Joel - intenzívne víkendy duchovnej obnovy
Re: Joel - intenzívne víkendy duchovnej obnovy
ngma: "adventným syndrómom" netrpím, iba som si dovolil napísať svoj názor. Mohol som miesto adventista použiť slovo kresťan. Ale toto je fórum o casd. Ak ti prekáža, že vidím podobnosť bohatého mládenca s adventistami (ale neplatí to iba pre členov casd), tak potom nie si stotožnený ani s Laodiceou. Ani farizeji nechceli počuť pravdu o sebe. Keď nemali argumenty, začali napádať Ježiša (spochybňovať jeho pôvod, vzdelanie). Ty reaguješ podobne. Napádaš pohnútky, snažíš sa robiť psychologický rozbor a posudzovať môj duchovný stav. Nikde som nenapísal, že všetko čo sa v casd robí je zlé. Toto fórum (našťastie) nie je cenzurované, stále je tu možnosť prejaviť svoj postoj, skúsenosť alebo diskutovať. Nie sme tu v sobotnej škole, kde sa očakávajú "správne" názory a odpovede.
John, v tom je asi ten problém.
Toto je diskusné fórum nielen pre adventistov - žiaľ že sa to zvrhlo na diskusné fórum zamerané na CASD.
Určite mi neprekáža že v bohatom mládencovi vidíš len adventistov - myslím že, to je len časť príbehu, s Laodiceou určite nie som stotožnený
pretože to tiež považujem za úchylku, že to sú tiež len adventisti
Nepripadá ti to choré, lebo mne áno. Predstav si že na svete je asi viac ako 2mld. kresťanov, a ty v bohatom mládencovi vidíš adventistov
/ prepáč ale ako vieš že sú tam všetci 17mil + sympatizanti/, kto to takto zjavil a to isté platí na Laodiceu a taktiež na ostatok.
za všetkým vidia niektorí ľudia len adventistov. Pýtam sa v rámci diskusného fóra, nie je to choré?
Ani jeden z účastníkov diskusného fóra nenapísal svoj postreh /samozrejme že nemusí/ či skúsenosť o svojom zlyhaní / a to nežiadam aby napísal o najväčšom zlyhaní vo svojom živote/ aby sme sa aj my k tomu vyjadrili tak ako sa vyjadrujeme na tému cirkvi, učenia, ľudí at´d
Hlavne že sa domáhame práv slobodného vyjadrovania.
K téme posudzovania tvojho duchovného stavu - určite by som si ho nedovolil posudzovať, ale z toho čo a ako píšeš je to pre mńa takto čitateľné. Ak sa mýlim, ok napíš mi že toto a toto takto nie. Samozrejme že aj nemusíš napísať. len si uvedomujem, že podľa toho čo a ako všetci píšeme, tak sa stávame napriek anonymite čitateľní pre druhých
aj mňa nevynímajúc...
Ak niekto posudzuje duch. stav iných adventistov, tak si myslím že sú to iní prispievatelia a to ti nevadí ako úprimnému veriacemu. nezastaneš sa práva slabšieho....
Toto je diskusné fórum nielen pre adventistov - žiaľ že sa to zvrhlo na diskusné fórum zamerané na CASD.
Určite mi neprekáža že v bohatom mládencovi vidíš len adventistov - myslím že, to je len časť príbehu, s Laodiceou určite nie som stotožnený
pretože to tiež považujem za úchylku, že to sú tiež len adventisti

Nepripadá ti to choré, lebo mne áno. Predstav si že na svete je asi viac ako 2mld. kresťanov, a ty v bohatom mládencovi vidíš adventistov
/ prepáč ale ako vieš že sú tam všetci 17mil + sympatizanti/, kto to takto zjavil a to isté platí na Laodiceu a taktiež na ostatok.
za všetkým vidia niektorí ľudia len adventistov. Pýtam sa v rámci diskusného fóra, nie je to choré?
Ani jeden z účastníkov diskusného fóra nenapísal svoj postreh /samozrejme že nemusí/ či skúsenosť o svojom zlyhaní / a to nežiadam aby napísal o najväčšom zlyhaní vo svojom živote/ aby sme sa aj my k tomu vyjadrili tak ako sa vyjadrujeme na tému cirkvi, učenia, ľudí at´d
Hlavne že sa domáhame práv slobodného vyjadrovania.
K téme posudzovania tvojho duchovného stavu - určite by som si ho nedovolil posudzovať, ale z toho čo a ako píšeš je to pre mńa takto čitateľné. Ak sa mýlim, ok napíš mi že toto a toto takto nie. Samozrejme že aj nemusíš napísať. len si uvedomujem, že podľa toho čo a ako všetci píšeme, tak sa stávame napriek anonymite čitateľní pre druhých

Ak niekto posudzuje duch. stav iných adventistov, tak si myslím že sú to iní prispievatelia a to ti nevadí ako úprimnému veriacemu. nezastaneš sa práva slabšieho....
Nebola som na akcii Joel, tak sa k tomu neviem vyjadriť. Chcem sa vyjadriť len k vete mojej kamarátky, ktorá tam bola a povedala:"neriešili sa tam žiadne vieroučné veci ani teológia, išlo tam o zlepšienie nášho vzťahu k Pánu Bohu". Teológia - náuka o Pánu Bohu nám pomáha poznať Toho, ku ktorému chceme zlepšiť náš vzťah. Keby som parafrázovala túto vetu, mohlo by to byť asi takto: " Neriešili sme tam Pána Boha, išlo o zlepšenie nášho vzťahu k Pánu Bohu." Opakujem, že toto nie je posudzovanie akcie Joel ani mojej kamarátky, len také zamyslenie nad tým, že aj ja ako kresťanka robím veľa vecí, ktoré súvisia s Pán Bohom bez Neho.
Trochu som tvoje myšlienky nepochopil. Chcela si povedať, že tam ľudia robili veľa vecí, ktoré súvisia s Pánom Bohom bez Neho? Tak ako sa to aj tebe niekedy stáva? Na základe toho, že sa tam "neriešila teológia"?Julka napísal:Nebola som na akcii Joel, tak sa k tomu neviem vyjadriť. Chcem sa vyjadriť len k vete mojej kamarátky, ktorá tam bola a povedala:"neriešili sa tam žiadne vieroučné veci ani teológia, išlo tam o zlepšienie nášho vzťahu k Pánu Bohu". Teológia - náuka o Pánu Bohu nám pomáha poznať Toho, ku ktorému chceme zlepšiť náš vzťah. Keby som parafrázovala túto vetu, mohlo by to byť asi takto: " Neriešili sme tam Pána Boha, išlo o zlepšenie nášho vzťahu k Pánu Bohu." Opakujem, že toto nie je posudzovanie akcie Joel ani mojej kamarátky, len také zamyslenie nad tým, že aj ja ako kresťanka robím veľa vecí, ktoré súvisia s Pán Bohom bez Neho.
Písala som, že vôbec nehodnotím akciu. Len tá veta mojej kamarátky ma priviedla k zamysleniu. Chcela som povedať, že niekedy chceme budovať vzťah s niekým, koho nepoznáme, a to budovanie vzťahu je pre nás dôležitejšie ako Osoba, s ktorou ten vzťah budujeme.Rajon napísal:Trochu som tvoje myšlienky nepochopil. Chcela si povedať, že tam ľudia robili veľa vecí, ktoré súvisia s Pánom Bohom bez Neho? Tak ako sa to aj tebe niekedy stáva? Na základe toho, že sa tam "neriešila teológia"?Julka napísal:Nebola som na akcii Joel, tak sa k tomu neviem vyjadriť. Chcem sa vyjadriť len k vete mojej kamarátky, ktorá tam bola a povedala:"neriešili sa tam žiadne vieroučné veci ani teológia, išlo tam o zlepšienie nášho vzťahu k Pánu Bohu". Teológia - náuka o Pánu Bohu nám pomáha poznať Toho, ku ktorému chceme zlepšiť náš vzťah. Keby som parafrázovala túto vetu, mohlo by to byť asi takto: " Neriešili sme tam Pána Boha, išlo o zlepšenie nášho vzťahu k Pánu Bohu." Opakujem, že toto nie je posudzovanie akcie Joel ani mojej kamarátky, len také zamyslenie nad tým, že aj ja ako kresťanka robím veľa vecí, ktoré súvisia s Pán Bohom bez Neho.
Rozumiem, že nechceš hodnotiť tú akciu, len trochu mi to tak vyznievalo, preto som sa pýtal, tak prepáč.Hosť napísal:Písala som, že vôbec nehodnotím akciu. Len tá veta mojej kamarátky ma priviedla k zamysleniu. Chcela som povedať, že niekedy chceme budovať vzťah s niekým, koho nepoznáme, a to budovanie vzťahu je pre nás dôležitejšie ako Osoba, s ktorou ten vzťah budujeme.Rajon napísal:Trochu som tvoje myšlienky nepochopil. Chcela si povedať, že tam ľudia robili veľa vecí, ktoré súvisia s Pánom Bohom bez Neho? Tak ako sa to aj tebe niekedy stáva? Na základe toho, že sa tam "neriešila teológia"?Julka napísal:Nebola som na akcii Joel, tak sa k tomu neviem vyjadriť. Chcem sa vyjadriť len k vete mojej kamarátky, ktorá tam bola a povedala:"neriešili sa tam žiadne vieroučné veci ani teológia, išlo tam o zlepšienie nášho vzťahu k Pánu Bohu". Teológia - náuka o Pánu Bohu nám pomáha poznať Toho, ku ktorému chceme zlepšiť náš vzťah. Keby som parafrázovala túto vetu, mohlo by to byť asi takto: " Neriešili sme tam Pána Boha, išlo o zlepšenie nášho vzťahu k Pánu Bohu." Opakujem, že toto nie je posudzovanie akcie Joel ani mojej kamarátky, len také zamyslenie nad tým, že aj ja ako kresťanka robím veľa vecí, ktoré súvisia s Pán Bohom bez Neho.
Ja som vetu: "neriešili sa tam žiadne vieroučné veci ani teológia, išlo tam o zlepšenie nášho vzťahu k Pánu Bohu" pochopil v tom zmysle, že sa tam neriešili témy typu: či treba svätiť sobotu alebo nie, čo znamená cirkev ostatkov, čo je šelma atď., čo však ešte neznamená, že nečítali Bibliu, nepoznávali v nej Boha, nemodlili sa k Nemu... čiže vôbec mi tá veta nenavodzovala myšlienku, že by budovanie vzťahu s Ním bolo dôležitejšie ako On. V podstate pre mňa je to aj dosť nelogické spojenie myšlienok, budovať vzťah s niekým bez toho niekoho

Skôr si viem predstaviť, že sa dajú riešiť vieroučné body a teológia bez Boha.

bol som na stretnutí veriacich s programom pod názvom Joel.
Riešila sa tam praktická spiritualita, zdieľanie sa, modlitby v rôznych formách a zostavách, určitá teológia sa riešila - nakoľko sa vykladali texty z Písma, čo nám to hovorí o Pánu Bohu, čo k nám Pán Boh chcel tým povedať,
Niektoré zamyslenia napr. Filip Š. boli pre mňa veľmi podnetné /nenadsadzujem/, škoda že ste tam neboli, vážne, váš pohľad by bol zrejme iný alebo minimálne zdržanlivejší a pokornejší.
No a to najpodstatnejšie, normálne sme tam vnímali prítomnosť Pána Boha, nielen tak, že sa tam "dostavil na kontrolu", ale napĺňal naše slabé nádoby svojim Duchom.
osobne ďakujem vedeniu cirkvi, že nie pre vykázanie činnosti pripravili tieto stretnutia, ale pre to že prežívame my a spoločnosť v ktorej žijeme neskutočné tlaky, pnutie, strach, útoky ... a vďaka Pánu Bohu aj za vedenie cirkvi, že po malých krôčikoch sa dejú zmeny, napriek tomu že by sme chceli hlavne od iných aby to išlo míľovými krokmi
Riešila sa tam praktická spiritualita, zdieľanie sa, modlitby v rôznych formách a zostavách, určitá teológia sa riešila - nakoľko sa vykladali texty z Písma, čo nám to hovorí o Pánu Bohu, čo k nám Pán Boh chcel tým povedať,
Niektoré zamyslenia napr. Filip Š. boli pre mňa veľmi podnetné /nenadsadzujem/, škoda že ste tam neboli, vážne, váš pohľad by bol zrejme iný alebo minimálne zdržanlivejší a pokornejší.
No a to najpodstatnejšie, normálne sme tam vnímali prítomnosť Pána Boha, nielen tak, že sa tam "dostavil na kontrolu", ale napĺňal naše slabé nádoby svojim Duchom.
osobne ďakujem vedeniu cirkvi, že nie pre vykázanie činnosti pripravili tieto stretnutia, ale pre to že prežívame my a spoločnosť v ktorej žijeme neskutočné tlaky, pnutie, strach, útoky ... a vďaka Pánu Bohu aj za vedenie cirkvi, že po malých krôčikoch sa dejú zmeny, napriek tomu že by sme chceli hlavne od iných aby to išlo míľovými krokmi
Ivan napísal:Evanjelizujem moju neveriacu rodinu a modlim sa za bratov a sestry, ktori spadli do tohoto systemu. Ale budem uprimny, nedari sa mi v tom.Rajon napísal:Ivan a ako slúžiš Bohu ty?
Najprv budem sarkastický - myslel som si, že keď som čítal tvoje silové vstupy k tejto téme, že si na tom inak

No chcem byť aj ja úprimný, nie je mi to ľahostajné pretože si kopneš do niekoho, aby ti bolo lepšie? Podľa mňa v každej téme je neprimerane veľa negativizmu, zloby, ktorí jednotlivcov vezie do vnútorného nepokoja. Veď to je tak, ako keby si mal svoje deti a budeš im každý deň hovoriť vy hlupáci, vy neschopáci, nič z vás nebude, darmožráči.... tie deti budú poznačené na celý život.
To ako a o čom sa diskutuje na tomto fóre ma o tom presviedča, žiaľ že sme si to čiastočne spustili sami - myslím svojim cirkevným nastavením, a teraz jedna či dve generácie sú s tým oplieskavané o stenu. Je to tragédia, ale nemusí to byť stále len takto. Nemusíme sa presviedčať aké sú problémy v cirkvi, je ich tak veľa ako aj v iných cirkvách len o nich neviete či nevieme. Niektoré ešte ťažšieho kalibru.
Riešenie, nefungujú zázračné, hromadné či nadprirodzené obnovenia. Je to pomalý proces, na ktorý v tejto instatntnej dobe nie sme pripravení. treba začať sám u seba, potom moja rodina, môj zbor.....Ježiš nepracoval inak len pekne pomaly, učil, vysvetľoval, trpezlivo naprával....a pomohlo to.
ngma, dík za vyjadrenie toho, čo si na Joelovi zažil. Viem si to predstaviť, bol som na mnohých cirkevných akciách, ktoré boli aj poučné, povzbudivé, a cítili sme sa dobre, a boli sme za to Bohu vďační.ngma napísal:... normálne sme tam vnímali prítomnosť Pána Boha ... i
Chcem sa ťa ale spýtať niekoľko otázok: Cítil si to vnímanie Božej prítomnosti ako duchovnú obnovu? Má to teba dlhodobý vplyv, alebo to bolo len chvíľkové prežívanie príjemného pocitu? Lebo to je zmysel tých troch víkendov, aby si sa duchovne obnovil. Alebo bežné dni prežívaš ako predtým?
Vieš si predstaviť, ako prenesieš (príp. prenesiete, ak vás tam bolo z vášho zboru viac) toto vaše prežitie Božej prítomnosti do vášho zboru? A to tak, aby nešlo o chvíľkové prežívanie, ale o trvalý jav, o duchovné obnovenie, v životoch tvojich spoluveriacich? Lebo to je zmysel tých troch víkendov, aby sa celá cirkev duchovne obnovila.
Viem, bola to ešte len tretina, ale aj tak, vidíš v tom taký potenciál?
Lebo v tom vidím problém celej akcie. Isteže nie je taký problém pripraviť tri víkendy, kde sa ľudia budú na chvíľu cítiť dobre, a vyjadria to možno ako ty, že vnímali Božiu prítomnosť. To sa predsa kresťan zažíva častejšie, nie len na Joelovi. Ale táto akcia má ambície "duchovne obnoviť" celú cirkev na Slovensku. A to si nejako neviem predstaviť, čo by sa to vlastne malo diať ...
ngma, dík za vyjadrenie toho, čo si na Joelovi zažil. Viem si to predstaviť, bol som na mnohých cirkevných akciách, ktoré boli aj poučné, povzbudivé, a cítili sme sa dobre, a boli sme za to Bohu vďační.Bruno napísal:ngma napísal:... normálne sme tam vnímali prítomnosť Pána Boha ... i
Chcem sa ťa ale spýtať niekoľko otázok: Cítil si to vnímanie Božej prítomnosti ako duchovnú obnovu? Má to teba dlhodobý vplyv, alebo to bolo len chvíľkové prežívanie príjemného pocitu? Lebo to je zmysel tých troch víkendov, aby si sa duchovne obnovil. Alebo bežné dni prežívaš ako predtým?
Skúsim Bruno takto:
Tvoje otázky sú múdre a majú zmysel.
Skúsim odpovedať všeobecne a potom za seba. Kráľ Joziáš začal /zrejme nielen on sám/ robiť poriadok v kráľovstve a o.i. aj zabezpečil upratovanie v chráme. Žiadna hlboká duchovná skúsenosť - zatiaľ, robí sa len normálny poriadok. pri tomto upratovaní našli niečo / určite nie len tak náhodou/ čo zmenilo na nejaký čas život v kráľovstve. Našli knihu Zákona. Začali ju čítať a Duch Boží pôsobiaci na ich srdcia a oni vnímajúci toto pôsobenie začali činiť pokánie, modly vyhádzali....
Vidím to tak, že vedenie cirkvi si je vedomé stavu veriacich a svojho, robia "upratovanie" ale aj medzi sebou ako kazatelia / opýtaj sa svojho kazateľa aké mali posledné kazateľské, spojené s pamiatkou a umývaním nôh - či to bolo formálne alebo ako mocne Boh pôsobil na nich/. A k programu Joel, za seba teraz.
Za nejaké chvíľkové rozčarovanie, či sentimentálny úlet to nepovažujem. To čo som vnímal vtedy a doteraz, je to cesty duchovnej obnovy jednotlivca. Moje nastavenie ale nie je o tom, že som tam prišiel a teraz ma zmeňte. Svoju duchovnú obrodu som prežíval už dávnejšie pred tým a veľmi intenzívne posledný rok aj vďaka udalostiam, ktoré sa diali v mojom živote. Aby sme sa rozumeli, tie udalosti mi pomohli vidieť jasnejšie určité záležitosti - píšem to preto, že nie som nejaký emocionálny hazardér /ale emócie tiež uplatňujem/ ale racio a duch sú tí, čo ho "držia v realite"

Čo sa týka ostatných účastníkov, tak za nich sa vyjadrovať nebudem, sme ľudia rôzni, každý sme na ceste na inom úseku, máme iné životné príbehy. Ale to čo si práve myslím, že nech sme akí sme, toto je príležitosť spraviť si svoj duchovný audit, urobiť poriadok vo svojom duchovnom živote, možno až spraviť reset. Povedať si s Pánom Bohom o čom má byť zmysel môjho bytia...
Ako to preniesť do zboru si to viem predstaviť a neznamená to, že zajtra už bude všetko ideálne a dokonalé. Chce to Ježišovu trpezlivosť, lásku, nastavenie skutočne správnej teórie - lebo tá potom pomáha že dôjdeme aj k správnej praxi. Historicky sa poučme z toho čo sa udialo, povedzme si o zlyhaniach, odpustime si - pretože si myslím že ľudia pred tým to robili a žili tiež ako len najlepšie vedeli a mysleli si že to je to pravé orechové, vo svojej úprimnosti / dnes vieme že korekcie treba robiť/. Pochopme ich akí boli, prečo takí aj boli a poučme sa, lebo inak narobíme niekedy tiež situácie pôsobiace hlavybôľ úa niekedy aj viac.../. Generácie pred nami prežili prvú a druhú svet. vojnu, zápasili o svoje životy aby prežili, jedlo, bývanie...komunisti ich dusili....možno otázka, z tých ľudí ktorí na tomto fóre majú vyhrotený postoj k cirkvi / neberiem im tento ich pohľad/ ale ktorí toto prežil prípadne bol perzekuovaný, nebodaj zavretý. To poznanie a nazeranie na veci bolo o odosť jednoduchšie, aj tí ľudia boli jednoduchší - ale šťastnejší a radostnejší život viedli s Pánom Bohom. Myslím si, že nemali také depresie zo svojho duchovna / možno niekedy aj mali mať/, ale....
Čiže skrátim, cirkev a Pán Boh dali veriacim prihrávku, aby sa ľudia mohli chytiť. Situácia vo svete je chúlostivá / aj s veriacimi/, Ježiš v Zjavení hovorí kto má uši nech počuje, čo Duch hovorí zborom / a to nie je určite len Joel, a to nie je len k našej cirkvi/.
To silné že počuť!!! lebo Boh hovorí, a to je to aby som to bol ja čo počuje nie človeka, ale čo Boh hovorí...a to je silná skúsenosť stretávania sa s Bohom
Je dobré si niektoré veci radšej nepredstavovať ako celé Slovensko sa zmení, lebo Boh sa nás nebude pýtať či to tak môže , vanie ako On chce...a to je vždy rozdiel oproti našim predstavám nás všetkých

Prajem veľa Božej múdrosti pri audite / aj ja som si ho robil/ tvojho života
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní