Ukončenie členstva v cirkvi na vlastnú žiadosť

Diskusia o cirkevnej organizácii.
Layman
Dátum registrácie: 10 Mar 2015, 20:48
Kontaktovať používateľa:

Re: Ukončenie členstva v cirkvi na vlastnú žiadosť

Neprečítaný príspevok od používateľa Layman »

Pandaman napísal:Zoznamy členov majú význam z praktického hľadiska, hlavne u väčších zborov. Ak funguje, alebo aspoň chce vo zbore fungovať diakonia, zoznam členov, hlavne s kontaktami má nemalý význam.
Áno, pri vstupe do cirkvi sa o zaradení do zoznamu hovorí len ako o praktickej pomôcke pre vnútorne potreby zboru. Ale je zaujímavé, že pri disciplinárnom konaní (ak ku nemu dôjde) nadobúda tento zoznam gigantický význam. Ak človek nechce byť vylúčený, ale nakoniec je, tak mu nevadí, že nebude môcť mať funkciu, alebo že sa (možno) nebude môcť zúčastňovať VP. To, čo mu vadí najviac, je to, že bude vyškrtnutý zo zoznamu. Vyškrtnutie zo zoznamu sa tak stáva hlavným "trestom" a pákou na previnilca. Tak to vidím zo zborovej praxe. Ak by cirkev neviedla zoznamy, asi by vylučovanie strácalo význam.
"Nevinné" zaradenie do zoznamu sa nakoniec môže stať "kladivom". To vidím ako určitý paradox a rozpor.

Hosť

Neprečítaný príspevok od používateľa Hosť »

Tomáš Plechatý napísal: 28 Jan 2016, 11:25Pozval mne kazatel starší sboru a ještě pár lidí ze sboru a řekli mi, že respektují mé rozhodnutí, ale nechtějí abych to uspěchal. Dali mi 1 měsíc na rozmyšlenou, během kterého jsem si to měl vše důkladně rozmýšlet a kdykoliv si přijít s někým z nich popovídat.
Ja som nemal žalúdok na tieto tetrálnosti. Pretože som vedel čo by nasledovalo, vypočúvanie, "rozhovor", budeme sa spolu modliť a podobné nezmysly. V sobotu ráno som podal výpoved kazatelovi a viac som sa tam neukázal. Ďakujem hospodinu že som našiel tolko síl a ukončil členstvo.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Tomáš Plechatý napísal: 28 Jan 2016, 11:25 Ambassadore přál bych si, abys měl v tomto pravdu. Žel má zkušenost byla taková, že jsem veřejně přečetl svůj odchodový dopis sboru během oznámení v 20 září 2014 ale tím to nekončilo.

Níže uvedeným popisem si nestěžuji na své blízké ze svého sboru!

Pozval mne kazatel starší sboru a ještě pár lidí ze sboru a řekli mi, že respektují mé rozhodnutí, ale nechtějí abych to uspěchal.
Dali mi 1 měsíc na rozmyšlenou, během kterého jsem si to měl vše důkladně rozmýšlet a kdykoliv si přijít s někým z nich popovídat.
Nabídky jsem nevyužil, rozhodnutí odejít jsem nezměnil.
Z toho měsíce nakonec byly 2 měsíce a až někdy kolem druhé poloviny listopadu 2014 na sobotním shromáždění kterého jsem se účastnil jako pozorovatel se hlasovalo o mém odchodu (zvedl jsem ruku pro ještě jako člen :-D)
Pravda je, že starší sboru říkal mne předem i členům z kazatelny, že je to spíš formalita a že by bylo směšné a špatné mne neodhlasovat a držet mne tam proti mé vůli.

Ale hlasovalo se.
Zažil jsem to ještě 2x předtím - odejití na vlastní žádost - kdy se také hlasovalo na členském.
I když s tebou v řadě myšlenek různě souhlasím, tak v tomto případě je tvá informace o tvém odchodu z casd zkreslená jednou drobností.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

To mě tedy zajímá Ambassadore, copak je ta ,,drobnost", která ti stojí za reagování na více než 1,5 roku starý příspěvek.

Mimochodem, zkusil jsi někdy Ambassadore se vcítit do lidí, ke kterým promlouváš (píšeš)?

Já jsem sdílel svůj vlastní zážitek/ zkušenost, oznámení odchodu z církve a následný průběh.
Jestli to někdo může vidět jinak, tak jsou to další lidé, kteří se té události účastnili.

Ty sám jsi mi napsal, že se neznáme.
Takže (sdílím se) připadá mi od tebe poněkud nafoukané mě opravovat v mé vlastní zkušenosti - říkat, že je zkreslená, když vím, že si tam nebyl, zatímco já ano. Mohl jsi akorát slyšet verzi mého kazatele nebo jiného účastníka, nebo hůře tichou poštou několikrát převyprávěnou verzi. Pamatuji si dobře, jak fungují adventní ,,tam-tamy".

A také to první co mne napadá když toto napíšeš je, že jako první nemáš zájem o mne, nebo můj příběh, ale o jakousi ,,správnou formulaci" a opravení mne. Ostré výroky proti církvi většinou jako první otupuješ, církev bráníš a snažíš se o nadhled a chceš, aby se ti co mluví ostře vcítili do role těch druhých.

U nejedněch lidí jsem cítil, že i když se nazývali mými bratry/ sestrami, tak na vlastní tradici/bezpečí uprostřed církevních pravidel, která znali, jim nakonec záleželo více, než na mne, nebo na pravdě. Takovým lidem se i já někdy uzavírám.

Ale třeba máš pravdu a opravdu jsem to něčím zkreslil.

Tak sem s tím (s tou ,,drobností"), jestli máš pravdu, tak to uznám. Jestli je to jen tvůj pohled, tak ho možná pochopím, možná si nechám ten svůj.

Nerad slýchám, že něco zkresluji, zvlášť svou osobní zkušenost, proto se chci očistit.
Je mi jasné, že každý člověk vnímá, prožívá a pamatuje si subjektivně, takže vždycky zkresluje.

To ale všichni bereme jako samozřejmost a nemáme potřebu psát, o každém včetně autorů evangelií, epištol, nebo i příspěvků zde, že zkreslují. Takže když ti to u mne stálo za napsání tak asi považuješ za víc, než automatické neškodné zkreslení.

Zajímá mne tvá výtka.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Svou zkušenost máš popsanou na svém webu i s tou drobnou nepřesností.
Tvou zkušenost ti neberu! Ode mě to není forma výtky, prostě to vidím odlišně.
Jako křesťana si tě dost vážím, ale nejsem povinen se vším souhlasit. V tom dopise je toho hodně a nehodlám polemizovat o tom čemu nevěříš. To jsme tu již vícekrát spolu navzájem komentovali.
http://adventismus.cz/?p=261
V něm jsou dva krátké odstavce, které jsou zkreslené:
"Žádám tímto výbor sboru, aby zařadil na nejbližší členské shromáždění hlasování o mém vyloučení, a Vás, členy, abyste respektovali mé rozhodnutí a hlasovali pro můj odchod.
Pokud by si chtěl kdokoliv z Vás se mnou o mém rozhodnutí někdy v klidu promluvit a třeba si poslechnout i důvody, proč těm bodům nevěřím a čemu naopak věřím, tak jsem tomu otevřený."

(Tomáš Plechatý
Poslaťod Tomáš Plechatý » 28 Jan 2016, 11:25)

Z toho dopisu vyplývá, že ty sám jsi požádal o formu hlasování o vyloučení. V podstatě jsi se chtěl nechat vyloučit. Členství se jen ukončuje nějakou formou (dopis, osobně, atd..)
Sám jsi vyjádřil v dopise ochotu promluvit si, tak že to byl tvůj vstřícný krok a na něj zřejmě sbor v jednotlivcích reagoval.
To je vše, drobná nepřesnost snese na hlavu adventistů něco čemu se nedá později rozumět.

K tomu tématu se vyjadřuji proto, že jiní s tím již ve svých komentářích kalkulují v proti-adventistické náladě..

Tomáš Plechatýý

Ambassadore
Předně Ti chci poděkovat za objasnění proč to píšeš a děkuji Ti, že mi nebereš mou zkušenost :-)

Máš pravdu v Tom, že jsem si v tom dopise sám ,,řekl" o vyloučení.

Samozřejmě, že to šlo udělat i jinak.
Já sám jsem zažil ve svém sboru 2 roky před svým vlastním odchodem odchod rodiny, která poslala Kazateli dopis a už se tam neukázala.

Ale stejně se to řešilo na výboru a pak na členském a hlasovalo se o tom.
Byl jsem u toho a proto to vím.

Než začneš namítat, že to bylo špatně, tak tě chci upozornit, že formálně to bylo správně.

Po mém odchodu se totiž měnil církevní řád a v novém znění už je to jiné, než to bylo předtím.

Nabízím srovnání:

Ukončení členství na vlastní žádost – Se členy, kteří sami žádají o ukončení
svého členství, je třeba jednat s velkou opatrností.
Církev uznává právo jednotlivce na ukončení svého členství. Dopis se žádostí
o ukončení členství má být předložen výboru sboru, který ukončení členství
zaznamená podle data uvedeného v dopisu žadatele. Na základě křesťanského
ohledu na zainteresovaného jedince žádosti musí být vyhověno, aniž by se o ní
veřejně diskutovalo.
Zároveň je nutné vyvinout úsilí pro navrácení tohoto člověka
do sborové rodiny.

Církevní řád z roku 2016 strana 58.

http://www.casd.cz/wp-content/uploads/2 ... 16_web.pdf

Ale můj odchod byl v září 2014 a když jsem si já četl církevní řád, abych věděl jak se postupuje tak na straně 58 ve stejném odstavci stálo toto:

Ukončenie členstva na vlastnú žiadosť – V prípade člena, ktorý žiada o vyradenie
svojho mena zo zoznamu členov, treba postupovať veľmi opatrne. Aj keď
uznávame právo jednotlivca rozhodnúť o tom, či chce, alebo nechce byť členom
cirkvi, musíme takémuto členovi poskytnúť dostatok času, aby rozhodnutie zvážil
a vynaložiť všetko úsilie, aby bol získaný späť a prežil novú skúsenosť.
List so žiadosťou o ukončenie členstva má byť predložený výboru zboru,
ktorý s jeho obsahom oboznámi riadne zvolané členské zhromaždenie. Vzhľadom
na kresťanskú ohľaduplnosť voči zainteresovanému jedincovi má zborové
zhromaždenie o žiadosti hlasovať bez toho, aby sa o nej verejne diskutovalo.

http://www.casd.cz/wp-content/uploads/o ... ok2011.pdf

oba odkazy jsem čerpal odsud:

http://www.casd.cz/informace-o-cirkvi/d ... noviska-2/
(chtěl jsem dát české znění z roku 2010 ale nemám ho zrovna u sebe)

Vidíš tam ty rozdíly?

Já jsem očekával podle řádu, že k hlasování by tak jako tak muselo dojít, proto jsem s tím počítal a podle toho rovnou sbor požádal.

Navíc jsem jasně dal najevo, že jsem se už rozhodl a že si přeji aby to zařadili na co nejbližší termín členského a odhlasovali.
Přesto jsem musel v souladu s tehdejším řádem dostat lhůtu na rozmyšlení a nabídku modlit se za to a diskutovat to.

Já jsem v dopise nabízel, že lidem osobně vysvětlím proč jsem se tak rozhodl, ne že to ještě zvažuji a potřebuji se za to modlit.

Takže mám ve znění dopisu i nadále čisté svědomí.

Rozdíl je ten, že nyní je jiný CŘ a tedy umožněná i jiná praxe církve a sboru.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Ukončení nebo vyloučení?

Tomáši zřejmě bych nereagoval, kdyby někdo nevytáhl tvůj starý komentář a nepsal k tomu další nesmysl.
Odcházející člen (z vlastní vůle) může i nemusí být účasten členského shromáždění. Je to jen na něm.
Byl jsem přímým účastníkem různých výborových jednání ve dvou sborech zhruba 40 let a také účastníkem členských shromáždění asi 50 let.
Za tu dobu jsem postupně dospěl k závěru, že hlavním zdrojem sporů bývá interpretace a výklad
církevního řadu v uvádění do praxe.
Vývoj změn v cř je také někdy nutný k vůli nesprávné aplikací k jednotlivci.

Cř. z roku asi 1968 (není tam uveden rok, je to samizdat tištěný cyklostylem a vydaný skupinou
adventistů kolem br. Stejskala). Uvádím jen pro zajímavost ke srovnání.

str. 222
"Propuštění člena na vlastní žádost.
Je třeba velmi opatrně jednati se členem, který sám žádá o zrušení svého členství.
Ačkoliv uznáváme právo jednotlivce rozhodovati svobodně o tom, zda chce nebo nechce
náležeti k církvi, musíme takovému členu navrhnouti delší čas k rozhodnutí, rozumnému
uvažování a vynaložiti veškeré úsilí abychom jeho křesťanské zkušenosti."

Nejnovější vydání r.2016 str. 58

"Ukončení členství na vlastní žádost – Se členy, kteří sami žádají o ukončení svého členství, je třeba jednat s velkou opatrností. Církev uznává právo jednotlivce na ukončení svého členství. Dopis se žádostí o ukončení členství má být předložen výboru sboru, který ukončení členství zaznamená podle data uvedeného v dopisu žadatele. Na základě křesťanského ohledu na zainteresovaného jedince žádosti musí být vyhověno, aniž by se o ní veřejně diskutovalo. Zároveň je nutné vyvinout úsilí pro navrácení tohoto člověka do sborové rodiny"

Je dobré vnímat ten podstatný rozdíl mezi vyloučením z disciplinárních důvodů a zrušením členství ze strany jednotlivce, který již nechce být členem casd.

Ty jsi sám poslal žádost (dle tvého veřejného dopisu) s požadavkem o vyloučení z církve. Správně jsi měl poslat: ukončují ( třeba i k nějakému datu bez důvodu nebo z důvodů) členství v církvi. Nebo-li nežádat, ale svobodně ukončit. Což všechna znění církevního řádu umožňují.
To, že církev tuto záležitost předkládá prostřednictvím kazatele na členském dříve k odsouhlasení.
v současné době jen na vědomí členům je nutnost. Nikdo nesmí být vymazán z církve jednotlivcem, výborem, kazatelem, tajemníkem, atd. pokoutně. Vždy to musí být jasně všem známé, proč dotyčný není již členem církve. "Odešel na vlastní žádost."

Zřejmě jsi jediný kdo žádal o vyloučení místo oznámení o ukončení. Tyto dvě slůvka jsou nezaměnitelné a nejsou to synonyma.
Dle mého pochopení by mělo docházet k dalším revizím v cř, kde by slovo žádost mělo být nahrazeno slovem oznámení. Slovo žádost nabízí pochybné možnosti pochopení k praktikování jednání s jedincem ukončující své členství v casd.
Na druhé straně záměnou těchto dvou dosavadních slov v cř. může dojít k "nálepkování" casd z "podivných praktik". Tím nejde jen o nějaká písmenka v cř, ale o vystavení posměchu současných členů církve. V této chvíli nemám na mysli věroučné důvody, které jsi uvedl ve svém veřejném dopise. Toho se následně chopila internetová média a nálepka je na světě - klidně si koluje dál.
Podle mě by jsi měl na svém webu uvést pod dopis dodatek s uvedením do souladu, ale to je již na tobě.
Pro mě jsi stále br. v naději Ježíše Krista a že jsi odešel, tak v tom je také svoboda člověka.

Tomáš Plechatýý

Jediné co by mohlo vytržené z kontextu zkreslovat v mém otevřeném odchodovém dopise je slovo vyloučení místo slova ukončení.

A to kvůli tomu, že vyloučení bývá spojováno s nějakým ,,přestupkem" , jako řešení nebo ,,trest". Zatímco ukončení s tímto spojováno není.

To uznávám, to slovo jsem mohl zvolit lépe.

Nemyslím si však, že v kontextu dopis neznalé čtenáře v něčem mystifikuje.

píšeš:
Správně jsi měl poslat: ukončují ( třeba i k nějakému datu bez důvodu nebo z důvodů) členství v církvi. Nebo-li nežádat, ale svobodně ukončit. Což všechny znění církevního řádu umožňují.
Chyba nebo zkreslení od tebe. To znění CŘ z doby, kdy jsem odcházel jsem ti v minulém příspěvku citoval ve slovenštině, ale kvůli tvé odpovědi jsem si našel doma tu původní českou, kterou mám uloženou. I v ní je v češtině napsáno stejně jako ve slovenském znění, že

List se žádostí se má poslat a že shromáždění má o ní hlasovat
Já uznávám, že jsem měl napsat žádost o ukončení členství místo žádosti o vyloučení.

Ale není pravda, co jsi psal, že všechny řády umožňují, oznámit a nežádat - viz znění v mém minulém příspěvku CŘ z roku 2011 (platný až do nového vydání v roce 2016 - což bylo právě v mém období)

Důvody jsem vypsal datum jsem sice neurčil, ale napsal jsem nejbližší možné členské.

A teď ještě k tomu vyloučení jakožto kázeňskému opatření:

I kdybych nenapsal žádost o vyloučení ale pouze zveřejnil rozpory své víry a věrouky CASD, tak by správně se mnou mělo být vedeno právě kázeňské opatření, které by vedlo (když bych se neukáznil) k vyloučení.

Ve stavu v jakém jsem se nacházel, jsem žil/věřil v rozporu se zněním církevního řádu, takže to slovo nechat se vyloučit není zase až tak od věci, protože ve chvíli kdy vědomě jdu proti CŘ a zveřejňuji to neboli se k tomu veřejně hlásím, tak kdybych se členství nevzdal z vlastní iniciativy, stejně by mělo dojít k mému vyloučení. Alespoň takhle to vidím já podle toho jak jsem rozuměl znění CŘ.

Jinak, jestli někdo můj dopis vytrhává z kontextu a vyvozuje z něj závěry, které jsou mimo, tak je to spíše jeho problém, případně tvůj, nebo církve, ale buď to můžete ignorovat, jako jiné neopodstatněné výmysly, nebo se tomu bránit. Na mne se nikdo neobrátil s otázkou o upřesnění.

Já jsem žádal o vyloučení - neměl jsem do té doby žádný kázeňský přestupek a měl jsem ve sboru 2 funkce. Žádný přestupek mi z toho nebyl vyroben, já jsem dnem ohlášení dopisu přestal funkce vykonávat ze svého vlastního rozhodnutí. A nikdo mne netlačil ani nepřesvědčoval zároveň ale uplynul ne jeden, nýbrž dva měsíce, než proběhlo dané členské. (oznámení v září, hlasování v listopadu)

Nemusel jsem na něm být, ale šel jsem se dobrovolně podívat a sám jsem pro svůj odchod zvedl ruku.
Jsem rád, když jsou věci v pořádku.

Z formálního hlediska nevidím v celém procesu naprosto žádný problém ani nic co by měl kdokoliv vyčítat mně, nebo sboru/ církvi.

Jestli se někomu nelíbí tehdejší znění CŘ tak to ale není problém můj, naopak je to problém lidí, kteří byli za znění CŘ zodpovědní.

Na stránkách nic přepisovat nebudu.
Nedělám tam ze sebe oběť ani o chování církve nevytvářím zkreslený obraz.

Byť sám jsem v mnoha oblastech kritikem církve, tak Ti doporučuji jako tomu, kdo je stále jejím členem, abys hloupou a neopodstatněnou kritiku církve ignoroval a nesnažil se všechno zachránit. To nejde a některým stěžovatelům se nikdy nezavděčíš.

Hezký večer nebo i požehnanou sobotu Ti přeji Ambassadore.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Svoboda a hlasování?

Tomáši, jak jsi přišel na to že zachraňuji všechno? Nepřeháněj!
Zřejmě ti uniká to podstatné v cř a právě to jsem ti napsal minule.
Tak ještě jednou.
Hlasování byl souhlas, že to je regulérní a nikoliv schvalování tvého odchodu.
Odporovalo by si to v kontextu uznání práva v citovaném odstavci:
Cř. z roku asi 1968 (není tam uveden rok, je to samizdat tištěný cyklostylem a vydaný skupinou
adventistů kolem br. Stejskala). Uvádím jen pro zajímavost ke srovnání.

str. 222
"Propuštění člena na vlastní žádost.
Je třeba velmi opatrně jednati se členem, který sám žádá o zrušení svého členství.
Ačkoliv uznáváme právo jednotlivce rozhodovati svobodně o tom, zda chce nebo nechce
náležeti k církvi,
musíme takovému členu navrhnouti delší čas k rozhodnutí, rozumnému
uvažování a vynaložiti veškeré úsilí abychom vzkřísili jeho křesťanské zkušenosti."

Nejnovější vydání r.2016 str. 58

"Ukončení členství na vlastní žádost – Se členy, kteří sami žádají o ukončení svého členství, je třeba jednat s velkou opatrností. Církev uznává právo jednotlivce na ukončení svého členství. Dopis se žádostí o ukončení členství má být předložen výboru sboru, který ukončení členství zaznamená podle data uvedeného v dopisu žadatele. Na základě křesťanského ohledu na zainteresovaného jedince žádosti musí být vyhověno, aniž by se o ní veřejně diskutovalo. Zároveň je nutné vyvinout úsilí pro navrácení tohoto člověka do sborové rodiny"

V posledním vydání je vynecháno slovo "ačkoliv". Je to zavádějící a komplikující k pochopení svobodného rozhodnutí. Nebo snad hlasování na členském může zvrátit rozhodnutí jedince a jeho svodné rozhodnutí?

Členové odsouhlasí, že to berou na vědomí a že jsou si vědomi tvého svobodného rozhodnutí.
Ti rozumní vnímají, že jsi dále br. v Kristu jen nejsi již členem casd, protože Bůh nás takto nedělí.
Tímto dělám tečku za mým drobným nesouhlasem s "právním" stylem tvého odchodu z casd.

Tomáš Plechatýý

Tomáši, jak jsi přišel na to že zachraňuji všechno? Nepřeháněj!
Zřejmě ti uniká to podstatné v cř a právě to jsem ti napsal minule.
Tak ještě jednou.
Odporovalo by si to v kontextu uznání práva v citovaném odstavci:
1) Jen jsem ti doporučil aby ses nesnažil všechno zachraňovat nepřišel jsem na to, ani jsem nenapsal, že všechno zachraňuješ.
Nepodsouvej mi to.

2) Právě že mně z CŘ to podstatné neuniká. Naopak to co píšeš ty - znění řádu z roku 1968 bratra Stejskala a to 2x je naprosto mimo téma a mě nezajímá. Naopak o znění CŘ z roku 2010, které jsem ti dal k dispozici jsi nenapsal nic, ani na to nereagoval. Tedy to podstatné uniká tobě.

Nechceš mi doufám tvrdit, že já mám za povinnost, nebo že je morálně správné nejprve jít a nastudovat si všechna dřívější znění církevních řádů abych mohl pochopit všechny ty vazby, vývoj a úmysly.
Houby!!!
Řád platný v mé době popisuje jak se věci mají. Ten jsem četl a podle něj se zařídil.
Tak ještě jednou.
Toto je jen tvůj výklad a tvá domněnka.

Na jednu stranu řád uznává mé vlastní rozhodnutí ale na druhou stranu píše, že o tom má hlasovat členské a nikde členskému neukládá že musí hlasovat a tedy souhlasit.

Ten řád je prostě napsán špatně - nedokonale.

Já bych to normálně považoval za dávno mrtvé a vyřešené, ale štve mě, když to na mě vytáhneš ty, nebo kdokoliv a píšeš mi jak jsem měl něco udělat správně, nebo správněji, že to podávám zkresleně jako bych psal něco co není pravda a přitom jsi netečný k chybám na straně řádu, kterými se ti tu hájím.

Jestli mi má někdo co vytýkat, tak je to to, že jsem o svém vystoupení dopředu neinformoval ani kazatele, ani staršího sboru a přečetl jsem to rovnou celému sboru a to mimo řádně svolané členské ani jsem se o to nedovoloval.

Za to si nesu zodpovědnost, ale udělal jsem to úmyslně.

Protože i když kazatel opakovaně (hlavně při křtech) říkal, že jsme jedna velká rodina ( a já to chápu tak, že v rodině je nromální, že se nikdo nemusí dopředu ostatních dovolovat, když jim chce něco říct), a i přesto, že přede mnou mohli za kazatelnu v době oznámení chodit v podstatě všichni členové a oznamovali všelijaké věci od koncertů přes poděkování, nebo oznámení o nemocech či žádosti o modlitby, tak když jsem v minulosti vystoupil za kazatelnou já a řekl sboru 3 věci co mám na srdci - osobní a pro mne důležité věci - tak jsem za to dostal od prarodičů ze sboru sprda a starší sboru příští týden oznámil( aniž by zmínil mně nebo se mnou o tom mluvil osobně), že se má každý chodit dopředu dovolit u něj, nebo kazatele než něco půjde oznámit z kazatelny a ještě dopředu předložit, co chce sboru říct.

Takže z mého pohledu cenzura - kontrola, a ještě nepřímé jednání, kdy ti neřeknou do očí co proti tobě mají. A tohle že má být ta rodina, o které opakovaně mluví!!!! A já jsem cítil jednak že by s tím, co mám v plánu měli problém a chtěli by mi určovat co mám a co nemám říkat a za druhé samotný princip že se musím dovolovat považuji od základu za špatný - nešel jsem kázat, říkal jsem co mám na srdci - zkušenosti jednu prosbu/napomenutí (aby sbor nešířil své interní problémy ven, že se je pak dozvídám až na semináři a přitom vím, že s danými členy to nikdo neřešil osobně).

Kvůli tomu jsem vystoupil neohlášeně a za to mi platí formálně napomenutí, protože jsem to udělal proti znění řádu.
Ale to lidi tady na fóru nemusí zajímat. Je to záležitost sboru Kladno.

Ovšem tvé námitky, že něco zkresluji jsou podle mne Ambassadore mimo mísu.

Odmítám, že by to podstatné unikalo zrovna mně!!!
Snažil jsem se ze své strany to celé provést co nejvíce slušně, podle zvyklostí, ale zároveň v souladu se svým srdcem a svědomím, které pro mne mělo a má prioritu.

Vážně jestli si z celého dopisu jako to podstatné odnášíš právě toto, tak mě to mrzí. Vůbec nechápu proč máš potřebu ,,zrovna toto napravovat".

Takové hořkosti, která ve mě kvůli tomu znovu vyplavala. Dotýká se mě to osobně, protože jsem si přál mnohem méně napětí, nevyjasněných otázek, méně předsudků, méně strachu, méně nálepek a také více, zájmu, naslouchání a pochopení. Cítím v tom dodnes velké zklámání, protože tohle jsem od ,,sborové rodiny" nečekal.

Jestli ti celá záležitost opravdu leží na srdci a chceš soudit alespoň trochu nestranně, tak by sis možná mohl udělat i průzkum, promluvit s kazatelem se starším sboru, s pár členy, nebo mou rodinou, a také se mnu osobně, ptát se co tomu všemu předcházelo.

Psal si že ani nevím, jak moc mi rozumíš - máš pravdu nevím to a z tvého psaní to také příliš nepoznávám.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní