Čisté a nečisté

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Peter

Čisté a nečisté

Neprečítaný príspevok od používateľa Peter »

V kontexte tohto článku ma vždy zaujímalo, prečo uznávame skôr halal jedlo a nie kóšer ako židia. Nevie niekto, ako sa to podarilo prvoadventistom obhájiť?

Druhá otázka je skôr praktická. Môžeme jesť pštrosie vajcia :) ? Než začnete písať že pštros je nečistý, rád by som pripomenul, že aj včela je nečistá a med konzumujeme.

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Re: Čisté a nečisté

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

s tým medom je to určite zaujímavé :-), ale podľa mňa - vajce je v určitom zmysel zviera, je to budúci pštros, ale med síce vylučujú včely, ale nemá nič spoločné so včelou ako takou, ani iným živočíchom (nie je to včela v inej forme), okrem toho je v Biblii vyslovene spomínaný ako jedlo

to s tým halal a kóšer som nepochopil, v čom viac aplikujeme (prví adventisti) halal ako kóšer?

Peter

Neprečítaný príspevok od používateľa Peter »

Rajon napísal:to s tým halal a kóšer som nepochopil, v čom viac aplikujeme (prví adventisti) halal ako kóšer?
Myslel som celý proces prípravy mäsa. Židia mali dané pravidlá ako musí zviera ktoré budú konzumovať zomrieť, teda aj vykrvácať a podobne. Nesmie sa variť v mlieku a ďalšie množstvo iných nariadení... V obchode tieto potraviny nájdeš pod označením kóšer. Nám je ale spôsob zabitia a prípravy ukradnutý - rovnako ako moslimom. Ide nám len o to, či je to zviera čisté alebo nečisté.

S tým vajíčkom máš asi pravdu, znie to logicky :).

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Ale halal má tuším tiež podobné pravidlá - vykrvácanie atď.
Ale je pravda, že adventisti to v praxi neriešia vôbec, či je halal, či je kóšer, skôr len aby bolo čisté.

lukas
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:48
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa lukas »

Někteří Adventisté možná neřeší zda je maso s krví, nebo, zda kuřecí párky obsahují vepřové kůže atd. Nicméně církev Adventistů uznává, že by se nemělo konzumovat maso s krví, si o tom můžeme přečíst například v knize Rady o výživě od Ellen G. White a pokrmech ke stažení např na: http://knihy.8u.cz/upload/rady-o-vyzive-a-pokrmech.pdf nebo trochu jiná verze je na http://uloz.to/xxoM8fD/e-g-white-rady-o ... krmech-rar a anglická verze je na https://egwwritings.org/?ref=en_CD.393.1

>>Vaše rodina není zdaleka zdráva. Užíváte živočišný tuk, ačkoli jej Bůh přímo zapověděl: „To je věčné ustanovení pro vaše generace ve všech vašich sídlech: nebudete jíst žádný tuk a žádnou krev.“ 2T 61 (1868)
Lidé mají velmi rádi tučné maso. Pochutnávají si na KRVI i na tuku zvířat. Pán však dal rozhodný pokyn, že se to nesmí jíst. Proč? Poněvadž jejich požívání způsobuje nemoci krevního oběhu v těle. Neuposlechnutí Božích příkazů přineslo lidem mnoho nesnází a nemocí. Vnášejí-li si do těla to, co nemůže vyrobit dobrou krev, musí snášet následky neuposlechnutí Božího slova. Letter 102 1896 << (CD 393,394)

Ještě uvedu jeden citát ze stejné knihy, který souvisí s tímto tématem. Nejen že Adventisté nejedí nečisté maso, ale se zdravotní reformou, dostali informaci, že v poslední době není vhodná konzumace jakéhokoli masa, protože zvířata už jsou velmi poškozená hříchem a nemocemi. Což způsobuje slabost, únavu, onemocnění a předčasnou smrt u lidí, kteří maso jedí.

>> Lidé snad nepoznají příčinu jedení masa ihned ale to neznamená, že, maso není škodlivé. Málokdo se, žel, dá přesvědčit o tom, že právě maso otrávilo jeho krev a způsobuje mu potíže a utrpení. (1905) MH 315
Pán mi ukázal tuto otázku z několika hledisek. Lidé nepoznávají, že jedení masa zvyšuje úmrtnost; kdyby to věděli, neslyšeli bychom jejich argumentace a výmluvy ve prospěch pochutnávání si na mrtvém mase. Je dostatek jídla, které utiší hlad, abychom nemuseli náš jídelníček doplňovat mrtvolami.<< (CD 392)

Další informace jsem uvedl v podobném článku na: http://acos.tym.sk/post89.html#p89

Omlouvám se administrátorovi za delší citáty než 3 věty.

tovog
Dátum registrácie: 14 Jan 2015, 10:01
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa tovog »

V SZ době nebyla otázka 'proč' důležitá, spíše šlo o to, jestli poslechnout nebo ne. EGW píše, že důvodem vyčlenění nečistého masa, krve, tuku je čistě zdravotní. Nečisté znamená nezdravé, způsobující nemoci. Je to stejný důvod, proč bychom měli v dnešní povážlivé době omezit či vypustit všechny ostatní živočisné potraviny, rafinované (průmyslově zpracované) potraviny, chemicky ošetřované, konzervované či aditivované potraviny a různé návykové drogy. Vrátit se k 1. Moj.1:29 a čerpat z těchto zdrojů. Vrátit se do zahrady, sledovat Boží růst plodin a podílet se na tomto procesu stvoření, což je radost ale i boj, podobný křesťanskému. To nám umožní ve větší hloubce chápat Ježíšova podobenství, která z těchto přirozených věcí vycházejí. Pomůže nám to odklonit se i od našich světských model.

Franto

Neprečítaný príspevok od používateľa Franto »

Keď Boh prvýkrát dovolil jesť mäso, povedal:
Genesis 9:3  Všetko, čo sa hýbe a je živé, bude vám na pokrm, ako zelené byliny, tak som vám dal to všetko.
Bolo to krátko po tom, ako Noe opustil koráb. Zaujímavé, že v tomto texte nie je použité slovo "čisté" (tak ako to vykladáme), hoci pri naloďovaní zvierat do korábu sú "čisté" spomenuté asi štyrikrát.
Výraz "čo sa hýbe" je v časti o potope použitý okrem tohto miesta ešte trikrát, a vždy vo význame "všetky zvieratá":
Genesis 7:21  A tak zomrelo každé telo, ktoré sa hýbe na zemi
Genesis 8:19  Všetky zvieratá, ... , všetko, čo sa hýbe na zemi, ... , všetko to vyšlo z korába.
Genesis 9:2  Vaša bázeň a váš strach bude na každom zvierati ... i so všetkým, čo sa hýbe na zemi ...

Tak z toho by som usúdil, že Boh chcel povedať to čo aj povedal. Je to priama reč, tak sa dá predpokladať, že to je zapísané dobre. Pôvodný zámer bol teda asi dovoliť jesť všetky zvieratá. A keď Boh chcel jedenie mäsa obmedziť len na čisté zvieratá, tak to tiež povedal jasne, ale to bolo až za Mojžiša.

Maros77

Neprečítaný príspevok od používateľa Maros77 »

Vela sa v tejto diskusii argumentuje zdravotnymi dovodmi, ale v Biblii sa tento dovod prakticky nepouziva. Ja si to vysvetlujem tak, ze Boh sa spolieha na zdravy usudok cloveka (ktory sam do cloveka vlozil), a nazatazuje nas vymenovavanim toho, co je skodlive. Kazdy sa ma sam rozhodnut, co mu prospieva a co mu moze uskodit, Ved vieme, ze dnes je skoro vo vsetkom strasne vela skodlivych veci (chemia, Ecka a podobne), ze to maso mi popri tom nepripada az tak strasne dolezite. Tymto veciam sa ludia iniciativne vyhybaju, a nepotrebuju, aby to bolo napisane v Biblii alebo v Radach o vyzive.

Rajon
Kontaktovať používateľa:

To, že sa v Biblii taký dôvod priamo nespomína ešte neznamená, že nebol na pozadí mnohých príkazov (okrem iných príčin). Boh jednoducho dával príkazy ako požehnania, ale nevysvetľoval vždy - tak toto je kvôli hygiene, toto kvôli ochrane zdravia atď. :-)

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Ešte ma napadlo, že Boh pôsobí na človeka vždy komplexne, vo všetkých rovinách.

Samozrejme má v prvom rade záujem o jeho večnosť, čiže o duchovný rozmer, o vzťah s ním ako základ všetkého.
Rovnako však má záujem o jeho sociálny rozmer - vzťahy s inými ľuďmi, ktoré sú ďalšou podstatou kresťanstva i večnosti.
Tiež však Boh túži po duševnom uzdravení ľudí - uzdravenie ich vnútorných zranení, aby zdravo uvažovali o sebe i iných, aby ich myseľ bola čistá... čo je takisto dôležité pre vzťahy s inými ľuďmi i s Bohom.
A tiež má záujem na fyzickej oblasti človeka - napr. aj tým, čo jeme, ako narábame so svojim telom atď. môžeme uctievať Boha, keď rešpektujeme zákony (prírodné, biologické...), ktorých stvoriteľom je Boh, čiže aj tým žijeme v súlade so svojim Tvorcom. Fyzická oblasť je tiež dôležitá pre duchovný rozmer (mozog - centrum vnímanie Boha), vzťahy (keď som zdravý, môžem viac pre iných urobiť...) atď.

Všetky tieto oblasti sú zároveň navzájom prepojené, jedná súvisí z druhou, navzájom sa ovplyvňujú.

Takže myslím, že i keď väčšinou v Biblii nemáme pri Božích radách, príkazoch a pod., že toto je kvôli zdraviu, toto kvôli vzťahom atď., Boh má záujem o celého človeka, chce byť Pánom vo všetkých jeho oblastiach života. A pre človeka je dobré, keď Boh bude vládcom vo všetkých jeho oblastiach. To je pravé zdravie.

A Ježiš napredoval v múdrosti, veku a obľube u Boha i u ľudí. (Luk 2,52)
A sám Boh pokoja nech vás celých posvätí a pri príchode nášho Pána Ježiša Krista nech zachová vášho neporušeného ducha, dušu i telo bez úhony. Verný je ten, kto vás povoláva - on to aj urobí. (1. Tes. 5,23.24.)

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných