Zbory

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Aplet

Zbory

Neprečítaný príspevok od používateľa Aplet »

Jaky mate nazor na zbory v Praze a ktery je podle vas nejlepsi a ktery nejhorsi?

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Zbory

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Jedná se nejspíše o sbory CASD. Kdo se ptá? Co otázkou sleduje? Možná stojí za to zeptat se obráceně-pokud přijdu do nějakého sboru, bude ten sbor, díky mé přítomnosti, díky mému působení, lepší nebo horší?
Pokud chce autor nabídnout některému ze sborů službu svou osobností, svými obdarováními, pokud se chce stát součástí společenství sborové rodiny, pak má smysl se ptát po preferencích a očekáváních. Pokud hledá, kde zakotvit během studia, práce nebo v novém bydlišti, pak si může vyzkoušet, kde sebude cítit komfortně.
Podle kterého hlediska, které kategorie se má hodnotit "lepší"-"horší"?
Sbory v Praze jsou různé. Každý nabízí trochu jiné prostředí, v každém se lze setkat s trochu odlišnou mentalitou, s jinými důrazy, s jiným typem a počty lidí. Od malých sborů a skupin kolem 20-30 lidí po největší s více než 200 členy. Od progresivnějších po tradicionalistické. Od "rodinných" po sbory, kde vždy najdete ty, na kterých vám záleží a nemusíte potkat ty ostatní, když po sdetkání netoužíte. Jsou zde sbory s "univerzitními kazately" a hlubokou teologií, i ty, které osloví většinového posluchače. Ve všech jsou lidé hluboce zbožní, ve všech jsou i vyznavači klubového náboženství.
Samozřejmě je nejlepší ten, do kterého chodím, ve kterém žiju, lidé, se kterými se sdílím a spolupracuji... :)
Jaký je Apletův domovský sbor?

Aplet

Milan .Ja jsem přijel služebně na 12 měsíců do Prahy ale chodil jsem do zboru do Bratislavy. Slyšel jsem různé zvěsti o zborech ale nejlepší je setkat se nějakým kazatelem ale který je trpělivý?
D.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Jaky mate nazor na zbory v Praze a ktery je podle vas nejlepsi a ktery nejhorsi?
Kdysi jsem chodil asi 3 měsíce na Smíchov, ale tam se mi nelíbilo. Prakticky nikdo si mne ani nevšiml, s nikým se nedalo navázat bližší vztah, snad to chtělo více času. Sbor má některé dobré aktivity, např. společné výlety, myslím, že dobře funguje program pro důchodce.
Vnímal jsem, že jsou tam takové rodinné "klany", na sobotní školu chodilo velmi málo lidí, pak se to na kázání trochu zaplnilo.
Na Spořilově to bylo rodinnější, trochu chaos, ale dobrá SŠ, horší prostředí v pronajatém sboru.Tehdy fungovala jakási "čajovna", křeslo pro hosta.
Navštívil jsem i Vinohrady, tam mi to nesedělo vůbec, třeba jsem měl smůlu, ale byl to sbor, kde byli převážně starší, mladí se nějak vytráceli. Někteří členové byli velice liberální (progresivní), mají mostové akce pro nové lidi.
Zašel jsem i na Melantrichovu, je to takový sbor pro bezdomovce, na Brumlovku i do ruskojazyčného.
Nejvíc se mi líbilo asi na Lhotce, budova bývalého ústředí, rodinné, s cizinci, překlad případně z AJ, společné obědy. Dobrá organizace, konzervativní , menší sbor, i když se nás tam taky sešlo přes 40.
Záleží hodně na Tvém založení, modli se za to, já nakonec rozpoznal, kam mám jít. Udělej si obrázek sám, zkusil bych i okolí Prahy (Kladno,Beroun, Benešov).

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Slovenský původ, předky nebo přátele mají členové ve všech sborech, vždyť jsme si tak blízcí. Skvělí lidé jsou všude. Ne každý si rozumí se všemi...
Pražské sbory (formální znaky):
Bethany: Sbor pro nově příchozí do církve, snažící se zapojit všechny členy
Chodov: Menší sbor, srdečné rodinné prostředí
Krč: Sbor se silnou slovenskou (a moravskou) komunitou, spíše tradiční prožívání víry
Kobylisy: Sbor pro ruskojazyčné (a ukrajinské) členy, východní typ zbožnosti a životního stylu, podpora vlastní komunity
Lhotka: Sbor částečně cizojazyčný, orientovaný na anglicky mluvící věřící
Melantrichova: Skupina s důrazem na zdravý životní styl a misii v této oblasti
Sedlec: Malý sbor rodinného typu, komunitní projekt Rybička pro rodiny s dětmi v oblasti Suchdola
Smíchov: Největší sbor v Praze, široká škála aktivit, malá "slovenská komunita" mladých lidí
Strašnice: Jeden z původní trojice pražských sborů, dnes spíše starší a dlouholetí členové
Vinohrady: Velký sbor, bohatý program i během týdne, noblesní, velmi dobrá dostupnost v centru Prahy

Smíchovský a Vinohradský sbor má on-line přenos bohoslužeb, je možné "nahlédnout z dálky", nasát trochu z atmosféry

Kazatelé (zdaleka nedostatečné hodnocení)-všichni kazatelé mají své silné stránky i oblasti, ve kterých nejsou obdarováni, všichni jsou oddání Pánu Bohu a mají rádi lidi:
Michal Balcar-velmi dobrý kazatel, otevřený k druhým (Vinohrady)
Josef Dvořák- přemýšlivý kazatel, silný smysl pro naslouchání a spravedlnost (Krč)
Pavel Simek-srdečný, pečující, zodpovědný (Bethany)
Jarek Loder-citlivý, podporující druhé (Strašnice)
Maťo Pavlík-nadšený, hledající nové cesty, s nadáním pro práci ve své generaci mladých (Vinohrady)
Soňa Sílová-naslouchající, pracovitá, s citlivým porozuměním pro "větší polovinu" církve - tu něžnější a krásnější (Smíchov)
Vašek Vodrášek-tahoun, nadšený pro práci s mladými, otevřený (Smíchov)

V Praze také působí kazatelé v pozici vedoucích oddělení, a administrátorů a také senioři, jejich primární pole působnosti ale nejsou sbory.

Sbory jsou "městské", a většinou orientované dovnitř komunity. Pro kontakt a začlenění je třeba vyvinout vlastní iniciativu. Všechny sbory mají "dobré kazatele i starší", pokud jsou kontaktování, snaží se pomoci při seznámení s vrstevníky, podobně založenými členy. Cílené oslovení a navazovaní vztahů ze strany sborů (členů) k nově příchozím je poměrně vzácné...

Tož tak... :)

PS: Případně je možné nechat mi "soukromou zprávu" v profilu registrovaného člena, odpovím cíleně. M

Aplet

Host . Vinohrady je myslím londýnská? Tam chci jet teď sobotu , proč je to na vinohradech špatně?

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Host . Vinohrady je myslím londýnská? Tam chci jet teď sobotu , proč je to na vinohradech špatně?
Nenapsal jsem, že je to špatně, moje hodnocení je ryze subjektivní, jde pouze o postřehy. Nakonec, časem se taky věci mění, někdy k horšímu, někdy k lepšímu. Mně velké sbory nevyhovují, nechci psát o jednotlivcích, pražské sbory jsou myslím typickým vzorkem adventistů z velkých měst, tendence ke klubismu,oživení spíše přináši asd z "venkova" , těm se pak se může v Praze hůře "dýchat", než si zvyknou na atmosféru sboru. Lze očekávat i dobře situované spoluvěřící, z nichž to mohou někteří dávat najevo.
Na Vinohradech je teologicky velmi dobře vybavený kazatel, měl jsem s ním ale nedorozumění jako s člověkem, nesedli jsme si. Kazatelé mají svoje silné stránky i slabé...
Nejdůležitější je Tvoje vnitřní nasměrování a pak modlitba, Pán přece ví, kde je připravené místo pro Tebe, já to v Praze po pár návštěvách poznal, věřím, že to poznáš taky.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Milan napísal: 18 Sep 2019, 18:03 Sbory jsou "městské", a většinou orientované dovnitř komunity. Pro kontakt a začlenění je třeba vyvinout vlastní iniciativu. Všechny sbory mají "dobré kazatele i starší", pokud jsou kontaktování, snaží se pomoci při seznámení s vrstevníky, podobně založenými členy. Cílené oslovení a navazovaní vztahů ze strany sborů (členů) k nově příchozím je poměrně vzácné...
Chces povedat, ze existuju zbory, kde mozem prist a nikto mi vstupe nepoda ruku a neopyta sa ma, kto som ???

Aplet

Milan děkuji moc.

Goji

Neprečítaný príspevok od používateľa Goji »

Chces povedat, ze existuju zbory, kde mozem prist a nikto mi vstupe nepoda ruku a neopyta sa ma, kto som ???

👎👎👎

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných