Joel - intenzívne víkendy duchovnej obnovy

Diskusia o cirkevnej organizácii.
Marcus

Joel - intenzívne víkendy duchovnej obnovy

Neprečítaný príspevok od používateľa Marcus »

V tomto polroku prebiehajú víkendové stretnutia s názvom Joel. Budú spolu tri pre každý okrsok (máme tri okrsky).
Je to pozoruhodný projekt, ktorý vyvoláva veľa otázok.

Ak by ste k akcii Joel hľadali na stránkach CASD nejaké podrobnejšie informácie, asi budete sklamaní. Je tam len polhodinové video (JT a FK), kde sú prezentované vízie vedenia. Ak aj obetujete polhodinku (na prečítanie tam obsiahnutých informácií by stačili dve minúty) a si ho aj vypočujete, oveľa múdrejší nebudete. (Aj keď teraz je to už jedno, v čase písania tohto príspevku už nemáte možnosť sa tam prihlásiť.)

Zaujímavý je hneď názov - intenzívny víkend duchovnej obnovy. Vychádza sa zrejme z toho, že v cirkvi existuje potreba sa duchovne obnoviť; a nejde o potrebu len niekoľkých jedincov, ale celého spoločenstva. Znie to ako veľký problém, pretože takáto potreba ukazuje na zlý stav. S duchovným stavom cirkvi teda nie je niečo v poriadku. Veď obrátený, evanjeliom nadšený a Božím Duchom vedený človek (alebo cirkev) obvykle nevolá po obnove. Je Božím dieťaťom, je členom Božieho kráľovstva, jednoducho je spasený. Uznanie, že cirkev má závažné problémy v duchovnej oblasti, vyžaduje odvahu. Za to treba vedenie pochváliť.
Aké sa však našlo riešenie? Tri víkendy. Predstava je, že sa na nich zúčastní za každý zbor niekoľko ľudí, ktorí sa tam obrátia (duchovne obnovia), následne to prenesú na svoj zbor.

Neviem, ale mne toto nepripadá ako niečo, čo by to malo fungovať. Je mi jasné, že stav cirkvi je len obrazom stavu jej členov. Takže iste treba hľadať cestu, ako im pomôcť.
Ale rýchlokurz obrátenia počas troch víkendov? Aj to len pre tých pár , ktorí tam pôjdu. A ak sa niektorí z nich naozaj duchovne obnovia / obrátia (asi by bolo naivné očakávať 100% -tnú úspešnosť), čo také vymyslia pre tie desiatky ľudí vo zbore, aby sa tiež podobne obnovili / obrátili? To si teda neviem predstaviť. O tom sa vo videu nehovorí nič.

Ale aj o obnove samotných účastníkov mám pochybnosti. Možno tam niekto prežije povzbudivé chvíle a bude sa dobre cítiť. Ale to nie je duchovná obnova, len chvíľkové citové vzplanutie. Ja osobne o toto nestojím. A divím sa, že bratia vo vedení tomu dávajú veľké reálne šance. Skôr mi to pripadá, že nevedia, čo robiť, tak robia aspoň niečo. Aby nebolo, že sa nesnažili.

Osobne vidím problém cirkvi vo veľkej povrchnosti a formálnosti, v ktorej členovia žijú (a sú k tomu vedení) už dlhé desaťročia. Cirkev sa dlhodobo uspokojuje len s pasívnou účasťou členov a rieši len prípady, keď toto nefunguje. Ľudia sa naučili plniť len zdôrazňované požiadavky cirkvi (sobota, bravčové, alkohol, ... ). Toto sú témy ich „misijných“ aktivít, na toto sú hrdí a majú pocit, že to je všetko, čo sa od nich žiada. V zboroch sa bežne vyskytuje neznášanlivosť, osobné spory, ... . Živé Kristovo evanjelium sa vo zboroch nehlása alebo len veľmi málo; buď sa považuje za samozrejmosť, ktorá ani nestojí za zmienku, alebo jednoducho zostáva v tieni našich neustále sa pripomínajúcich špecifík (viď sobotná škola).
Preto si myslím, že akcia Joel nemieri na podstatu a teda nemá ani teoretickú šancu tento stav zmeniť.

Zaujímavý je tiež spôsob (podľa videa), akým sa tam mal človek dostať – mal si ho vybrať kazateľ. Ak ma teda kazateľ neoslovil, asi ma nepokladal za dosť perspektívneho na obrátenie. No nevadí.

Ďalšou zvláštnosťou akcie Joel je, že si finančne prispievajú nielen účastníci (5 eur / osoba / víkend) ale aj zbory (10 eur / osoba / víkend) !
Príspevok účastníka na cirkevné akcie všeobecne nie je častý, ale občas sa vyžaduje, a je to pochopiteľné. Ale príspevok zboru? Nerozumiem jeho zmyslu. K čomu má byť týmto zbor motivovaný? Má vari zbor nejakú šancu ovplyvniť to, či sa jeho vyslanci na víkende duchovne obnovia? Alebo či budú potom toto „obnovenie“ s nadšením šíriť vo zbore?
Kto je teda garantom správnej investície zboru? Združenie, ktoré akciu vymyslelo? Kazateľ, ktorý si tam vybral ľudí? Samotní účastníci, na ktorých sa prispieva?
Kde si má zbor žiadať vrátenie peňazí, ak mu akcia Joel nič neprinesie?
Aj keby sa na všetky ostatné cirkevné akcie vyžadoval príspevok zboru, bolo by to viac pochopiteľné. Ale čakal by som, že práve akcia, kde ide o tak závažnú vec ako duchovná obnova zborov, nebude platená.
(Mimochodom, neviem či združenie má vôbec právo žiadať zbory o príspevok z ich vlastných peňazí, ktoré si zbierajú na vlastný chod. Asi im je málo, že sa im posielajú desiatky aj dary sob. školy, čo sú mnohonásobne vyššie sumy ako dary na samotný chod zboru. Mnohé zbory majú dlhodobý problém hradiť svoje výdaje, tak neviem, prečo majú platiť aj za neistú možnosť „duchovne sa obnoviť“).

Ďalšia vec: Tradičný biblický týždeň, bude tento rok nahradený týždňom duchovnej obnovy, ktorý bude akýmsi vyvrcholením predchádzajúcich troch stretnutí. V týchto dňoch ste mohli dostať z vedenia pozvánku. Opäť, nič konkrétne o náplni tam nenájdete. Pôjde zrejme o organizovanú spontánnosť, aspoň tak som to pochopil z videa. (Ja len dúfam, že na toto už zbory účastníkom prispievať nemusia.)

Máme tu teda akciu Joel, a s ňou veľa otázok. Na odpovede si ale budeme musieť počkať.

Ivan

Re: Joel - intenzívne víkendy duchovnej obnovy

Neprečítaný príspevok od používateľa Ivan »

CASD je jedna velka firma a projekt Joel je len jeden z mnohych, vlastne dalsi.
Toto sa vola marketing. Podobne ako akykolvek modlitebny tyzden. To je ako podme sa motivovat aby sme sa modlili, lebo inak by sme sa nie. Cize akoby sa chirurgovia hecovali, ze tento tyzden budeme operovat.

V tom videu je zhodnoteny stav cirkvy. Tolko akcii robime, pre inych ale nenajeme sa, sme hladni. Potom sa nieto co cudovat ked hladni chcu navarit pre inych, ked ich chcu oslovit svojim skvrkanim v bruchach mysliac si, ze to nepocut a nevidiet. FK rad papka ale nerad vari a tak je hladny. Mozno len nevie kto je chlieb zivota.
Je to opat len elitarstvo a ubohost.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Dúfal som, že niekto otvorí túto tému. Mám podobný dojem, ako autori príspevkov predo mnou. Z videa na oficiálnych stránkach CASD som nadobudol dojem, že sa chystá niečo veľké, na druhú stranu mi tam chýbala pokora. Podávané to bolo ako predaj nejakého produktu - novinky, ktorá odteraz zmení duchovný život zborov a členov.

Ivan

Okrem toho, co som uz napisal, to vnimam len ako vykazanie cinnosti alebo potrebnosti niektorych ludi v cirkvi. Je to vsak len pouzivanie ludskych motivacnych technik. Vari Ti bratia prisli na nejake know how ako vyzriet na Ducha Svateho?

S tymto postupom suvisi aj planovacia cinnost vsetkych oddeleni v cirkvi. Stvrtrocne si oddelenia v zboroch planuju cinnosti a premietaju svoje napady do terminov a projektov, ktore nasledne realizuju. To je to varenie ale nenajedenie sa. Neviem ale o tom, ze vsetka ta cinnost a hrba aktivit z ktorych su ludia len unaveni by mala smerovat k tomu aby clenovia boli najedeni. Alebo ano? Myslim ze zial aj ano. To je taky selfizmus, kedy sluzime sami sebe, pripravujeme si predstavenia na podiach sami pre svojich (lebo nikto zo sveta ku nam nechce) a nazyvame to Bohosluzbou. Malo by sa to volat samosluzba. A preto, ze ku nam akosi nikto nechce, tak vytvorime mnozstvo projektov, teda nakladieme take skryte pasce, za ktorymi sa skryva NASE evanjelium, dufajuc, ze do tej pasce sa chyti hriesnik. Take pasce su napriklad kluby zdravia, cinnosti spolocenskych centier, prednasky na hocijaku temu, kluby Pathfinder, projekty socialnej pomoci, humanitarnej pomoci a dalsie a dalsie cinnosti, ktorych je neurekom a stoja hrcu penazi, ale my na to mame. Ved sme bohata Laodicea, taky nas svaty multi level marketing z Ameriky.

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Ivan napísal:Okrem toho, co som uz napisal, to vnimam len ako vykazanie cinnosti alebo potrebnosti niektorych ludi v cirkvi. Je to vsak len pouzivanie ludskych motivacnych technik. Vari Ti bratia prisli na nejake know how ako vyzriet na Ducha Svateho?

S tymto postupom suvisi aj planovacia cinnost vsetkych oddeleni v cirkvi. Stvrtrocne si oddelenia v zboroch planuju cinnosti a premietaju svoje napady do terminov a projektov, ktore nasledne realizuju. To je to varenie ale nenajedenie sa. Neviem ale o tom, ze vsetka ta cinnost a hrba aktivit z ktorych su ludia len unaveni by mala smerovat k tomu aby clenovia boli najedeni. Alebo ano? Myslim ze zial aj ano. To je taky selfizmus, kedy sluzime sami sebe, pripravujeme si predstavenia na podiach sami pre svojich (lebo nikto zo sveta ku nam nechce) a nazyvame to Bohosluzbou. Malo by sa to volat samosluzba. A preto, ze ku nam akosi nikto nechce, tak vytvorime mnozstvo projektov, teda nakladieme take skryte pasce, za ktorymi sa skryva NASE evanjelium, dufajuc, ze do tej pasce sa chyti hriesnik. Take pasce su napriklad kluby zdravia, cinnosti spolocenskych centier, prednasky na hocijaku temu, kluby Pathfinder, projekty socialnej pomoci, humanitarnej pomoci a dalsie a dalsie cinnosti, ktorych je neurekom a stoja hrcu penazi, ale my na to mame. Ved sme bohata Laodicea, taky nas svaty multi level marketing z Ameriky.
Ivan a ako slúžiš Bohu ty?

Ivan

Rajon napísal:Ivan a ako slúžiš Bohu ty?
Evanjelizujem moju neveriacu rodinu a modlim sa za bratov a sestry, ktori spadli do tohoto systemu. Ale budem uprimny, nedari sa mi v tom.

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Ivan napísal:
Evanjelizujem moju neveriacu rodinu a modlim sa za bratov a sestry, ktori spadli do tohoto systemu. Ale budem uprimny, nedari sa mi v tom.
Ďakujem za úprimnosť, vážim si ju.
Možno by bolo dobré neposudzovať snahu iných (ich pohnútky...), asi by ani tebe nebolo príjemné, keby niekto iný posudzoval tvoju úprimnú snahu a prisudzoval jej rôzne pohnútky a nepekné úmysly.
Čo sa týka "darenia, či nedarenia", všetko má svoj čas a evanjelizácia predsa nie sú len informácie a slová, aj keď akokoľvek pekné a duchovné, ale aj služba lásky, tá služba lásky predsa nemá byť návnada, ale nutná súčasť evanjelia. Skús sa na to pozrieť takto. Vďaka Bohu za sociálnu pomoc, humanitárnu pomoc, zdravotnú pomoc atď., ktorá ukazuje, že kresťanstvo nie sú len slová... A úspechom predsa nemusí byť iba krst, ale "len" to, že človeku je v niečom lepšie a že možno spozná, že Boh je dobrý... a možno raz preto zatúži s takým Bohom žiť, či už v CASD alebo mimo CASD. Ja chápem službu takto, nie ako návnadu.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Vidím tu istú paralelu medzi bohatým mládencom a adventistami. Prepáčte mi, ale bohatý mládenec bol typický adventista. Všetko dodržiaval, tak ako sa patrilo, bol príkladom pre ostatných, Pán Boh mu požehnával, navonok ideál. Ale vo vnútri ho možno niečo "hrýzlo", preto potreboval od Ježiša uistenie, že je to s ním v poriadku, prípadne čakal pochvalu. On nepochyboval o sebe, že všetko dodržiaval. Ale jeho povrchnosť mu zabránila, aby sa videl v pravom svetle. Ježiš mu nevyvracia, ani nedokazuje, že on vlastne tie prikázania nenaplnil. Iba mu ukazuje cestu, cestu po ktorej mohol nasledovať Boha a plne sa mu odovzdať.
Stretol som veľa "bohatých mládencov" v CASD. Ľudia, ktorí mali pohotové odpovede v sobotnej škole, ktorí kázali, spievali, boli obľúbení aj obdivovaní. Nie je im čo vytknúť, všetko funguje. Laodicea všetko má, aj projekty do budúcna, svoje vízie. Len Ježiš zostal vonku a nahlas klope na dvere, kedy ho už konečne pustia dnu.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Ivan napísal:
Zaujala mě tvá odpověd´. Můžeš se podělit, jak děláš to evangelizování své rodiny? Co znamená nevěřící rodina?

ngma
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

John 3:16 napísal:Vidím tu istú paralelu medzi bohatým mládencom a adventistami. Prepáčte mi, ale bohatý mládenec bol typický adventista. Všetko dodržiaval, tak ako sa patrilo, bol príkladom pre ostatných, Pán Boh mu požehnával, navonok ideál. Ale vo vnútri ho možno niečo "hrýzlo", preto potreboval od Ježiša uistenie, že je to s ním v poriadku, prípadne čakal pochvalu. On nepochyboval o sebe, že všetko dodržiaval. Ale jeho povrchnosť mu zabránila, aby sa videl v pravom svetle. Ježiš mu nevyvracia, ani nedokazuje, že on vlastne tie prikázania nenaplnil. Iba mu ukazuje cestu, cestu po ktorej mohol nasledovať Boha a plne sa mu odovzdať.
Stretol som veľa "bohatých mládencov" v CASD. Ľudia, ktorí mali pohotové odpovede v sobotnej škole, ktorí kázali, spievali, boli obľúbení aj obdivovaní. Nie je im čo vytknúť, všetko funguje. Laodicea všetko má, aj projekty do budúcna, svoje vízie. Len Ježiš zostal vonku a nahlas klope na dvere, kedy ho už konečne pustia dnu.

John, ty trpíš asi adventným syndrómom - za všetkým vidíš adventistov, škoda že v bohatom mládencovi nevidíš aj seba...
Vieš, v biblii sa píše ešte aj o inom bohatom mužovi /Luk 16kap/ a tragédia je, že bohatí ľudia / nielen tí čo sú bohatí majetkom ale aj bohatí v poznaní - na týchto stránkach je dosť takých čo neradi napíšu ako slúžia/ neradi slúžia - myslia si, že Lazar tu je na to aby ešte aj po konci života mu podskakoval a prstami ovlažoval jeho bohaté pery na myšlienky a majetok.
k čomu smerujem - vylož karty na stôl a napíš k čomu teba vedie Boh aby si slúžil

Vieš z toho čo popisuješ si sa mohol zúčastniť Joela aj ty.. - škoda že popisuješ /-ete/ niečo, kde ste neboli - to je fakt náročná duchovná skúsenosť ::good:: - ozaj aký duch ťa k nej vedie - vieš ho vôbec rozoznať spolu s ďalšími odborníkmi na tomto fóre?
Keď všetko čo sa robí je zlé - priatelia o.i. to hovorí, že ste mali zrejme ťažké detstvo a mali by ste zrejme popracovať s vašimi rodičmi na tom, aby ste došli zmierenia s ľu´dmi aj s Bohom . /určite môžete komentovať/ ::bye::

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní