Pandemia

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Hosť

Pandemia

Neprečítaný príspevok od používateľa Hosť »

Zdravim všetkých.
Je teraz taká tema medzi kresťanmi , že táto pandémia je Boží trest alebo že to je práca satana.Dokonca som počul že je to jedno zo 7 znamení.Co myslíte?

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Pandemia

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Co si myslíš ty, hoste? Považuješ se za křesťana? Je pandemie nemoci Covid 19 téma, které se dotýká tvé víry? Jak konkrétně? Bojííš se Božího trestu? Nebo satanova útoku? Nebo čekáš na 7 znamení jako předzvěst konce dějin? Nebo jsou to jen "debaty, aby řeč nestála!? Existuje dnes způsob, jak se dozvědět, co nám chce Pán Bůh touto siutuací říci? Chce nám tím vůbec něco říci?
Co třeba téma zodpovědného chování křesťana - jak vypadá? Co můžeme udělat pro sebe, své rodiče, členy společenství víry, sousedy? Jak překonávat izolaci, kterou s sebou nesou karanténní opatření? Jak povzbudit ty, jejichž průběh nemoci není "rýmička" a co můžeme udělat pro jejich nejbližší, kteří to snáší hůř, než kdyby sami onemocněli? Co říci těm, kteří někoho nakazili a mají výčitky svědomí?
Nebo je to něco jiného? Nebo je to pro každého individuální poselství a společné "poučení" neexistuje?

xyz

Neprečítaný príspevok od používateľa xyz »

Celý náš život jen sofistikovaná simulace a žijeme ve virtuální realitě.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Někteří teologové odsoudili názor, že je pandemie Božím trestem (T. Halík, N. T. Wright, P. Hošek atd.).

E.G.W. hlásala, že živelné pohromy a tyto věci jsou dílem Satana, který takto sbírá nepřipravené duše.
Myslela, že Duch Boží ustupuje ze země.

Křesťanstvo se dělí do několika skupin:

1) Podle jedněch Bůh lidi ničím netrestá, katastrofy, epidemie jsou dílem náhody nebo prostě chodu dějin.
2) Další vidí Boží soudy za vším, za každým neštěstím, které se stane v národě i v rodině jednotlivce.
3) Jiní věří, že Bůh to s námi myslí dobře, i když nerozumíme tomu, co se děje.

Ad. 1. Tento přístup zbavuje Boha odpovědnosti za chod dějin. Za chod dějin nemají odpovědnost ani lidé, vše určuje náhoda nebo Satan.
Výhodou tohoto přístupu je to, že lidé nejsou přestrašeni z Boha, který sleduje pohyb lidí na obláčku a každé pochybení přísně trestá.

Ad. 2. Tento přístup se stává podezíravým k lidem, kterým se děje něco nedobrého. Kdo ví, co ten člověk provedl, když se mu toto děje?
Výhody na tomto přístupu nenalézám žádné.

Ad. 3. Tento přístup je dle mého soudu nejvyváženější, protože počítá s Bohem, který hřích odsoudil na svém Synu, a tak prokázal, že Mu jde o naši záchranu, ne o zničení.
Zároveň však nebagatelizuje hřích a odkazuje ho do ohnivého jezera spolu s hříšníky, kteří nebudou činit pokání.

Otázka po "Božích soudech" je legitimní.
V dnešním myšlením si pod slovem "soud" představíme odsouzení, ale v biblickém slova smyslu byl soud projevenou Boží milostí.
Celou Biblí se vine myšlenka proroků, kteří varovali před špatnými skutky a že pokud s tím lidé nepřestanou, přijde Boží soud.
Tento soud se často dlouho odkládal a byl krajním prostředkem k tomu, aby byli lidé ještě zachráněni! (Např. přesídlování usedlíků do cizí země).
Jobovi Bůh vůbec nevysvětloval, proč má vředy a život se mu hroutí.
Místo toho ho vedl k poznání Toho, který stvořil vesmír.

Otázka "Proč" je otázkou legitimní. Avšak je třeba se smířit s tím, že na otázku zla nenabízí odpověď ani Bible.
Protože ať přemýšlíte, jak přemýšlíte, nakonec odpovědnost padne vždycky na Boha, kterého má pak křesťanstvo tendenci obhajovat.
Každá otázka po vzniku zla dopadne tak, že vznikne prostor pro nové otázky.

Osobně za odpověď na tuto otázku pokládám evangelium. Ježíš přišel, aby zemřel za naše hříchy a my byli zachráněni.
Přišel, zemřel, zvítězil. V této odpovědi se skrývá neskutečná síla, která umožňuje důvěřovat Bohu i ve chvíli, kdy se časný život zdá být ztracen a člověk je svírán fyzickou nebo duševní bolestí.
To neznamená, že nebudeme již prožívat špatné věci. Znamená to, že se i v těchto chvílích můžeme na Boha obracet.
Možná nenabídne odpovědi, ale nabídne se Ti ve svém Synu.

V osobní korespondenci jsem jednomu teologovi na přelomu srpna a září napsala k pandemii téměř dvě desítky stran.
V další soukromé korespondenci mi přišlo video o B. Gatesovi, který údajně za pandemii může.
Já nevím, jestli za to může, ale hledání viníků není přínosné z žádného hlediska, v osobní korespondenci vysvětluji s láskou jedné osobě, proč to není možné.
Výňatek z této korespondence zveřejňuji, podotýkám, že píšu do katolických kruhů a vynechávám oslovení a příliš osobní věci:

"Vůbec Tě nepodezírám z toho, že bys chtěl/a strašit. Ty jsi čistá duše a jednáš podle nejlepšího svědomí.

Žila jsem 25 let v církvi, která se podobnými teoriemi zabývala a jelo to tam jako na běžícím pásu. Za všechno může papež a jezuiti podle těch teorií.

Za celých 25 let mne ani jedna tato teorie nepřivedla k Bohu blíž ani o píď a ani nikoho jiného z mého okolí, koho znám.

Nesleduji tyto videa a ke Covidu mám svůj postoj. V současné chvíli leží v nemocnici v těžkém stavu 30. letá zdravotnice z naší nemocnice. Nikdo k ní není vpuštěn kromě ošetřujícího personálu.

Ani nezpochybňuji to, že se vládcové srocují proti Synu, je to tak. To vše Bible odhaluje a pokládám ji za dostatečné světlo. Má přijít pronásledování křesťanů, ne probuzení. Probuzených bude jen pár a budou v menšině. Sleduj úpadek křesťanství v Evropě. Proto je mimořádně důležité být ve vztahu s Bohem a spoléhat se jen na Něj. On takové lidi hledá.

......., my jsme hlásali 25 let, že katolíci jsou šelma a že budou pronásledovat adventisty a honit je po lesích, aby je mohli zavřít do vězení. Ještě dnes to někteří zastávají a mluví o tom oficiální knihy církve, ze kterých to ještě nestihli odstranit. Výsledkem těchto teorií nebyl větší vztah s Bohem, ale větší nenávist ke katolíkům. Za každým člověkem jsme viděli potenciální nebezpečí. A takto dopadají všechny takové teorie, že soustřeďují pozornost na sebe."

Podotýkám, že odpověď byla velmi kladně přijata a nejedná se o negativizaci adventistů, i když to může být takto pochopeno.
Je to odpověď v určitém kontextu, nemám potřebu zveřejňovat vše.
Toto jsem zveřejnila, neboť si myslím, že to může být někomu inspirací, jak nakládat s těmito teoriemi.

Návrh, jak si v současné koronakrizi počínat:

1) Den začínat Písmem, nikoli čtením zpráv.
2) Mít oči otevřené, abychom viděli, kdo potřebuje naši pomoc.
3) Uvědomit si, Kdo je naším základem, na kterém vše stojí. Že mimo tento Základ nic není.
4) Modlit se za druhé a říct jim to. Nenechávat si to pro sebe.
5) Předkládat své názory citlivě, s láskou a nenechat se ovládnout strachem.
5) Sdílet se citlivou formou o naději, kterou máme, neboť přináší pokoj + praktická pomoc.

Nejsou to žádné nové převratné věci. Avšak přinášejí do turbulentní doby naději i dobrou zprávu.

Dnes jsme měli online biblickou školu. Velmi mě to potěšilo, i když osobní kontakt to nevynahradí.
Bylo to zároveň interaktivní, kde jsme diskutovali ve skupinách, jak prožíváme víru.
Tato koronakrize je divná, neosobní, s mnoha negativy a dopady. Bůh je však vynalézavý v lásce a my můžeme být s Jeho pomocí též.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Žila jsem 25 let v církvi, která se podobnými teoriemi zabývala a jelo to tam jako na běžícím pásu. Za všechno může papež a jezuiti podle těch teorií.
Dnes mají tyto názory snad pouze okrajové skupiny, především "ultras" na Slezsku, ti jsou ale velmi aktivní a vyrobili desítky webových stránek. Že to ale bylo, je pravda, i někteří kazatelé tyto názory živili, dnes už jsou povětšinou v důchodu a nová generace má vyváženější postoje.
Z našeho prostředí byl lidé s podobnými názory "odejiti", resp. sami odešli a hledali si podobně smýšlející.
......., my jsme hlásali 25 let, že katolíci jsou šelma a že budou pronásledovat adventisty a honit je po lesích, aby je mohli zavřít do vězení. Ještě dnes to někteří zastávají a mluví o tom oficiální knihy církve, ze kterých to ještě nestihli odstranit. Výsledkem těchto teorií nebyl větší vztah s Bohem, ale větší nenávist ke katolíkům. Za každým člověkem jsme viděli potenciální nebezpečí. A takto dopadají všechny takové teorie, že soustřeďují pozornost na sebe."
Mám celé roky dilema, do jaké míry se na tom podílela Ellen svými výroky a knihami. Dlouho mi trvalo, než jsem překonal určitou bariéru. Poznal jsem i pak skvělé lidi z katolické církve. I když se věci mění, setrvačnost je znát. Nevím o tom, že by církev odstraňovala podobné myšlenky z oficiálních publikací.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Jaký máš úhel pohledu?
Prílohy
121708282_1737388026419958_5643598039209621829_n.jpg

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

L.R. napísal:Žila jsem 25 let v církvi, která se podobnými teoriemi zabývala a jelo to tam jako na běžícím pásu. Za všechno může papež a jezuiti podle těch teorií.
Neregistrovaný napísal:Dnes mají tyto názory snad pouze okrajové skupiny, především "ultras" na Slezsku, ti jsou ale velmi aktivní a vyrobili desítky webových stránek. Že to ale bylo, je pravda, i někteří kazatelé tyto názory živili, dnes už jsou povětšinou v důchodu a nová generace má vyváženější postoje.
Z našeho prostředí byl lidé s podobnými názory "odejiti", resp. sami odešli a hledali si podobně smýšlející.
Když jsem vstupovala do adventismu, byly ekumenické vztahy velmi napjaté. Příslušnost k církvi se často demonstrovala vymezováním se vůči společnému "nepříteli", a to jak ze strany protestantismu, tak ze strany katolicismu. Doba pokročila a je vidět v obou proudech postupná změna.
Pamatuji si, jak jsme na semináři hledali skryté jezuity. Napůl v legraci, napůl vážně. Ještě po ukončení semináře jsem byla svědkem hovoru, kdy se spekulovalo, kdo ze zaměstnanců církve je převlečený jezuita.
V každé církvi je tzv. "tvrdé jádro", které víc hledí na dogmata než na milosrdenství k bližnímu.
L.R. napísal:......., my jsme hlásali 25 let, že katolíci jsou šelma a že budou pronásledovat adventisty a honit je po lesích, aby je mohli zavřít do vězení. Ještě dnes to někteří zastávají a mluví o tom oficiální knihy církve, ze kterých to ještě nestihli odstranit. Výsledkem těchto teorií nebyl větší vztah s Bohem, ale větší nenávist ke katolíkům. Za každým člověkem jsme viděli potenciální nebezpečí. A takto dopadají všechny takové teorie, že soustřeďují pozornost na sebe."
Neregistrovaný napísal:Mám celé roky dilema, do jaké míry se na tom podílela Ellen svými výroky a knihami. Dlouho mi trvalo, než jsem překonal určitou bariéru. Poznal jsem i pak skvělé lidi z katolické církve. I když se věci mění, setrvačnost je znát. Nevím o tom, že by církev odstraňovala podobné myšlenky z oficiálních publikací.
Protikatolické výroky Ellen nebyly v té době ničím zvláštním. Jednala v duchu své doby. V protestantismu vnímám ještě dnes jistou potřebu bojovat s "nepřítelem". Katolicismus se tak vymezovat nepotřebuje, i když i tam jsou lidé "tvrdého jádra". Také znám super katolíky, ale i protestanty. Je to všechno o lidech. Po opuštění adventismu jsem potkala celou plejádu vynikajících lidí z různých církví.

Výraz "my jsme hlásali 25 let" se vztahuje na mne a ještě na jednu osobu, kterou není nutno uvádět. Ale samozřejmě doba v CASD byla celkově taková. Je to soukromá korespondence a to je jistý druh "žánru", do kterého není tak vidět, když člověk nezná kontext. Osoba, které to píšu, je obeznámena se světlou stránkou adventismu a se všemi dobrými stránkami. Tím jsem reagovala na videa, která mi přišla do pošty ohledně Covidu (bylo jich postupně několik) a vysvětlila, proč to už nechci ani číst nebo na to koukat.

Co se týče Velkého sporu věků, měli jsme doma několik vydání. Zdálo se mi, že v těch nejstarších byl silně zdůrazňován antikatolický postoj a v těch novějších je přítomen také, ale ve více umírněné podobě. Obratem "nestihli odstranit" nemíním, že by církev chtěla tyto myšlenky úplně odstraňovat, ale že se je možná v budoucích letech pokusí umírnit. Ale možná se mýlím, uvidíme, co přinese ekumenické hnutí, jehož jsem zastáncem.

Překonávání bariéry je normální. Pokud v něčem člověk žije x let, těžko se to odstraňuje. Jsou zakořeněny jak dobré, tak špatné zvyky, změna obvykle nebývá okamžitá. Pokud je změna okamžitá, je to zpravidla kyvadlová reakce, kdy člověk přeskočí na úplně opačné spektrum názorů, např. dosud to bylo všechno špatně (i když nebylo) a teď už bude jen dobře (nebude). Člověk roste celý život.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných