Tak té tučné větě Milane vůbec nerozumím. Můj komentář byl napsán s určitou nadsázkou. Neřešil oprávnění či neoprávnění.Milan napísal:Ambassador napsal:Mám za to, že se jedná, na západ od hranice Čadca-Dunaj", o obecně rozšířený, ale nesprávný názor.No ale "vyprané" peníze od českého státu přes uniu z Čech a Moravy ty se vám hodí. Tak ber to tak, že ten zpravodaj vám zaplatili bratia Češi a Moraváci. Veď vás máme radi, čo by sme to pre vás nespravili.
Náprava některých majetkových křivd je proporcionální odškodnění registrovaných církví, které podepsaly úmluvu s Českou republikou. CASD ji vnímá jako spravedlivou náhradu za nevydaný majetek, který byl konfiskován v padesátých letech po zákazu církve. Největší hodnotu by dnes měl bývalý teologický seminář s přilehlými pozemky v Praze Krči (v místě IKEMU a sousedního sídliště). Na prostředcích pro jeho zakoupení se mj. podílely dary adventistů ze Slovenska. V živé paměti uchovávám také nezištnou pomoc mnoha bratří i sester ze Slovenska při stavbě "centrální modlitebny" v Praze na Smíchově, objektu, který je ve vlastnictví Českého sdružení CASD. Mám tedy za to, že přijatý konsenzus o poměrném dělení "finančních restitucí" v rámci Unie je spravedlivý a správný. Splácíme jen staré dluhy, jedná se tedy o projev vděčnosti a snahu o narovnání.
Do Českého a Moravskoslezského sdružení navíc přitékají od Českého státu peníze na provoz církve, ty jsou ovšem limitovány kratším časem a jejich výše se každoročně snižuje.
Otázkou je, zda tento "fond budoucnosti" z velké části "neprojídáme", případně neutápíme v projektech "zbožných přání". Ale to je jiné téma.
Reagoval jsem proto, že někteří jedinci mají pocit, že "objevili Ameriku". Představují Boha stylem svého jednání: "Přichytil jsem br. na hruškách!" "To se musí pořádně rozmáznout!"
Ke Slovensku mě poutá silné pouto lásky a poznatky dění, proto si někdy dovolím napsat víc....