Istota spasenia

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Istota spasenia

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Priatelia, v dobe epidemie coronavirusu sa vsetci citime byt tak nejak o trochu blizsie smrti. Dovolte mi otvorit vieroucnu temu, ktora tu takto priamo este nebola otvorena a to je tema Istota spasenia.

Priznam sa ze okrem jedneho kalvinistu som tu na tychto strankach este nevidel ani jedneho cloveka prehlasit ze je si isty svojim spasenim. Mnohi adventisti i odpadlici sa tu vyjadruju tak, ze az sudny den ukaze, kto bude vzaty do neba, ale ze nikto z nas to o sebe nemoze vediet.

Ako ste na tom vy? Ste presvedceni ze vy osobne ste spaseni a teda budete na 100% v nebi?

Nebojte sa vyjadrit svoj osobny pocit, nebudem to brat ani ako nemiestne chvalenie sa ci ani ako nemiestnu skromnost. Chcem vediet comu uprimne verite vy osobne ale chcem i vediet co hovori oficialna vierouka casd.

Na stranke https://www.adventistworld.org/assurance-of-salvation/ brat Moskala pise ze sme spaseni aj nie sme zaroven. No to je usmevne lebo to nie je mozne. Alebo aj vy zijete v takom pluralizme? EGW vraj tvrdila, ze sme istotne spaseni ale ak nezachovavame desatoro potom klameme sami seba a nie sme. Zachovanie desatora sa tak stalo lakmusovym papierikom spasenia. Je to tak?

Ja ako ateista verim ze nie som spaseny, ale nemam istotu nespasenia. Co ak predsa len.

Tomáš Plechatýý

Re: Istota spasenia

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

log napísal: 25 Mar 2020, 18:21 Priatelia, v dobe epidemie coronavirusu sa vsetci citime byt tak nejak o trochu blizsie smrti. Dovolte mi otvorit vieroucnu temu, ktora tu takto priamo este nebola otvorena a to je tema Istota spasenia.

Priznam sa ze okrem jedneho kalvinistu som tu na tychto strankach este nevidel ani jedneho cloveka prehlasit ze je si isty svojim spasenim. Mnohi adventisti i odpadlici sa tu vyjadruju tak, ze az sudny den ukaze, kto bude vzaty do neba, ale ze nikto z nas to o sebe nemoze vediet.

Ako ste na tom vy? Ste presvedceni ze vy osobne ste spaseni a teda budete na 100% v nebi?

Nebojte sa vyjadrit svoj osobny pocit, nebudem to brat ani ako nemiestne chvalenie sa ci ani ako nemiestnu skromnost. Chcem vediet comu uprimne verite vy osobne ale chcem i vediet co hovori oficialna vierouka casd.

Na stranke https://www.adventistworld.org/assurance-of-salvation/ brat Moskala pise ze sme spaseni aj nie sme zaroven. No to je usmevne lebo to nie je mozne. Alebo aj vy zijete v takom pluralizme? EGW vraj tvrdila, ze sme istotne spaseni ale ak nezachovavame desatoro potom klameme sami seba a nie sme. Zachovanie desatora sa tak stalo lakmusovym papierikom spasenia. Je to tak?

Ja ako ateista verim ze nie som spaseny, ale nemam istotu nespasenia. Co ak predsa len.
Já jsem spasený. Respektive po smrti půjdu ke stvořiteli a bude mi u něj skvěle.
Tak věřím na základě většinového popisu charakteru Boha hlavně z nového zákona, ale takto mi to i říká logika a svědomí.

Ale jako adventista jsem tomu takto snadno nevěřil.
Pamatuji si na jedno kázání, kdy se kazatel během asi hodiny asi 4x přímo zeptal sboru ať zvedne ruku, kdo ví, že je spasený.

Seděl jsem až vzadu u zvuk pultu, takže jsem viděl max 4 ostýchavé ruce z cca 50 lidí. Já sám jsem si velmi tehdy přál ruku zvednout, ale nešlo mi to, protože jsem tomu uvnitř vlastně nevěřil.

To je jedna z největších změn u mne, která se po mém odchodu z CASD postupně upevnila - jistota spasení.
(Jinak to prosím není o sebevědomí a samochvále - nevěřím, že jsem lepší než jiní, nebo než log.)

Tomáš Plechatýý

log napísal: 25 Mar 2020, 18:21 ............ EGW vraj tvrdila, ze sme istotne spaseni ale ak nezachovavame desatoro potom klameme sami seba a nie sme. Zachovanie desatora sa tak stalo lakmusovym papierikom spasenia. Je to tak? ........................
Od EGW toho najdeš na toto téma více.

Asi jako jsi to psal od Moskaly - ano i ne.

Já si pamatuji, tato 2 docela jasná vyjádření od Ellen Whiteové.

1)
COL (Kristova podobenství) 155,1 „Ani lidé, kteří přijali Spasitele a prožili jakkoli opravdové obrácení, by nikdy neměli být vedeni k tomu, aby si mysleli, anebo říkali, že už jsou spaseni. To vede na scestí.“

https://www.ellenwhiteova.cz/kristova-p ... i-col-150/

angl. COL 155,1 „Those who accept the Saviour, however sincere their conversion, should never be taught to say or to feel that they are saved. This is misleading.„

https://m.egwwritings.org/en/book/15.617#617

2)
1SM 314 (Vybraná poselství) „Nikdy nemáme ustrnout ve stavu spokojenosti a dále nepokračovat říkajíce: „Jsem spasen“. Když se připustí tato myšlenka, přestanou existovat motivy pro obezřetnost, pro modlitbu, pro opravdové úsilí, které nás nutí k vyšším vědomostem a poznání. Žádný posvěcený jazyk by neměl vyslovit tato slova, dokud Kristus nepřijde a dokud my nevstoupíme branami do města Božího. Pak s nejhlubší patřičností můžeme vzdát slávu Bohu a Beránkovi za věčnou spásu. Dokud člověk si je vědom své slabosti, protože sám nemůže svoji duši zachránit, nikdy se nemá odvážit říci, „Jsem spasen.“

https://www.ellenwhiteova.cz/vybrana-po ... i-1sm-311/

angl. „We are never to rest in a satisfied condition, and cease to make advancement, saying, “I am saved.” When this idea is entertained, the motives for watchfulness, for prayers, for earnest endeavor to press onward to higher attainments, cease to exist. No sanctified tongue will be found uttering these words till Christ shall come, and we enter in through the gates into the city of God. Then, with the utmost propriety, we may give glory to God and to the Lamb for eternal deliverance. As long as man is full of weakness—for of himself he cannot save his soul—he should never dare to say, “I am saved.”

https://m.egwwritings.org/en/book/98.1826#1826

Takže za mne - EGW jasně psala, že nikdo spasen není, nemá být vyučován aby to říkal, nebo se tak cítil ani se nemá odvažovat to vyslovit. Musí si počkat až do konce když bude procházet nebeskou bránou a vidět že to má jisté.

A jestli to EGW psala někde zase úplně obráceně - tak je to ano i ne a u mne to ztrácí důvěryhodnost.

Ona použila slova ,,nikdy (e nemá člověk odvážit říci jsem spasen) a slova - ani lidé, kteří přijali spasitele.

Za mne nemohla být jasnější.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Tomáš Plechatýý napísal: 26 Mar 2020, 09:17
log napísal: 25 Mar 2020, 18:21 Priatelia, v dobe epidemie coronavirusu sa vsetci citime byt tak nejak o trochu blizsie smrti. Dovolte mi otvorit vieroucnu temu, ktora tu takto priamo este nebola otvorena a to je tema Istota spasenia.

Já jsem spasený. Respektive po smrti půjdu ke stvořiteli a bude mi u něj skvěle.
Tak věřím na základě většinového popisu charakteru Boha hlavně z nového zákona, ale takto mi to i říká logika a svědomí.

Pamatuji si na jedno kázání, kdy se kazatel během asi hodiny asi 4x přímo zeptal sboru ať zvedne ruku, kdo ví, že je spasený.

Seděl jsem až vzadu u zvuk pultu, takže jsem viděl max 4 ostýchavé ruce z cca 50 lidí. Já sám jsem si velmi tehdy přál ruku zvednout, ale nešlo mi to, protože jsem tomu uvnitř vlastně nevěřil.

To je jedna z největších změn u mne, která se po mém odchodu z CASD postupně upevnila - jistota spasení.
(Jinak to prosím není o sebevědomí a samochvále - nevěřím, že jsem lepší než jiní, nebo než log.)
...Já jsem spasený. Respektive po smrti půjdu ke stvořiteli a bude mi u něj skvěle.

Tak tam pozdravuj teda za předpokladu, že po smrti někam půjdeš, jakože nikam stejně nepůjdeš, ale to nemáš podle Bible, že bys někam měl po smrti jít, Bible však zcela jasně říká, že po smrti nic není a nikam nejdeš, maximálně tak do hrobu.
Říct já jsem spasený to si umí sám pro sebe říct každý, chápu :).

Možná sis přečetl tento verš a usoudil jsi, že jsi už spasený, ano víra v Ježíše je základ ke spasení, ale je tam budoucí čas " budeš", nikoliv že už nyní jsi už nyní spasený:
Skutky apoštolské 16:31  A oni řekli: Věř v Pána Ježíše a budeš spasen ty i dům tvůj.
Římanům 10:9  Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen.
Římanům 10:13  `každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen´.

Podle Písma mám naději na spasení, na které v milosti Boží můžu již nyní dokonale doufat, ale kterou obdržím stejně až při 2PJK.
Bez 2PJK není spasení:
Židům 9:28  Tak i Kristus jednou jest obětován, k shlazení mnohých lidi hříchů; podruhé pak bez hříchu ukáže se těm, kteříž ho čekají k spasení.

Dána bude (budoucí čas):
1 Petrův 1:13 Protož přepášíce bedra mysli vaší, a střízlivi jsouce, dokonale doufejte v té milosti, kteráž vám dána bude při zjevení Ježíše Krista,
1 Petrův 4:18  A poněvadž spravedlivý sotva k spasení přichází, bezbožný a hříšník kde se ukáže?

I sám Ježíš říká, že musí být zkráceny dny v poslední době, aby mohli být spaseni vyvolení a z toho tedy jasně vyplývá, že nemůže být nikdo spasen do 2PJK:
Marek 13:20  A kdyby Pán nezkrátil ty dny, nebyl by spasen žádný člověk. Ale kvůli svým vyvoleným zkrátí ty dny.

Bojujte o víru a uvádějte ve skutek své spasení:
Judův 1:3  Nejmilejší, všecku snažnost vynakládaje na to, abych vám psal o obecném spasení, musil jsem psáti, vás napomínaje, abyste statečně bojovali o víru, kteráž jest jednou dána svatým.

Filipským 2:12  A tak, moji milí, jako jste vždycky byli poslušní - nikoli jen v mé přítomnosti, ale nyní mnohem více v mé nepřítomnosti - s bázní a chvěním uvádějte ve skutek své spasení.

Musíme vydržet až do konce a až pak budeme spaseni říká sám Ježíš:
Matouš 10:22  Budou vás všichni nenávidět pro mé jméno; ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen.

My hříšníci bychom měli žít svatě (včetně dodržování desatera, činění dobrých skutků milosrdenství, jinak Ježíše nemilujeme) a měli bychom činit pokání ze svých hříchů (což +- 95% z nás stejně asi nedělá), abychom mohli dokonale doufat v té milosti, která nám bude dána spasením při 2PJK.

log
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal: 26 Mar 2020, 18:31
Možná sis přečetl tento verš a usoudil jsi, že jsi už spasený, ano víra v Ježíše je základ ke spasení, ale je tam budoucí čas " budeš", nikoliv že už nyní jsi už nyní spasený:
Ale mozeme mat uz dnes 100% istotu ze budeme v buducnosti spaseni? Alebo je to stavka na neisty vysledok?

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

log napísal: 25 Mar 2020, 18:21 Priatelia, v dobe epidemie coronavirusu sa vsetci citime byt tak nejak o trochu blizsie smrti.......Ako ste na tom vy? Ste presvedceni ze vy osobne ste spaseni a teda budete na 100% v nebi?
Si len vela zvedavý ? alebo máš trochu naložené v gatiach ?

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Milí ateisti, obráťte sa k Bohu a Duchu Svätému, proste o milosť a odpustenie hriechov, pomodlite sa úprimne modlitbu Otčenáš. Ďakujte Bohu za každé ráno kedy sa prebudíte do nového dňa.

Tomáš Plechatýý

mikim napísal: 26 Mar 2020, 18:31
Tomáš Plechatýý napísal: 26 Mar 2020, 09:17

...Já jsem spasený. Respektive po smrti půjdu ke stvořiteli a bude mi u něj skvěle.

Tak tam pozdravuj teda za předpokladu, že po smrti někam půjdeš, jakože nikam stejně nepůjdeš, ale to nemáš podle Bible, že bys někam měl po smrti jít, Bible však zcela jasně říká, že po smrti nic není a nikam nejdeš, maximálně tak do hrobu.
Říct já jsem spasený to si umí sám pro sebe říct každý, chápu :).

Skutky apoštolské 16:31  A oni řekli: Věř v Pána Ježíše a budeš spasen ty i dům tvůj.
Římanům 10:9  Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen.
Římanům 10:13  `každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen´.

Podle Písma mám naději na spasení, na které v milosti Boží můžu již nyní dokonale doufat, ale kterou obdržím stejně až při 2PJK.
Bez 2PJK není spasení:
Židům 9:28  Tak i Kristus jednou jest obětován, k shlazení mnohých lidi hříchů; podruhé pak bez hříchu ukáže se těm, kteříž ho čekají k spasení.

Dána bude (budoucí čas):
1 Petrův 1:13 Protož přepášíce bedra mysli vaší, a střízlivi jsouce, dokonale doufejte v té milosti, kteráž vám dána bude při zjevení Ježíše Krista,
1 Petrův 4:18  A poněvadž spravedlivý sotva k spasení přichází, bezbožný a hříšník kde se ukáže?

I sám Ježíš říká, že musí být zkráceny dny v poslední době, aby mohli být spaseni vyvolení a z toho tedy jasně vyplývá, že nemůže být nikdo spasen do 2PJK:
Marek 13:20  A kdyby Pán nezkrátil ty dny, nebyl by spasen žádný člověk. Ale kvůli svým vyvoleným zkrátí ty dny.

Bojujte o víru a uvádějte ve skutek své spasení:
Judův 1:3  Nejmilejší, všecku snažnost vynakládaje na to, abych vám psal o obecném spasení, musil jsem psáti, vás napomínaje, abyste statečně bojovali o víru, kteráž jest jednou dána svatým.

Filipským 2:12  A tak, moji milí, jako jste vždycky byli poslušní - nikoli jen v mé přítomnosti, ale nyní mnohem více v mé nepřítomnosti - s bázní a chvěním uvádějte ve skutek své spasení.

Musíme vydržet až do konce a až pak budeme spaseni říká sám Ježíš:
Matouš 10:22  Budou vás všichni nenávidět pro mé jméno; ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen.

My hříšníci bychom měli žít svatě (včetně dodržování desatera, činění dobrých skutků milosrdenství, jinak Ježíše nemilujeme) a měli bychom činit pokání ze svých hříchů (což +- 95% z nás stejně asi nedělá), abychom mohli dokonale doufat v té milosti, která nám bude dána spasením při 2PJK.
Normální je nejprve se vyjádřit k tématu zakladatele vlákna a nekomentovat a posuzovat názory ostatních.
Nečetl jsem tu nikde jak to máš ty Mikime.

Jinak s tím budoucím časem si to tak měj.
Já čtu Jan 3,16
Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něj věří, nezahynul, ale měl věčný život.
2 Kor 5,19
Neboť v Kristu Bůh usmířil svět se sebou. Nepočítá lidem jejich provinění a nám uložil zvěstovat toto smíření.

Stačí pochopit a přijmout, že Bůh miluje a odpouští. (A zaplatil- obětoval, co bylo třeba).

log
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 26 Mar 2020, 21:50 Milí ateisti, obráťte sa k Bohu a Duchu Svätému, proste o milosť a odpustenie hriechov, pomodlite sa úprimne modlitbu Otčenáš.
A ked to vsetko urobime, ziskame konecne istotu spasenia ?

Tomáš Plechatýý

log napísal: 26 Mar 2020, 22:12
Hosť napísal: 26 Mar 2020, 21:50 Milí ateisti, obráťte sa k Bohu a Duchu Svätému, proste o milosť a odpustenie hriechov, pomodlite sa úprimne modlitbu Otčenáš.
A ked to vsetko urobime, ziskame konecne istotu spasenia ?
Vím, že reaguješ na někoho jiného, ale odpověď je NE.
Nezískáš(te).

Musíš tomu(Bohu) uvěřit!

Věřit Bohu znamená spolehnout se na to, v co doufáme, a být si jist tím, co nevidíme.
(Židům 11,1)

Obrácení k Duchu, prosby, modlitby, nic z toho nepomůže pokud neuvěříš, že Bůh opravdu odpustil, miluje a už se nezlobí.
( U Ateisty ještě před tím, že Bůh je)

Kdo k němu přistupuje, musí věřit, že Bůh jest a že se odměňuje těm, kdo ho hledají.
(Židům 11,6)

Někdo říká, že samotná víra je dar - že to v sobě nemůžeme vyždímat. To by odpovídalo pohledu Viktora.

Ale já věřím, že Bůh nestraní a nevybírá si koho zachrání a koho ne.
Tu možnost uvěřit, má podle mne v sobě každý, jen je to krok do neznáma a toho se bojíme.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných