Pohľad adventistov na zákon

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
writerS

Pohľad adventistov na zákon

Neprečítaný príspevok od používateľa writerS »

Rád by som sa podelil so svojou skúsenosťou.
Od detstva som občas chodieval do zboru – moja starká bola adventistka, tak ma niekedy brávala zo sebou.
Keď som dospel, oslovil ma kazateľ či by som sa nechcel vyučovať a pokrstiť. O tom krste som veľmi neuvažoval, ale s vyučovaním som súhlasil. Myslel som si že nezaškodí sa trochu podučiť. Aj keď už som o učení cirkvi vedel podľa mňa celkom dosť.
Vyučovanie som absolvoval celé, no zatiaľ som sa nepokrstil, a asi sa ani nepokrstím. To vyučovanie ma nepresvedčilo. Zdalo sa mi, že verše niekedy vysvetľujú podľa toho, ako im to vyhovuje.
Rád by som uviedol jeden príklad – zákon.

Keď sme sa učili o Desatore, dozvedel som sa, že zákony v Biblii sa delia na morálne a ceremoniálne. Podľa čoho?
Morálne boli napísané prstom Božím na kamenné dosky a uložené v truhle zmluvy –to je večne platné Desatoro.
Naproti tomu ceremoniálne boli napísané Mojžišom na zvitok a položené vedľa truhly zmluvy – tie mali len dočasnú platnosť, do Ježišovej smrti.
To vyzeralo logicky a pochopiteľne.
Mal som síce k tomu nejaké výhrady, a to že niektoré prikázania z Desatora sú viackrát zopakované aj v iných častiach Mojžišových kníh, teda sú súčasne na kamenných doskách aj na zvitkoch. Súčasne teda platia a neplatia. A tiež, že aj mimo Desatora som našiel niekoľko prikázaní s morálnym základom, ktoré by podľa mňa mohli platiť. Ale ak tieto námietky neberiem do úvahy, delenie zákonov na kameň a zvitky je jednoduché a ľahko zapamätateľné.

No keď sme sa učili o nečistom mäse, tak sa povedalo, že to platí tiež. Prečo, keď to nie je súčasťou Desatora? Vraj preto, lebo bolo dané pred Sinajom.
OK, pochopil som to ako dodatočné pravidlo. Zákony dané na Sinaji boli určené len pre Židov a už neplatia, ale ak boli známe už pred Sinajom, tak platia pre celé ľudstvo.
A keďže delenie na čisté a nečisté sa spomína už pri potope, tak to stále platí pre všetkých.
Toto pravidlo sa potvrdilo aj pri téme o desiatkoch. Desiatky tiež nie sú súčasťou Desatora, ale keďže prvá zmienka o nich je už v príbehu o Abrahámovi, tak stále platia.

No potom sa vynorili otázky – aj obriezka sa prvýkrát spomína v súvislosti s Abrahámom. Malo by to stále platiť. Prečo sa adventisti neobrezávajú? Na to som dostal odpoveď, že adventisti to chápu symbolicky, ako obriezku srdca.

A aj obete zvierat boli známe aj dávno pred Sinajom. Prečo neplatia? Lebo boli len predobrazom na Ježišovu obeť.
Prečo potom nechápeme symbolicky alebo predobrazne aj desiatky alebo nečisté mäso?
Podľa čoho vieme, čo treba chápať symbolicky, predobrazne a čo stále doslovne?
Na to som nedostal uspokojivú odpoveď.

Vec so zákonom sa ešte skomplikovala po tom, ako som sa pri preberaní iných tém dozvedel, že tie ceremoniálne zákony ešte adventisti delia na obetné, o sviatkoch, občianske, hygienické, zdravotné, vojenské, dokonca otrokárske či sexuálne a ašete ďalšie. Potom je už naozaj nemožné vysvetliť, prečo niektoré platia a niektoré nie, hoci sú všetky z toho zvitku, o ktorom sa na začiatku tvrdilo, že už neplatí. Hlavne, keď takéto delenia Biblia vôbec nespomína.

Trochu to zhrniem. Ku pôvodnému jednoduchému a logickému rozdeleniu zákonov na „ večne platné na kameni“ a „už neplatné na zvitku“ sa postupne pridalo toľko ďalších pravidiel a výnimiek, ktoré si ešte navzájom protirečia, že to pôvodné rozdelenie sa nakoniec úplne stratilo. Stal sa z toho chaos, ktorému som prestal rozumieť.

No jednu vec som predsa len pochopil. Celé to je podľa E. Whiteovej. Platí to, o čom ona napísala, že to platí. A neplatí, o čom napísala, že to neplatí. Z dôvodov, ktoré ona uviedla. Cirkev ju uznáva a akceptuje jej názory, ale biblicky je problém to doložiť. Keby sa rovno povedalo, že je to podľa nej, tak to človek vezme a nehľadá v tom biblickú logiku. Takto to ale cirkev povedať nemôže, pretože tvrdia, že ich učenie je založené len na Biblii. Takže to majú ťažké.

Môj osobný záver z toho je, že adventistický pohľad na zákon nie je ani logický, ani pochopiteľný. Ťažko to môže prijať niekto, kto by rád veciam rozumel. Napríklad ja.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: Pohľad adventistov na zákon

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Když mi napíšeš do soukromé pošty, pošlu Ti odkaz na jedno vynikající kázání o přikázáních od jednoho adventisty. Odkaz zde zatím nedávám, protože nechci toho adventistu předčasně vystavovat tlaku. Na veřejné sdílení možná přijde čas. To kázání je pro adventismus velmi netypické, ale hodnotím ho jako srozumitelné. A mohu Ti poslat ještě jedno, zase jinak podané, ale opět srozumitelně popisující, o čem je Zákon a jak a zda souvisí s evangeliem. Oba řečníci jsou sloužící adventisté.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Pohľad adventistov na zákon

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

writerS napísal: 16 Nov 2019, 14:57 Mal som síce k tomu nejaké výhrady, a to že niektoré prikázania z Desatora sú viackrát zopakované aj v iných častiach Mojžišových kníh, teda sú súčasne na kamenných doskách aj na zvitkoch. Súčasne teda platia a neplatia. A tiež, že aj mimo Desatora som našiel niekoľko prikázaní s morálnym základom, ktoré by podľa mňa mohli platiť
....
Trochu to zhrniem. Ku pôvodnému jednoduchému a logickému rozdeleniu zákonov na „ večne platné na kameni“ a „už neplatné na zvitku“ sa postupne pridalo toľko ďalších pravidiel a výnimiek, ktoré si ešte navzájom protirečia, že to pôvodné rozdelenie sa nakoniec úplne stratilo. Stal sa z toho chaos, ktorému som prestal rozumieť.
Z toho si nic nerob, ze tomu nerozumies. Je to nezrozumitelne. Kazda cirkev, kazdy jednotlivec, ma potrebu sa nejak vysporiadat so zakonmi pustneho kocovneho kmena. Kazdy sa snazi vymysliet, preco nieco neplati. Nazyvam to preconeplatisticke teorie. Adventisti maju preconeplatisticku teoriu o ceremonialnom a mravnom. Ine cirkve maju preconeplatisticku teoriu o starom a novom zakone. Ine cirkve maju preconeplatisticku teoriu zalozenu na rase - zidovske a pohanske. Zidia maju preconeplatisticke teorie zalozene na existencii chramu (vsetko vraj plati, ale bez chramu nie je mozne z toho nic zachovavat). Mozes sa nechat vyucovat u vsetkych cirkvi, ale nikdy tomu neporozumies, nema to prosto zmysel. Preconeplatizmus je vzdy iba mytus, ktory logicky nemozno rozobrat. Viac k tomu:

post9911.html#p9911
post9899.html#p9899

Jedine ateisti maju logicku preconeplatisticku teoriu. Neplati to preto, ze vsetky zakony Tory boli iba vymysly ludi, ktore sa hodili naramne do starovekeho sveta. Dnesny svet vyzera inak, mnoho veci bolo prekonanych, mnoho poznatkov ziskanych.spolocenska a politicka situacia je odlisna. Preto mame dnesne zakony, preto zakony Tory su nepouzitelne a neakceptovatelne.
Naposledy upravil/-a log v 16 Nov 2019, 19:23, upravené celkom 3 krát.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných