Prečo odstrihli Kornélia Novaka ?
Prečo odstrihli Kornélia Novaka ?
Túto sobotu prišiel do zboru brat a povedal že z „vrchných“ zdrojov má informáciu že knihy Kornelia Novaka sa budú potichu sťahovať z predaja preto že jeho učenie neni na 100% Adventistické. V jeho kázňach sú stále prvky letničného charakteru a to našej cirkvi v Československu vadí. Som prekvapený lebo už nejaký ten rok pôsobí v našich zboroch a doposiaľ nebola žiadna pripomienka. Viete niekto niečo viac? ? ?
Re: Prečo odstrihli Kornélia Novaka ?
Neznám příliš jeho knihy, osobně jsem s ním mluvil asi 2x kolem hodinky. Jako člověk mi přijde velice upřímný a opravdový, i když třeba nesouhlasím se vším čemu věří a káže, velmi si ho vážím jak pracuje pro Evangelium.
Rozhodně si myslím, že jeho vliv není více škodlivý, než mnoho jiných vlivů a proudů v CASD, možná není vůbec škodlivý.
Ohledně přístupu církve ovšem kroutím hlavou, pokud se to stane potichu a bez řádného odůvodnění a usvědčení biblí.
(Bych chtěl vidět, kdo se Korneliovi postaví a do očí mu bude říkat, že káže bludy
)
Pro CASD platí:
Jak říká babička Marušce o králi v pohádce ,,Byl jednou jeden král"
,,Dej mu čas a on sám pochopí, že pravda se nedá ani ukřičet, ani vyhnat z domu."
Rozhodně si myslím, že jeho vliv není více škodlivý, než mnoho jiných vlivů a proudů v CASD, možná není vůbec škodlivý.
Ohledně přístupu církve ovšem kroutím hlavou, pokud se to stane potichu a bez řádného odůvodnění a usvědčení biblí.
(Bych chtěl vidět, kdo se Korneliovi postaví a do očí mu bude říkat, že káže bludy

Pro CASD platí:
,,Dej mu čas a on sám pochopí, že pravda se nedá ani ukřičet, ani vyhnat z domu."
Tomáš Plechatý napísal:Neznám příliš jeho knihy, osobně jsem s ním mluvil asi 2x kolem hodinky. Jako člověk mi přijde velice upřímný a opravdový, i když třeba nesouhlasím se vším čemu věří a káže, velmi si ho vážím jak pracuje pro Evangelium.
(Bych chtěl vidět, kdo se Korneliovi postaví a do očí mu bude říkat, že káže bludy)
Pro CASD platí:
Mám od něj 1 malou knížku Křížem krážem na scéně a tam píše v souladu s učením CASD např. str. 84-85 a mé oblíbené téma:
Je to zákonické?
Někteří lidé říkají, že jsem "zákonický", protože dodržuji Desatero. Ale tady si nerozumíme. Člověk, který je "zákoník", se snaží zasloužit si spasení konáním dobrých skutků. Zachovává zákon, "aby" byl spasen. Ale pravý křesťan nezachovává Desatero, "aby" byl spasen, ale protože už je díky Ježíši Kristu spasen a teď chce žít v souladu s Bohem. Nezachováváme Desatero ze strachu nebo z povinnosti, ale z radosti, protože jsme přesvědčeni, že tato přikázání jsou důležitá a správná. Když jsem někde na návštěvě, říf´dím se podle zvyklostí té domácnosti. Nedělám to proto, abych se dostal dovnitř, ale protože respektuji hostitele a chci tam být v souladu s jeho přáním.
Přikázání lásky
Někteří lidé říkají, že už neplatí Desatero, ale pouze přikázání lásky. To je hezké. Ale existuje láska bez pravidel? Mohu někoho milovat, ale přitom ho obelhávat, okrádat, zabít nebo ignorovat jeho "narozeniny"? Kdo žije v lásce, ten plní Desatero s láskou a moudrostí. Tomu nestačí jen nekrást a nelhat, ale takový člověk naopak dává. Mluví pravdu. plní Boží zákon svým životem s láskou, jak to dělal i Ježíš Kristus (Mt. 5.17-19). Apoštolu Pavlovi bylo naprosto jasné, že zákon lásky patří k Desateru.
Římanům 13:8 Žádnému nebývejte nic dlužni, než to, abyste se vespolek milovali. Nebo kdož miluje bližního, Zákon naplnil,
9 Poněvadž to přikázání: Nesesmilníš, nezabiješ, neukradneš, nepromluvíš křivého svědectví, nepožádáš, a jest-li které jiné přikázání, v tomto slovu se zavírá: Milovati budeš bližního svého jako sebe samého.
10 Láska bližnímu zle neučiní, a protož plnost Zákona jestiť láska.
další jeho knihy jsem nečetl a tak nemohu posoudit co v nich píše...
Mám asi tři jeho knihy a zažil jsem jeho pouliční evangelizaci. V knihách se snaží o osobní vztah s Bohem, pokud vím, snad vůbec nepoužívá myšlenky E.Whiteové. Některým by mohlo vadit, že nevede do církve adventistů, ale především mu jde o hlubší zkušenost s Pánem. Církev je až někde daleko vzadu.Túto sobotu prišiel do zboru brat a povedal že z „vrchných“ zdrojov má informáciu že knihy Kornelia Novaka sa budú potichu sťahovať z predaja preto že jeho učenie neni na 100% Adventistické. V jeho kázňach sú stále prvky letničného charakteru a to našej cirkvi v Československu vadí. Som prekvapený lebo už nejaký ten rok pôsobí v našich zboroch a doposiaľ nebola žiadna pripomienka. Viete niekto niečo viac? ?
Podle mne je to pravý evangelista, odvážný, přímý, neznám nikoho v církvi, kdo by dělal pouliční evangelizaci takovým způsobem a neschovával se za kurzy odvykání kouření, zdravého životního stylu, výklad Zjevení či studium bible.
Ve své činnosti je podporován jinou křesťanskou církví - ta se jmenuje Vinice Cheb, podle všeho není nějak ze strany vedení casd podporován, snad na úrovni sborů.
Pro sebe si beru asi takové ponaučení-Kornelius obětavě slouží ve službě evangelia, stát třeba v zimě několik hodin na ulici a mluvit otevřeně o víře, Bohu, to vyžaduje skutečně odvahu a víru. Když byl u nás , kazatel se ani nezapojil, akci dělalo pár ochotných lidí.
Pokud někdo takové obdarování má, zaslouží podpořit, což lze nejen morálně, modlitbami, ale i finančně přes onu www.vinicecheb.cz
Možná jeho působení není 100% adventistické, ale je křesťanské a to je rozhodující.
"hlavouni" na veducich poziciach cirkvi si sami sebe pilia konar pod sebou
Jeden bratr pověděl druhému zaručenou zprávu, s doporučením-je to důvěrnéné, nikomu to něříkej...Opravdu si někdo myslíte, že fámy vznikají jinak?
Zajímá -li někoho postup "vrchných zdrojov", není nic snažšího, než vznést dotaz v tom správném prostředí. Tedy jsou "vrchné zdroje" Slovenské sdružení? Nebo Moravskoslezské? Případně České? Nebo je to ČS Unie? Nebo je to Slovenské/České nakladatelství AO? Každé z nich má své představitele, a každého z nich je možné se otevřeně zeptat. Mám za to, že odpoví. Může být, že zprávu potvrdí, může být, že vyvrátí. Pak se s touto skutečností může nakládat dál.
Kornelia Novaka nesleduji, takže se k němu nemám potřebu vyjadřovat.
Církev netvoříme "my" a "oni" (vedoucí , laici, kazatelé, staří mladí, Češi, Slováci, tradicionalisté, progresivisté, ...). Nebo se snad modlíme "Otče jejich"...?
Zajímá -li někoho postup "vrchných zdrojov", není nic snažšího, než vznést dotaz v tom správném prostředí. Tedy jsou "vrchné zdroje" Slovenské sdružení? Nebo Moravskoslezské? Případně České? Nebo je to ČS Unie? Nebo je to Slovenské/České nakladatelství AO? Každé z nich má své představitele, a každého z nich je možné se otevřeně zeptat. Mám za to, že odpoví. Může být, že zprávu potvrdí, může být, že vyvrátí. Pak se s touto skutečností může nakládat dál.
Kornelia Novaka nesleduji, takže se k němu nemám potřebu vyjadřovat.
Církev netvoříme "my" a "oni" (vedoucí , laici, kazatelé, staří mladí, Češi, Slováci, tradicionalisté, progresivisté, ...). Nebo se snad modlíme "Otče jejich"...?
Áno mám to potvrdené aj z druhého zdroja, je to pravda. Myslím si že je to skôr normálny postup aj keď sa nám nepáči. Ľudia sme rôzny a niekto kto si ho obľúbil by zostal rozladený. Samozrejme keď to bude pozitívna informácia tak ju budeme počuť oficiálne v oznamoch.
Prečítal som všetky jeho dostupné knihy už dávnejšie, a v niektorých som si všimol nebiblické myšlienky. Tak sa trochu divím, že oficiálne sa na to prišlo už teraz. Skôr to vidím tak, že kým kopal za CASD, tak sa prižmurovalo oko. Tipol by som si, že sa teraz nejako nepohodli, tak sa to teraz proti nemu hodí ...
Přemýšlel jsem o vláknu o Korneliovi Nowakovi a jak jsem na anonymní stížnost zatím bez doložení rychle reagoval jako by to byla určitě pravda. A došel jsem k závěru, že to bylo špatné. Předkládám to i sem kvůli anonymnímu příspěvku, o údajném riskantním hospodaření vedení církve. Neříkám, že se to nestalo, ale říkám, to čemu se u nás říká presumpce neviny.Tomáš Plechatý napísal:Neznám příliš jeho knihy, osobně jsem s ním mluvil asi 2x kolem hodinky. Jako člověk mi přijde velice upřímný a opravdový, i když třeba nesouhlasím se vším čemu věří a káže, velmi si ho vážím jak pracuje pro Evangelium.
(Bych chtěl vidět, kdo se Korneliovi postaví a do očí mu bude říkat, že káže bludy)
Pro CASD platí:
Bible zná také důvěru k osvědčené autoritě a obranu proti rychlým pomluvám, nebo donašečství.
1. Timoteovi 5, 19
Stížnost proti starším nepřijímej, leda na základě výpovědi dvou nebo tří svědků.
Takže za sebe se omlouvám vedení církve, že jsem ihned předpokládal a ,,přijal", že ta negativní ,,stížnost" je pravdivá.
A prosím za odpuštění.
Prosím ostatní čtenáře aby dále nepoužívali můj příspěvek k šíření původního negativního vlivu.
Tomáš Plechatý
Stačí jeden telefonát člověku, kterého si vážím a který je k tématu publikací autora Kornelia Novaka kompetentní. Informace v úvodu se mi poté jeví jako směs kusých informací a osobního komentáře. Kdybych parafrázoval klasika adventismu (nebo to, co se jí přičítá)-stačí 5% lži a jedná se o ....
Kornelia Novaka a jeho pouliční styl oslovování lidí mi neimponuje, takže se tím nezabývám. Mám však za to, že takováto činnost vyžaduje určité výrazové prostředky, i styl a obsah promluv, cílí na určitou skupinu lidí a nelze jej srovnávat s jiným žánrem. Takže to, co se vykřikuje na ulici, není sobotní kázání, ani teologická disputace (to není hodnocení obsahu). Člověk takto zaměřeny bude po mém soudu psát obdobným stylem, kterým mluví. Určitá zjednodušení nebo osobní preference nemusí pak být, jako u prakticky každého myslícího křesťana, bezpodmínečně v souladu s propracovanou a na GK schválenou dogmatikou.
Kornélia Novaka, resp. jeho knihy nepřekládá a nevydává v našem teritoriu pouze CASD, ale i jiná nakladatelství/církve. Překlad a redaktorská práce jsou vždy svým způsobem výkladem díla, buď "otrocky přesným", nebo snažícím se vystihnout záměr autora, případně tlumočit poselství do určité kultury a prostředí. Tak se může stát, že církevní nakladatelství využije pouze "jazykovou mutaci" čeština-slovenština, nebo naopak, použije k tomu překlad bez jazykové a stylistické korektury, pořízený do jiného "kulturního a křesťanského kontextu", a snaha o ujasnění pravidel při vydávání literatury zplodí kauzu "odstrihnutí KN".
Pokud si myslíte, že dobré překlady musí být identické, porovnejte překlady Písma. Myšlenky se dají vyjádřit různým způsobem a působí na lidi různě. Nejsme-li zastánci doslovné inspirace, mohou nás i obohatit.
Myslím si, tedy, že se v tomto případě jedná "o bouři ve sklenici vody".
Kornelia Novaka a jeho pouliční styl oslovování lidí mi neimponuje, takže se tím nezabývám. Mám však za to, že takováto činnost vyžaduje určité výrazové prostředky, i styl a obsah promluv, cílí na určitou skupinu lidí a nelze jej srovnávat s jiným žánrem. Takže to, co se vykřikuje na ulici, není sobotní kázání, ani teologická disputace (to není hodnocení obsahu). Člověk takto zaměřeny bude po mém soudu psát obdobným stylem, kterým mluví. Určitá zjednodušení nebo osobní preference nemusí pak být, jako u prakticky každého myslícího křesťana, bezpodmínečně v souladu s propracovanou a na GK schválenou dogmatikou.
Kornélia Novaka, resp. jeho knihy nepřekládá a nevydává v našem teritoriu pouze CASD, ale i jiná nakladatelství/církve. Překlad a redaktorská práce jsou vždy svým způsobem výkladem díla, buď "otrocky přesným", nebo snažícím se vystihnout záměr autora, případně tlumočit poselství do určité kultury a prostředí. Tak se může stát, že církevní nakladatelství využije pouze "jazykovou mutaci" čeština-slovenština, nebo naopak, použije k tomu překlad bez jazykové a stylistické korektury, pořízený do jiného "kulturního a křesťanského kontextu", a snaha o ujasnění pravidel při vydávání literatury zplodí kauzu "odstrihnutí KN".
Pokud si myslíte, že dobré překlady musí být identické, porovnejte překlady Písma. Myšlenky se dají vyjádřit různým způsobem a působí na lidi různě. Nejsme-li zastánci doslovné inspirace, mohou nás i obohatit.
Myslím si, tedy, že se v tomto případě jedná "o bouři ve sklenici vody".
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný