log napísal: ↑20 Feb 2019, 22:55
Tak to je paradox, ze odbornik na Stary Zakon kaze spasenie z viery. SZ totiz samozrejme ziaden vecny zivot nepozna, toto ucenie sa objavilo naozaj ako novinka az neskor. Spasenie v SZ zahrna zachranu skutocnu, fyzicku a je vysledkom poslusnosti, nie viery. No asi mal brat Moskala prednasku nie ako odbornik na SZ, ale ako fanusik NZ, potom mu to mozme uznat, skutocne take tezy sa v niektorych NZ knihach objavili.
Tak to je mazec k čemu se br. Moskala propůjčil, pokud někdo tvrdí, že jsme spasení jen vírou a už nemusím k víře dělat nic, nemusíme dodržovat základ Desatero, které Bůh pro lidi nikdy nezrušil, nemusíme dělat ani skutky víry, protože prý nás takové skutky nespasí, tak takový člověk se přímo staví proti Bibli, a přímo proti Pánu Ježíši Kristu a i apoštolům, kteří učí zcela něco jiného.
Uskutočnila sa konferencia JEDINE VIEROU, stiahnite si zborník!
http://www.casd.sk/uskutocnila-sa-konfe ... i-zbornik/
http://www.casd.sk/wp-content/uploads/2 ... vierou.pdf
Sborník budu teprve číst, ale jsou v něm nejspíše myšlenky toho o čem mluvil br. Moskala.
Z CASD stránek cituji br. Moskalu:
V ďalšom poznamenal: „Istota spasenia súvisí s tým, že hľadíme na Ježišovo dielo a na Jeho zásluhy a že si udržiavame živý a dôverný vzťah s Bohom.
Spasenie nikdy nezávisí od nás, nášho výkonu alebo skutkov, pretože tie sú ovocím nášho vykúpenia v Ježišovi Kristovi. Dobré skutky sú dôležité pre záchranu iných, ale nie pre naše vlastné spasenie.“ Ohľadne tvrdení tzv. „perfekcionizmu“ zdôraznil: „Svätý Duch nebude veriacim nikdy odňatý. Práve naopak, dostanú Ducha ešte vo väčšej miere. Bude to práve Svätý Duch, kto ich prevedie časom záverečnej krízy. Svätý Duch opustí bezbožný, zatvrdený svet, ale my budeme v Božích rukách v bezpečí.“
Na základě víry může (ale také nemusí) být spasený (dostat dar spasení z milosti) snad jen a pouze mentálně či jinak postižený člověk, který nezvládne už nic jiného než uvěřit v Pána Ježíše Krista a jeho smrt na kříži za jeho hříchy a žít nadále s tímto minimálním vědomím.
Pro ostatní platí spasení z milosti jako dar Boží skrze Pána Ježíše Krista podmíněný činěním Boží vůle a poslušnosti tj, nečiněním hříchu a případným činěním pokání pokud ojediněle obrácený člověk "výjimečně" zhřeší a činěním skutků milosrdenství. Milost dotyčný obdrží až při 2PJK, ale již nyní v ní může dokonale doufat, jak potvrzuje ap. Petr. To vše zcela jasně potvrzuj Písmo a kdo učí něco jiného je falešný učitel a ve skutečnosti nejspíše zcela neobrácený křesťan hrající si na papírového adventistu! Dodnes jsem si myslel, že br. Moskala je na úrovni v teologii, ale po této konferenci vzhledem k tomu co řekl si to už nemyslím a řadím jej mezi další falešné adventistické učitele, který je již celá řada.
Takže kdo bude dle Písma spasený?
1A Ten kdo přijal Boha Otce a Pána Ježíše Krista, který za něj zemřel a za jeho hříchy, přijal milost Boží ve které může dokonale doufat již nyní, ale kterou obdrží až při 2PJK jako dar spasení od Boha Otce a udělá všechno proto, aby od ní neodpadl a hlavně nehřešil a také miluje Boha a své bližní:
Židům 12:15 Prohlédajíce k tomu bedlivě,
aby někdo neodpadl od milosti Boží, a aby nějaký kořen hořkosti nepodrostl, a neučinil překážky, skrze nějž by poškvrněni byli mnozí;
1 Petrův 1:13 Protož přepášíce bedra mysli vaší, a střízlivi jsouce, dokonale doufejte v té milosti,
kteráž vám dána bude při zjevení Ježíše Krista.
1 Petrův 4:18
A poněvadž spravedlivý sotva k spasení přichází, bezbožný a hříšník kde se ukáže?
1B ...zachovává věčně platný zákon Boží Desatero, kterým bude (a nyní na vyšetřujícím-tříbícím soudu již i je) Bohem souzený (zda se podle něj řídil nebo ne):
Matouš 19:16 A aj, jeden přistoupiv, řekl jemu:
Mistře dobrý, co dobrého budu činiti, abych měl život věčný?
17 A on řekl jemu: Co mne nazýváš dobrým? Žádný není dobrý, než jediný, totiž Bůh.
Chceš-li pak vjíti do života, ostříhej přikázání.
[KB1613] Jk 1:25 Ale kdož by se vzhlédl v dokonalý zákon svobody, a zůstával by v něm, ten nejsa posluchač zapominatelný, ale činitel skutku, blahoslavený bude v skutku svém.
[CEP2001] Jk 2:10 Kdo by totiž zachoval celý zákon, a jen v jednom přikázání klopýtl, provinil se proti všem.
[KB1613] Jk 2:11 Ten zajisté, kterýž řekl: Nesesmilníš, takéť řekl: Nezabiješ. Pakli bys nesesmilnil, ale zabil bys, učiněn jsi přestupníkem zákona.
[KB1613] Jk 2:12 Tak mluvte, a tak čiňte, jako ti, kteříž podlé zákona svobody souzeni býti máte.
1 Janův 5:1 Každý, kdož věří, že Ježíš jest Kristus, z Boha se narodil; a každý, kdož miluje toho, kterýž zplodil, milujeť i toho, kterýž zplozen jest z něho.
2
Po tomť poznáváme, že milujeme syny Boží, když Boha milujeme a přikázání jeho ostříháme.
3
Nebo toť jest láska Boží, abychom přikázaní jeho ostříhali; a přikázání jeho nejsou těžká.
4 Všecko zajisté, což se narodilo z Boha, přemáhá svět; a toť jest to vítězství, kteréž přemáhá svět, víra naše.
5 Kdo jest, ješto přemáhá svět, jediné, kdož věří, že Ježíš jest Syn Boží?
Jan 14:15
Milujete-li mne, přikázání mých ostříhejte.
[KB1613] Ž 119:115 Odstuptež ode mne nešlechetníci, abych ostříhal přikázaní Boha svého.
[KB1613] Ž 119:166 Očekávám na spasení tvé, Hospodine, a přikázaní tvá vykonávám.
[KB1613] Ž 119:151 Ty blíže jsi, Hospodine; nebo všecka přikázaní tvá jsou pravda.
[KB1613] Ž 119:172 Zpívati bude i jazyk můj slovo tvé, a že všecka přikázaní tvá jsou spravedlnost.
[KB1613] Př 3:1 Synu můj, na učení mé nezapomínej, ale přikázaní mých nechať ostříhá srdce tvé.
[Bible21] Ž 119:96 Vidím, že vše dokonalé má své hranice - ve tvém přikázání je však svoboda bez konce!
[KB1613] Ž 119:89 Lamed Na věky, ó Hospodine, slovo tvé trvánlivé jest v nebesích. (leolam ADONAI devarekha nitzav bashamayim)
Boží zákon je měřítkem pro občany jeho království a chování člověka k tomuto zákonu rozhoduje, bude-li Bohem přijat, anebo zavržen. Pokud někdo tvrdí něco jiné, např., že Desatero již nemusíme zachovávat, abychom mohli být spasení, (resp. abychom o spasení nepřišli), pak je to zcela jistě lhář a falešný učitel, před takovým se mějte na pozoru!!!
2. Spasený a obrácený činí skutky víry (milosrdenství) podle kterých bude nebo nebude spasený, pokud je nečiní, hřeší:
Jakubův 4:17
A protož kdo umí dobře činiti, a nečiní, hřích má.,
Matouš 25:31 A když přijde Syn člověka v slávě své, a všickni svatí andělé s ním, tedy se posadí na trůnu velebnosti své,
32 A shromážděni budou před něj všickni národové. I rozdělí je na různo, jedny od druhých, tak jako pastýř odděluje ovce od kozlů.
33 A postavíť ovce zajisté na pravici své, kozly pak na levici.
34 Tedy dí Král těm, kteříž na pravici jeho budou: Pojďte požehnaní Otce mého, dědičně vládněte královstvím, vám připraveným od ustanovení světa.
35 Nebo jsem lačněl,
a dali jste mi jísti; žíznil jsem,
a dali jste mi píti; hostem jsem býval,
a přijali jste mne;
36 Nah jsem byl,
a přioděli jste mne; nemocen jsem byl,
a navštívili jste mne; v žaláři jsem seděl,
a přicházeli jste ke mně.
37 Tedy odpovědí jemu spravedliví, řkouce: Pane, kdy jsme tě vídali lačného, a krmili jsme tebe, žíznivého, a dávaliť jsme nápoj?
38 Aneb kdy jsme tě viděli hostě, a přijali jsme tebe, anebo nahého, a přioděli jsme tebe?
39 Aneb kdy jsme tě viděli nemocného, aneb v žaláři, a přicházeli jsme k tobě?
40 A odpovídaje Král, dí jim: Amen pravím vám:
Cožkoli jste činili jednomu z bratří těchto mých nejmenších, mně jste učinili.
41 Potom dí i těm, kteříž na levici budou: Jděte ode mne zlořečení do ohně věčného, kterýž jest připraven ďáblu i andělům jeho.
42 Neboť jsem lačněl, a nedali jste mi jísti; žíznil jsem, a nedali jste mi píti;
43 Hostem jsem byl, a nepřijali jste mne; nah, a neodívali jste mne; nemocen a v žaláři jsem byl, a nenavštívili jste mne.
44 Tedy odpovědí jemu i oni, řkouce: Pane, kdy jsme tebe vídali lačného, neb žíznivého, aneb hostě, nebo nahého, neb nemocného, aneb v žaláři, a neposloužili jsme tobě?
45 Tedy odpoví jim, řka: Amen pravím vám:
Čehož jste koli nečinili jednomu z nejmenších těchto, mně jste nečinili.
46 I půjdou tito do trápení věčného, ale spravedliví do života věčného.
3. a také denně znovuzrozený a obrácený křesťan přestane vědomě hřešit, jak žádá Písmo:
1 Petrův 4:1 Poněvadž tedy Kristus trpěl za nás na těle, i vy také týmž myšlením odíni buďte, totiž že ten,
kdož na těle trpěl, přestal od hříchu,
Ezechiel 18:24 Pakli by se odvrátil spravedlivý od spravedlnosti své, a činil by nepravost, čině podlé všech ohavností, kteréž činí bezbožný, takový-liž by živ byl? Na žádné spravedlnosti jeho, kteréž činil, nebude pamatováno. Pro přestoupení své, jehož se dopouštěl, a pro hřích svůj, kterýž páchal, pro tyť věci umře.
Za takového tedy považuji spaseného, obraceného a znovuzrozeného člověka, takže pokud třeba vědomě nezachováváš sobotu tak hřešíš, protože zákon, který máš zapsaný v srdci a v mysli a který ti také zcela jasně zřetelně bez jakýchkoliv výmluv a kompromisů říká i "Pomni na den sobotní, abys jej světil"...a Ty v tomto neposlechneš, hřešíš a jediný hřích tě může odloučit od Boha a nechává tě pod působením satana:
1 Janův 3:8 Kdož činí hřích, z ďábla jest; nebo ďábel hned od počátku hřeší. Na toť jest zjeven Syn Boží, aby kazil skutky ďáblovy.
Židům 10:26
Jestliže svévolně hřešíme i po tom, když jsme už poznali pravdu, nemůžeme počítat s žádnou obětí za hříchy,
Matouš 5:18 Amen zajisté pravím vám:
Dokudž nepomine nebe i země, jediná literka aneb jediný puňktík nepomine z Zákona, až se všecky věci stanou.
Víra bez skutků je mrtvá:
Jakubův 2:14 Co prospěje, bratří moji, praví-li se kdo víru míti, a nemá-li skutků? Zdaliž jej ta víra může spasiti?
15 A kdyby bratr neb sestra neodění byli, a opuštění z strany každodenního pokrmu,
16 Řekl by pak jim někdo z vás: Jděte v pokoji a zhřejte se, a najezte se, avšak nedali byste jim potřeby tělesné, což to platno bude?
17 Takž i víra, nemá-li skutků, mrtváť jest sama v sobě.
18 Ale dí někdo: Ty víru máš, a já mám skutky. Ukažiž ty mi víru svou z skutků svých, a jáť tobě ukáži víru svou z skutků svých.
19 Ty věříš, že jest jeden Bůh. Dobře činíš. I ďáblovéť tomu věří, avšak třesou se.
20
Ale chceš-liž věděti, ó člověče marný, že víra bez skutků jest mrtvá?
21
Abraham otec náš zdali ne z skutků ospravedlněn jest, obětovav syna svého Izáka na oltář?
22 Vidíš-li, že víra napomáhala skutkům jeho a z skutků víra dokonalá byla?
23 A tak naplněno jest Písmo, řkoucí: I uvěřil Abraham Bohu, a počteno jest jemu to za spravedlnost, a přítelem Božím nazván jest.
24
Vidíte-liž tedy, že z skutků ospravedlněn bývá člověk a ne z víry toliko?
25 Též podobně i Raab nevěstka zdali ne z skutků ospravedlněna jest, přijavši posly a jinou cestou pryč je vypustivši?
26 Nebo jakož tělo bez duše jest mrtvé, takť i
víra bez skutků jest mrtvá.
Marek 13:20 A kdyby Pán nezkrátil ty dny, nebyl by spasen žádný člověk. Ale kvůli svým vyvoleným zkrátí ty dny.
Judův 1:3 Nejmilejší, všecku snažnost vynakládaje na to, abych vám psal o obecném spasení, musil jsem psáti,
vás napomínaje, abyste statečně bojovali o víru, kteráž jest jednou dána svatým.
Filipským 2:12 A tak, moji milí, jako jste vždycky byli poslušní - nikoli jen v mé přítomnosti, ale nyní mnohem více v mé nepřítomnosti -
s bázní a chvěním uvádějte ve skutek své spasení.
Jakubův 1:12 Ale blahoslavený muž, kterýž snáší pokušení, nebo když bude zkušen, vezme korunu života, kterouž zaslíbil Pán těm, jenž ho milují.
Pro ty kdo falešně učí, že už přijetím spasení z milosti nemusí dělat nic:
Zjevení Janovo 2:7 Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím:
Tomu, kdož zvítězí, dám jísti z dřeva života, kteréž jest uprostřed ráje Božího.
Zjevení Janovo 2:11 Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím:
Kdo zvítězí, nebude uražen od smrti druhé.
Zjevení Janovo 3:5
Kdo zvítězí, tenť bude odín rouchem bílým; a nevymažiť jména jeho z knih života, ale vyznámť jméno jeho před obličejem Otce svého i před anděly jeho.
Zjevení Janovo 3:12
Kdo zvítězí, učiním jej sloupem v chrámě Boha svého, a nevyjdeť již více ven; a napíšiť na něm jméno Boha svého a jméno města Boha mého, nového Jeruzaléma sstupujícího s nebe od Boha mého, i jméno své nové.
Zjevení Janovo 3:21
Kdož zvítězí, dám jemu seděti s sebou na trůnu svém, jako i já zvítězil jsem, a sedím s Otcem svým na trůnu jeho.
Zjevení Janovo 21:7
Kdož zvítězí, obdržíť dědičně všecko, a buduť jemu Bohem, a on mi bude synem