Nepríjemnosti v kázaniach

Diskusia o všetkom ostatnom.
lukas
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:48
Kontaktovať používateľa:

Re: Nepríjemnosti v kázaniach

Neprečítaný príspevok od používateľa lukas »

Rajon, myslím, že to žádnou pointu nemělo. Pokud bych si něčeho takového všiml, potom bych to zde neuváděl.

Álam
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:18
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Álam »

Ale samozrejme že bola, len Lukino radšej spieva sijonské piesne a číta inšpirované spisy.
Naposledy upravil/-a Álam v 10 Mar 2015, 13:29, upravené celkom 1 krát.

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Ja som tam síce nebol, ale Lukas, naozaj sa mi stále nechce veriť, že by to robili len tak bez akéhokoľvek dôvodu - pointy. Bolo by možno zaujímavé počuť pohľad niekoho iného, kto tam bol a možno si predsa len tú pointu všimol :-)

ričard
Moderátor
Dátum registrácie: 04 Jan 2015, 13:19
Zbor: Bratislava
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ričard »

Možno by pomohlo, keby nás lukas nasmeroval a zverejnil o ktorý zbor sa jedná a pridal odkaz na stránky odkiaľ fotku stiahol. Napokon, nejde o nič, za čo by sa zbor hanbil, keď to takto verejne publikovali :) ...

lukas
Kontaktovať používateľa:

Pokud tě to zajímá, potom stačí kliknout na: http://casd-zbytky.webnode.cz/fotogalerie/ a vyber si "Společná sobota s Rokytnicí a výročí 80 let"

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Žiaľ, tam sú len fotky, ktoré toho veľa nepovedia, škoda, že tam nie je nejaký popis. Chcelo by to napr. názor jedného z organizátorov.

lukas
Kontaktovať používateľa:

Původní otázka zněla, zda je hřích nezúčastnit se odpolední bohoslužby. Já jsem na příkladu ukázal, že toto nemusí být hřích, protože účast v některých liberálních sborech je spíše ztrátou času, než poznáváním Boha. Nicméně, když si pročítám některé komentáře, tak vnímám, že někteří lidé by v žádném případě nechtěli jít na odpolední Bohoslužbu kazatele E.D., ale fotku, kterou jsem zde umístil by nejraději za všech okolností obhájili, a snad by i rádi tento sbor navštěvovali? Potom se chci zeptat, jaký typ radosti by měl být ve sboru? Ze světské zábavy, nebo radost z Boha a spasení?

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Lukas, ja napr. neprahnem po tom, aby som sa zúčastnil pobožnosti v tom zbore, odkiaľ je ta fotka (hoci ani nevravím, že by som sa jej nezúčastnil). Ani netvrdím, že by som sa v žiadnom prípade nezúčastnil poobedňajšej bohoslužby s E.D. Pri tej fotke som sa zastavil iba preto, že sa mi nezdá to tvrdenie, že to robili len tak, bez akejkoľvek myšlienky. Zdá sa mi, že je to len tvoj pohľad. Zastavil som sa pritom čisto iba preto, že mi ide o serióznosť v posudzovaní niečoho, o objektívnosť. To je všetko.
(Samozrejme môžem sa mýliť a možno je ten tvoj pohľad naozaj objektívny.)

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Podľa mňa v tej otázke to tak trochu dávaš do prílišných krajností: "...jaký typ radosti by měl být ve sboru? Ze světské zábavy, nebo radost z Boha a spasení?"
Niekedy mám dojem, že sväté je iba - všetci v rovnakom obleku, sedia v laviciach, čítajú EGW (najlepšie nejaké staré vydanie), počúvajú a spievajú staré piesne s orgánom.... A akoby keď niečo človeka baví, to automaticky bolo zlé. (Budem trochu otvorenejší, ale ja osobne niekedy tie naše piesne z oficiálneho spevníka v určitom (bežnom) podaní nazývam "morbídne" (vedie napr. "my tak hriešne plemä" bŕŕ).

A čo tak seriózny obsah podaný v súčasnej pútavej forme (niekedy možno i troška zábavnej, ale nie zvrhlej a samoúčelnej)?
Mám divný pocit, keď sa vraví, že "bohoslužba má byť pre Boha a nie aby sa páčila nám". Na jednej strane s tým súhlasím, je to hlavne o oslave Boha, na druhej strane mi v tom čosi nesedí, myslím si, že Boh zase chce, aby nás to "bavilo". Samozrejme sa to nemá diať tak, že sa to robí samoúčelne a na Boha sa zabudne. Ale ani nie tak, že všetkých napasujeme do určitej polohy z určitého storočia a koho to nebaví, tak ten nie je dostatočne "duchovný" a "svätý"...
Naposledy upravil/-a Rajon v 03 Mar 2015, 21:25, upravené celkom 1 krát.

lukas
Kontaktovať používateľa:

Myslím, že kdyby jsi znal knihy od EGW, potom by jsi takto nepsal svůj předchozí komentář. K porozumění obsahu jejích knih bych doporučil knihu "Setkání s Ellen Whiteovou" kterou napsal George R. Knight, je možné ji zakoupit i na Slovensku http://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=Set ... =&max=&o=3 V této knize je popsaná její doba, povaha, rodina, knihy, inspirace, a jak porozumět jejím knihám.

Myslím, že přizpůsobování lidí do určitého století je stejně špatné, jako přizpůsobování zvyků ve sboru světu a umělé vytváření zábavy, která není radostí od Boha.
"Radujte se v Pánu vždycky, znovu řeknu: radujte se! Vaše mírnost ať je známa všem lidem. Pán je blízko." (Filipským 4:4-5 ČSP)
"Hleďte na ty, kdo žijí podle našeho příkladu.  Neboť mnozí, o nichž jsem vám často říkal, a nyní to pravím s pláčem, žijí jako nepřátelé Kristova kříže;  jejich koncem je zahynutí, jejich bohem je břicho a jejich sláva je v jejich hanebnosti; ti myslí na to, co je pozemské. Vždyť naše občanství je v nebesích, odkud také dychtivě očekáváme Zachránce, Pána Ježíše Krista"(Filipským 3:17-20 ČSP)

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 3 neregistrovaní