Viníci nedemokracie?

Diskusia o všetkom ostatnom.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Viníci nedemokracie?

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Volání po větší demokracii?
Jinými slovy je řečeno: "Máme málo demokracie" "Potřebujeme větší transparentnost". "Chceme do toho vidět.". "Úzká skupina si dělá co chce". Atd.
Dalo by se předpokládat, že volající po demokracii budou příkladem a podporovatele (administrátoři webu) vzorem,jak tomu má být v praxi.
Zvláštní, že tento hlas zaznívá právě na tomto webu!
Delší dobu pro zajímavost a pochopení naši lidské mentality pečlivě sleduji účast na tomto webu. Všiml jsem si, že hodně často se objevuje "ohlášení příspěvku"! Jeví se mě, že reakce na toto ohlášení není transparentní, je-li vůbec nějaká . Má-li to být demokratické, měli bychom o tom vědět? Proč byl nahlášen a co bylo špatně?
Co kdyby pro větší demokratičnost došlo ke změnám ve správě webu?
Některé komentáře jsou zvláštní! "Host" - tím většinou rozumíme jednotlivce. Zajímavé je že se v komentářích na konci poslední dobou objevuje věta: "Držíme palce súčasnému vedeniu, aby sa nedalo zastrašovať a neustúpilo nátlaku. Situáciu budeme sledovať.". To je nějaké samozvolené "KGB" v casd? Mohla by to být i správa webu, která má možnost vystupovat jako host. Nebo nemá tu možnost? Kdo to může zkontrolovat. Neměli by být správně demokraticky zvoleni volenými zástupci ze sboru, aby to bylo demokratické. Není to "Vytloukání klínu klínem?"
Horší by byla varianta, že někdo vynáší informace z jednání. Sice se tváří "jako kamarád", ale je "dvojitým agentem".
Opravdu je tato partyzánská válka jedinou správnou cestou v křesťanství?
Někdy tato snaha může mít podhoubí rivality.
Nebylo by lepší, aby "opoziční, spravedlivější" skupina vystoupila ze stínu a ukázala všechny trumfy v boji za lepší adventismus?
V Bibli nenacházím demokratické systémy. Možná stojí za zmínku touha lidu po králi. V NZ době do Jeruzaléma jedou na první konferenci pouze dva delegáti zastupovat početnou skupinu křesťanů z pohanů.
Církev řídili apoštolé až po stížnosti jsou zvoleni diakoni. V celém NZ je správa církve v rukou menšiny. Podobně je tomu ve SZ.

1. "X" procent členů neví, že nějaká ústava existuje.
2. "X" členům je to úplně jedno.
3. "X" členů není v obraze, a přesto chtějí do toho mluvit.
4. "X" členů si některé pojmy vysvětluje po svém.
5. "X" členů má svá vlastní pravidla a těmi hodnotí ta církevní.
6. "X" členů je "kam vítr tam plášť".
7. "X" členů není ochotno něco měnit v zaběhlém životě církve.
8. "X" členů šíří nepodložené, zkreslené správy.
9. "X" členů je v situaci, kdy je to pro ně bezvýznamné, banální.

10. x+x+x+x+x+x+x+x+x = ???

Ti co se to nenaučí ve sborovém společenství, jsou na konferenci nepoužitelní. Z osobních zkušeností mohu říci, že nejen kazatelé, ale i laici si vysvětlovali pravidla po svém. Pro kazatele-zaměstnance církve jsou jiná pravidla - zaměstnanecká (přísnější) než pro kazatele-laiky.

Tomáš Plechatý

Re: Viníci nedemokracie?

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Zajímavé jak nás napadl příspěvek na stejné téma ve stejnou dobu.
Děkuji ti za příspěvek.

Dovolím si odpovědět na některé tvé otázky, i když já nejsem ,,host" ani ,,admin"
Některé komentáře jsou zvláštní! "Host" - tím většinou rozumíme jednotlivce. Zajímavé je že se v komentářích na konci poslední dobou objevuje věta: "Držíme palce súčasnému vedeniu, aby sa nedalo zastrašovať a neustúpilo nátlaku. Situáciu budeme sledovať."
Souhlasím, že jsou zvláštní. Mrzí mě, že se nerozlišuje ,,Admin" a ,,Hosť" jakožto návštěvník. Někteří lidé stále nejsou zvyklí na svobodu vyjadřování :-(.
Ano objevují se tu i pomluvy, i manipulace, byť možná se spravedlivým motivem, nebo za základě zlých zkušeností.
Zcela jistě NENÍ! Není to JEDINÁ správná cesta v křesťanství. Určitě jsou jiné. Ale jestli je špatná? To nemůžu říct.
Každý dělá tak, jak umí. Je mi někdy milejší horlivý člověk, co založí takovýto web a snaží se něco změnit byť bude dělat chyby, než člověk, který sklopí hlavu a vzdá se víry ve změnu.
Nebylo by lepší, aby "opoziční, spravedlivější" skupina vystoupila ze stínu a ukázala všechny trumfy v boji za lepší adventismus?
Opět nevím. Já jsem si tento způsob nezvolil a raději píšu pod svým jménem a stojím za svými názory a někdy musím přiznat chybu, nebo se omluvit, než dělat dvojitého agenta, co se ve sboru a navýborech usmívá a pak tajně píše sem a nerespektuje CŘ, aby zůstal v bezpečí neodhalen a nevyloučen/pokárán, tak jsem vystoupil, ten tlak bych uvnitř církve veřejně neustál.

Velmi dobře píšeš těch 9. bodů o ,,x" členech.
Ale jak píše nadpis webu:

A čo s tým?

Pochybuji že řešení bude začít u adminů/hostů tohoto webu a dohnat je pod dozor, tím se spíš může zlomit/uhasit ta hrstka lidí, kterým to jedno není a chtěli s tím něco nějakou formou dělat.

Lidé z bodů:
1,2,(4),6,7 a 9 jsou v běžném chodu sboru nekonfliktní a kazatel s nimi nemusí mít moc práce

Ty teď horlíš proti lidem bodů 3,5,8 ale řekl bych že těch je méně, než těch prvně zmíněných.
A bez lidí typu 3,5,8 by církev byla opravdu mnohem více jako ,,stádo ovcí" ale otázka je jestli je tma stále ten původní pastýř?

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

ambassador napísal:Volání po větší demokracii?
Jinými slovy je řečeno: "Máme málo demokracie" "Potřebujeme větší transparentnost". "Chceme do toho vidět.". "Úzká skupina si dělá co chce". Atd.
Dalo by se předpokládat, že volající po demokracii budou příkladem a podporovatele (administrátoři webu) vzorem,jak tomu má být v praxi.
Zvláštní, že tento hlas zaznívá právě na tomto webu!
Delší dobu pro zajímavost a pochopení naši lidské mentality pečlivě sleduji účast na tomto webu. Všiml jsem si, že hodně často se objevuje "ohlášení příspěvku"! Jeví se mě, že reakce na toto ohlášení není transparentní, je-li vůbec nějaká . Má-li to být demokratické, měli bychom o tom vědět? Proč byl nahlášen a co bylo špatně?
Co kdyby pro větší demokratičnost došlo ke změnám ve správě webu?
Některé komentáře jsou zvláštní! "Host" - tím většinou rozumíme jednotlivce. Zajímavé je že se v komentářích na konci poslední dobou objevuje věta: "Držíme palce súčasnému vedeniu, aby sa nedalo zastrašovať a neustúpilo nátlaku. Situáciu budeme sledovať.". To je nějaké samozvolené "KGB" v casd? Mohla by to být i správa webu, která má možnost vystupovat jako host. Nebo nemá tu možnost? Kdo to může zkontrolovat. Neměli by být správně demokraticky zvoleni volenými zástupci ze sboru, aby to bylo demokratické. Není to "Vytloukání klínu klínem?"
Horší by byla varianta, že někdo vynáší informace z jednání. Sice se tváří "jako kamarád", ale je "dvojitým agentem".
Někdy tato snaha může mít podhoubí rivality.
V Bibli nenacházím demokratické systémy. Možná stojí za zmínku touha lidu po králi. V NZ době do Jeruzaléma jedou na první konferenci pouze dva delegáti zastupovat početnou skupinu křesťanů z pohanů.
Církev řídili apoštolé až po stížnosti jsou zvoleni diakoni. V celém NZ je správa církve v rukou menšiny. Podobně je tomu ve SZ.

1. "X" procent členů neví, že nějaká ústava existuje.
2. "X" členům je to úplně jedno.
3. "X" členů není v obraze, a přesto chtějí do toho mluvit.
4. "X" členů si některé pojmy vysvětluje po svém.
5. "X" členů má svá vlastní pravidla a těmi hodnotí ta církevní.
6. "X" členů je "kam vítr tam plášť".
7. "X" členů není ochotno něco měnit v zaběhlém životě církve.
8. "X" členů šíří nepodložené, zkreslené správy.
9. "X" členů je v situaci, kdy je to pro ně bezvýznamné, banální.

10. x+x+x+x+x+x+x+x+x = ???

Ti co se to nenaučí ve sborovém společenství, jsou na konferenci nepoužitelní. Z osobních zkušeností mohu říci, že nejen kazatelé, ale i laici si vysvětlovali pravidla po svém. Pro kazatele-zaměstnance církve jsou jiná pravidla - zaměstnanecká (přísnější) než pro kazatele-laiky.

...Ti co se to nenaučí ve sborovém společenství, jsou na konferenci nepoužitelní.

To je fakt a neměl bys být mezi těmi, kteří do sborového společenství v sobotu dopoledne alespoň zajdou než začneš nějaká pravidla řešit a budeš použitelný na konferenci? Podle toho kdy jsi to napsal dneska dopoledne, tak jsi ve sboře nebyl, že?
A nebo byl a nudil jsi se při kázání a klepal na tabletu po internetu, jak mají ve zvyku někteří naší mladší ve sboru a občas i já si při kázání, které je každou sobotu vesměs o ničem a nedá se poslouchat, čtu na mobilu co je nového na Ačostým a co tam zase nového TP jak je u něj zvykem v sobotu dopoledne připsal a teď už i Ambassador... :)

mikim

Tomáš Plechatý napísal:Zajímavé jak nás napadl příspěvek na stejné téma ve stejnou dobu.
Děkuji ti za příspěvek.

Dovolím si odpovědět na některé tvé otázky, i když já nejsem ,,host" ani ,,admin"
Některé komentáře jsou zvláštní! "Host" - tím většinou rozumíme jednotlivce. Zajímavé je že se v komentářích na konci poslední dobou objevuje věta: "Držíme palce súčasnému vedeniu, aby sa nedalo zastrašovať a neustúpilo nátlaku. Situáciu budeme sledovať."
Souhlasím, že jsou zvláštní. Mrzí mě, že se nerozlišuje ,,Admin" a ,,Hosť" jakožto návštěvník. Někteří lidé stále nejsou zvyklí na svobodu vyjadřování :-(.
Ano objevují se tu i pomluvy, i manipulace, byť možná se spravedlivým motivem, nebo za základě zlých zkušeností.
Zcela jistě NENÍ! Není to JEDINÁ správná cesta v křesťanství. Určitě jsou jiné. Ale jestli je špatná? To nemůžu říct.
Každý dělá tak, jak umí. Je mi někdy milejší horlivý člověk, co založí takovýto web a snaží se něco změnit byť bude dělat chyby, než člověk, který sklopí hlavu a vzdá se víry ve změnu.
Opět nevím. Já jsem si tento způsob nezvolil a raději píšu pod svým jménem a stojím za svými názory a někdy musím přiznat chybu, nebo se omluvit, než dělat dvojitého agenta, co se ve sboru a navýborech usmívá a pak tajně píše sem a nerespektuje CŘ, aby zůstal v bezpečí neodhalen a nevyloučen/pokárán, tak jsem vystoupil, ten tlak bych uvnitř církve veřejně neustál.

Velmi dobře píšeš těch 9. bodů o ,,x" členech.
Ale jak píše nadpis webu:

A čo s tým?

Pochybuji že řešení bude začít u adminů/hostů tohoto webu a dohnat je pod dozor, tím se spíš může zlomit/uhasit ta hrstka lidí, kterým to jedno není a chtěli s tím něco nějakou formou dělat.

Lidé z bodů:
1,2,(4),6,7 a 9 jsou v běžném chodu sboru nekonfliktní a kazatel s nimi nemusí mít moc práce

Ty teď horlíš proti lidem bodů 3,5,8 ale řekl bych že těch je méně, než těch prvně zmíněných.
A bez lidí typu 3,5,8 by církev byla opravdu mnohem více jako ,,stádo ovcí" ale otázka je jestli je tma stále ten původní pastýř?
Admini, zrušte už konečně všechny "hosty a guye", ať se každý přihlásí povinně pod nějakou přezdívkou nebo jménem, pak je v tom akorát chaos a bordel.
Díky.
M.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal: To je fakt a neměl bys být mezi těmi, kteří do sborového společenství v sobotu dopoledne alespoň zajdou než začneš nějaká pravidla řešit a budeš použitelný na konferenci? Podle toho kdy jsi to napsal dneska dopoledne, tak jsi ve sboře nebyl, že?
A nebo byl a nudil jsi se při kázání a klepal na tabletu po internetu, jak mají ve zvyku někteří naší mladší ve sboru a občas i já si při kázání, které je každou sobotu vesměs o ničem a nedá se poslouchat, čtu na mobilu co je nového na Ačostým a co tam zase nového TP jak je u něj zvykem v sobotu dopoledne připsal a teď už i Ambassador... :)
Není to mým zvykem reagovat na tento typ komentářů, ale tentokrát učiním vyjímku.
Někde nemusíme znát důvody nepřítomnosti ve sboru, ale to nás neopravňuje k necitlivosti a domněnkám.
Většinu času (od určité doby) trávím u lůžka mě velmi blízké osoby, tedy i v sobotu. Tomu, ale každý nemusí rozumět. Jinak je dobré, že ti co se nemohou z vážných důvodů účastnit společného shromáždění, mohou naslouchat přes internetový přenos.

mikim

ambassador napísal:
mikim napísal: To je fakt a neměl bys být mezi těmi, kteří do sborového společenství v sobotu dopoledne alespoň zajdou než začneš nějaká pravidla řešit a budeš použitelný na konferenci? Podle toho kdy jsi to napsal dneska dopoledne, tak jsi ve sboře nebyl, že?
Není to mým zvykem reagovat na tento typ komentářů, ale tentokrát učiním vyjímku.
Někde nemusíme znát důvody nepřítomnosti ve sboru, ale to nás neopravňuje k necitlivosti a domněnkám.
Většinu času (od určité doby) trávím u lůžka mě velmi blízké osoby, tedy i v sobotu. Tomu, ale každý nemusí rozumět. Jinak je dobré, že ti co se nemohou z vážných důvodů účastnit společného shromáždění, mohou naslouchat přes internetový přenos.
Trávit u lůžka nemocné osoby třeba i v sobotu je samozřejmě správné, tak té dotyčné nemocné osobě přeji, aby ji Ježíš uzdravil nebo alespoň způsobil zlepšení jejího stavu.
Internetový přenos je určitě pro tuto příležitost dobrý, navíc když máš ještě na výběr z několika sborů u nás a na Slovensku.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Tomáši docela rád si přečtu tvé komentáře. Nevím kdo je host píšící v množném čísle, jen jsem trochu o tom polemizoval. Nehorlím proti konkrétní skupině. Pouze jsem nastínil možné spektrum členů, které je možná ještě více pestřejší. Vím, že církev adventistů je plná chyb, tak jako každá jiná. V církvi dochází k pomalému posunu správným směrem. Je to složitý proces, který nelze urychlit. Urychlovače existují jen v technické oblasti. Napřed se to potřebuje změnit v naši hlavě na sborové úrovni. To je těžiště práce uvnitř casd. Dříve hlavní úkol ležel na kazatelích. V minulosti to byli jediní uznávaní "vzdělanci" uvnitř naši církve. Dnes už to dávno není pravda. Dnes může být vzdělaný jedinec v církvi, přesto zůstává "laikem".. To je paradox používání termínů, které zestárli a neodpovídají skutečnosti. V casd narůstá počet vzdělaných členů a je jedno jestli mají diplom nebo bez něj. Každá církev se dříve nebo později dostane do situace, kdy potřebuje řešit návrat k jednoduchosti evangelia a společenství. Možná je dobré podotknout, že narůstá celková ztráta autority, která se projevuje ve všech oblastech života. Potřebujeme se vrátit k "jedni druhé za důstojnější mějme" a to se na tomto webu částečně degraduje. Přes veškerý nesouhlas s čímkoliv je možné to udělat bez pomluv, manipulace, urážek, atp. Netroufám si tvrdit, že pomluva, manipulace...... má spravedlivou pohnutku.

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Nechtěl jsem říci, že ta pohnutka následnou pomluvu nebo manipulaci OSPRAVEDLŇUJE!
Jen to, že pisatel si to myslí a ta příčina objektivně existuje = opravdu pisateli bylo někde ublíženo.

Přesto si myslím, že neexistují situace, které by ospravedlňovaly, nebo dokonce vyžadovaly manipulaci nebo pomluvu.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných