Kazatel u soudu - Slovensko
Kazatel u soudu - Slovensko
Měla by podle vás církev dodržovat zákony? Nebo si může dělat co se jí líbí a nerespektovat platné zákony?
Nedávno byl ukončen pracovní poměr s kazatelem, který se dopustil nevěry. Jedna věc je jeho pochybení, druhá věc je okamžité ukončení pracovního poměru. Takový kazatel se může defacto stát bezdomovcem. Jak s takovým kazatelem? Odsoudit. Zatratit. ??
Nedávno byl ukončen pracovní poměr s kazatelem, který se dopustil nevěry. Jedna věc je jeho pochybení, druhá věc je okamžité ukončení pracovního poměru. Takový kazatel se může defacto stát bezdomovcem. Jak s takovým kazatelem? Odsoudit. Zatratit. ??
Re: Kazatel u soudu - Slovensko
To se někdo našel, že ho přistihl při nevěře, nebo to bylo pouze udání?Hosť napísal: ↑14 Nov 2017, 12:36 Měla by podle vás církev dodržovat zákony? Nebo si může dělat co se jí líbí a nerespektovat platné zákony?
Tak pracovní smlouva byla sepsána dle zákoníku práce, který se předpokládám od toho českého moc neliší.Tomáš Plechatýý napísal: ↑14 Nov 2017, 13:12 Záleží také na tom, co měl v pracovní smlouvě a jestli to porušil.
Myslel jsem to tak, že v pracovní smlouvě mohou být požadavky nad rámec zákoníku práce, například tam může být klauzule, že musí zaměstnanec dbát na dobrou pověst a mravní bezúhonost zaměstnavatele a svého postu a něcoj ako klauzule, že k porušení tohoto bodu znamená hrubé porušení pracovní kázně a vede k okamžitému propuštění.Hosť napísal:Tak pracovní smlouva byla sepsána dle zákoníku práce, který se předpokládám od toho českého moc neliší.Tomáš Plechatýý napísal: ↑14 Nov 2017, 13:12 Záleží také na tom, co měl v pracovní smlouvě a jestli to porušil.
Nevyznám se v tom a jen střílím od boku, ovšem pokud někdo nemáte přímo možnost nahlédnout do pracovní smlouvy kazatele se sdružením, tak střílíme od boku všichni.
A proč to tu vlastně vůbec řešíme?
Otázky na vzory pracovních smluv by měly být směřovány od členů na místní sdružení církve, které určitě bude v tomto ohledu transparentní a zveřejní jakým způsobem najímá lidi do pozice duchovního, jinak předpokládám, že dotyčný kazatel by se ve vlastním zájmu také ozval, pokud by s ním byl ukončen prac. poměr protizákonně.
Ptal se na toto sdružení Host - zakladatel vlákna?
A jak už tu zaznělo nevíme nic o tom, jakým způsobem se o tom vlastně ,,sdružení dozvědělo" a zda je to prokázané!
Jinak samozřejmě, že by měla církev dodržovat zákony, nemůže si dělat co se jí zlíbí a nedodržovat platné zákony.
Jak z takovým kazatelem?
Mt 18,15-17
Když tvůj bratr zhřeší, jdi a pokárej ho mezi čtyřma očima; dá-li si říci, získal jsi svého bratra.
Nedá-li si říci, přiber k sobě ještě jednoho nebo dva, aby ‚ústy dvou nebo tří svědků byla potvrzena každá výpověď‘.
Jestliže ani je neuposlechne, oznam to církvi; jestliže však neuposlechne ani církev, ať je ti jako pohan nebo celník.
1. Timoteovi 5, 19
Stížnost proti starším nepřijímej, leda na základě výpovědi dvou nebo tří svědků.
1 Kor 5,1-5 a 9-13
Dokonce se proslýchá, že je mezi vámi případ smilstva, a to takový, jaký se nevyskytuje ani mezi pohany, že totiž kdosi žije s ženou svého otce.
A vy jste přitom nadutí, místo abyste se raději zarmoutili; odstraňte ze svého středu toho, kdo to udělal.
Neboť já, ač tělem vzdálen, duchem však přítomen, vyslovil jsem již soud nad tím, kdo se toho dopustil, jako bych byl s vámi –
a to ve jménu Pána Ježíše Krista. Až se shromáždíte – já budu duchem s vámi a bude s námi i moc našeho Pána Ježíše –
vydejte toho člověka satanu ke zkáze těla, aby duch mohl být zachráněn v den Páně.
Napsal jsem vám v listě, abyste neměli nic společného se smilníky;
ale nemyslel jsem tím všecky smilníky tohoto světa nebo lakomce, lupiče a modláře, protože to byste museli ze světa utéci.
Měl jsem však na mysli, abyste se nestýkali s tím, kdo si sice říká bratr, ale přitom je smilník nebo lakomec nebo modlář nebo utrhač nebo opilec nebo lupič; s takovým ani nejezte.
Proč bych měl soudit ty, kdo jsou mimo nás? Nemáte soudit ty, kdo jsou z nás?
Kdo jsou mimo nás, ty bude soudit Bůh. Odstraňte toho zlého ze svého středu!
Jan 8,3-11
Tu k němu zákoníci a farizeové přivedou ženu, přistiženou při cizoložství; postaví ji doprostřed
a řeknou mu: „Mistře, tato žena byla přistižena při činu jako cizoložnice.
V zákoně nám Mojžíš přikázal takové kamenovat. Co říkáš ty?“
Tou otázkou ho zkoušeli, aby ho mohli obžalovat. Ježíš se sklonil a psal prstem po zemi.
Když však na něj nepřestávali naléhat, zvedl se a řekl: „Kdo z vás je bez hříchu, první hoď na ni kamenem!“
A opět se sklonil a psal po zemi.
Když to uslyšeli, vytráceli se jeden po druhém, starší nejprve, až zůstal sám s tou ženou, která stála před ním.
Ježíš se zvedl a řekl jí: „Ženo, kde jsou ti, kdo na tebe žalovali? Nikdo tě neodsoudil?“
Ona řekla: „Nikdo, Pane.“ Ježíš řekl: „Ani já tě neodsuzuji. Jdi a už nehřeš!“
Tak vybírejme pečlivě protože:
Matouš 7, 2
Neboť jakým soudem soudíte, takovým budete souzeni, a jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám.
Je tomu viac ako 10 rokov čo vyhodil kazatela za nedokazanu neveru. Ťažko sa také veci dokazujú ale keď odchádza kazateľ o 3 ráno od ....... tam už je len fantázia. Teraz utiera zadky nemeckým dôchodcom. V akomkoľvek zbore bol ten zbor prekvital. Skoda, jedna chyba a je preč.
Pokud se jedná o stejného kazatele, pak dle č.j. 14Co/1073/2014, mu soud dal za pravdu co se týká užívání bytu.Hosť napísal: ↑14 Nov 2017, 23:11 Je tomu viac ako 10 rokov čo vyhodil kazatela za nedokazanu neveru. Ťažko sa také veci dokazujú ale keď odchádza kazateľ o 3 ráno od ....... tam už je len fantázia. Teraz utiera zadky nemeckým dôchodcom. V akomkoľvek zbore bol ten zbor prekvital. Skoda, jedna chyba a je preč.
Co se týká údajné nevěry. Je mi známo, že se velmi často na základě nepotvrzených informací odsuzovali lidé s trestem vyloučení.
Zajímalo by mne, zda je to býv. kazatel Bánské Bystrice.
Ty "nedokázané" informace jsou trestuhodné. A hlavně. Myslím, že tady církev přesahuje své pravomoce !
"HOSŤ" - je možné o tom případu napsat více? O
-
- Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
- Kontaktovať používateľa:
Všetky príspevky na vlákne "Kazatel u soudu - Slovensko" hodnotím citoslovcomHosť napísal: ↑14 Nov 2017, 23:11 Je tomu viac ako 10 rokov čo vyhodil kazatela za nedokazanu neveru. Ťažko sa také veci dokazujú ale keď odchádza kazateľ o 3 ráno od ....... tam už je len fantázia. Teraz utiera zadky nemeckým dôchodcom. V akomkoľvek zbore bol ten zbor prekvital. Skoda, jedna chyba a je preč.
- FUJ !
Až na pár jedincov väčšina členov v CASD (a tu sa nejedná len o CASD) rieši svoje pohoršenie v kruhu svojich vybraných blížnych - za dverami! Nebyť fóra ACOSTYM aj táto - už mnohokrát prejednávaná kauza - by sa naďalej rozmazávala po chodbách modlitební.
To preto, že CASD pozná len 1/4zo4 a 1/10z10 !
(Rozumej : jedna štvrtina zo 4. prikázania, tj. od 9,00 do 13,10
a jedna desatina zo 7. prikázania tj. buďme ľudskí k hriešnikovi).
No a prvé prikázanie je všeobecne odmietané a najčastejšie -stádovito porušované- prikázanie je
Nepovieš na svojho blížneho falošného svedoctva! {Ex 20:16}
V tomto vlákne všetci, ktorí ste sa schovali za nick "hosť" ste ohovárači.
A celá táto kauza by bola jednoznačne uzavretá, keby ju bol dotyčný zbor jednoznačne uzavrel.
Ale na to by musel mať zodpovedné informácie!
A to by museli vyjsť z anonymity aj združenia a únia.
Ale predovšetkým pri takýchto citlivých otázkach by mali vyjsť z ulity všetci bratia a sestry typu „hosť“.
Podklad pre moje hodnotenie citoslovcom "fuj" je v tom, že sa ANONYMNE dohadujete o pravdivých polopravdách
a potom samozrejme oprávnene pravdivosť pravdy upravujete.
Lebo v anonymite niet mantinel, hoci Božie slovo ho ponúka
a bez anonymity zbabelo čušíte hoci Božie slovo priam prikazuje ako a čo máte hovoriť.
Ako sa takéto veci majú riešiť v cirkvi, napísal veľmi jednoznačne brat Plechatýyý. Ibaže to, čo vypísal z biblie, arogantne degradoval svojimi úvahami o zákonníku práce.
Brat Seberíni jako vždy má ostrý jazyk.
Souhlasím s tím, že v ideálním případě si má církev takovéto věci řešit soukromě podle bible.
Protože je ale CASD státem zaregistrovaná církevní organizace a najímá kazatele v pracovním poměru, má uzavřenou pracovní smlouva a dává mu plat, který před státem vykazuje a zároveň stanovuje byť obecně náplň práce duchovního, tak nelze ignorovat právní požadavky daného státu a respektování smlouvy, pokud ta popisuje i takovéto situace.
,,Arogantně degradoval".
Prosím tě bratře ukázal bys mi jak jsem mohl ten svůj příspěvek napsat, zmínit stejný obsah (biblické rady a zdůvodnění proč se ptám na pracovní smlouvu (protože nejen zákoník práce ale i pracovní smlouva určují za jakých podmínek lze někoho propustit)) a přitom bibli arogantně nedegradovat? Rád bych to uměl i ve tvých očích.

Souhlasím s tím, že v ideálním případě si má církev takovéto věci řešit soukromě podle bible.
Protože je ale CASD státem zaregistrovaná církevní organizace a najímá kazatele v pracovním poměru, má uzavřenou pracovní smlouva a dává mu plat, který před státem vykazuje a zároveň stanovuje byť obecně náplň práce duchovního, tak nelze ignorovat právní požadavky daného státu a respektování smlouvy, pokud ta popisuje i takovéto situace.
,,Arogantně degradoval".
Prosím tě bratře ukázal bys mi jak jsem mohl ten svůj příspěvek napsat, zmínit stejný obsah (biblické rady a zdůvodnění proč se ptám na pracovní smlouvu (protože nejen zákoník práce ale i pracovní smlouva určují za jakých podmínek lze někoho propustit)) a přitom bibli arogantně nedegradovat? Rád bych to uměl i ve tvých očích.
Tomáš Plechatýý napísal: ↑17 Nov 2017, 16:17 Brat Seberíni jako vždy má ostrý jazyk.![]()
,,Arogantně degradoval".
Pěkně jsi to napsal!!
Církev musí dodržovat zákony státu. To je nepochybné a není k tomu co diskutovat.
Spíše jde o "vylučovací potřebu" (pěkný výraz ambasaadora), který církev aplikuje na každého, kdo se proviní proti jejich morálnímu normativu. Obecně hodně představitelů církve rádi soudí a posuzují.
I přesto, že Zákon o církvích v ČR říká o svobodném vstupu do církve a taktéž svobodném opuštění z církve, na členských shromážděních se zvedají ruce a hlasuje se. Veřejně se propírá osobnost, která se v mnohých případech ani nemůže bránit. Otřesné praktiky vylučování.
A samozřejmě se nabízí otázky.
Na jakých důkazech je postaveno obvinění daného jedince (PROKAZATELNÝCH)?
Jak se potom všichni vypořádají s veršem z Bible: "Nesuďte, abyste nebyli souzeni!"
Je dobře, že v takovém případě dostane církev od státu pořádně přes prsty!
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní