic, jen zvěstuji evangelium, někdy může být připojena výzva nebo modlitba, ateisté modlitbu berou většinou pozitivně. Můžu Ti uvést i pár příkladů, když budeš chtít (ale jen obecně), ale až jindy. Avšak není to nutné.

Pokud se mám ve sboru opravdu hlásit ohledně jistoty spasení, nadále nebudu spolupracovat, ten termín tahá za uši, ač si nemyslím, že by to bylo zle myšleno.

Hoste, jak zvěstuješ evangelium Ty? Jak s tím souvisí Tebou zmiňovaná "jistota spasení"?

log
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal: 31 Mar 2020, 09:28 Existuje jistota, o které mluvím, a pak existuje falešná jistota spasení. Kdokoliv si může být naprosto jist, že bude v nebi, ale přitom nebude "obrácený".
No ved tak to ucia i adventisti i baptisti, podla obidvoch vysise uvedenych odkazov je evidentne, ze vraj jediny sposob ako rozpoznat ci som naozaj spaseny a nie iba falosne, je ze dodrzujem desatoro. Tak teda vidim, ze i Ty si vytvaras nejaky taky podobny test. To je to spasenie typu "Ano ale..." Dobre som to pochopil ? Ved napriklad na zaklade definicie jedneho Hosta ci ambassadora by som aj ja kludne ziskal istotu spasenia. Na zaklade definicie Tomasa ci Viktora zase nie.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Bolo tu veľa popísaného, vrátil som sa na začiatok vlákna, zaujali ma slová " nemám istotu nespasenia". Pokiaľ si ateista, tak ťa to nemusí až tak trápiť. Alebo predsa si len pripúšťaš, že nejaká nádej na večný život tu je?

log
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 31 Mar 2020, 18:11 Bolo tu veľa popísaného, vrátil som sa na začiatok vlákna, zaujali ma slová " nemám istotu nespasenia". Pokiaľ si ateista, tak ťa to nemusí až tak trápiť. Alebo predsa si len pripúšťaš, že nejaká nádej na večný život tu je?
Myslim, ze ak existuje nejaka entita, ktora dokaze vzkriesit mrtve telo cloveka, tak je v tomto okamihu absolutne nepredpovedatelne koho vzkriesi a koho nie. Mozno vsetkych a mozno nikoho a mozno len Michala Docolomanskeho. Zaujem o taku sluzbu/milost isto prejavia uplne vsetci ludia bez ohladu na vierovyznanie a potom to bude len v rukach tej entity. Z tohto dovodu prejavujem aspon teoreticku neistotu nespasenia. Je nemozne aby niekto teraz vedel ako to moze prebiehat. Co clovek, to ina predstava, nie je tu v skutocnosti ziaden doveryhodna informacia, a ak niekto tvrdi, ze to vie, na druhej strane stoji iny, ktory tvrdi, ze prave tak to nebude. Mozem len vrelo doporucit aby sme vsetci verili ze nas caka nieco pekne, lepsie sa s tym zije i umiera.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

No ved tak to ucia i adventisti i baptisti, podla obidvoch vysise uvedenych odkazov je evidentne, ze vraj jediny sposob ako rozpoznat ci som naozaj spaseny a nie iba falosne, je ze dodrzujem desatoro. Tak teda vidim, ze i Ty si vytvaras nejaky taky podobny test. To je to spasenie typu "Ano ale..." Dobre som to pochopil ? Ved napriklad na zaklade definicie jedneho Hosta ci ambassadora by som aj ja kludne ziskal istotu spasenia. Na zaklade definicie Tomasa ci Viktora zase nie.
Ne, adventisti to neučí, to si vymýšlíš, je to lež.

log
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 31 Mar 2020, 21:18
Ne, adventisti to neučí, to si vymýšlíš, je to lež.
Yet she (EGW) stressed that one should not live in false assurance, claiming to be saved but disobeying God’s explicit commandments. “God’s holy law is the only thing by which we can determine whether we are keeping His way or not. If we are disobedient, our characters are out of harmony with God’s moral rule of government, and it is stating a falsehood to say, ‘I am saved.’”

She (EGW) warned against cheap grace: “All those who say, ‘I am saved!’ . . . but do not obey God’s commandments, are resting their salvation on a false hope, a false foundation. No one who has an intelligent knowledge of the requirements of God can be saved in disobedience.”

J.Moskala: Assurance of Salvation

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Istota spásy v Kristu je neprijateľná pre antikristov náboženský systém a dokonca učia, že viera nestačí.

Takže ako vidíme, vraj viera nestačí a máme pochybovať o svojom spasení. Vidíte tú absurditu?

Tento antikristov náboženský systém stojí práve na učení, že človek má pochybovať o svojom spasení – pochybovať o Božom Slove zasľúbenia, aby následne bol človeku predostretý celý balík cirkevných úkonov a nariadení, ktorých plnením sa podmieňuje spása. Samozrejme tomu predchádza ako základná podmienka členstvo z ich pohľadu JEDINEJ pravej cirkvi a to pod názvom XY. Iba tak môže tento antikristov systém fungovať.

Je to v ostrom kontraste s tým k čomu vyzýva Ježiš a teda čo píše Písmo. Verte, verte slovám Ježiša Krista. No a viera nepozná pochybnosti. Ako Píše Pavol o Abrahámovi:
Rim4 20a nepochyboval o zasľúbení Božom v nevere, ale bol posilnený vo viere dajúc slávu Bohu 21a súc cele istý toho, že to, čo zasľúbil, je mocný aj učiniť, 22preto mu to aj bolo počítané za spravedlivosť. 23A nie je to napísané iba pre neho, že sa mu počítalo, 24ale aj pre nás, ktorým sa má počítať, nám veriacim na toho, ktorý vzkriesil Ježiša, nášho Pána, z mŕtvych, 25ktorý bol vydaný pre naše hriechy a vstal z mŕtvych pre naše ospravedlnenie.

Áno aj pre nás!

Túto istotu spásy v Kristu si uvedomuje znovuzrodené srdce a to vierou v Božie Slovo zasľúbenia – v evanjelium Ježiša Krista. Táto istota spásy vychádza z milosti Božej. Teda jedine z viery, aby bolo podľa milosti. Aj my sme Abrahámove potomstvo – ospravedlnení jedine z viery v Slovo Božieho zasľúbenia a tým Slovom je Kristus – jeho Slovo, ktoré je Duch a je život. Je to teda Kristova spravodlivosť, ktorá sa preniesla na nás skrze vieru.

Gal 3:16 A zasľúbenia boly povedané Abrahámovi a jeho semenu. Nehovorí: I semenám, ako keby ich bolo mnoho, ale hovorí jako o jednom: I tvojmu semenu, ktorým je Kristus.

Náboženský systém je založený na členstve a zásluhovosti. Istota spásy v Kristu je preto v náboženskom systéme neprijateľná a tvrdo to prenasleduje a taktiež tvrdí, že viera nestačí. Lenže jedine z viery je podľa milosti. Ako to môže byť ináč?

Prečo náboženstvo tvrdí, že viera v pravdu evanjelia nestačí a istota spásy v Kristu je opovážlivosťou si toto myslieť? Ako prijmeme v plnosti túto radostnú zvesť od Boha a to pohybovaním o nej? Absurdné! Vidíte to? Oni to rušia svojím učením. Oni absolútne ignorujú moc evanjelia – Slova Božieho znovuzrodiť človeka znova - z Boha a to skrze vieru v to, čo nám Boh oznamuje v Kristu Ježišovi. Oni ignorujú to, že ak človek skutočne uverí Božiemu Slovu, tak sa narodí znova - zo Svätého Ducha a už nezmýšľa, ako keby neveril a ani nečiní, ako keby neveril, ale svojím novým životom z nekonečnej radosti a vďačnosti oslavuje Boha. Je novým stvorením v Kristu Ježišovi. To je práve to semeno Svätého Ducha – je to Slovo Božieho zasľúbenia, ktoré vykúpený prijal vierou do svojho srdca. Z tohto semena v srdci človeka vyrástol dobrý strom, ktorý donáša plody v podobe nového života v Kristu Ježišovi, plného radosti a pokoja.

Náboženstvo tvrdí, že sme síce spasení z milosti, no pritom plus zo skutkov, čo samozrejme jedno druhé vylučuje. No keď sa napr. katolíka opýtam, že ako znovu získava spásu – milosť ospravedlnenia, ktorú vraj stratil podľa učenia KC hriešnym skutkom, tak mu vychádza len jedná odpoveď – zase len skutkami, ktorými KC podmienila znovunadobudnutie milosti ospravedlnenia. A tak dookola, ako na kolotoči. Katolík hriešnym skutkom stráca milosť ospravedlnenia a znova ho skutkom získava. No a jeho cirkev ho súčasne učí, že je spasený z milosti.

Jeho falošná istota je v členstve a dodržiavaní nariadení, ktorými jeho cirkev podmieňuje spásu.
Hoci KC tak bojuje proti istote spásy v Kristu, tak musela ponúknuť svojím členom vlastnú, no falošnú nádej a falošnú istotu v podobe pomyselného očistca, podmienenú členstvom a plnením vlastných nariadení.
A tak sa stal jedinou istotou pre katolíka pomyselný očistec – nejaké dočasné peklo, kde si vraj má odtrpieť nejaké tie hriechy, ktoré mu ostali. To je pre katolíka zubadlo jeho náboženstva, ktoré katolíka drží v nádeji, že keby niečo, tak si pobudne v tom pomyselnom očistci a tak či tak bude v nebi. Stačí byť totiž členom KC a ako tak plniť tie ich nariadenia.

Preto napr. KC vyhlasuje:: "Ak ktokoľvek hovorí, že cez sviatosti Nového zákona sa milosť neudeľuje ex opere operato [vykonaním úkonu], ale že samotná viera v Boží sľub je dostatočná na získanie milosti, nech je prekliaty."

Vidíte, to? Viera v Slovo Božieho zasľúbenia im nestačí a preklínajú tých, ktorí ju majú. No a vieme aj prečo tak učia. Je to z ducha antikrista!

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 01 Apr 2020, 08:22 Istota spásy v Kristu je neprijateľná pre antikristov náboženský systém a dokonca učia, že viera nestačí.

Takže ako vidíme, vraj viera nestačí a máme pochybovať o svojom spasení. Vidíte tú absurditu?
Vidime. Ale ti, z Tvojho pohladu, antikristovia tiez predsa veria v evanjelium rovnako ako Ty v neho veris. Alebo papez KC ci predseda CASD nie su veriaci? Tak ako sa z toho mame vysomarit?
Viktorrealita napísal: 01 Apr 2020, 08:22 Prečo náboženstvo tvrdí, že viera v pravdu evanjelia nestačí a istota spásy v Kristu je opovážlivosťou si toto myslieť? Ako prijmeme v plnosti túto radostnú zvesť od Boha a to pohybovaním o nej? Absurdné! Vidíte to?
Vidime tu absurditu. Ale aj to je absurdne ze katolici verili aj husiti verili a navzajom sa mecami porubali. Tak preto sa niekto moze opravnene opytat, ci ta viera nie je falosna a ak je ako sa to pozna? A sme zase na zaciatku kruhu.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných