Božia zvrchovanosť vo spasení

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Božia zvrchovanosť vo spasení

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Boh je zvrchovaným Bohom v celom diele spásy človeka.

Keď si to celé vypočujete, tak zistíte o čom je reformácia.

http://www.reformace.cz/bozi-svrchovano ... 8-11-video

Zmyslom všetkého toho, čo sa deje je to, aby sa oslávil zvrchovaný Boh v novom stvorení v Kristu Ježišovi.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Re: Božia zvrchovanosť vo spasení

Čo sa tým myslí v Písme - telo a krv ti toho nezjavili?

Môže snáď niekto prísť k pravému Kristu, aj skrz zjavenie tela a krvi, pôvodom, sám od seba, vlastnými podnútkami, alebo jedine zjavením v srdci a to Otcom na nebesiach? Mnohí sa hlásia ku kresťanom, no Ježiš hovorí Petrovi: “Blahoslavený si Šimone, synu Jonášov, lebo telo a krv ti toho nezjavily, ale môj Otec, ktorý je v nebesiach.“
Ako vidíme, Ježiš blahoslaví Petra preto, lebo telo a krv mu to nezjavili, ale Otec na nebesiach. Peter neprichádza vlastnými pohnútkami skrz svoj pôvod ku Kristu, ako mnohí ostatní, ktorí odišli a nechodili viacej s Ježišom. To je v súlade so slovami Ježiša Krista, že nikto nepríde k nemu, ak ho nepritiahne Otec na nebesiach, teda ak mu to nie je dané od Otca.

Pavol obrezaný ôsmeho dňa, z rodu Izraelovho, z pokolenia Benjaminovho, Hebrej z Hebrejov podľa zákona farizeus sa neporadil s telom a krvou, keď mu Boh - Otec zjavil v srdci Krista a pokladá to svoje postavenie za smetí a hovorí: Fil3 8 Ale pravda aj pokladám všetko za ztratu pre svrchovanosť známosti Krista Ježiša, svojho Pána, pre ktorého som to všetko ztratil a pokladám to za smeti, aby som získal Krista 9 a bol najdený v ňom nemajúci svojej vlastnej spravedlivosti, spravedlivosti zo zákona, ale majúci spravedlivosť skrze vieru Kristovu, spravedlivosť z Boha, založenú na viere, .

Prečo svoj pôvod a postavenie pokladá za smetí? Lebo to a teda vlastná spravodlivosť zo zákona mu Krista nezjavili, ale Otec na nebesiach a hovorí: Gal1 16 zjaviť vo mne svojeho Syna, aby som ho zvestoval medzi pohanmi, hneď som urobil tak, že som sa neporadil s telom a krvou

Či snáď sa dá príjsť k pravému Kristu skrz zjavenie z tela a krvi – pôvodom, vlastnou spravedlivosťou, postavením v spoločnosti, skrz rozum – vlastnými pohnútkami, vyhľadávaním vlastných výhod, skrz náboženstvo, filozofiu atd. Otázka je, či skrz telo a krv, prichádzajú k pravému Kristu, alebo je to tak, ako hovorí Kristus, že nikto nepríde k nemu, ak mu to nie je dané od Otca. Ja verím Kristovým slovám! Ak zoberieme ešte v úvahu to, že Ježiš blahoslaví Petra práve preto, že neprišiel na to, kto je Ježiš, skrz telo a krv - pôvodom, skrz vlastnú spravodlivosť zo zákona, vlastnými pohnútkami, ale jedine zjavením od Otca v nebesiach, tak vidíme, čo je pre Petra spásonosné a teda aj pre všetkých, ktorým Otec zjavuje v srdciach Krista a teda Kristus sa im stáva zjavením od Otca skalou spasenia. No a na takej skale Ježiš buduje svoju cirkev. Tá skala nie je Peter, ani nikto iný, ale je to Kristus zjavený Otcom na nebesiach v srdci človeka.

Evanjelium podľa Matúša 16:17 A Ježiš odpovedal a riekol mu: Blahoslavený si Šimone, synu Jonášov, lebo telo a krv ti toho nezjavily, ale môj Otec, ktorý je v nebesiach.

Tu máme ešte ďalší verš, ktorý jasne naznačuje, že je to Otec, ktorý zjavuje a to Krista v srdci apoštola Pavla. No ako Pavol hovorí, že sa neporadil s telom a krvou.

List Galaťanom 1: 15 Ale keď sa zaľúbilo Bohu, ktorý ma oddelil od života mojej matky a povolal svojou milosťou, 16 zjaviť vo mne svojeho Syna, aby som ho zvestoval medzi pohanmi, hneď som urobil tak, že som sa neporadil s telom a krvou
Gal4 6 A že ste synovia, poslal Bôh Ducha svojho Syna do našich sŕdc, ktorý volá: Abba Otče! 7 Takže už nie si sluha, ale syn, a jestli syn, aj dedič Boží skrze Krista.

To je synovstvo, ak Otec zjaví - zaseje v srdci človeka Krista – Slovo, lebo On je to Otcove Slovo, aby sa človek znovuzrodil z Boha – z Ducha. Takto volá k Bohu - Abba Otče.

Áno, Pavol sa neporadil sa s telom a krvou – nepozeral na svoje výhody a postavenie, teda, že je Hebrej z Hebrejov a podľa zákona farizeus: Filip3 4 hoci by som ja mohol dúfať i v tele. Ak si niekto iný myslí, že môže dúfať v tele, ja viac: 5 obrezaný ôsmeho dňa, z rodu Izraelovho, z pokolenia Benjaminovho, Hebrej z Hebrejov podľa zákona farizeus, 6 podľa horlivosti prenasledovateľ cirkvi, podľa spravedlivosti, spravedlivosti v zákone, som bol bezúhonný. 7 Ale to, čo mi bolo ziskom, položil som pre Krista za ztratu. 8 Ale pravda aj pokladám všetko za ztratu pre svrchovanosť známosti Krista Ježiša, svojho Pána, pre ktorého som to všetko ztratil a pokladám to za smeti, aby som získal Krista

No, kto hovorí, že prišiel ku Kristu iným spôsobom a radí sa s telom a krvou, či snáď bude nasledovať pravého Krista?

Evanjelium podľa Jána 15:16 Nie vy ste si mňa vyvolili, ale ja som si vás vyvolil a ustanovil som vás, aby ste vy išli a niesli ovocie, a vaše ovocie aby zostávalo, aby, za čokoľvek by ste prosili Otca v mojom mene, dal vám.

Blahoslavení sú tí, ktorým Krista zjavil Otec na nebesiach, lebo to presvedčenie, kto je Kristus a to zjavením od Otca, sa stáva v srdci človeka skalou spasenia, na ktorej Ježiš buduje svoju cirkev.

V terajšej dobe mnohí učia, že Kristus si volí všetkých a teraz len čaká, kto k nemu príde z vlastných pohnútok. To je ale popretie toho, čo učí Kristus: Ján 10:26 ale vy neveríte, pretože nie ste z mojich oviec, ako som vám už povedal.

Ak by všetci ľudia na svete, boli jeho ovcami a On len čaká, kedy prídu do jeho ovčinca, tak neplatí hore uvedené, že neveria preto, lebo nie sú z jeho oviec. To znamená, že jeho ovce sú u neho známe ešte predtým, ako uveria. Oni začujú hlas svojho Pastiera – Krista, lebo sú im dané uši od Otca, aby počuli na hlas svojho Pastiera - uverili. Z toho vychádza len jedno a to, že nikto nepríde k pravému Kristu bez zjavenia od Otca, teda ak by mu to nebolo dané od Otca a teda - ak by ho nepritiahol Otec. My si volíme Krista až potom, čo nás Otec pritiahol ku Kristu, dal nám schopnosť počuť pravého Pastiera a my sa už nerozhodujeme ísť, alebo neisť – nepýtame sa tela a krvi, ale ako jeho ovce, ideme za hlasom svojho Pastiera – Krista. Ako môže znovuzrodené srdce odmietnuť svojho Pastiera – Krista? Ak niekto odmietne, tak ako hovorí Kristus, nie je z jeho oviec.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

R.C. SPROUL

BOŽIA ZVRCHOVANOSŤ

https://youtu.be/bcTNm5rqdpQ

--------

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

...Ja verím Kristovým slovám!

Já tiež...
Matouš 25
31. A když přijde Syn člověka v slávě své, a všickni svatí andělé s ním, tedy se posadí na trůnu velebnosti své, 32. A shromážděni budou před něj všickni národové. I rozdělí je na různo, jedny od druhých, tak jako pastýř odděluje ovce od kozlů. 33. A postavíť ovce zajisté na pravici své, kozly pak na levici. 34. Tedy dí Král těm, kteříž na pravici jeho budou: Pojďte požehnaní Otce mého, dědičně vládněte královstvím, vám připraveným od ustanovení světa. 35. Nebo jsem lačněl, a dali jste mi jísti; žíznil jsem, a dali jste mi píti; hostem jsem býval, a přijali jste mne; 36. Nah jsem byl, a přioděli jste mne; nemocen jsem byl, a navštívili jste mne; v žaláři jsem seděl, a přicházeli jste ke mně. 37. Tedy odpovědí jemu spravedliví, řkouce: Pane, kdy jsme tě vídali lačného, a krmili jsme tebe, žíznivého, a dávaliť jsme nápoj? 38. Aneb kdy jsme tě viděli hostě, a přijali jsme tebe, anebo nahého, a přioděli jsme tebe? 39. Aneb kdy jsme tě viděli nemocného, aneb v žaláři, a přicházeli jsme k tobě? 40. A odpovídaje Král, dí jim: Amen pravím vám: Cožkoli jste činili jednomu z bratří těchto mých nejmenších, mně jste učinili. 41. Potom dí i těm, kteříž na levici budou: Jděte ode mne zlořečení do ohně věčného, kterýž jest připraven ďáblu i andělům jeho. 42. Neboť jsem lačněl, a nedali jste mi jísti; žíznil jsem, a nedali jste mi píti; 43. Hostem jsem byl, a nepřijali jste mne; nah, a neodívali jste mne; nemocen a v žaláři jsem byl, a nenavštívili jste mne. 44. Tedy odpovědí jemu i oni, řkouce: Pane, kdy jsme tebe vídali lačného, neb žíznivého, aneb hostě, nebo nahého, neb nemocného, aneb v žaláři, a neposloužili jsme tobě? 45. Tedy odpoví jim, řka: Amen pravím vám: Čehož jste koli nečinili jednomu z nejmenších těchto, mně jste nečinili. 46. I půjdou tito do trápení věčného, ale spravedliví do života věčného. (Mt 25: 31-46)

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Mikim

Pozri si video, čo som dal vyššie a to až dokonca. No a tam máš odpoveď, prečo tak niekto činili a niekto nie.

Boh nedáva len príležitosť na spásu, ale priamo čini v srdciach ľudí svojím Svätým Duchom a oživuje ich, aby počuli na hlas Krista.
List Efezanom 2:10 Lebo sme jeho dielom, stvorení v Kristu Ježišovi nato, aby sme konali dobré skutky, ktoré Bôh vopred prihotovil, aby sme v nich chodili

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Viktorrealita napísal: 05 Apr 2021, 06:16 Mikim

Pozri si video, čo som dal vyššie a to až dokonca. No a tam máš odpoveď, prečo tak niekto činili a niekto nie.

Boh nedáva len príležitosť na spásu, ale priamo čini v srdciach ľudí svojím Svätým Duchom a oživuje ich, aby počuli na hlas Krista.
List Efezanom 2:10 Lebo sme jeho dielom, stvorení v Kristu Ježišovi nato, aby sme konali dobré skutky, ktoré Bôh vopred prihotovil, aby sme v nich chodili
[KB1613] Mt 5:20 Nebo pravím vám: Nebude-liť hojnější spravedlivost vaše nežli zákonníků a farizeů, nikoli nevejdete do království nebeského.

Co má každý činit, aby měl věčný život podle Ježíše Krista?

Matouš 19:16 A aj, jeden přistoupiv, řekl jemu: Mistře dobrý, co dobrého budu činiti, abych měl život věčný?
[KB1613] Mt 19:17 Ale on řekl jemu: Co mne nazýváš dobrým? Žádný není dobrý, než jediný, totiž Bůh. Chceš-li pak vjíti do života, ostříhej přikázaní.
[KB1613] Mt 19:18 Dí jemu: Kterých? Ježíš pak řekl: Nezabiješ, nezcizoložíš, nepokradeš, nepromluvíš křivého svědectví.
[KB1613] Mt 19:19 Cti otce svého i matku, a milovati budeš bližního svého jako sebe samého.

1 Petrův 2:15 Nebo tak jest vůle Boží, abyste dobře činíce, zacpali ústa nemoudrých lidí z neznámosti vám utrhajících.
16 Buďtež jako svobodní, však ne jako zastření majíce své zlosti svobodu, ale jakožto služebníci Boží.
17 Všecky ctěte, bratrstvo milujte, Boha se bojte, krále v uctivosti mějte.

1 Korintským 7:22 Koho Pán povolal jako otroka, má v Pánu svobodu. Koho povolal jako svobodného, je v poddanství Kristově.

Galatským 5:13 Vy jste byli povoláni ke svobodě, bratří. Jen nemějte svobodu za příležitost k prosazování sebe, ale služte v lásce jedni druhým.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Prečo niektorí nepočujú to, čo hovorí Písmo? Kto bojuje proti Božiemu vyvoleniu, tak bojuje proti Božej vôli a protiví sa Božiemu rozhodnutiu.

Ježiš na mnohých miestach v Písme často vyzýva – “kto ma uši, nech počuje“. Čo znamená neustála výzva - kto má uši, nech počuje? Znamená to, že Slovo Božie je adresované tým, ktorí majú uši na to, aby to počuli a teda nech počujú a uveria. Samozrejme, že to Slovo počujú telesnými ušami mnohí, ale vierou ho prijímajú iba ti, ktorí majú uši na to, aby to počuli, vedeli, že je to Pravda Božia a uverili.

Vieme teda o aké uši sa jedná. Sú to uši srdca a teda schopnosť srdca to Slovo počuť a prijať do srdca vierou. Ako to, že niektorí majú túto schopnosť a iní nie a čo tomu predchádza?

Vidím tu dve príčiny toho, prečo niekto Slovo Božie nemôže počúvať, alebo prečo ho ignoruje

• Človek bez Boha je duchovne mŕtvy. Duchovná mŕtvola, nie je schopná počuť pravdu Božiu a vedieť, že je to Pravda a teda aj ignoruje Božie Slovo. Musí najprv ožiť, aby bola schopná to počuť a uveriť. Hovorí sa tomu aj znovuzrodenie z Boha. Koho Boh neoživil – nesplodil do nového života, tak nie je jeho dieťa a teda nemá ani uši na to, aby to počul. Ide teda o umŕtvený stav srdca a Písmo to prirovnáva aj k spánku, ako keď ten, kto spí nepočuje: Rim 11:8 Zrovna jako je napísané: Bôh im dal ducha hlbokého spánku. oči, aby nevideli, a uši aby nepočuli, až do dnešného dňa

• Taktiež deti z diabla nemôžu počúvať Slovo Božie. Majú taký odpor k Slovu Božiemu, že ho ani nemôžu zniesť. Sú deťmi iného otca – otca lží, ktorý sa protiví Božiemu Slovu.

Ježiš jasne vysvetľuje, čo tomu predchádza, že niekto nevie, že to, čo hovorí, je Slovo Božie a má nesmierný odpor k nemu: Ján8 43 Prečo neznáte mojej reči? Preto, že nemôžete počúvať moje slovo. Ján 10:26 ale vy neveríte, pretože nie ste z mojich oviec, ako som vám už povedal.

-------------------------------

Všetci tí, ktorí sú vyvolení Bohom, tak aj uveria spasiteľnou vierou v Krista a budú aj povolaní. Kto je vyvolený Bohom, tak o tom vie jedine Boh. Ak jeho dieťa uverí, tak až vtedy vie, kým je, kto je Otec a čoho je súčasťou. No vyvolenie tomu predchádzalo! Narodilo sa v srdci vykúpeného nové a večné vedomie života v Kristu – Božie dieťa, ktoré je už schopné vnímať svetlo Božieho Slova a je ním vyučované milosťou a teda aj zdokonaľované na obraz Ježiša Krista.

To znamená, že spasiteľnej viere predchádza nové narodenie z Boha a teda z Božej vôle. Preto vykúpený už má uši na to, aby počul na to Slovo evanjelia, porozumel, kto je to Ježiš a uveril spasiteľnou vierou. Teda je to najprv dané – je pritiahnutý Otcom na nebesiach, ku Kristu – lebo je dieťa Otca na nebesiach – Kristova ovca, ktorá už počuje na hlas svojho Pastiera - Krista.

V podstate je týmto vylúčený každý iný spôsob, ktorým prichádza človek k pravému Kristu, lebo narodenie z Boha je aktom Božej vôle a nie vôle umŕtveného srdca človeka, neschopného počuť Slovo Božie. Hoci niekto učí, že uživujúca je vôľa človeka – rozhodnutie pre Krista, tak nie je to tak, lebo tomu rozhodnutiu predchádza Božie oživenie, lebo iba Boh oživuje. Vidíme to, ako to vnímali Ježišovi učeníci. Mysleli si, že to oni sa rozhodli a uverili, kto je to teda Ježiš. No a Ježiš im jasne odpovedá – prečo uverili a že tomu predchádza vyvolenie: Ján6 69 a my sme uverili a poznali, že si ty Kristus, ten Syn živého Boha. 70 Ježiš im odpovedal: Či som si ja nevyvolil vás dvanástich? A jeden z vás je diabol.

Taktiež telo a krv – narodenie podľa tela, ani rozum – inteligencia, ani postavenie v spoločnosti, ani narodenie do veriacej rodiny, ani do kresťanskej spoločnosti nezjavuje pravého Krista, ale jedine Otec na nebesiach, ktorý plodí svoje deti, ktoré už sú schopné počujú na hlas Krista.

Práve proti tomuto zmyslu Ježišových slov a teda aj Písma je nasmerovaný boj učenia arminiánizmu , ktorý zbožštil ľudskú vôľu, ako niečo prvotné - oživujúce a rozhodujúce pri účinnosti spásy. No Ježiš učeníkom jasne vysvetľuje, že viere predchádza vyvolenie Bohom. Keďže vôľa je plne závislá a teda aj zotročená hriešnym - umŕtveným stavom srdca a teda nie je bez Boha nikdy slobodná. Poradie je také, že najprv je vyvolenie - zapísanie do knihy života a následne oživenie - znovuzrodenie z Boha, aby sa teda zo Slova Božieho zrodilo v srdci vykúpeného večné vedomie života v Kristu, ktoré je už skrze vieru vyučované milosťou - zdokonaľované a to na obraz Božieho Syna. Až vtedy je človek slobodný a to jedine v Kristu a teda jedine v rámci Božej vôle. Iba Boh má totiž slobodnú vôľu.

Prečo niektorí neveria: Jána 10:26 ale vy neveríte, pretože nie ste z mojich oviec, ako som vám už povedal.

Preto niektorí nepočúvajú, lebo sa nenarodili z Boha: Jána 8:47 Ten, kto je z Boha, počúva slová Božie; vy preto nepočúvate, pretože nie ste z Boha.

Ján10 27Moje ovce čujú môj hlas, a ja ich znám, a nasledujú ma, 28a ja im dávam večný život, a nezahynú na veky, a nikto ich nevytrhne z mojej ruky. 29Môj Otec, ktorý mi ich dal, je väčší od všetkých, a nikto ich nemôže vytrhnúť z ruky môjho Otca. 30Ja a Otec sme jedno.

Prečo niektorí znajú jeho hlas? Lebo sú to jeho ovce: Ján10 4a keď vyženie všetky svoje vlastné ovce, ide pred nimi, a ovce idú za ním, pretože znajú jeho hlas. 5Ale za cudzím nikdy nepojdú, ale utečú od neho, pretože neznajú hlasu cudzích.

Prečo ho prijali a prečo teda uverili v jeho meno? Z akej vôle sú splodení? Sami sa splodili svojou vôľou? Tak prečo ho teda prijali a uverili, lebo tomu predchádzalo znovuzrodenie z Boha a teda sa to stalo z Božej vôle: Ján1 12 Ale všetkým, ktorí ho prijali, dal právo a moc stať sa deťmi Božími, tým, ktorí veria v jeho meno; “a teraz to, čo tomu predchádza” 13 ktorí nie z krví ani z vôle tela ani z vôle muža, ale z Boha sú splodení. 1Pet1 23 znova splodení súc nie z porušiteľného semena, ale z neporušiteľného živým slovom Boha a zostávajúcim na veky.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných