Nesplněné proroctví

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Neregistrovaný

Nesplněné proroctví

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Když jsem ještě nebyl dospělý, někdy kolem roku 2002-2004, měl jeden bratr ze sboru vážnou přednášku na téma doby konce. Seděl jsem tehdy a hltal s vážnou důvěrou ty výpočty a závěry.

Nejprve z Daniele a Zjevení o šelmě a malém roku, papežství které povstalo z římské říše. O pronásledování křesťanů během středověku po dobu 1260 dnů let (538-1798). O smrtelné ráně, kterou ta šelma utrpěla a když francouzský Generál Berthier vyhlásil římskou republiku a zrušil Papežský stát. O tom jak se ve Zjevení mluví o tom, že ta smrtelná rána se zahojila. Že k tomu došlo v roce 1929 Lateránskými dohodami, kde se znovu uznává stát Vatikán.
Dále se mluvilo o tom jak postupně tato šelma po zhojení té rány získává moc a celá země jde v obdivu za ní. A později se tato šelma spojí s tou druhou (USA) a ta z jejího pověření začne všem nařizovat aby lidé tu první uctívali a klaněli se jí a přijali na čelo a ruku její znamení, kdo nepřijme znamení nebude moc nakupovat a prodávat, kdo nepoklekne má být zabit. (Ze ZJ 13) Dále ( Z kapitoly Zj 17 ) mluvil podrobněji o tom jak Bible na tom místě mluví přesně o naší době, protože mluví o městu ze 7 pahorcích (Řím- Papežství) jak ta šelmy byla a není a zase bude. Tedy V době kdy to čteme pronásledování od té šelmy již není ale zase bude.
Mluvil o tom jak těch 7 pahorků je 7 králů - 5 jich padlo jeden kraluje a jeden ještě nepřišel ten až přijde bude jen nakrátko a ta šelma bude ten osmý král.
Od roku Lateránských dohod (1929) vládlo 5 papežů již zesnulých (Pius XI. (1922–1939)
ct. Pius XII. (1939–1958)
sv. Jan XXIII. (1958–1963)
sv. Pavel VI. (1963–1978)
bl. Jan Pavel I. (1978)
Pak jeden žije - v té době sv. Jan Pavel II. (1978–2005)

A jeden ještě nepřišel - až přijde bude tam jen na krátko - To měl být Papež Ratzinger Benedikt XVI. (2005–2013), který jako snad jedinný se vzdal svého titulu ještě za živa.

Po něm měl být ten 8. - Jorge Mario Bergoglio - Papež František - už měl on být ta šelma plná pronásledování najednou ho mělo plně podpořit 10 králů - světových mocností a měli společně bojovat proti Beránkovi - Ježíši až měl být konec světa Ježíšovým druhým příchodem.

Proč to sem všechno píšu.
Dnešní den se v tisku objevila zpráva že Papež František zemřel a nevypadá to na fake news.

Celé dospívání a možná podvědomě i později v dospělosti od doby co jsem vyslechl toto ,,kázání" jsem byl vystrašený na pozadí, že opravdu to může být pravda a ještě já se dožiju celosvětového pronásledování a vyhlazování křesťanů- adventistů (kvůli sobotě a neochotě pokleknout před papežem, který všechny sjednotí).

Později jako dospělý jsem přestal věřit výkladům bible a církve.
Dnes je konečně jasné, že ten výklad tak jak byl vyučován se nenaplnil.

A tak se tu chci zeptat vás ostatních.
1) Také jste se s tímto nebo velice podobným výkladem a strašením setkali? Pamatujete si ty kdo ho kázali? Uvěřili jste tomu? Co to ve vás vyvolávalo? Myslíte že to přineslo cokoliv dobrého? Co to naopak přineslo zlého?

2) Výzva pro všechny, kdo toto učení sami šířili a hlásali - přijměte svou zodpovědnost, jako jste to veřejně hlásali, tak veřejně vystupte a omluvte se za to co jste tím napáchali byť možná v dobré víře. Poučte a už to nikdy neopakujte. Neskákejte už nikdy druhým na lži o výpočtech o údajné blížící se apokalypse, pronásledování katastrofách a jiných pohromách které straší ostatní. Vystupte proti nim už v zárodku ať si nemusí další generace opakovat tu bolestnou zkušenost strachu nebo očekávání a pak někdy vlastně zklamání nebo úlevy.

Neregistrovaný

Re: Nesplněné proroctví

Mám podobnú skúsenosť. Od mala som počúval kázania, prednášky ako bude ľud verný prenasledovaný pre sobotu, ako "sa kujú pikle" proti adventistom, že sa budeme schovávať v lesoch a podobné nezmysly. Pritom z celosvetového hľadiska je počet adventistov úplne zanedbateľný. Nečakám zo strany vedenia cirkvi, GK, žiadnu sebareflexiu či zmenu teológie. Týmto by vlastne popreli zakladateľku CASD E.G.White.

host

Neprečítaný príspevok od používateľa host »

Ako moc musí byť človek determinovaný aby uveril hlúposti?

Neregistrovaný

host napísal: 23 Apr 2025, 17:21 Ako moc musí byť človek determinovaný aby uveril hlúposti?
Náchylnost je v u citlivých dětí, dětí z rozvrácených rodin, bez stability a sebedůvěry, dětí co zažily násilí, trauma či manipulaci, dětí co vyrůstají v prostředí, nejbližší okolí -rodina a příbuzní a známí - všichni věří těm stejným ,,hlúpostem" dětí, které hledají pocit bezpečí a přijetí prostě pevnou půdu pod nohama. Ale i u lidí, kteří hledají způsob jakým získají svou hodnotu - budou vyjímeční, budou lepší než ostatní, získají díky příslušnosti k nějaké skupině uznání obdiv a nějaké výhody od lidí uvnitř - ze stejného důvodu vstupují jiní mladí lidé do gangů byť rozumově vidí, že to není dobrá volba.

Psal jsem dětí, ale i dospělí, kteří naletí, kdysi byli děti a mohou mít v sobě tyto motivy podvědomě.

Neregistrovaný

Elenka White a spol vsadili na sobotu, potom sa všetko učenie odvíjalo od témy soboty. V Novom Zákone nie je nikde priamy odkaz na dodržiavanie soboty ako podmienku spásy.
Práve naopak. Milosťou ste spasení, nie zákonom.

host

Neregistrovaný napísal: 23 Apr 2025, 21:38
Náchylnost je v u citlivých dětí, dětí z rozvrácených rodin, bez stability a sebedůvěry, dětí co zažily násilí, trauma či manipulaci, dětí co vyrůstají v prostředí, nejbližší okolí -rodina a příbuzní a známí - všichni věří těm stejným ,,hlúpostem" dětí, které hledají pocit bezpečí a přijetí prostě pevnou půdu pod nohama. Ale i u lidí, kteří hledají způsob jakým získají svou hodnotu - budou vyjímeční, budou lepší než ostatní, získají díky příslušnosti k nějaké skupině uznání obdiv a nějaké výhody od lidí uvnitř - ze stejného důvodu vstupují jiní mladí lidé do gangů byť rozumově vidí, že to není dobrá volba.

Psal jsem dětí, ale i dospělí, kteří naletí, kdysi byli děti a mohou mít v sobě tyto motivy podvědomě.
Keď sa pozriem do našeho zboru tak novo prichodzí za posledných 20 rokov je polovica z rodín kde to nefungovalo. Šikana, alkohol, psychická porucha, traumatický rozvod.

To potom ale vyzerá tak že akým spôsobom evanjelizujem tak takí typ ľudí mi prichádza do cirkvi.

Neregistrovaný

Neregistrovaný napísal: 23 Apr 2025, 22:43 Elenka White a spol vsadili na sobotu, potom sa všetko učenie odvíjalo od témy soboty. V Novom Zákone nie je nikde priamy odkaz na dodržiavanie soboty ako podmienku spásy.
Práve naopak. Milosťou ste spasení, nie zákonom.
Zjednodušeně možná

Podrobněji, nejprve vsadili vše na konec světa, již za Millera.
Pak o rok později znovu a znovu,
Pak vsadili všechno na svojí výlučnost a nutnost uznání 22.10.1844 , i když se zklamali. Takže se to datum obestavělo svatyní, zavřenými dveřmi a dalším čekáním na konec světa za nejpozději 7 let.
Teprve později když konec nepřicházel a museli začít přijímat i nové lidi a dorůstaly děti, které si někdy braly lidi, co nebyli v původním hnutí, tak se to změnilo na výlučnost přes sobotu a později i přes zdravotní reformu a troj andělské poselství.

O té sobotě to musela Whiteovým nejprve říci nějaká Baptistka sedmého dne.
Stejně jako o vepřovém to musel Whiteové říci nějaký jiný bratr.
Nějakou dobu Whiteová byla v čele Adventistů prvního dne a sama jedla vepřové a argumentovala tím, že přece by takovou mňamku Bůh lidem nezakázal.
Ale později ano, pak už o tom začala sama ,,mít vidění". Stejně jako o zdravotní reformě, která kupodivu byla v souladu s pravidly co byly v knihách, co měla ona doma.
Její ,,vidění" taky jednou obsahovalo počet měsíců Saturnu , počet který souhlasil s tím kolik se o tom tehdy všeobecně myslelo že jich má, ale dnes se ví že má těch měsíců více.
A pak jsou tu opsaná díla, z těch byl jak výdělek, tak vysoké postavení i ,,rozpracovaná teologie".

Neregistrovaný

host napísal: 24 Apr 2025, 06:24
Neregistrovaný napísal: 23 Apr 2025, 21:38

Keď sa pozriem do našeho zboru tak novo prichodzí za posledných 20 rokov je polovica z rodín kde to nefungovalo. Šikana, alkohol, psychická porucha, traumatický rozvod.

To potom ale vyzerá tak že akým spôsobom evanjelizujem tak takí typ ľudí mi prichádza do cirkvi.
Ako dlho im viera vydrží? Mne vydržala niekoľko rokov. Človek musí byť tak trochu naivný, aby tomu veril. Ani Joshua sa nevrátil po dvoch tisíc rokoch.

host

Neregistrovaný napísal: 24 Apr 2025, 11:22

napísal: Ako dlho im viera vydrží? Mne vydržala niekoľko rokov. Človek musí byť tak trochu naivný, aby tomu veril. Ani Joshua sa nevrátil po dvoch tisíc rokoch.
Ľudom v zbore sa výrazne zlepší sociálny život. Zrazu majú väzby, niekto sa o nich zaujíma.
Majú stretnutia, modlitby, výlety a to je niečo čo doposiaľ nemali. Spoločenstvo im dalo hodnotu a vierouka už není dominantná pre zotrvanie v cirkvi.

Neregistrovaný

Niekedy si hovorím, že aj to nebo môže byť peklo. Život vo večnosti môže byť za trest.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní