Ozdobovanie

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
JEZÁBEĽ

Ozdobovanie

Neprečítaný príspevok od používateľa JEZÁBEĽ »

asd12 napísal:Buďme objektívni.
Predseda by mal spĺňať isté podmienky:
[...]
9. V neposlednom rade, jeho manželka by tiež mala reprezentovať adventistické (biblické) zásady – aj svojím zovňajškom
[...]
"asd12", k tvojmu bodu č. 9:
Predpokladám, že útočíš na ženy, ktoré sa ozdobujú. Predpokladám, že okrem Roháčkovho prekladu Biblie iný preklad nepoužívaš.
Takže ho použi aj teraz. Čítaj 2 Moj 3,22. Čo mali Izraeliti na príkaz Hospodinov urobiť? Na koho mali naklásť zlaté klenoty? Na svojich synov a dcéry!!! Čítaj pozorne!! Čo mali urobiť pri vydaní desatora na Sinaji? Čítaj 2 Moj 19,10. Iba si oprať oblečenie, o klenotoch žiadny príkaz. Kedy si zlaté klenoty dali dole? Čítaj 2 Moj 32,2.3. Na Áronov príkaz (nie Hospodinov!!) pri zhotovovaní zlatého teľaťa. Ako to, že Hospodinovi nevadilo, že ich na sebe mali pri vydaní desatora? Čítaj Jer 2,32 a Iz 61,10. Ozdobovali sa izraelské dievčatá a ženy? Čítaj Zj 21,2. Predpokladal Ján na ostrove Patmos, že sa nevesta ozdobuje?
Čítaj lekciu č. 30 z EPD od dogmatikov br. Daniela Dudu a br. Jiřího Moskalu: "...Zdrojom krásy u kresťanky nie sú ozdoby, ale krása jej charakteru. Vonkajšie ozdoby môžu byť len vhodným doplnkom jej oblečenia. Nemali by však upútavať pozornosť druhých. Nie sú samoúčelné. Môžu však poukázať na vnútornú krásu a vonkajší prirodzený pôvab...."
Iba toľko som chcela povedať... Už mám plné zuby tých ktorí sa ozdobujú luxusnými autami, domami, dovolenkami či oblečením, ale sú schopní z nebeského kráľovstva vylúčiť ženu s decentnou ozdobou za 2 €!!! Ešteže o tom nebudú rozhodovať takíto novodobí Farizeji, ale sám Nebeský Boh! Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté!
Naposledy upravil/-a ričard v 18 Mar 2015, 18:42, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Téma bola vytvorená z príspevkov v téme "Blíži sa konferencia, bude sa voliť nový predseda Slovenského združenia", pretože sa od tohto bodu začalo riešiť ozdobovanie...

asd12

Re: Ozdbovanie

Neprečítaný príspevok od používateľa asd12 »

Milá JEZÁBEĽ,
Dalo sa čakať, že s bodom č. 9 bude mať problém hlavne JEZÁBEĽ :-) Napriek tomu,
- môj príspevok nebol myslený ako útok na nikoho, máme predsa milovať
aj tých ktorí zmýšľajú a jednajú inak ako my, hlavne ak nemajú
poznanie.
- predpokladám, že každý adventista vie, že v Biblii je viacero pasáží
na tému ozdobovania sa. Tá ktorú uvádzaš má tiež svoj kontext a dobové
pozadie. Pozri aj ďalšie: Iz 3, 1Tim 2, 1Pt 3 atď.
- nevedel som, že sa to píše len v Roháčkovej Biblii. V ktorej Biblii
sa to nepíše? Rád si takú zaobstarám.
- luxusné autá, domy, dovolenky – súhlas ... aj keď to je trochu iná
kategória, ktorá môže mať aj praktickejší rozmer, než upútavanie
pozornosti na seba (hoci lacnými čačkami)
- Myšlienky autorov EPD sú zaujímavé, ale snád nie dogmatické
- Odporúčam: Adventisti siedmeho dňa veria, kapitola 21 „Kresťanské
správanie“ – asi predposledná strana. Adventisti siedmeho dňa proste
niečomu veria. Ak neveria, potom neviem...
Aspoň tí, ktorých si volíme, by mali.

JEZÁBEĽ

"asd 12", k tomu Roháčkovi. Ten píše strieborné a zlaté klenoty, ale ostatné preklady píšu predmety, čo už nie je také silné... Tvoje texty sú vytrhnuté z tematického i dobového kontextu. Pavol aj Peter riešia iba jedno. Ozdobovanie by nemalo byť modlou pre ženy. To je všetko čo riešia. Nepíšu, že by sa nemali vôbec ozdobovať, ale naopak, ozdobovať sa podľa Roháčka so "stydlivosťou a rozumnosťou". Všetko, čo je medzi mnou a Bohom na prvom mieste je modla, teda ja ozdobovanie. V Iz 3 rieši "pyšné a bujné dcéry Siona", ktoré Pán Hospodin poníži aj tým, že im odoberie ozdoby, rúcha a podobne... Prečo? Lebo pre nich to boli "bôžikovia" na ktorých si zakladali, ich ego im rozkazovalo, vládlo im... Na str. ASD veria som nenašla nič z toho, čo tvrdíš. Nie je tam napísané, že sa ženy nemajú vôbec ozdobovať, ale opäť je poukázané že vzťah s Bohom, vnútorný postoj pokory a cudnosti musí byť nadriadený tomu, čo vidieť navonok... A aby si sa nenamáhal citovať Jakoba v Gen 35,4; ktorý zakopal náušnice (iba Roháček) pred príchodom do Bételu, tak predznamenávam, že to boli kultovné krúžky (amulety) do uší (pôvodná hebrejčina), ktoré niesli podoby pohanských bohov a nie okrasné náušnice, preto ich zakopal. Pozor, aby sme neargumentovali s textami, ktoré hovoria o kultických, modlárskych ozdobách a neurobili si nebiblický záver, že akékoľvek ozdobovnanie je hriechom. Hriechom je ozdobovanie, ktoré stojí medzi mnou a Bohom. To hovoria všetky biblické texty. Dá sa navonok na prvý pohľad posúdiť, prečo má na sebe nejaká žena decentnú ozdobu? Vidíme do jej srdca? Preto CASD zostáva pri princípe slušne. Akonáhle by sme si určili ktoré ozdoby áno, ktoré nie, kde áno a kde nie, potom sme tam kde boli Farizeji za čias Pána Ježiša. Takýto zoznam cirkev nikdy nevyrobí. Skúsme sa navzájom tolerovať a nevyrábať zoznamy, ktoré budú vždy subjektívne. Skúsme neurčovať presný štýl hudby, decibely, uhol zodvihnutia rúk, povolené slová pri bohoslužbe (Amen áno, hosana už nie) a podobne... Ozaj, a čo s tým Izraelitmi pri odchode z Egypta? Hospodinov príkaz naložiť na svojich synov a dcéry? Na to si neodpovedal.

cogito
Dátum registrácie: 12 Mar 2015, 10:13
Zbor: Anonymov
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa cogito »

asd12 napísal:Milá JEZÁBEĽ,
Dalo sa čakať, že s bodom č. 9 bude mať problém hlavne JEZÁBEĽ :-) [...]
Ja tú prezývku JEZÁBEĽ vnímam ako snahu autorky poukázať na to, ako si ľudí škatuľkujeme. Tá sa upravuje = je to Jezábel. A Ty si to aj svojou reakciu potvrdil, asd 12. ::scratch::

asd12

cogito, máš pravdu, v tej prezývke cítiť miernu rebéliu.
Už len treba dúfať, že sa na scéne neobjaví nejaký Achab, lebo potom
budeme potrebovať aj Eliáša. :-)
Tak či tak, ľudia sa profilujú sami, netreba ich ani škatuľkovať.

asd12

Milá JEZÁBEĽ
Aj keď ozdobovanie je téma, ktorá asi trápi viacerých „liberálnejších“, zrejme to nepatrí do tejto rubriky (admin by možno mohol otvoriť samostatnú tému), ale ak dovolíš ešte jeden koment:
Je len a len na tebe akú fasádu si nahodíš a akým spôsobom si to ospravedlníš.
Ja som len poukázal na to, že to nie je v súlade s vieroučnými výrokmi ASD. (Je to tam, pozri si to lepšie – zacitoval som Ti to nižšie.)
- Vybrať si len niektoré biblické verše, ktoré sa Ti hodia, nie je čestný prístup. A zužovať tie ostatné len na vnútorný postoj pokory, cudnosti je neférová dedukcia.
- Mimochodom, ako sa dívaš na tetu Whiteovú? Čítaš aj pasáže o ozdobovaní, alebo ich preskakuješ? Alebo tiež celú EGW nemusíš?

Tu je ta pasáž z ASD veria (na nete to bolo len v češtine):
„Po odpadnutí Izraele u zlatého býčka Bůh přikázal: „Nyní však ze sebe
složte své ozdoby, ať vím, jak mám s vámi naložit.“ V pokání „se tedy Izraelci zbavili všech ozdob“ (Ex 33,5.6). Apoštol Pavel jasně
prohlašuje, že Písmo zaznamenává toto odpadnutí „k napomenutí nám,
které zastihl přelom veků“ (1K 10,11)...
Z hlediska tohoto učení Písma a výše uvedených principů jsme toho názoru, že by se křesťané neměli ozdobovat šperky. Tomu rozumíme tak,
že nošení prstenů, náušnic, náhrdelníků, náramků a nápadných spon do kravat, manžetových knoflíků a broží – i jakehokoli jiného typu šperků, jejichž hlavním účelem je okázalost – je zbytečné a není v
souladu s principem jednoduchosti v ozdobování, ke kterému nabádá
Písmo.“ Adventisté sedmého dne věří, české vydanie, str. 342,343

cogito
Dátum registrácie: 12 Mar 2015, 10:13
Zbor: Anonymov
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa cogito »

asd12 napísal:cogito, máš pravdu, v tej prezývke cítiť miernu rebéliu.
Už len treba dúfať, že sa na scéne neobjaví nejaký Achab, lebo potom
budeme potrebovať aj Eliáša. :-)
Tak či tak, ľudia sa profilujú sami, netreba ich ani škatuľkovať.
Milý asd12, obávam sa, že máš vážne problémy s porozumením toho, čo si prečítaš. ::stop:: Nevadí, sme rôzni, treba sa tolerovať. :D

JEZÁBEĽ

"asd12",
tá pasáž s ASD veria nič nedokazuje. Všimol si si výrok: "jejichž hlavním účelem je okázalost"? Ty dokážeš posúdiť, kedy je hlavným účelom okázalosť? A ešte niečo. Inak, je tam jasne napísané, že "s principem jednoduchosti v ozdobování". Takže tam vidíš, čo tam nie je. Nie je tam napísané, že sa nemáme ozdobovať vôbec, ale je tam napísané to isté čo v Biblii. Nie okázalosť a áno jednoduchosť. Nie je to formulované tak, ako si naformátovaný ty, že sa netreba vôbec ozdobovať.

Ten výrok z Ex 33,5.6 nič nedokazuje. V kontexte SZ sa pokánie vždy týka oblečenia si vrecoviny, odloženia oblečenia a ozdôb... Je to proces pokánia! Nie je to bežný život... Nemôžeme postaviť text Písma proti textu Písma.

EGW mám veľmi dobre naštudovanú. Píše v kontexte doby v ktorej žila. Jej princípy boli vždy iba jednoduchosť a skromnosť. Keď napísala svedectvo niektorej žene proti ozdobám, tak to bolo preto, lebo Pán jej ukázal, že pre tú konkrétnu ženu sa to stalo modlou, alebo že na to minula veľa peňazí, ktoré jej chýbali inde. EGW nie je proti Písmu. Teda proti zásade slušne a vkusne, alebo ako hovorí Písmo: "stydlivosťou a rozumnosťou". asd 12, ty vidíš v texte to, čo chceš vidieť a nie to, čo text hovorí...

Vieš čo je tvoj problém? Že robíš z malého svetla veľké svetlo. EGW pre teba nahradila Písmo. Ja si ju veľmi vážim preto, že ma k Písmu doviedla a pre mňa Písmo nenahradila.

Všimol si si, že kniha, z ktorej cituješ má názov 27. vieroučných bodov a naša cirkev má dnes už 28. vieroučných bodov? Takže posolstvo knihy nie je aktualizované... vo veciach kultúry kopíruje dobu, v ktorej bola písaná. Teologické princípy však sú v nej jasné. Opakujem. Slušne a vkusne, nie výstredne a okázalo či provokatívne.

Inak, z tvojich vymenovaných bodov ako podmienok pre budúceho predsedu jasne sála zákoníctvo. Odpusť mi, ale je mi ťa skutočne ľúto. Nepochopil si ospravedlnenie vierou. Mám pre teba jednu kontrolnú otázku: "Keby si mal napísať na jeden papier, čo sa v sobotu môže robiť a na druhý papier zoznam toho, čo sa v sobotu robiť nemá, ktorý zoznam by bol väčší?????

asd12

cogito, nemusíš sa ničoho obávať, ja som Tvojej poznámke o škatuľkovaní porozumel veľmi dobre. Napriek tomu som chcel napísať, čo som napísal. dakujem.

asd12

jezábeľ, nečakal som, že ťa presvedčím.
nie je v mojom záuujme túto tému dalej rozpitvávať... kto hľadá, ten nájde.
prajem TI veľa Božej milosti, a hlavne kolýria...
Kiežby sa Tvoje "ospravedlnenie z viery" - ako ho vnímaš - nepremenilo na nepríjemné prekvapenie.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných