Sobota - šabat

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Sobota - šabat

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Hosť napísal:
ambassador napísal:Jaká záruka je,že si pučula dobre. Pokud jsi jen jedno slůvko změnila z toho co ti bylo řečeno, nebo jsi větu vytrhla s celého rozhovoru, pak taktéž porušuješ desatero a potřebuješ milost. To by znamenalo, že adventisty len ohováráš. Jedno ohovárání se rozmnožuje geometrickou řadou. A čo s tým potom. Není moudřejší diskutovat o tom, jak porozumět Božímu Slovu. V životě jsem už toho hodně slyšel i mezi adventisty, ale někdy se následnou diskuzí došlo k tomu, že dotyčný to myslel jinak a tím došlo k vysvětlení a nikoliv k šíření nepravdy,
Ambassador, stale len upodozrievas ludi, ci poculi dobre, ci to nevytrhli z kontextu, ktovie, co je na tom pravdy, od keho to poculi....uz som to tu od tebe citala niekolko krat...
ambassador napísal:Lidé mají celkově rádi, když se mohou na úkor někoho bavit. Tento web k tomu poskytuje ať chceme nebo nechceme příležitost. Někdy je těžké rozeznat skutečné hledače od zábavy chtivých jedinců a neublížit hledajícím.
Taktiez si myslis, ze sem niektori ludia chodia len preto, ze maju z toho nejaku atrakciu a zabavu...

Tvoj pristup by si mal prehodnotit...pretoze sa mi javi, ze klasicky zatvaras oci a zapchavas si usi pred realitou, ako mnohi. Najlahsie co je, je neprijemny a "nepasujuci" argument automaticky zhodit.
-o-

Toto je část mého komentáře:
Jaká záruka je,že si pučula dobre. Pokud jsi jen jedno slůvko změnila z toho co ti bylo řečeno, nebo jsi větu vytrhla s celého rozhovoru, pak taktéž porušuješ desatero a potřebuješ milost.

Toto si z toho urobila ty:
Ambassador, stale len upodozrievas ludi, ci poculi dobre, ci to nevytrhli z kontextu, ktovie, co je na tom pravdy, od keho to poculi.
Prečo si tam pridala něco navíc? Co tě k tomu vede přidávat něco navíc a ještě očividně? Prečo to robíš?
Já nejsem automat, jsem přemýšlivý a několikrát si přečtu co kdo napsal a pak někdy se ozvu.

TriQ

Neprečítaný príspevok od používateľa TriQ »

ambassador napísal:
TriQ napísal:
ambassador napísal:Výklad dopisů ap. Pavla je samostatná kapitola, kterou nelze tvořit s ignorováním SZ. Křesťanství se odehrává na pozadí "Židovské Bible" a tam je ještě hodně toho co je pro nás nečitelné.
Ambassador, ďakujem za úprimné predloženie toho, čomu veríš. Dosť obhajuješ sobotu, ale Pavol ti ku tomu veľmi nesedí, pretože on sobotu v podstate nezmieňuje. Preto sa k nemu vyjadruješ dosť zdržanlivo a neurčito (tvoj vyššie uvedený citát). Znie to ako " aj Pavel kázal pohanom svätenie soboty, lebo bol žid a určite by na to nezabudol. Ale nerozumieme mu, lebo jeho listy sú ťažké". Aspoň takto sa obvykle vysvetľuje jeho mlčanie na túto tému.
Chcem k tomu povedať, že Pavla vnímam tak, že vo svojich listoch veľmi jasne povedal (aj opakovane), čo chcel povedať. A keď niečo nepovedal (napr. sobotu, desiatky, ...), tak nie preto, že to bolo samozrejmé, ako tvrdia niektorí. Prečo si to myslím? Písal pohanom, a pre nich nebolo nič židovské samozrejmé. Preto im bolo potrebné všetko jasne povedať. Uisťuje ma o tom aj 15 kap. Skutkov. Keď sa kresťania zo židovstva snažili pohanom nanútiť ich predpisy, Pavel bol zásadne proti. Výsledok snemu to potvrdil. Pre pohanov žiadna sobota, žiadne nečisté. Takže áno, kresťanstvo vzniklo na základe SZ, ale bez tých dôsledkov pre pohanov, o ktorých sa domnievaš, že sa museli prevziať.
Dle čeho soudíš, že psal pouze pohanům? Jakou jistotu máš v adresnosti jeho dopisů? Proč nedáváš vedle jeho vyjádření i ep. Petra, Jana a Jakuba? Zatím mi nikdo z oponentů nevysvětlil, proč jsou soboty Hospodinovy a soboty vaše (Lev.23)
S tvým přístupem se ti postupně rozpadne zvěst v Novém Zákoně na pouhou euforii vysvobození bez základu, který byl postaven v době starého Izraele. Mimochodem Kristus v Novém Zákoně je tentýž Kristus, který vedl Izraelský národ (1.Kor.10,4) I když je to v textu v závorce, může to být dokladem, že tomu v té době tak rozuměli a věřili.
Ambassador, ja som napísal že Pavol "písal pohanom", a ty sa ma pýtaš, dle čeho soudím, že psal "pouze pohanum"!
Vsunul si do môjho textu slovíčko "pouze", ktoré som zámerne nepoužil, lebo viem, že nepísal iba pohanom.
Nemáš argumenty, tak musíš prekrúcať moje slová? Myslel som, že máš záujem o serióznu diskusiu ...

BTW
Pokud jsi jen jedno slůvko změnila z toho co ti bylo řečeno, nebo jsi větu vytrhla s celého rozhovoru, pak taktéž porušuješ desatero a potřebuješ milost.
Nepripomína ti to niečo?
Já nejsem automat, jsem přemýšlivý a několikrát si přečtu co kdo napsal a pak někdy se ozvu.
V mojom prípade sa ti to asi nepodarilo ...

ambassador
Kontaktovať používateľa:

TriQ napísal:
ambassador napísal:
TriQ napísal:
ambassador napísal:Výklad dopisů ap. Pavla je samostatná kapitola, kterou nelze tvořit s ignorováním SZ. Křesťanství se odehrává na pozadí "Židovské Bible" a tam je ještě hodně toho co je pro nás nečitelné.
Ambassador, ďakujem za úprimné predloženie toho, čomu veríš. Dosť obhajuješ sobotu, ale Pavol ti ku tomu veľmi nesedí, pretože on sobotu v podstate nezmieňuje. Preto sa k nemu vyjadruješ dosť zdržanlivo a neurčito (tvoj vyššie uvedený citát). Znie to ako " aj Pavel kázal pohanom svätenie soboty, lebo bol žid a určite by na to nezabudol. Ale nerozumieme mu, lebo jeho listy sú ťažké". Aspoň takto sa obvykle vysvetľuje jeho mlčanie na túto tému.
Chcem k tomu povedať, že Pavla vnímam tak, že vo svojich listoch veľmi jasne povedal (aj opakovane), čo chcel povedať. A keď niečo nepovedal (napr. sobotu, desiatky, ...), tak nie preto, že to bolo samozrejmé, ako tvrdia niektorí. Prečo si to myslím? Písal pohanom, a pre nich nebolo nič židovské samozrejmé. Preto im bolo potrebné všetko jasne povedať. Uisťuje ma o tom aj 15 kap. Skutkov. Keď sa kresťania zo židovstva snažili pohanom nanútiť ich predpisy, Pavel bol zásadne proti. Výsledok snemu to potvrdil. Pre pohanov žiadna sobota, žiadne nečisté. Takže áno, kresťanstvo vzniklo na základe SZ, ale bez tých dôsledkov pre pohanov, o ktorých sa domnievaš, že sa museli prevziať.
Dle čeho soudíš, že psal pouze pohanům? Jakou jistotu máš v adresnosti jeho dopisů? Proč nedáváš vedle jeho vyjádření i ep. Petra, Jana a Jakuba? Zatím mi nikdo z oponentů nevysvětlil, proč jsou soboty Hospodinovy a soboty vaše (Lev.23)
S tvým přístupem se ti postupně rozpadne zvěst v Novém Zákoně na pouhou euforii vysvobození bez základu, který byl postaven v době starého Izraele. Mimochodem Kristus v Novém Zákoně je tentýž Kristus, který vedl Izraelský národ (1.Kor.10,4) I když je to v textu v závorce, může to být dokladem, že tomu v té době tak rozuměli a věřili.
Ambassador, ja som napísal že Pavol "písal pohanom", a ty sa ma pýtaš, dle čeho soudím, že psal "pouze pohanum"!
Vsunul si do môjho textu slovíčko "pouze", ktoré som zámerne nepoužil, lebo viem, že nepísal iba pohanom.
Nemáš argumenty, tak musíš prekrúcať moje slová? Myslel som, že máš záujem o serióznu diskusiu ...

BTW
Pokud jsi jen jedno slůvko změnila z toho co ti bylo řečeno, nebo jsi větu vytrhla s celého rozhovoru, pak taktéž porušuješ desatero a potřebuješ milost.
Nepripomína ti to niečo?
V mojom prípade sa ti to asi nepodarilo ...
i

V pořádku, tak se mi to líbí. Možná se nám vzájemně podaří vyčistit tento web. Nejsem dokonalý a jsem rád, že jsi mě na to upozornil.
Vřele díky!
Moje iniciativa na tomto webu má jen vyvažovací tendence. Jsem členem casd a všechno co se vrší na církev padá i na mě. Nestojím jako adventista stranou s ukazováčkem jak je to v církvi špatné. Nemohu tvrdit, že se mě to "vyvažovaní" 100% daří. Díky Bohu jsou tu i jiní, kterým na společenství záleží. Teď to bude drsné: "Nechodím se "vyprázdnít" na své společenství."
Ano vadí mě některé okolnosti v církvi, ale pohled může být subjektivní.
Nejlepší řešení je z očí do očí. No a na diskuzním foru to není možné bez identifikace aspoň podle nicku. Proto oceňuji, že existují i diskuzní stránky, kde není možné anonymně se třeba i "poprat" v mezích slušnosti.
Když jsem psal komentář tobě hodně dlouho jsem přemýšlet jestli tam slůvko "pouze" mám dát. Čekal jsem tvou reakci ( ne na to slůvko) a nepřicházela. Přemýšlel jsem proč narážíš na zdrženlivost a z čeho usuzuješ, že mi ap. Pavel nepasuje. Napsal jsem přece, že výklad jeho dopisu je možný jen na pozadí SZ. Sobota zaznívá ve SZ neruší se její postavení. V NZ době se pouze řeší jak se prožívá, aby nebyla břemenem. Ap. Pavel by rozhodně neodporoval Kristovu vyučování představenému v evangeliích. Když Kristus poslal učedníky učit všecko co jim přikázal, měl na mysli všecko kromě soboty?
Tak skromný dotaz. Komu podle tebe byl adresovaný ten dopis a který jsi měl na mysli?
Naposledy upravil/-a ambassador v 04 Máj 2016, 06:20, upravené celkom 1 krát.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Hosť napísal:Toto je část mého komentáře:
Jaká záruka je,že si pučula dobre. Pokud jsi jen jedno slůvko změnila z toho co ti bylo řečeno, nebo jsi větu vytrhla s celého rozhovoru, pak taktéž porušuješ desatero a potřebuješ milost.

Ambassador, stale len upodozrievas ludi, ci poculi dobre, ci to nevytrhli z kontextu, ktovie, co je na tom pravdy, od keho to poculi.
Prečo si tam pridala něco navíc? Co tě k tomu vede přidávat něco navíc a ještě očividně? Prečo to robíš?
Ambassador, opat utocis, este aj vtedy, ked ta clovek na to upozorni, tak aj ten prispevok sa snazis znegovat?

A pritom:

1. pokial spochybnis niekoho komentar, tak ho automaticky upodozrievas za vyrthnutie z kontextu, za prekrutenie pointy...
2. napisala som, ze som to postrehla od teba uz viackrat, takze sa to nevztahovalo len na citovany prispevok...uz aj v inych temach si ludi isiel podobne hecovat, ci to poculi spravne, ci si dobre spominaju, od koho to poculi
3. Pokial to clovek skutocne pocul, a tak ho to zaujalo, ze to dokonca potrebuje zdielat tu, tak si to asi velmi dobre pamata...minimalne ak nie od slova do slova, tak tu hlavnu neprekrekrutenu! myslienku urcite. Ci povazujes kazdeho koho takto cepujes za klamara a domyslaca?
4. Vodu kazes, vino pijes...vid komunikacia s TriQ.

A este k tomuto...Co ten tvoj nickname? to uz nie je anonymita? Ved ani ty sam nevystupujes pod svojim vlastnym menom (ako napriklad Tomas Plechaty, Dusan Seberini)...tak sa tu nehraj, prosim, na sudcu!

dakujem

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal:
Hosť napísal:Toto je část mého komentáře:

Ambassador, opat utocis, este aj vtedy, ked ta clovek na to upozorni, tak aj ten prispevok sa snazis znegovat?

A pritom:

1. pokial spochybnis niekoho komentar, tak ho automaticky upodozrievas za vyrthnutie z kontextu, za prekrutenie pointy...
2. napisala som, ze som to postrehla od teba uz viackrat, takze sa to nevztahovalo len na citovany prispevok...uz aj v inych temach si ludi isiel podobne hecovat, ci to poculi spravne, ci si dobre spominaju, od koho to poculi
3. Pokial to clovek skutocne pocul, a tak ho to zaujalo, ze to dokonca potrebuje zdielat tu, tak si to asi velmi dobre pamata...minimalne ak nie od slova do slova, tak tu hlavnu neprekrekrutenu! myslienku urcite. Ci povazujes kazdeho koho takto cepujes za klamara a domyslaca?
4. Vodu kazes, vino pijes...vid komunikacia s TriQ.

A este k tomuto...Co ten tvoj nickname? to uz nie je anonymita? Ved ani ty sam nevystupujes pod svojim vlastnym menom (ako napriklad Tomas Plechaty, Dusan Seberini)...tak sa tu nehraj, prosim, na sudcu!

dakujem
Nemohu za to, že nevieš čítat. Pokud se týká anonymity, zřejmě je to potřeba z opakovat. Rozlišení aspoň podle nicku!!! Psal jsem to i do připomínek. Pokud tu diskutují hosté, nejsou rozlišitelní. Tak se mohou jednou tvářit přátelský a po druhé ďábelský. Když mám nick, tak je to od jedné osoby. Hosté se schovávají jeden za druhého. Nehraji se na soudce, pouze diskutuji.
S TriO jsme si to vyjasnili, pokud on mě chce ještě něco vytknout má stále možnost.
Jestli tě mé komentáře rozhodi ignoruj je a já budu ignorovat tvé a jsme vyrovnání! K tomu je potřeba aspoň do textu dávat nějaké znamení, ze jsi to ty, no a pak se ti vyhnu a obejdou tě zdaleka.
Už jsem doporučoval jít na zkušenou diskutovat na web " křesťanské diskuze" znovu to doporučuji je tam všeho chuť. Zkušenost na tom webu by mohla pomoci zmírnit agresivitu proti adventistům.
Protože je to vlákno o sobotě tak jen dodám, sobotu respektuji i když ji někteří ignorují.
Naposledy upravil/-a ambassador v 04 Máj 2016, 06:24, upravené celkom 1 krát.

TriQ

ambassador napísal: Když jsem psal komentář tobě hodně dlouho jsem přemýšlet jestli tam slůvko "pouze" mám dát. Čekal jsem tvou reakci ( ne na to slůvko) a nepřicházela. Přemýšlel jsem proč narážíš na zdrženlivost a z čeho usuzuješ, že mi ap. Pavel nepasuje. Napsal jsem přece, že výklad jeho dopisu je možný jen na pozadí SZ. Sobota zaznívá ve SZ neruší se její postavení. Řeší se jak se prožívá, aby nebyla břemenem. Ap. Pavel by rozhodně neodporoval Kristovu vyučování představenému v evangeliích. Když Kristus poslal učedníky učit všecko co jim přikázal, měl na mysli všecko kromě soboty?
Tak skromný dotaz. Komu podle tebe byl adresovaný ten dopis a který jsi měl na mysli?
Ambassadore, ďakujem za tvoju reakciu. Tiež sam adventista a tiež veľa nad tým uvažujem. Z toho, čo sa môžem dočítať v Biblii, sa prikláňam skôr k tomu, že sobota bola pre Pavla okrajová až zanedbateľná téma. Keby písal dnes nejaký kazateľ CASD pastoračný list do nejakého zboru, kde by ich chcel usmerniť, ako majú žiť, spomenul by sobotu opakovane a dôrazne. Aj Pavel mal témy, ktoré opakovane zdôrazňoval, ale sobota to očividne nebola. Rozumiem tomu tak, že Pavel nechcel, aby pohania preberali židovské zákony (kam mohla patriť aj sobota, nie len obriezka) ...

ambassador
Kontaktovať používateľa:

TriQ napísal:
ambassador napísal: Když jsem psal komentář tobě hodně dlouho jsem přemýšlet jestli tam slůvko "pouze" mám dát. Čekal jsem tvou reakci ( ne na to slůvko) a nepřicházela. Přemýšlel jsem proč narážíš na zdrženlivost a z čeho usuzuješ, že mi ap. Pavel nepasuje. Napsal jsem přece, že výklad jeho dopisu je možný jen na pozadí SZ. Sobota zaznívá ve SZ neruší se její postavení. Řeší se jak se prožívá, aby nebyla břemenem. Ap. Pavel by rozhodně neodporoval Kristovu vyučování představenému v evangeliích. Když Kristus poslal učedníky učit všecko co jim přikázal, měl na mysli všecko kromě soboty?
Ambassadore, ďakujem za tvoju reakciu. Tiež sam adventista a tiež veľa nad tým uvažujem. Z toho, čo sa môžem dočítať v Biblii, sa prikláňam skôr k tomu, že sobota bola pre Pavla okrajová až zanedbateľná téma. Keby písal dnes nejaký kazateľ CASD pastoračný list do nejakého zboru, kde by ich chcel usmerniť, ako majú žiť, spomenul by sobotu opakovane a dôrazne. Aj Pavel mal témy, ktoré opakovane zdôrazňoval, ale sobota to očividne nebola. Rozumiem tomu tak, že Pavel nechcel, aby pohania preberali židovské zákony (kam mohla patriť aj sobota, nie len obriezka) ...
Rozhodně nemám v úmyslu brát někomu jeho názor. Každopádně nás může vlastní názor formovat pomoci zpětné vazby. Má vyjádření jsou postavena prvořadě na pochopení a respektování, že nejsem přímým účastníkem a posluchačem poselství z hodně dávné doby.
Proto hledám odpovědi i ve studiu kultury, jazyka a stylu myšlení v dané době. To mě pomáhá, abych se nestal potíráčem Bohem ustanovených principů vyjádřených lidskou řeči. Lidský jazyk je živý a tím se neustále vyvíjí. Jsou mrtvé zakonzervované jazyky a ty se už nevyvíjejí. SZ a NZ jazyk je živý stále vyvíjející se a to je to jádro problémů. Jen na tomto webu jsou drobné střípky posunu jazyka a tim se stávají zdrojem nedorozumění.

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

http://www.bibletruth.cc/
What is the Sabbath?
The Meaning, Purpose and Proper Understanding of the Seventh-Day As Set-Apart Time
By David M Rogers

Published: December 2008

Table of Contents
Genesis 2:1-3 - the Rest
Exodus 20:8-11 - the Commandment
Exodus 31:13-17 - the Sign
Leviticus 23:2-3 - the Reading
Numbers 15:32-36 - the Consequences for Breaking the Sabbath
Deuteronomy 5:12-15 - YHWH's Right to Require Sabbath-Keeping
Isaiah 56:1-8 - Is the Sabbath for Gentiles, too?
Isaiah 58:12-14 - the Promise
Summary

TriQ

Zdravím ťa Dušan,
dík za link a uvedené texty.
Keďže na seba hľadím ako na pohana, ktorý prijal evanjelium, jedna z možností je, že ma nemusia zaujímať príkazy dané židom.
Ale dotknem sa textu Iz 56,1-8, ktorý hovorí o pohanoch. lebo to by ma mohlo zaujímať.
Textov, ktoré by jasne hovorili, ktoré SZ prikázania a zákony sú pre nich platné (a teraz myslíme hlavne na sobotu), je strašne málo, ak vôbec sú. Tento (Iz) je jeden z tých najlepších, aké sú k dispozícii.
V súvislosti s ním ma napadajú poznámky/otázky:
A. Výraz "človek" vo verši 2 nemusí znamenať každého človeka na zemi (tak ako vieme vysvetliť, že biblické výrazy "všetko" alebo "naveky" môžu mať v rôznych textoch obmedzenejší význam). Izaiáš píše pre izraelitov, takže to môže znamenať jednoducho "izraelita".
B. Tomuto nahráva aj verš 3, kde sa spomína "cudzinec, ktorý sa pripojil k Hospodinovi". Evokuje mi to ľudí, ktorí konvertovali na židovstvo, a títo potom zachovávali všetko ako izraelci.
C. Verš 4 hovorí o "eunúchoch", ktorí zachovávajú sobotu. Nemyslím, že výraz "eunúch" je synonymum pre "pohan". Ani kresťania sa nenazývajú eunúchmi.
D. Navyše, v tom verši sa píše aj to, že eunúchovia sa držia jeho zmluvy. V tom čase bolo všetko z Mojžiša platné, vrátane obetí a pod. Máme teda aj celý zákon považovať za platný pre pohanov? Podobne je to aj vo verši 6.
E. Verš 7 vyslovene hovorí o prijatí spaľovaných obetí na oltári od cudzincov ... teda aj toto platí pre pohanov a pre nás dnes?
F. Okrem toho, Izaiáš nemal postavenie zákonodarcu, ako mal Mojžiš. Izaiáš nemal za úlohu dávať nové zákony, ale skôr pripomínať staré a volať k ich dodržiavaniu. Ak teda nenájdeme zmienku o platnosti soboty pre pohanov u Mojžiša, nie je pravdepodobné, že by tento príkaz ustanovil Izaiáš. A ak by JHVH chcel tak prostredníctvom Izaiáša urobiť, čakalo by sa slávnostnejšie uvedenie, napr. "Nové prikázanie vám dávam" a pod ...
Ide zrejme o prorockú symbolickú reč, ktorú by sme možno mohli vztiahnuť aj na pohanov, ale potom by bolo dobré zvážiť len symbolický význam slova "sobota", tak ako ho majú iné výrazy použité v tej pasáži (eunúch, zmluva, svoj dom, pomník s menom, svätý vrch, môj oltár, ...).

Som za seriózne preskúmanie tohto textu, ale nesúhlasím s tým, aby sa jedna vec, ktorá niekomu vyhovuje, považovala za doslovnú, a ostatné sa jednoducho odignorujú ...
Zatiaľ asi toľko.

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Sabbath keepers.

Na Slovensku je len Cirkev adventistov siedmeho dňa, ktorá zachováva siedmy deň
(prepáčte nepresnosť – dnes už zachováva len štvrť siedmeho dňa - najradšej od 9,00 do 13,10 hod.).
A namiesto aby táto cirkev zvestovala posolstvo o šabate, namiesto toho sa prple v nepravdivých udalostiach z 19. storočia.

Na Slovensku a v Čechách vyšli za posledných 40 rokov tony adventistickej literatúry typu „svätyňa sem-svätyňa tam“, trojanielske posolstvo, investikatívny súd ... ale o šabate skoro nič.
Cirkev, ktorá mala niesť posolstvo o šabate, nesie všetko iné, len nie posolstvo o šabate!
A tak sa niet čo diviť situácii u nás - že kresťania o šabate nemajú správne informácie
a to čo majú od starých adventistov „o sobote ako o zákone“ to úplne prirodzene odmietajú.

Za celú dobu CASD mlčí o dejinách sobotného diania (akoby sa bála povedať, že CASD nie je jediná a ani prvá).
A keď chcete o tom vedieť viac – tak máme jedny skriptá od Bacchiocchiho...

Nie je to tak trochu málo?

Lebo Tí, ktorí zachovávali šabat, existovali nepretržite počas celej existencie kresťanstva.
Žiaľ - doteraz nie sú dostupné žiadne kompletné „Dejiny šabatu“. Je to smutné.

Od roku 1645 sa datuje existencia baptistov, ktorí zachovávali šabat. Neskôr si dali spoločný názov Baptisti siedmeho dňa.
A odvtedy vznikali – hlavne na severoamerickom kontinente – stovky kresťanských spoločenstiev,
ktoré zachovávali náplň siedmeho dňa – odpočinok s Bohom.

Sú to samostané zbory, zbory združované do vyšších jednôt (únií) , únie združované do asociácií a nesú spoločný názov

• sabbath keepers.

Prikladám maličký zoznam.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní